Wat te doen op Ameland? Onze tips!

Weidse vergezichten, lange stranden en duinen

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen op Ameland? Onze tips!
 

Na een overtocht van zo’n 45 minuten kom je aan op Ameland. Bij aankomst wordt je getrakteerd op weidse vergezichten en kilometers lange stranden en duinen. De natuur is hiermee dan ook direct de belangrijkste attractie. Maar laten we de vier dorpjes: Hollum, Ballum, Nes en Buren niet vergeten! Waarvan Nes het grootste dorp is. Typisch zijn de commandeurswoningen die herinneren aan de ‘gouden walvisvaart tijd’ op Ameland. Recreatie- en overnachtingsmogelijkheden zijn er voldoende. We tippen de zeven mooiste!

Een vakantie op Ameland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties op Ameland. We tippen de beste aanbieders.

Pal aan de strandopgang van Nes ligt Landal Ameland State. Via Voordeeluitjes reserveer je fijne all-in hotelarrangementen.

Wat te doen op Ameland: Beklim de Bornrif

De 55 metershoge vuurtoren Bornrif is een imposante verschijning. De vuurtoren is niet meer in gebruik en open voor publiek. Wie de uitdaging aandurft kan de 236 treden in de vuurtoren bedwingen, waarna je wordt getrakteerd op een schitterend uitzicht over Ameland en omgeving. In de verschillende verdiepingen kun je exposities bezoeken en vertellen oude vuurtorenwachters digitaal hun verhaal. De vuurtoren is nagenoeg het jaarrond geopend en aan een bezoekje zijn kosten verbonden. Adres: Oranjeweg 57, 9161 CB Hollum.

Zeehondentochten

Een bezoek aan Ameland is niet compleet zonder een Zeehondentocht. Tijdens de 2 uur durende tocht, kun je niet alleen genieten van het weidse uitzicht over zee, schipper Mario geeft ook uitleg over het unieke waddengebied. Om zeehonden te spotten, vaart Mario naar Robbeneiland, een zeegat tussen Ameland en Terschelling dat druk wordt bevolkt door de gewone waddenzeehond en een kleinere groep grijze zeehonden. Als je geluk hebt, zwemmen ze ook nog vlakbij de boot. Reserveren kan bij: Robbentochten.com

Natuurcentrum Ameland

Een bezoek aan het Natuurcentrum in Nes is de moeite waard. Sinds 2009 staat dit nieuwe gebouw met uitkijktoren op Ameland. Hier word je meegenomen op een reis door het Waddengebied. Er wordt veel uitgelegd over het ontstaan van Ameland en zijn flora en fauna. Voor jong en oud is er veel te zien en te leren en er is ook een watertheater met een groot aquarium. Bovendien worden er dagelijks seizoen activiteiten georganiseerd en ook het blote voetenpad is een fijne uitdaging. Meer info: Amelandermusea.nl

Het strand van Ameland

Het strand van Ameland is schitterend. Het zandstrand is maar liefst 27 kilometer lang en wordt geflankeerd door het uitgestrekte duingebied. Elk seizoen is er wel iets te doen of te zien: zonnebaden en luieren, wandelen, schelpen zoeken, vliegeren of zwemmen en spelen in de branding van de zee. Langs het lange strand, liggen vier strandpaviljoens, waar je zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van een hapje en een drankje en van het schitterende uitzicht op de Noordzee.

Watersporten op Ameland

Ameland is een surfwalhalla, met brede stranden en volop wind. Hier is alle ruimte om je favoriete watersport te beoefenen. De golven variëren van 1 tot wel 5 meter. Of je nu wilt golfsurfen, kitesurfen, windsurfen of suppen, het kan allemaal op Ameland. De surfscholen helpen zowel beginners als gevorderden graag op weg met advies, lessen en materiaal. Je kunt ervoor kiezen om een introductieles te volgen, maar je kunt ook direct voor een complete cursus gaan. Wil je meer info over watersporten op Ameland, bezoek dan de VVV op Ameland.

Paardrijden op Ameland

Ameland is een paardeneiland. In bijna elk dorp is er wel een rijstal te vinden waar je les kunt nemen of een buitenrit kunt maken door de duinen en over het strand. De buitenritten variëren van een paar kilometer, tot ritten van wel 20 kilometer. Je eigen paard meenemen kan ook, want op Ameland is er genoeg mogelijkheid voor stalling. Leuk om te weten: De film Penny’s Shadow is op Ameland opgenomen en de filmset is te bezoeken op vakantieboerderij ‘De Lange Dunen’ in Ballum. Adres: Pietje Miedeweg 1, Ballum.

De vier dorpjes

Bezoek de vier dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter, wat een bezoek aan alle vier de dorpen erg leuk maakt. In de gezellige dorpjes kun je terecht voor alles wat je maar nodig hebt tijdens een verblijf op Ameland. Er zijn supermarkten, bakkers en zelfs voor mode, schoenen en drogisterijartikelen hoef je het eiland niet af. Het grootste dorp is Nes, hier is het rijke verleden nog goed zichtbaar. Zo staan er een aantal fraaie commandeurswoningen en ligt er een oude molen.

Overtocht naar Ameland

Rederij Wagenborg vaart vanaf Holwerd naar Ameland. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Ga je zonder auto, dan hoef je de overtocht niet te reserveren. Voor overtochten met auto is reserveren verplicht.