Zoek lekker weg inspiratie!

Een midweek vol activiteiten op Ameland

Texel is populair en vanuit Den Helder binnen 20 vaarminuten bereikbaar, maar als je op zoek bent naar een echt eilandgevoel, dan kan ik Ameland van harte aanbevelen. Met een oversteek van zo’n 50 vaarminuten kom je hier helemaal tot rust en los van je dagelijkse beslommeringen. Of je nu geniet van de rustige strandwandelingen, de verkwikkende zeelucht, of de gezellige sfeer in de dorpen, Ameland heeft voor ieder wat wils. Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven en kunt genieten van het authentieke eilandgevoel.

Wat gaan we doen vanuit Landel Ameland State?

Aankomst op Landal Ameland State

We verblijven bij Landel Ameland State, een appartementencomplex direct gelegen aan de duinopgang van Nes. Na het verlaten van de boot staan twee bussen klaar die je naar alle dorpen en vakantieaccommodaties brengen. Kijk goed welke bus je moet nemen, ze volgen verschillende routes. We worden afgezet bij Landal Ameland State en zie ik het strand al liggen. Dat was ook de reden dat ik voor Ameland State heb gekozen. Het appartement is smaakvol ingericht met een slaapkamer en een slaapbank, en een badkamer met een wc, douche en bad. In de woonruimte vind je naast een gezellige zithoek ook een open keuken. Als je kiest voor een appartement met zeezicht, dan heb je ook nog een balkon.

Dag 1: Naar de vuurtoren, het strand en Nes

Na het uitpakken wandelen we naar buiten. Het strand ligt op slechts 150 meter, want daarvoor zijn we tenslotte naar Ameland gekomen! Tot mijn grote vreugde zien we ook de gezellige strandpaviljoen Sjoerd liggen. Nes bevindt zich nagenoeg in het midden van Ameland en net voor de strandopgang zijn twee fietspaden. Het ene fietspad leidt naar het westelijke gedeelte, naar de Vuurtoren in Hollum, het andere fietspad brengt je naar het Oerd. Wij kiezen voor de vuurtoren. Het glooiende fietspad slingert door de duinen en biedt prachtige uitzichten op het duinlandschap. Op de mooiste plekjes staan ook bankjes. Als je zonder te stoppen doorfietst, duurt de fietstocht naar de vuurtoren ongeveer 30 minuten. We zijn niet de enigen; regelmatig komen we andere fietsers tegen.

We stappen af bij de strandopgang Blinkert en na een korte klim sta je boven op de duinen, en geniet je van een adembenemend uitzicht over het uitgestrekte zandstrand. Opvallend is de rust hier; ook al zit Ameland vol met toeristen, merk je op dit strand niets van de drukte. Een beetje verderop bevindt zich strandpaviljoen Ballum, een uitstekende plek als je trek hebt in een hapje en een drankje.

Jazeker, na enige tijd zien we in de verte de vuurtoren. De vuurtoren met de naam Bornrif is echt een vuurtoren uit een boekje – wit met roden strepen. Natuurlijk gaan we naar binnen en na het beklimmen van 236 treden staan we boven en worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het westelijke deel van Ameland. Tijdens de klim is er op elke verdieping een expositie met vuurtorens als rode draad. De belangrijkste expositie bevindt zich bovenin, waar een werkkamer is ingericht zoals deze vroeger werd gebruikt door de vuurtorenwachter.

Zou je nog eventjes naar het strand willen? Vanaf de vuurtoren wandel je de duinen in en binnen 15 minuten sta je op het zandstrand. Terugfietsen via de dorpjes Hollum en Ballum blijkt een uitstekend idee. Als je Ameland echt volledig wilt ervaren, is de fiets onmisbaar, vooral bij mooi weer. Hoewel de busverbindingen uitstekend zijn, brengt de fiets je langs prachtige plekjes waar je even kunt stoppen.

Nes is het grootste dorp van Ameland! Hoewel Nes niet groot is, ervaar je er veel gezelligheid en zijn er talloze terrassen waar het bij zowel warm als bij wat minder weer goed toeven is. Het centrum is niet groot, met enkele winkeltjes voor snuisterijen, cadeaus, kleding en een atelier. Gezellige eet-, ijs- en viszaken zijn er voldoende. Door de karakteristieke huisjes en het autovrije centrum is het er altijd gezellig druk, vooral bij mooi weer! Een lekker visje met een biertje is een aanrader.

Dag 2: Blokarten en een huifkartocht naar de Hôn

De volgende dag wandelen we naar het strand om daar aan blokarten te gaan doen. Hiervoor kunnen we terecht bij Ameland Adventure, gelegen ter hoogte van strandpaal 11.400. Vanaf Sjoerd Ameland is het slechts enkele minuten wandelen over het strand naar Ameland Adventure. Naast blokarten zijn er nog tal van andere strandsporten en activiteiten mogelijk, zoals surfen, powerkiten en bubbelvoetbal. Bovendien kun je hier ook ontspannen op de loungebanken en het terras.

In de middag staat een huifkartocht naar het natuurgebied Het Oerd en de Hôn, de meest oostelijke punt van Ameland op het programma. Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen; het is wel een stevige wandeling, maar het is mogelijk. Wij besluiten echter voor de Strandexpress te gaan, een huifkartocht met een tractor die op HVO brandstof loopt. Opstappen kan op verschillende plekken op het strand en tijdens de rit krijgen we uitleg over dit unieke gebied en genieten we van de mooie uitzichten.

Onderweg maken we twee stops, eerst bij het Oerd. We stappen uit, en de gids vertelt ons alles over dit bijzondere stukje Ameland. Daarna vervolgt de rit naar de Hôn, het meest oostelijke punt van Ameland. Het is een bijzondere plek om te zien en om rond te wandelen, op zoek naar schelpen. In totaal duurt deze rit ongeveer 2,5 uur.

Dag 3: Zeehondentocht en wandelen over de zeebodem

Ik wilde graag zeehonden zien, dus besloten we naar de haven te gaan voor een 2,5 uur durende combivaart om zeehonden te spotten en een wandeling te maken over de tijdelijk drooggevallen bodem van de Waddenzee. De boot vaart naar een zandeiland tussen Ameland en Terschelling, een zandplaat die zelden onder water staat. Hier is de kans groot om zeehonden te zien die genieten van de zon. En ja hoor, daar liggen ze. De boot kan niet te dichtbij, maar je hebt wel een uitstekend zicht op ze vanaf de boot.

Vervolgens varen we richting de Schelpenbank, een zandplaat met een aanzienlijk lage waterstand. De boot vaart tegen de zandbank, waarna we met behulp van een loopbrug van boord kunnen om te wandelen over de zeebodem. De zeebodem ligt bezaaid met schelpen en het uitzicht is wijds. Na ongeveer 25 minuten gaan we weer aan boord en vaart de boot terug naar de haven. Een tip: zorg voor schoenen met dikke, stevige zolen of laarzen als je je schoenen niet vies wilt maken.

Dag 4: Paardrijden op het strand en in de duinen

Als je graag te paard het strand verkent, ben je op Ameland aan het juiste adres! In bijna elk dorp is er wel een manege waar je terecht kunt voor een rit door de duinen en over het strand. Wij kiezen voor Manege De Blinkert. Als je tijdens het hoogseizoen gaat, raad ik je wel aan om van tevoren te reserveren. Caps en rijlaarzen zijn te huur bij De Blinkert en de paarden staan klaar bij aankomst. We stappen op en rijden de duinen in, het strand op en het uitzicht is ook hier weer geweldig. Via slingerpaden in de duinen keren we terug.

Nog meer bezienswaardigheden op Ameland

Het is duidelijk dat vier dagen Ameland tekortschieten om alle bezienswaardigheden en activiteiten op het eiland te ontdekken, want er valt veel te doen en te beleven. Naast de activiteiten, die wij hebben ondernomen, zijn er nog een groot aantal andere bezienswaardigheden op Ameland.

 • Parachute springen
 • Natuurcentrum in Nes
 • Landbouw- en Juttersmuseum
 • Naar het bunkermuseum op Ameland
 • Eindeloos wandelen en fietsen over het eiland
 • Lees ook: Wat te doen op Ameland? 

Meer overnachtingsmogelijkheden op Ameland

Naast Landal Ameland State zijn er nog meer accommodaties op Ameland. Als je op zoek bent naar een gezellige lodge, is Roompot Ameland, nabij de vuurtoren, een leuke optie. Voor gezinnen met kinderen is Vakantiepark Boomhiemke een goede keuze vanwege het zwembad en de vele sport- en speelvoorzieningen. Daarnaast zijn er ook diverse fijne hotels, zoals Hotel Ameland en het Westcord Noordsee Hotel. Of kijk bij Voordeeluitjes, voor nog meer hotels op Ameland.

Handige tips voor je bezoek aan Ameland

 • De boottocht vanuit Hollum duurt ongeveer 50 minuten. Vooral in de zomer is het aan te raden om online een ticket te kopen voor een gegarandeerde plek, vooral als je van plan bent de auto mee te nemen. Ga je zonder auto dan kun je deze parkeren bij de veerboot
 • Het huren van een fiets kun je direct in de haven van Ameland regelen, bovendien bieden de fietsverhuurbedrijven ook gratis bagagevervoer aan.
 • Na aankomst zijn er twee gereedstaande bussen die je naar alle dorpen en vakantieverblijven kunnen brengen. Let op welke bus je moet nemen, aangezien ze diverse routes volgen.
 • Het centrum van Nes bevindt zich op 15 minuten loopafstand vanaf de haven.
 • Zorg voor een goede jas, want op Ameland is het vaak een paar graden frisser dan in de rest van Nederland.

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland