Tip: Weekendje Ameland

Ervaar het echte eilandgevoel!

 
 
Home / Artikelen / Tip: Weekendje Ameland
 

Texel is populair en vanuit Den Helder binnen 20 vaarminuten bereikbaar, maar ben je op zoek naar het echte eilandgevoel, dan kan ik Ameland aanraden. Door de oversteek van zo’n 45 vaarminuten, kom je helemaal tot rust en los van je dagelijkse beslommeringen. Deze rust blijf je ervaren – je gehele verblijf op Ameland! Op Ameland is geen enkele dag hetzelfde. Waar je de ene dag kunt uitwaaien, kun je de volgende dag met je blote voeten wandelen over het strand. Wellicht dat dit nu net de charme is van Ameland.

De boottocht vanuit Hollum duurt zo’n 45 minuten, zeker in de zomer raad ik je aan om online een ticket te kopen. Je weet dan zeker dat er altijd plek is, zeker als je de auto wil meenemen. Bovendien is het ook makkelijk, geen gedoe en kun je nagenoeg direct aan boort. Je kunt binnen plaats nemen, maar boven op het dek is het op en top genieten. De boot meert aan in Nes en kun je kiezen voor de bus, die langs alle dorpen en belangrijkste vakantieaccommodaties rijd. Lekker makkelijk zijn de twee fietsverhuur bedrijven in de haven. Wandelen gaat ook prima. Het centrum van Nes ligt op 15 wandelminuten.

Het huren van een fiets kun je direct vanaf de boot regelen en lekker makkelijk, de twee fietsverhuur bedrijven bieden ook gratis bagagevervoer. Ik verblijf in een appartement, wat gelegen is pal aan de drukste duinopgang van Nes. Ideaal! Wel moet ik eerst de sleutel ophalen, maar dit is geen probleem, de afstanden op Ameland zijn niet groot. Maar een appartement is wellicht niet de juiste benaming, het is een penthouse, zo ruim en gelegen op twee etages! Het penthouse is warm en vriendelijk ingericht en heerlijk licht, door de grote ramen. Maar het mooiste plekje, is het grote zonnige balkon, met zicht op de duinen, de zee en de strandopgang van Nes.

Nadat we hebben uitgepakt wandelen we naar buiten, het strand ligt op slechts 150 meter – want hiervoor zijn we tenslotte gekomen! Tot mijn grote vreugde zien we ook dat er een gezellig strandpaviljoen ligt, dus na een strandwandeling – de plek om na te genieten. Perfect! Naast het penthouse dat we huren, zie ik ook dat Landel Ameland State hier ligt. Nes ligt nagenoeg midden op Ameland en net voor de strandopgang liggen twee fietspaden, één pad voert je naar het westelijke gedeelte, naar de Vuurtoren in Hollum, het ander fietspad brengt je naar het Oerd. We kiezen voor de vuurtoren.

Het fietspad naar de Vuurtoren is – licht slingerend en met regelmatig een lichte glooiing en met natuurlijk een mooi zicht op de duinen. Af en toe zien we ook konijntjes huppend over het pad, in het gras duiken. Niets voor niets staan er bankjes op de mooiste plekjes. Als je doorfietst en niet afstapt – wat je wel moet doen – dan duurt de fietstocht naar de vuurtoren zo’n 30 minuten. Prima te doen, ook met kinderen en zeker op mooie dagen een aanrader! We zijn dan ook niet alleen en komen we regelmatig fietsers tegen.

We stappen af bij de strandopgang Blinkert. Plek om je fiets te parkeren is er voldoende en na een klimmetje sta je boven op de duinen en krijg je een geweldig zicht over het brede witte zandstrand. Bijna on-Nederlands – zo mooi! Bovendien is het hier niet druk! Ook al zit Ameland vol met toeristen, op het strand merk je hier niets van. Je hebt hier alle ruimte. Heerlijk! Een stukje verderop ligt het gezellige strandpaviljoen Ballum. Heb je trek, of zin in een drankje dan is dit een prima adresje.

Interesse in een weekendje Ameland? Reserveer dan een appartement op Landal Ameland State en ook Roompot Ameland kunnen we aanraden.

Een ja hoor, na een tijdje zien we in de verte de vuurtoren! De vuurtoren met de naam Bornrif is echt een vuurtoren uit een boekje – wit met rood. Natuurlijk gaan we naar binnen en na de 236 treden te hebben beklommen staan we boven en worden we getrakteerd op een geweldig uitzicht over het Westelijk deel van Ameland. Tijdens de klim naar boven is er op elke verdieping een expositie, met als rode draad vuurtorens. De belangrijkste expositie bevind zich bovenin, hier is een werkkamer ingericht zoals deze vroeger werd gebruikt door de vuurtorenwachter.

Zou je ook nog eventjes naar het strand willen, vanaf de vuurtoren wandel je de duinen in en binnen 15 minuten sta je op het brede zandstrand. We fietsen terug via de dorpjes Hollum en Ballum, een prima idee, zo blijkt. Want wil je Ameland echt ervaren dan is de fiets, zeker bij mooi weer, onmisbaar. De bus verbindingen zijn uitstekend maar op de fiets kom je gemakkelijker langs mooie plekjes en kun je afstappen, om foto’s te maken, een terrasje te pikken en om te genieten van het (duin) landschap.

Interesse in een weekendje Ameland? Reserveer dan een appartement op Landal Ameland State en ook Roompot Ameland kunnen we aanraden.

Nes is het grootste dorp van Ameland! Alhoewel Nes niet groot is, vind je er er wel veel gezelligheid en zijn er talloze terrassen, waar het bij zowel warm als bij wat minder weer goed toeven is. Het centrum is niet groot en het winkelaanbod niet ruim. Enkele kleine winkeltjes met snuisterijen en cadeaus, een paar kledingwinkels en een atelier. Gezellige eet-, ijs- en viszaken zijn er wel voldoende. Door de karakteristieke huisjes en het autovrije centrum, is het er altijd gezellig druk – zeker bij mooi weer! Een lekker visje met een Amelander biertje is een aanrader.

De volgende dag fietsen we richtig het Oerd, ook dit fietspad slingert door de duinen en zien we regelmatig een duinopgang, met hierachter het brede zandstrand en de zee. Het dan ook heerlijk, om hier te fietsen en om af te stappen om een duinopgang op te wandelen. Tot het Oerd zijn we helaas niet gekomen, we besluiten Buren in te fietsen om een terrasje te pikken. Helaas zit ons weekendje Ameland er op. Maar één ding is wel duidelijk – twee dagen Ameland is te weinig – zoveel is hier te doen en te beleven.

Nog enkele suggesties voor je weekendje Ameland: Robbentocht – blokarten op het strand, parachute springen, kite- en golfsurfen, golfen, paardrijden en zijn er tal van bezienswaardigheden.

Interesse in een weekendje Ameland, reserveer dan een appartement op Landal Ameland State en ook Roompot Ameland kunnen we aanraden. Alle twee de accommodaties zijn gelegen pal aan zee en door de centrale ligging op Ameland, kun je gemakkelijk het gehele Waddeneiland verkennen. Als je er echt eventjes tussenuit wil en je vertoeft graag aan en nabij het strand en de duinen. Dan is Ameland perfect! Bovendien is Ameland door de geringe afstanden prima te verkennen op de fiets- of wandelend en ook de Amelanders zijn vriendelijk en behulpzaam.

Tip: zorg voor een goede jas, het is op Ameland  vaak een paar graden frisser als in de rest van Nederland.