Wat te doen op Texel? De 11 must-visits

Strand, de zee, rust en ruime. Heerlijk!

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen op Texel? De 11 must-visits
 

Texel het grootste Waddeneiland van Nederland, staat elke jaargetijden garant voor een heerlijk verblijf. Wandelen in de duinen, uitwaaien of luieren op het brede zandstrand, fietsen over het uitgebreide fietsnetwerk en de zeven gezellige dorpjes bezoeken. Stap in Oudeschild op een boot en ga zeehonden spotten en beklim de rode vuurtoren – je wordt dan getrakteerd op een geweldig uitzicht over de Waddenzee. Texel heeft veel te bieden, actief of juist heerlijk rustig. We tippen de 11 must-visits op Texel!

Een vakantie op Texel? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties op Texel. Zo kunnen we de drie Landal parken op Texel aanraden. Zoek je een hotel? Kijk dan bij Voordeeluitjes. Voor gezinnen is een vakantiepark op Texel ideaal

De zeven Texelse dorpjes

Texel heeft zeven gezellige dorpjes: Den Burg, De Koog, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Waal, Oosterend en Oudeschild. In deze dorpjes kun je rustig rondslenteren, liggen er leuke winkeltjes en kun je er een hapje eten. Het dorpje dat je absoluut moet bezoeken tijdens een weekendje Texel is Oosterend. Volgens vele het mooiste dorpje op Texel. Het is een klein dorpje met oude huisjes en schilderachtige straatjes. Midden in het dorp ligt de Maartenskerk, een van de oudste kerken van Nederland. In juli en augustus is de kerk geopend.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in De Koog? De leukste uitjes!

Wadexcursies

Wadlopen moet je absoluut een keer gedaan hebben! Op Texel ben je hiervoor op de juiste plek. Samen met een gids maak je een unieke tocht over de bodem van de zee. Onderweg geniet je van een weids uitzicht en spot je waddenvogels en schelpdiertjes. Ga je wadlopen, dan hoort hier wel passende kleding bij en ook een warme trui, is geen overbodige luxe. Heel zwaar is wadlopen niet, kinderen vanaf 7 jaar kunnen al mee. Een wadexcursie kun je reserveren via Ecomare – en beginnen vanaf de Lancasterdijk 1795 in De Cocksdorp.

Boottochten vanuit Oudeschild

Beleef de Waddenzee, middels een avontuurlijke boottocht vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens de tocht vaar je vanuit de haven naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Ook kun je kiezen voor een bezoekje aan de marinehaven in Den Helder. In de haven van Oudeschild liggen diverse boten klaar, betalen en reserveren kan direct bij de schipper. Wil je zeker zijn dat je zeehonden spot – reserveer dan bij de Texelse Zeehonden Tocht. Met keuze uit tochten naar De Razende Bol en De Bollen.

Wil je blijven overnachten op Texel? We tippen de áller-fijnste hotels op Texel.

Boutique Hotel Texel: populaire hotel met wellness / Grand Hotel Opduin: op 200 meter van het strand / Hotel Tesselhof: midden in De Koog / Hotel Kogerstaete: honden zijn welkom

De rode vuurtoren

In het noordelijke puntje van Texel staat de rode vuurtoren, één van de toeristische trekpleisters van Texel. Je kunt de rode vuurtoren beklimmen middels een wenteltrap van zes verdiepingen, eenmaal boven, wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht en kijk je uit over de Waddenzee. Vlieland lijkt vanaf dit punt vlakbij en kun je ook goed zien liggen. Aan de voet van de rode vuurtoren ligt een heerlijk breed zandstrand en een strandpaviljoen. De rode vuurtoren is het gehele jaar open, aan een bezoekje zijn wel kosten verbonden.

Het Juttersmuseum

Het Juttersmuseum op Texel is het grootste Juttersmuseum in Europa en bevat een opzienbarende verzameling van strandvondsten, van meer dan 75 jaar. Het museum is centraal gesitueerd op Texel en is één van de populairste dagjes uit op Texel. De rondleidingen worden verzorgd door lokale jutters, die je prachtige verhalen en anekdotes kunnen vertellen over de aangespoelde voorwerpen. Bovendien is er een museumcafé, een grote speeltuin, een souvenirshop en een picknickplaats. Adres: Pontweg 141 A, De Koog.

Ecomare

Ecomare is een museum waar je alles te weten komt over het waddengebied, de zeehonden en Texel. Maar naast een natuurmuseum is het tevens een zeehonden- en vogelopvang centrum. De zeehonden kun je van heel dichtbij bekijken en zelfs aanraken. Nieuw is de walviszaal met een enorme skelet van een potvis. Luister naar de verhalen van de medewerkers en mag je zelfs aan een stukje ambergrijs ruiken. Leuk zijn ook de shows die de bruinvissen geven. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.

Texels bier

Hoewel Texel bij Noord-Holland hoort, heeft het haar eigen dialect en streekproducten, waaronder Texels bier. Proef de milde smaak van het Texels speciaalbier ‘het Skuumkoppe’ wat met de smaak tussen een blond en een half donker biertje zit. In elke kroeg en zelfs in de supermarkt kun je dit speciaalbiertje kopen. Tijdens een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij ontdek je welke bieren er nog meer worden gebrouwen op Texel. Je ziet hoe het bier gemaakt wordt en je kunt meedoen aan een bierproeverij. Adres: Schilderweg 214, Oudeschild.

Natuurgebied De Slufter

De Slufter is het mooiste stukje natuur op Texel! Texel bestaat voor het grootste deel uit weilanden, maar aan de kust ligt het prachtige duingebied met natuurgebied de Slufter. Hier stroomt de zee het duingebied binnen, waardoor er een bijzondere flora- en fauna ontstaat. Er groeien planten die alleen in dit zoute water kunnen overleven. Door de Slufter lopen een paar prachtige wandelpaden. Vogelspotters komen er graag en kun je er ook Zeekraal zien groeien. Een prima plek om van de natuur te genieten.

Het strand van Texel

Het 30 kilometer lange strand van Texel, is de belangrijkste attractie. Bij Den Koog is het gezellig druk, terwijl je op het zuidelijkste puntje van Texel, ter hoogte van de natuurgebieden de ‘Muy’ en ‘de Slufter’ kunt genieten van de stilte. Door de duinen lopen prachtige wandelpaden die aangegeven worden met gele paaltjes. Een bezoekje aan het strand kun je dus prima combineren met een wandeling. Om de veiligheid te waarborgen worden de stranden in juli t/m september bewaakt. Bewaakte stranden zijn er bij paal: 10, 12, 15, 17, 19, 20, 21 en 28.

Wandelen en fietsen

Wil je Texel ten volle beleven, stap dan op de fiets of trekje wandelschoenen aan, om alle geluiden en geuren goed in je op te nemen. Texel heeft zeer goede bewegwijzerde wandel- en fietsroutes, die je naar de mooiste plekjes brengen. Het fietsnetwerk op Texel is maar liefst 170 kilometer. Aan de hand van de diverse fietsknooppunten bepaal jezelf de route en het aantal kilometers. Een aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Hier fiets je over de dijk, uitkijkend over de zee. Maar eigenlijk is heel Texel schitterend, onderweg wordt je getrakteerd op schitterende natuur.

 ’t Walvisvaarders Huisje

Ga terug in de tijd van de walvisvaarders en ervaar hoe walvisvaarders leefde. Bezoek de Zaans blauwe voorkamer, de roze achterkamer en de keuken met de bijzondere schouw, evenals de bedstedenwand. Ook zijn er veel gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de walvisvaart te bekijken. Er worden rondleidingen gegeven waarbij wordt verteld over de geschiedenis van het huisje en over de walvisvaart. Goed om te weten – nu is het huisje een Rijksmonument. Adres: Herenstraat 49, Den Hoorn (gesloten voor restauratie)

Wil je blijven overnachten op Texel? We tippen de áller-fijnste hotels op Texel.

Boutique Hotel Texel: populaire hotel met wellness / Grand Hotel Opduin: op 200 meter van het strand / Hotel Tesselhof: midden in De Koog / Hotel Kogerstaete: honden zijn welkom