Zoek lekker weg inspiratie!

Een midweek genieten van het eilandritme op Texel

Laatste update op 7 februari 2024 door Jozet

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand terugkomt van een vakantie op Texel en vertelt dat er niets aan was! Integendeel, ik zie en lees alleen maar superpositieve berichtjes en jaloersmakende foto’s voorbijkomen. Hoogste tijd dus – dat ik ook – afreis naar Texel, om me te laten verrassen. Dit is absoluut gelukt! Wat een geweldige vakantiebestemming is dit! Hier zijn alle ingrediënten voor een geweldige vakantie aanwezig! We verbleven een midweek op Texel. Met Landal Sluftervallei als uitvalsbasis, ontdekten we Texel.

Wat gaan we doen vanuit Landal Sluftervallei?

Aankomst op Texel en Landal Sluftervallei

Tijdens ons midweekje Texel verbleven we op Landal Sluftervallei. Mij keuze om voor Sluftervallei te kiezen waren de goede reviews en het feit dat Sluftervallei fijne voorzieningen heeft, waaronder een binnenzwembad, een midgetgolfbaan, een multifunctioneel sportveld, een parkrestaurant en een parkwinkel. Het hele jaar door is er ook een animatieprogramma dat zich niet alleen beperkt tot activiteiten op het park zelf. Er is ook een samenwerking met regionale aanbieders. Zo kunnen we deelnemen aan een vuurtorenexcursie en een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij.

Maar ook de ligging van Landal Sluftervallei is fantastisch! Landal Sluftervallei ligt namelijk op wandelafstand van de rode vuurtoren en het brede zandstrand. Een heerlijk plekje en misschien is deze rode vuurtoren wel het meest gefotografeerde object op Texel. Vanaf het Landal park slingert een wandelpad door de duinen naar het strand. De vuurtoren kun je beklimmen en boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht en kijk je uit over de Waddenzee. Wil je nog meer weten over Landal Sluftervallei? Lees dan: Ontdek de pracht van Texel vanuit Landal Sluftervallei

Dag 1: Naar de rode vuurtoren, De Koog en het strand

Na het uitpakken fietsen we naar de vuurtoren. Vanaf Landal Sluftervallei slingert er namelijk een wandelpad door de duinen naar het strand. Je kunt prima naar de vuurtoren wandelen, maar wij kiezen voor de fiets, aangezien we daarna naar De Koog willen. Het is een mooie fietstocht en de vuurtoren zien we al in de verte liggen. Bovendien is het er niet echt druk, wellicht omdat de vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel ligt. De rode vuurtoren kun je beklimmen via een wenteltrap van zes verdiepingen. Eenmaal boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht en kijk je uit over de Waddenzee.

Na het beklimmen van de vuurtoren springen we op de fiets naar De Koog. Dit is het grootste en belangrijkste dorp op Texel. We wandelen door de Dorpsstraat, waar je naast diverse winkels ook restaurants en souvenirwinkeltjes vindt. Een avondje stappen? Ook dan is de Dorpsstraat ’the place to be’. Naast diverse eetgelegenheden en winkels, zijn hier ook cafés en discotheken. Het strand is makkelijk te voet bereikbaar vanaf de Dorpsstraat; het is zo’n 1,5 kilometer wandelen. Aan het strand liggen strandpaviljoens. Het strand is hier heerlijk breed en heb je alle ruimte, ook op warme dagen.

Dag 2: Een huifkartocht over het strand en door de duinen van Texel

Een echte aanrader is een huifkartocht over het strand en door de duinen van Texel. Er zijn meerdere bedrijven die dit aanbieden, maar wij hebben gekozen voor Jan Plezier. Je reserveert per telefoon je plekje op de huifkar en stap je op nabij de Jumbo in Den Koog. De rit duurt zo’n 2 uur en tijdens de huifkartocht krijg je schitterende plekjes van Texel te zien. Ook vertelt de koetsier leuke en interessante verhalen over Texel. Onderweg maak je een tussenstop in het natuurgebied Slufter en krijg je wat te drinken. Ook kun je hier het plantje zeekraal plukken en proeven.

Tijdens de huifkartocht bezoeken we ook De Slufter, volgens velen het mooiste stukje natuur op Texel. Ik moet toegeven, het is er prachtig! Maar waarom is de Slufter zo bijzonder? In de Slufter stroomt de zee het duingebied binnen, waardoor er een bijzondere flora en fauna ontstaat. Er groeien planten die alleen in dit zoute water kunnen overleven. Door de Slufter lopen enkele wandelpaden. Vogelspotters komen er graag, en je kunt er ook zeekraal zien groeien. Je moet er overigens niet vanuit gaan dat je alleen bent; het is bij mooi weer altijd druk!

Dag 3: Een middagje naar Ecomare

Alles over de Waddenzee en haar bewoners kom je te weten bij Ecomare. Wist je overigens dat op Ecomare ook zieke zeehonden worden opgevangen? Deze zeehonden kun jij van heel dichtbij bekijken en zelfs aanraken. Er is geen glas of een grote afstand tussen bezoekers en de zeehonden. Nieuw is de walviszaal met een enorm skelet van een potvis. Luister naar de verhalen van de medewerkers en mag je zelfs aan een stukje ambergrijs ruiken. Leuk zijn ook de shows die de bruinvissen geven en kun je een wandeling maken door de duinen. Wij waren aangenaam verrast door de mooie en ruime opzet van Ecomare.

Dag 4: Wandelen en schapen spotten

Over geheel Texel en ook rondom De Koog kun je prima wandelen. De wandelpaden zijn gemarkeerd door paaltjes en voeren je door de duinen. Aan de kleur van de paaltjes kun je zien welk wandelpad het is: geel = doorgaande route, blauw = rondwandeling en rood = natuurpad. Vanuit het duingebied kun je ook eenvoudig een uitstapje naar het strand maken om uit te waaien. Wij hebben een lange duinwandeling gemaakt, door de blauwe paaltjes te volgen. Zit je liever op de fiets? In het centrum zitten ook diverse fietsverhuurders, maar ook veel vakantieparken en hotels bieden fietsverhuur aan.

Schapen: je kunt ze bijna niet ontwijken op Texel. Want Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners. Ook wij hebben op onze wandeltochten heel wat schapen gespot. We waren in de zomer op Texel, dus jonge lammetjes waren er niet, maar als je in het voorjaar Texel bezoekt, dan zijn de dartelende en springende lammetjes geweldig om naar te kijken. Op de vele schapenboerderijen ben je overigens van harte welkom. Proef ook zeker eens de schapenkaas. Tip: Een speciale kaas die alleen hier gemaakt wordt, is de kaas met zeekraal.

Dag 5: Zeehonden spotten vanuit Oudeschild

Zeehonden spotten in hun natuurlijke leefomgeving is altijd leuk. Op Texel is dit mogelijk vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens deze boottocht vaar je vanuit de haven van Oudeschild naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je ziet de zeehonden niet van heel dichtbij, maar met een verrekijker kun je de zeehonden zien liggen op de zandplaat. Via de haven van Den Helder varen we terug naar Oudeschild. Reserveren is niet nodig; in de haven liggen diverse boten klaar die je graag aan boord hebben. Maar wil je echt zeker zijn van een plekje, dan kun je natuurlijk altijd een reservering maken. Wij zijn aan boord gestapt van de TX44.

Elke dag naar het strand van Texel

Texel heeft veel te bieden, maar de mooiste bezienswaardigheid is het eindeloos lange en brede zandstrand. Bijna on-Nederlands, zeker op mooie en zonnige dagen. Tijdens ons midweekje was het stralend weer en waren we elke dag op het strand te vinden. Op het strand was het dan ook elke dag gezellig druk met vakantiegangers. Zwemmen in zee, schelpen zoeken en lekker luieren. Maar er was overal voldoende plek! Goed om te weten: Onder de rode vuurtoren vind je het breedste strand van Texel. Bovendien ligt hier ook een strandpaviljoen.

Nog meer bezienswaardigheden op Texel

Het is duidelijk dat vier dagen Texel tekortschieten om alle bezienswaardigheden en activiteiten op het Waddeneiland te ontdekken, want er valt veel te doen en te beleven. Naast de activiteiten, die wij hebben ondernomen, zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden op Texel.

  • Bezoek het walvisvaarthuisje in Den Hoorn.
  • Voor wie durft, kan ook parachutespringen bij het Paracentrum Texel.
  • Bezoek het Juttersmuseum, dat een bijzondere verzameling strandvondsten herbergt.
  • Texel Zoo: hier kun je kleine zoogdieren tot lori’s en een scala aan vogels en reptielen bekijken.
  • Lees ook: Wat te doen op Texel

Meer overnachtingsmogelijkheden op Texel

Naast Landal Sluftervallei zijn er nog meer accommodaties op Texel. Als je op zoek bent naar een gemoedelijk vakantiepark met bijna geen voorzieningen, dan is Landal Beach Park Texel een aanrader. Voor gezinnen met kinderen is Vakantiepark de Krim een goede keuze vanwege het te gekke zwembad en de vele sport- en speelvoorzieningen. Daarnaast zijn er ook diverse fijne hotels, zoals Hotel Tatenhove en Van der Valk Texel de Koog. Of kijk bij Voordeeluitjes, voor nog meer hotels op Texel.

Met de boot naar Texel

Je vakantie op Texel begint in Den Helder, waar je op de veerboot richting De Koog stapt. De overtocht naar Texel duurt zo’n 20 minuten. Afvaarten zijn er elk uur, vanaf 06.30 in de vroege ochtend tot 21.30 uur in de avond. Kijk voor meer informatie, kosten en eventuele uitzonderingen op de website van Teso. Goed om te weten: Vergeet niet om een Texel vignet aan te vragen. Je hoeft dan gedurende je verblijf geen parkeergeld meer te betalen. Niet alleen is zo’n vignet goedkoper, ook hoef je niet steeds opzoek naar de parkeerautomaat.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland