Tip! De Koog en Texel

Naar het strand, zeehonden spotten en wandelen door de duinen

 
 
Home / Artikelen / Tip! De Koog en Texel
 

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand terugkomt van een vakantie op Texel en verteld dat er niets aanwas! Integendeel, ik zie en lees alleen maar superpositieven berichtjes en jaloersmakende foto’s voorbij komen. Hoogste tijd dus – dat ik ook – afreis naar Texel, om me te laten verrassen. Dit is absoluut gelukt! Wat een geweldige vakantiebestemming is dit. Hier zijn echt alle ingrediënten voor een geweldige vakantie aanwezig! We verbleven een midweek op Texel. Met Landal Sluftervallei als uitvalsbasis, ontdekte we Texel.

In De Koog is altijd wat te beleven. Niet voor niets is De Koog de badplaats van Texel. Winkelen kan in de Dorpsstraat, hier vind je naast diverse winkels ook restaurants en souvenirwinkeltjes. Een avondje stappen? Ook dan is de Dorpsstraat ‘the place to be‘. Naast diverse eetgelegenheden en winkels, vind je hier ook cafés en discotheken. Het strand is te voet bereikbaar, vanaf de Dorpsstraat, is het zo’n 1,5 kilometer wandelen. Aan het strand liggen strandpaviljoens en strandkiosken die windschermen, strandstoelen en parasols verhuren.

Alles over de Waddenzee en haar bewoners, kom je te weten bij Ecomare. Wist je overigens dat op Ecomare ook zieke zeehonden worden opgevangen? Deze zeehonden kun jij dan van heel dichtbij bekijken en zelfs aanraken. Er is geen glas of een grote afstand tussen bezoekers en de zeehonden. Nieuw is de walviszaal met een enorme skelet van een potvis. Luister naar de verhalen van de medewerkers en mag je zelfs aan een stukje ambergrijs ruiken. Leuk zijn ook de shows die de bruinvissen geven en kun je een wandeling maken door de duinen.

Een echte aanrader is een huifkartocht over het strand. Er zijn meerdere bedrijven die dit aanbieden, maar wij hebben gekozen voor Jan Plezier. Je reserveert per telefoon je plekje op de huifkar en stap je op nabij de Jumbo in Den Koog. De rit duurt zo’n 2 uur en tijdens de huifkartocht krijg je schitterende plekjes van Texel te zien, ook vertelt de koetsier leuke en interessante verhalen over Texel. Onderweg maak je een tussenstop in het natuurgebied Slufter en krijg je wat te drinken. Ook kun je hier het plantje zeekraal plukken en proeven.

Tijdens de huifkartocht bezoeken we ook De Slufter en volgens vele het mooiste stukje natuur op Texel. Ik moet toegeven het is er prachtig! Maar waarom is de Slufter zo bijzonder? In de Slufter stroomt de zee het duingebied binnen, waardoor er een bijzondere flora- en fauna ontstaat. Er groeien planten die alleen in dit zoute water kunnen overleven. Door de Slufter lopen enkele wandelpaden. Vogelspotters komen er graag en kun je er ook zeekraal zien groeien. Je moet er overigens niet vanuit gaan dat je alleen bent, het is zeker bij mooi weer hier altijd druk!

Over geheel Texel en ook rondom De Koog kun je prima wandelen. De wandelpaden zijn gemarkeerd door paaltjes en voeren je door de duinen. Aan de kleur van de paaltjes kun je zien welk wandelpad het is: geel = doorgaande route, blauw = rondwandeling en rood = natuurpad. Vanuit het duingebied kun je ook eenvoudig een uitstapje naar het strand maken om lekker uit te waaien. Wij hebben een lange duinwandeling gemaakt, door de blauwe paaltjes te volgen. Zit je liever op de fiets? In het centrum zitten ook diverse fietsverhuurders.

Tijdens ons midweekje Texel verbleven we op Landal Sluftervallei. Mij keuze om voor Sluftervallei te kiezen waren de goede reviews en heeft Sluftervallei fijne voorzieningen, waaronder een binnenzwembad, een midgetgolfbaan, een multifunctioneel sportveld, een parkrestaurant en een parkwinkel. Het jaarrond is er ook een animatieprogramma dat zich niet alleen beperkt tot activiteiten op het park zelf. Er is ook een samenwerking met regionale aanbieders. Zo kunnen we mee op een vuurtoren excursie en mee met een rondleiding naar de Texelse bierbrouwerij.

Interesse in een vakantie op Landal Sluftervallei? Boek hier Landal Sluftervallei

Nog een reden waarom ik voor Landal Sluftervallei  heb gekozen is, de ligging! Landal Sluftervallei ligt namelijk op wandelafstand van de rode vuurtoren en het brede zandstrand. Een heerlijk plekje en misschien is deze rode vuurtoren wel het meest gefotografeerde object op Texel. Vanaf het Landal park slingert een wandelpad door de duinen naar het strand! De rode vuurtoren kun je beklimmen middels een wenteltrap van zes verdiepingen. Eenmaal boven, wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht en kijk je uit over de Waddenzee.

Zeehonden spotten in hun natuurlijke leefomgeving is altijd leuk. Op Texel is dit mogelijk vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens deze boottocht vaar je vanuit de haven van Oudeschild naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je ziet de zeehonden niet van heel dichtbij, maar met een verrekijker, kun je de zeehonden zien liggen op de zandplaat. Via de haven van Den Helder varen we terug naar Oudeschild. Reserveren is niet nodig, in de haven liggen diverse boten klaar, die je graag aan boort hebben.

Schapen je kunt ze bijna niet ontwijken op Texel. Want Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners. Ook wij hebben op onze wandeltochten heel wat schapen gespot. We waren in de zomer op Texel, dus jonge lammetjes waren er niet, maar als je in het voorjaar Texel bezoekt, dan zijn de dartelende en springende lammetjes geweldig om naar te kijken. Op de vele schapen boerderijen ben je overigens van harte welkom. Proef ook zeker eens de schapenkaas. Tip: Een speciale kaas die alleen hier gemaakt wordt, is de kaas met zeekraal.

Texel heeft veel te bieden, maar de mooiste bezienswaardigheid vond ik het eindeloze lange en brede zandstrand. Bijna on-Nederlands, zeker op mooie en zonnige dagen. Tijdens ons midweekje was het stralend weer en was het strand de ideale plek. Het was er dan ook gezellig druk met vakantiegangers. Zwemmen in zee, schelpen zoeken en lekker luieren. Een perfecte plek om te ontspannen! Goed om te weten: Onder de rode vuurtoren vind je het breedste strand van Texel. Bovendien ligt hier ook een strandpaviljoen.

Je vakantie op Texel begint in Den Helder, waar je op de veerboot richting De Koog stapt. Afvaarten zijn er elk uur, vanaf 06.30 in de vroege ochtend tot 21.30 uur in de avond. Kijk voor meer informatie, kosten en eventuele uitzonderingen op de website van Teso. Goed om te weten: Vergeet niet om een Texel vignet aan te vragen. Je hoeft dan gedurende je verblijf geen parkeergeld meer te betalen. Niet alleen is zo’n vignet goedkoper, ook hoef je niet steeds opzoek naar de parkeerautomaat.