Zoek lekker weg inspiratie!

De 5 mooiste authentieke dorpjes in Noord-Holland

In Noord-Holland bevinden zich, naast de hoofdstad Amsterdam en Haarlem, prachtige oud-Hollandse dorpjes en stadjes. Samen vormen ze één van de mooiste en meest schilderachtige stukjes van Nederland. Dorpjes waarbij het lijkt of de tijd heeft stil gestaan: met molens, oude houten huisjes en smalle straatjes. Ervaar de sfeer van weleer in traditionele vissersdorpen als Monnickendam, Marken, Volendam en de kaasstad Edam, plaatsen waar je geweest móet zijn als toerist in eigen land.

De 5 mooiste authentieke dorpjes in Noord-Holland

Ontdek de charme van authentieke dorpjes in Noord-Holland. Verlies jezelf in de historie van Volendam en wandel door de schilderachtige straatjes van Edam. Elk dorpje vertelt zijn eigen verhaal.

Ontdek de charme van Monnickendam

Monnickendam is een historisch stadje aan het Markermeer. Zowel liefhebbers van oudhollandse steden als van watersport kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt er een wandeling maken door het sfeervolle, monumentrijke centrum, met een boot meevaren of zelf gaan zeilen. In de speeltoren, het oudste gebouw van Monnickendam, is een museum gevestigd. Andere monumenten zijn de Grote- of Sint-Nicolaaskerk, de houten ophaalbrug in de haven en veel van de huizen in Monnickendam, zoals de Waegh, een oudhollands woord voor weeghuis.

Bezoek het fotogenieke schiereiland Marken

Het fotogenieke schiereiland Marken is middels een dijk verbonden met het vasteland. Desondanks is het authentieke karakter van Marken goed bewaard gebleven en hebben de bewoners veel tradities in ere gehouden. Het schiereiland is autoluw, alleen bewoners mogen met hun auto het dorpje in. Toeristen moeten hun auto parkeren buiten het dorp. Al wandelend waan jij je in de vorige eeuw. Oude houten huisjes, waar men nog de was buiten droogt en smalle steegjes. De haven is het middelpunt van Marken. Ook leuk is een wandeling naar de vuurtoren ‘Het Paard van Marken’.

Stap aan boord in de haven van Volendam en binnen 30 minuten vaar je naar Marken. Onderweg bewonder je de kleurrijke vissershuizen en krijg je een goed beeld van het lokale leven in het dorp. Bij aankomst op Marken stap je van boord en kun je het eiland op eigen tempo verkennen.

Volendam één van de beroemste dorpjes in Noord-Holland

Het vissersdorpje Volendam is één van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Holland. Toeristen uit alle hoeken van de wereld komen hier naartoe, maken massaal kostuumfoto’s in typisch Volendamse klederdracht en eten gerookte paling in de gezellige haven. Ook zijn er diverse musea, zoals het Palingsoundmuseum en het Volendams museum. Volendam verken je het beste middels een wandelroute over de dijk en door de oude wijken van het dorpje. Lees ook: Dagje Volendam? De 7 leukste tips en activiteiten in Volendam

Bezoek Edam, wereldwijd bekend om de Edammer kaas

Het kleine stadje Edam is wereldwijd bekend om de Edammer kaas. Elke zomer zijn er toeristische kaasmarkten, die altijd drukbezocht worden, maar er is meer. De prachtige oude binnenstad van Edam bevat gezellige winkelstraatjes, knusse terrasjes en volop rijksmonumenten. Bezoek bijvoorbeeld een 18e eeuws kaaspakhuis of neem een kijkje bij de  laatgotische Niklaaskerk uit 1626. Je kunt er een boottocht maken op het Markermeer, de jachthaven bezoeken of naar de Stelling van Amsterdam gaan, een fort net buiten Edam.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland