Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Berchtesgaden? 6x de leukste tips!

Laatste update op 13 december 2023 door Jozet

Als ik Berchtesgaden zeg, dan zul je wellicht denken, nooit van gehoord en waar ligt dit stadje? Wij bezochten tijdens onze autorondreis door Beieren dit stadje en haar omgeving. En wow wat is Berchtesgaden en haar omgeving een verrassend mooi stukje Duitsland. Indrukwekkende hoge bergen, welke tot wel 2700 meter hoogte rijken, uitgestrekte bossen en heldere meren. Het landschap lijkt een plaatje uit een sprookjesboek. Er is veel te zien en te doen in Berchtesgaden. Als je van plan bent om naar Berchtesgaden te reizen, neem dan een kijkje bij mijn tips over wat je kunt doen in Berchtesgaden, zodat je niets mist op deze prachtige bestemming.

Slenter door Berchtesgaden

Berchtesgaden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een berucht stadje, aangezien de gehele nazitop er vakantiehuizen had. Ook voor Hitler werd Berchtesgaden een tweede woonplaats. Hij verbleef regelmatig in het Berghof en liet ook hoog op de Obersalzberg het Adelaarsnest, ook wel het Kehlsteinhuis genoemd bouwen. Wil je Het Adelaarsnest bezoeken lees dan: 10 Tips voor je bezoek aan het Adelaarsnest

Van deze roemruchte geschiedenis is niets meer zichtbaar in Berchtesgaden en het is tegenwoordig een toeristische trekpleister voor outdoor- en natuurliefhebbers. Berchtesgaden is een klein stadje met een schilderachtig centrum dat bestaat uit kleurrijke middeleeuwse gebouwen met bijzondere muurschilderingen. Midden in het centrum staat op een plein ook een grote fontein met een leeuw als bron. Verder zijn er winkels, eetgelegenheden en gezellige terrasjes. Als je Berchtesgaden wilt ontdekken, kun je dit het beste te voet doen. Ga wel niet op zondag, want dan zijn de meeste winkels gesloten.

Schloss Berchtesgaden en de zoutmijn van Berchtesgaden

Leuk om ook te bezoeken is Schloss Berchtesgaden. Hier krijg je een kijkje in het leven van kroonprins Rupprecht van Beieren. Ook de beroemde zoutmijn van Berchtesgaden kun je bezoeken. Hier stap je in een treintje en ga je de mijn in, om te zien hoe het zout gewonnen wordt. Tickets kun je kopen via → Getyouguide

Een schilderachtige reis over de Rossfeld Panorama Strasse

Nog een absolute must is de Rossfeld Panorama Strasse. Op deze tolweg kun je bij helder weer genieten van schitterende uitzichten. Aan de ene kant zie je Berchtesgaden en de Oostenrijkse Alpen liggen, terwijl aan de andere kant Salzburg ligt. Het is ook aan te raden om tijdens je rit over de Rossfeld Panorama Strasse te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Maak een boottocht over de Königssee

Maar de mooiste en een van de drukst bezochte plekken in Berchtesgaden is de Königssee. Niet alleen is het meer zelf sprookjesachtig mooi, je kunt ook heerlijk wandelen rondom de Königssee en een boottocht maken, wat overigens een van de populairste attracties is in de omgeving van Berchtesgaden. Wil je alles weten over een boottocht over de Königssee? Lees dan onze tips, want wij maakten een boottocht over de Königssee tijdens onze rondreis door Beieren. Hiermee voorkom je teleurstellingen.

Het Adelaarsnest, het buitenverblijf van Hitler

Nog een must-see in Berchtesgaden is het Adelaarsnest van Hitler. Het is gebouwd als buitenverblijf voor Hitler, op een hoge bergtop van het Obersalzberg in Berchtesgaden. Het huis is niet verwoest door de bombardementen in 1945 en is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een toeristische attractie die door veel mensen over de hele wereld wordt bezocht. Wil je ook het Adelaarsnest bezoeken? Lees dan onze tips, want wij bezochten het Adelaarsnest tijdens onze autorondreis door Beieren.

Salzburg de stad van Mozart

Als je toch in de omgeving van Berchtesgaden verblijft, is een uitstapje naar Salzburg zo gemaakt. De stad van Mozart ligt op slechts 20 autominuten. Je kunt heerlijk door de Altstadt slenteren met kleurrijke historische panden, gezellige straatjes met winkels, boetiekjes en souvenirwinkels. Ook het Hohensalzburg kasteel is niet te missen.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland