Bezienswaardigheden Berlijn: De 10 must-sees

Een bruisende metropool vol met cultuur en geschiedenis

 
 
Home / Artikelen / Bezienswaardigheden Berlijn: De 10 must-sees
 

Sta je op het punt om een stedentrip naar Berlijn te boeken? Dan wijzen we je hier graag de weg langs de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Berlijn en de bijzondere activiteiten in deze prachtstad! Berlijn is een stad met een roerende geschiedenis en dat wordt ook gereflecteerd door de monumenten en musea. Het is ook een bruisende metropool. Wissel museumbezoeken af met shoppen, lekker eten en uitgaan, zodat je alle facetten van het leven in Berlijn leert kennen. Eén ding is zeker, je komt in Berlijn altijd ogen en tijd tekort!

Berlijn heeft veel indrukwekkende bezienswaardigheden. Blijf een paar dagen en geniet optimaal van deze prachtstad! Een hotel boek je via Voordeeluitjes of Booking.

Wandel langs De Berlijnse Muur

Het blijft één van de grootste symbolen van de stad; de Berlijnse Muur. Het verwijst naar een markante periode in de Duitse geschiedenis. De inwoners van Berlijn werden circa 30 jaar van elkaar gescheiden; aan de ene kant het communistische oosten, aan de andere kant het kapitalistische westen. De muur is grotendeels gesloopt, maar hier en daar staan nog stukken, o.a. aan de Mühlenstrasse met schilderingen van bekende kunstenaars en in de Bernauer Strasse met gaten die er in de nacht van 9 op 10 november 1989 in zijn geslagen. Meer weten? Bezoek dan het Dokumentationszentrum (Bernauer Strasse 111).

Verspil geen moment tijdens je stedentrip in Berlijn en boek van tevoren je ticket voor de bezienswaardigheden via Getyourguide of Tiqets.com. Je ontvangt je ticket dan op je mobiel en hoef je dus niet te wachten aan de kassa! Ideaal!

Bezoek Checkpoint Charlie

Tijdens je stedentrip in Berlijn moet ook zeker Checkpoint Charlie op je route liggen. Dit was een controlepost tussen de Amerikaanse en Russische sector bij een doorgang van de Berlijnse muur in de Friedrichstrasse. Hier ligt eveneens het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Ontdek hier de vindingrijke manieren waarop de mensen uit Oost-Berlijn probeerden te vluchten. Daarnaast focust het museum op geweldloos verzet binnen een internationale context, zoals het verzet van Charta 77 in Tsjechoslowakije, Lech Walesa in Polen en Mahatma Gandhi in India. Indrukwekkend en inspirerend!

De Brandenburger Tor: een oude stadspoort

Wat voel je je klein als je aan de voet van de Brandenburger Tor staat! Dat is een sensatie die je zeker eens meegemaakt moet hebben. Vergeet daarom niet om een bezoek aan dit schitterende monument op je ‘bucket list’ te zetten! Het is de belangrijkste poort van Berlijn. De Brandenburger Tor is gebouwd tussen 1788 en 1791 in een neoclassicistische stijl in navolging van de beroemde toegangspoort van de Akropolis in Athene. Je vindt dit imposante bouwwerk op de Pariser Platz aan het einde van de boulevard Unter den Linden

Stadswandeling langs Unter den Linden

Je stedentrip in Berlijn is niet compleet zonder te flaneren over de bekendste laan van de stad! Unter den Linden is een boulevard van 60 meter breed en 2 kilometer lang waaraan veel topbezienswaardigheden liggen, waaronder de Berlijnse Staatsopera, de Dom van Berlijn, de Humboldt Universiteit, de Alte Bibliotheek, Madame Tussauds en het Nationaal Museum. Stuk voor stuk pareltjes om ontdekt te worden! Daar ben je wel even zoet mee. De lindebomen, waarnaar deze laan is vernoemd, zijn helaas verdwenen, maar dat doet niets af aan de sfeer en historie die deze plek uitstraalt!

Unter den Linden boulevard in Berlijn

Aanrader! Bezoek het DDR-museum

Het DDR-museum is een waar belevenissenmuseum. Je wordt ondergedompeld in de sfeer en het alledaagse leven van de mensen in de DDR. Een groot deel van de tentoongestelde objecten bevinden zich niet achter glas, maar mogen aangeraakt worden. Het museum geniet dan ook veel populariteit. Stap in een echte Trabant en maak een gesimuleerde rit, bezoek kamers in een reconstructie van een hoogbouwflat en speel talloze interactieve spellen. Belangrijke thema’s die in dit museum behandeld worden, zijn: het alledaagse leven, de Berlijnse muur en de Stasi.

Skip the line voor het DDR-museum: Bestel je tickets online en ontvang je tickets op je mobiel

Geniet van het uitzicht op Het Rijksdaggebouw

Een verplichte halte tijdens je stedentrip in Berlijn is het Rijksdaggebouw. Dit gebouw stamt uit 1894 en is na de val van de muur gerestaureerd. De ‘Rijksdag’ is de voorganger van de ‘Bondsdag’, het huidige parlement. Het opvallendste kenmerk van het Rijksdaggebouw is de grote glazen koepel. Via een spiraalvormig pad loop je langs de glazen wand omhoog. Je komt uit bij een dakterras met uitzicht over Berlijn. Dit is de ideale plek voor een welverdiende koffiepauze! Zowel voor het bezoek aan het dakterras (gratis) als voor rondleidingen door de parlementsgebouwen dien je je eerst te registreren.

Alexanderplatz met de Fernsehturm

De Alexanderplatz wordt gedomineerd door de hoge Fernsehturm, een televisietoren van maar liefst 368 meter hoog. Hoe staat het ervoor met jouw hoogtevrees? Durf je het aan om met de lift tot 203 meter hoogte te klimmen naar het uitzichtplatform? Daarboven bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. De Alexanderplatz is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander I. Vooral in de 19de eeuw en in het begin van de 20ste eeuw was het een belangrijk handelsplein. Nu is het vooral een belangrijk verkeersknooppunt. Hier ligt ook het grote station Berlin Alexanderplatz.

Skip the line voor de Fernsehturm: Bestel je tickets online en ontvang je tickets op je mobiel

Het Holocaust Monument

Het Holocaust Monument is een bezienswaardigheid in Berlijn waar iedereen stil van wordt. Niet de aangenaamste plek, maar wel een plek die de herinnering levend houdt aan de omgekomen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman en bestaat uit 2710 betonblokken, die het gevoel van desoriëntatie en isolement van de Joden tijdens het naziregime symboliseren. Onder het terrein met de betonblokken bevindt zich een expositieruimte met een permanente tentoonstelling over de Jodenvervolging. Daarnaast worden er ook wisselende exposities georganiseerd.

Doen! Een boottocht over de Spree

Doen! Een ‘Spreefahrt’ is een relaxte manier om de sfeer van Berlijn te proeven en om de vele bezienswaardigheden van Berlijn vanaf het water te bekijken. Dit geeft weer een heel ander perspectief op Berlijn. Je vaart langs het regeringsdistrict, het Haus der Kulturen en de Dom van Berlijn. Moderne architectuur en historische blikvangers wisselen elkaar af. Je zult ook ontdekken dat Berlijn over veel mooie bruggen beschikt. Veel boottochten over de Spree vertrekken van achter het station Friedrichstrasse. Je kunt ook speciale boottochten boeken, zoals ‘Berlin by night’.

Skip the line voor een boottocht: Bestel je tickets online en ontvang je tickets op je mobiel

Berlin Story Bunker

Een bezoek aan de Berlin Story Bunker is een indrukwekkende ervaring. Dit museum is gevestigd in een voormalige bunker, waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog onderdak zochten tijdens luchtbombardementen. Je kunt hier een uitgebreide tentoonstelling bezoeken over Hitler en Nazi-Duitsland met aandacht voor de opkomst van Hitler, de impact en grote reikwijdte van zijn schrikbewind en zijn ondergang. De locatie zorgt ervoor dat een bezoek aan dit museum een intense en beklemmende beleving is. Daarnaast is er in de bunker ook nog een tentoonstelling over Berlijn.

Skip the line voor de Story Bunker: Bestel je tickets online en ontvang je tickets op je mobiel

Ontdek Berlijn in je eigen tempo en met een fijne korting via de Berlin WelcomeCard voor 48, 72 uur, 4, 5 of 6 dagen. Maak gebruik van het openbaar vervoer in de AB of ABC zones en krijg kortingen tot 50% bij meer dan 200 partners. Interesse bestel de Berlin WelcomeCard dan via Getyourguide.

Stedentrip naar Berlijn? Zo kom je er

Berlijn is prima bereikbaar met de auto! Denk wel aan de milieusticker! Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 6.5 uur onderweg. Maar je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en bovendien comfortabel. Vanuit Amsterdam kun je de intercity nemen die je rechtstreeks naar hartje Berlijn brengt.

Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International. Vliegen is ook mogelijk! Je vliegticket kun je zoeken en vergelijken via Skyscanner.