De Eifel: De ábsolute must do’s

Bossen om eindeloos door te dwalen, burchten en vulkaankraters

 
 
Home / Artikelen / De Eifel: De ábsolute must do’s
 

Heuvels, dalen, uitgestrekte bossen en kronkelende riviertjes afgewisseld met nostalgische dorpen en romantische burchten! Dat is het decor dat je aantreft als je in de Eifel arriveert. Adem diep de frisse lucht in, geniet van de rust en ruimte en kom helemaal tot jezelf. Daarna is het tijd voor actie! Waar heb jij zin in? Een stevige wandeltocht door Nationaal Park Eifel of stap je liever op de mountainbike? Je kunt ook heel relaxed per trein het gebied verkennen, laat het landschap aan je voorbijglijden. We lichten hier enkele hoogtepunten van de Eifel uit!

Op ontdekking door Nationaal Park Eifel

In Nationaal Park Eifel word je omringd door natuur met unieke mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, paardrijden, kanoën en vissen. Laat je ook betoveren door de authentieke dorpjes. Je treft hier eveneens bezienswaardigheden met een beklemmende sfeer aan, zoals Vogelsang IP. Dit is een voormalig opleidingskamp van de SS. Bezoek hier de monumentale panden en ervaar de duistere sfeer. Vanaf hier kun je ook het spookdorp Wollseifen bezoeken, dat alleen via wandelpaden op de Dreiborner Hoogvlakte bereikbaar is. Dit dorp heeft veel doorstaan; het werd verwoest in de WOII en ook daarna door schietoefeningen.

Wil je de schoonheid van de Eifel ten volle ervaren? Reserveer dan een natuurhuisje! Je viert dan vakantie – ver weg van de massa. Maar ook de Landal parken in de Eifel zijn uitstekende vakantieadresjes. Zeker als er kinderen meegaan!

Indrukwekkende burchten en kastelen

Gefascineerd door het verleden? Maak dan een route langs de mooiste burchten en kastelen van de Eifel. Je kunt het gekletter van de zwaarden van de ridders bijna horen! Bezoek onder meer het middeleeuwse Kasteel Olbrück waar je een rondleiding kunt volgen met spannende verhalen, muzikale begeleiding en lichtprojecties. Andere aanraders zijn de middeleeuwse kastelen van Manderscheid waar jaarlijks een historisch kastelenfeest plaatsvindt met leeuwenridders, goochelaars en middeleeuwse ambachten. Het verleden wordt weer tastbaar. Andere toppers zijn: Schloss Malberg met romantische kasteeltuinen, het waterkasteel Burcht Satzvey en de Genovevaburg met het Eifelmuseum.

Kasteel Malberg

Dwalen door de Vulkaaneifel

In het zuidoosten van de Eifel ligt de Vulkaaneifel. Het landschap werd gevormd door vulkanische activiteit. Dit is te zien aan de vele kraters en maaren (meren). Een van de manieren om dit gebied te verkennen is door een rit te maken met de Vulkan-Express over het smalspoor de Brohtalbahn. Er worden hiervoor historische treinstellen en een stoomlocomotief gebruikt. Deze rit is in elk seizoen een belevenis! Ook veel wandelaars en fietsers maken gebruik van deze trein. Na afloop van hun tocht nemen ze de trein terug. Je mag je fiets gewoon meenemen in de trein.

Struin door Monschau

Verspreid door de Eifel liggen vele idyllische dorpjes, maar als er één dorp is dat je niet mag missen, dan is het wel Monschau. Het dorp ligt verscholen tussen de heuvels en langs een kronkelende rivier. De smalle straatjes, monumentale panden in vakwerkstijl en de gastvrije bewoners zorgen ervoor dat je hier eigenlijk niet meer weg wilt. De dorpskern is niet aangetast door de tijd. Boven het dorp torent een prachtige burcht uit die stamt uit de 13de eeuw. Hier vindt jaarlijks een openlucht festival plaats met klassieke muziek.

Beklim de Hohe Acht

Houd je van een sportieve uitdaging? Beklim dan de Hohe Acht van 747 meter hoog. Dit is de hoogste top van de Eifel. Bedenk je tijdens de klim dat je je bevindt op een uitgedoofde vulkaan uit het Tertiair. In de directe omgeving vind je een netwerk aan wandelpaden. In elk seizoen heeft dit gebied zijn charme. In de winter kun je hier ook skiën. Er zijn loipes en skiliften en er is eveneens een rodelbaan. Bezoek ook de nabijgelegen Kasteelruïne van Nürburg. Dit kasteel dateert uit de 12de eeuw en ligt op een vulkaankegel van 679 meter hoog.

Wandelen in de Eifel

De Eifel is een topbestemming voor wandelaars. Geen liefhebber van wandelen, dan word je dat wel in de Eifel! Laat die wandelschoenen in ieder geval niet thuis! Het Nationaal Park Eifel beschikt over 240 kilometer aan wandelpaden; grote (meerdaagse) wandelroutes voor fanatieke ‘hikers’ met stevige klimmetjes, maar ook korte wandelingen over vlakker terrein voor wie het rustig aan wil doen. De uitstekende bewegwijzering en de goed onderhouden paden zorgen voor nog meer wandelgenot. Daarnaast kun je rekenen op leuke afwisselingen in het landschap; bossen met majestueuze beuken en eiken worden afgewisseld met bloemenvelden en weides.

Interesse in een wandelvakantie door de Eifel? Kijk dan eens bij SNP.nl/eifel alsook bij Eigenwijzereizen.nl/duitsland. Beide reisorganisaties hebben een fijn aanbod aan wandelreizen door de Eifel