Zoek lekker weg inspiratie!

Wat moet je zeker doen in Dresden? 12x de leukste tips

Dresden is een mooie en geweldige stad voor een weekendje weg. Je kijkt hier je ogen uit als het gaat om bezienswaardigheden, kunst en architectuur. Het is bijna onvoorstelbaar dat deze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest werd. De skyline wordt gedomineerd door de imposante koepel van de Frauenkirche. Bezoek de Zwinger, de wereldberoemde Semperoper en maak een wandeling langs de Elbe en door de Altstadt. Maar Dresden is niet alleen een stad van geschiedenis en prachtige gebouwen; het bruist ook van levendigheid en creativiteit. De kans is groot dat 1 dag Dresden niet voldoende is.

Wat moet je gezien hebben in Dresden? De 6 must-sees

De volgende 5 topbezienswaardigheden geven een betoverende inkijk in de rijke geschiedenis en cultuur van de stad Dresden:

1. Een van de mooiste kerken van Duitsland, de Frauenkirche!

Op de Neumarkt midden in de Altstadt van Dresden staat de Frauenkirche. Sterk, stevig en trots! Deze kerk symboliseert de wilskracht van de stad, want de originele kerk werd in de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. Hoewel het lang geduurd heeft, is de kerk met veel succes zo nauwkeurig mogelijk herbouwd. De kerk werd op 30 oktober 2005 pas weer in gebruik genomen. Het mag met recht een van de mooiste en meest indrukwekkende kerken van Duitsland genoemd worden. Bewonder onder meer de imposante koepels en prachtige fresco’s.

2. De indrukwekkende muurdecoratie de Fürstenzug

Wat je zeker niet mag missen in Dresden is de Fürstenzug. Hiermee wordt verwezen naar een buitenmuur van het Koninklijk Paleis waar een muurdecoratie van 102 m lang te zien is. Het gaat hier om een afbeelding, vervaardigd van 25.000 porseleinen tegeltjes, die een Parade van Vorsten toont. Alle voormalige Saksische vorsten staan op de muur. Een van de bekendste is August de Sterke. Dit kunstwerk werd in de late 19de eeuw op de muur aangebracht, ter gelegenheid van het 800-jarig regeringsjubileum van het Huis Wettin. Als je eenmaal deze buitenmuur hebt bewonderd, is het vervolgens tijd om de rest van het paleis te bezichtigen!

3. Koninklijk Paleis van Dresden met een majestueuze schatkamer

Het Koninklijk Paleis of Residenzschloss huisvest diverse musea. Allereerst tref je hier het Grüne Gewölbe, dat bekendstaat als een van Europa’s rijkste schatkamers. Het Prentenkabinet is een vooraanstaand museum voor tekeningen, etsen, gravures en fotografie, met circa 515.000 werken van ruim 20.000 kunstenaars. Onder andere Van Eyck, Dürer, Rembrandt, Michelangelo, Picasso en Baselitz zijn hier vertegenwoordigd. Het Muntenkabinet herbergt een van Duitslands grootste en oudste muntenverzamelingen, terwijl de Wapenkamer pronkwapens en -kostuums van de hertogen en keurvorsten van Saksen tentoonstelt.

4.  Zwinger Paleis, met tuinen, fonteinen en musea

Het barokke Zwinger Paleis is ook zeker een van de must-sees tijdens je stedentrip Dresden. Dit paleis ligt tegenover het Koninklijk Paleis en dateert uit de 18de eeuw. Het straalt een en al koninklijke charme uit. August de Sterke liet dit paleis bouwen voor het organiseren van hoffeesten en omdat hij hier graag een wintertuin wilde. Vandaag de dag kun je hier de schitterende binnenplaats bewonderen met tuinen, vijvers en fonteinen. In het paleis zijn vijf musea gevestigd, namelijk de Gemäldegalerie Alte Meister, het Mathematisch-Physikalischer Salon, de Porzellansammlung, de Rüstkammer en het Museum für Tierkunde.

Het Zwinger Paleis is een geliefde en veelbezochte bezienswaardigheid in Dresden. Via Getyourguide kun je tickets reserveren voor een bezoek aan het Zwinger Paleis.

5. Ontvlucht de stadsdrukte in de Großer Garten

Een stedentrip combineren met groen? Dat is in Dresden heel goed mogelijk. In de Großer Garten kun je de stadsdrukte ontvluchten. Het is alsof je hier binnenstapt in een sprookje. Het park is circa 200 ha groot en dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het werd aangelegd in Franse stijl, maar is in 1873 uitgebreid en omgevormd tot een Engels landschapspark. Bewonder het barokke paleis en de omringende tuinen, stap in het minitreintje dat door het park rijdt, huur een roeiboot bij de Carolavijver en bezoek de botanische tuin.

6. Bezoek de Semperoper, een van ’s werelds meest prestigieuze operahuizen

De Semperoper is een echt meesterwerk! Dit majestueuze operagebouw, vernoemd naar de architect Gottfried Semper, trekt niet alleen bewonderaars van opera en muziek aan, maar ook liefhebbers van architectonische pracht van over de hele wereld. De zorgvuldig vormgegeven gevel, verfraaid met weelderige details en beelden, is prachtig. En de theaterzaal, met zijn geweldige akoestiek, is ronduit schitterend. Het is een bijzondere ervaring om plaats te nemen in de met goud omrande stoelen. De Semperoper geniet wereldwijd bekendheid vanwege zijn uitmuntende opera- en balletvoorstellingen, die zowel klassieke meesterwerken als moderne stukken omvatten.

De Semperoper is een geliefde en drukbezochte bezienswaardigheid in Dresden. Via Getyourguide kun je tickets reserveren voor een rondleiding aan de Semperoper.

Weekendje Dresden? Check deze aanbieders

6x De leukste activiteiten in Dresden

Kuieren, winkelen en de gezelligheid opzoeken? Ook daarvoor is een stedentrip Dresden een topidee. We tippen hier de absolute must-do’s in Dresden!

  • Een van de geweldige manieren om Dresden binnen korte tijd te leren kennen, is door gebruik te maken van de hop-on hop-off bus. Deze bustour brengt je langs de bezienswaardigheden in Dresden en je kunt uitstappen en weer instappen waar en wanneer je wilt.
  • Of wat dacht je van een boottocht over de Elbe tijdens je stedentrip Dresden? Bewonder vanaf het water deze fascinerende stad. Je vaart langs indrukwekkende kastelen en historische monumenten, terwijl je geniet van het panoramisch uitzicht. Ondertussen leer je meer over de boeiende geschiedenis van Dresden.
  • Wil je Dresden op een heel andere manier ontdekken? Wandel dan mee met de nachtwaker! Luister naar griezelige verhalen, grappige anekdotes en bewonder de Frauenkirche, de Semperoper en de Zwinger.
  • Wil je de authentieke sfeer van Dresden ervaren? Kuier dan over het Brühlsche Terrasse, een sfeervol terras boven de oever van de Elbe van 500 m lang, 10 m hoog en 20 tot 200 m breed. Het wordt het ‘Balkon van Europa’ genoemd. Het is een uniek stukje architectuur op zich, maar ook het uitzicht over de Elbe en de stad is magnifiek. Het terras wordt omgeven door het Albertinum, de Kunstacademie, het Ständehaus en de Sekundogenitur.
  • Binnen de unieke sfeer van Dresden is shoppen een unieke ervaring. De populairste winkelstraat is de Prager Straße, waar alle bekende ketens vertegenwoordigd zijn. Loop ook binnen in het Warenhaus Karstadt Dresden. Daarnaast zijn er diverse shopping centra, waaronder de Centrum Galerie en de Altmarkt Galerie. Het is eveneens een aanrader om een kijkje te nemen op de Neustädter Markt voor zacht geprijsde mode.
  • Gezelligheid vind je bovenal op en rond de Altmarkt, oftewel de Oude Markt, met een groot plein, waar de Kreuzkirche bovenuit torent. Aan het plein liggen winkels en cafés. In de decembermaand kun je hier wegdromen bij de niet te evenaren kerstsfeer op de Striezelmarkt. Dit is een van de oudste, bekendste en sfeervolste kerstmarkten van Duitsland!

Ontdek Dresden met de Dresden City Card

Verken Dresden met de 1, 2 of 3 daagse Dresden City Card en ontdek Dresden op je eigen manier. Je krijgt kortingen en gratis entree tot vele attracties en mag gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer gedurende de geldigheidsduur van je kaart. Interesse? → Bestel de Dresden City Card via Getyourguide

Weekendje Dresden? Zo kom je er!

  • Dresden is prima bereikbaar met de auto. Denk wel aan de milieusticker! Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 7 uur onderweg.
  • Je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en comfortabel. Vanuit elk station in Nederland neem je de intercity naar Hannover. Daar stap je over op de trein naar Dresden. Een treinkaartje koop je bij → NS International
  • In Dresden zijn tal van hotels om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgethotels. Een hotel kun je boeken via → Booking.com
  • Maak het jezelf gemakkelijk en boek een kant-en-klaar weekendje Dresden via TUI.nl

Weekendje Dresden? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland