Thüringen: De must-sees

Perfect voor zowel natuur als cultuurliefhebbers

 
 
Home / Artikelen / Thüringen: De must-sees
 

Thüringen is rijk aan geschiedenis, cultuur, kunst en natuur; wat wil je nog meer! Met deze ingrediënten binnen handbereik beleeft iedereen een geslaagde vakantie. Thüringen wordt ook wel ‘het groene hart’ van Duitsland genoemd. Het is het ideale decor voor ontspannende of juist uitdagende outdoor activiteiten. In een ver verleden was het een van de machtigste gebieden van Midden-Europa. Beroemdheden als Goethe, Schiller, Martin Luther en Bach, hebben hier hun voetsporen achtergelaten. Vooral het stadje Weimar heeft de kunst- en cultuur minnende vakantieganger veel te bieden. We tippen de bezienswaardigheden in Thüringen!

Wandelen

Thüringen biedt unieke wandelmogelijkheden. Hier vind je o.a. de Rennsteig van 170 km. Dit is een oud richelpad met prachtige vergezichten. De route loopt door het Thüringer Woud, het Frankenwald en het Leisteengebergte van Thüringen. Je kunt ook gedeeltes van de route lopen. Een andere interessante route voor geoefende wandelaars is de Gipfelwandelroute van 30 km over 7 bergtoppen van ongeveer 900 m hoog. Ben je op zoek naar een minder intensieve wandeling, dan kun je in het Nationaal Park Hainich korte wandelingen maken van circa 6 km door de bossen, velden en langs kabbelende beekjes.

Uitzicht op het Thüringer Wald

Erfurt: De hoofdstad van Thüringen

Waarom begin je je reis door Thüringen niet in de hoofdstad Erfurt? Dan krijg je meteen een goede indruk van deze deelstaat. Sinds 1392 staat hier een universiteit. Hier behaalde Maarten Luther in 1505 zijn doctorandus titel. Maar nog meer beroemdheden waren graag in Erfurt; Napoleon, Bach, Goethe, … Een van de topbezienswaardigheden is de St. Mariendom, met werelds grootste vrij bewegende middeleeuwse klok. Ook de Krämerbrücke, de langste met huizen bebouwde en bewoonde brug van Europa, mag je niet missen. Bezoek eveneens de oude synagoge, de Citadel Petersberg en Thürings Zoopark Erfurt.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Erfurt vertoeven? Reserveer een hotel via Booking: Check hier de prijzen

Concentratiekamp Buchenwald

De geschiedenis van Thüringen kent ook zwarte bladzijden, vanwege het Concentratiekamp Buchenwald. Hier kun je de overblijfselen van het kamp bezichtigen, waaronder de kamppoort met de bunker, barakken, wachttorens, de wapenkamer, het desinfecteergebouw en het crematorium. In het voormalige kledingmagazijn zijn verschillende tentoonstellingen te zien over het reilen en zeilen in het concentratiekamp. Er is ook een gedenkmonument opgericht met beelden van de bekende beeldhouwer Fritz Cremer. In dit concentratiekamp hebben zich veel wreedheden voorgedaan. Er werden hier 238.979 mensen gevangen gehouden, waarvan er 56.545 om het leven kwamen.

Eisenach

Een bezoek aan Thüringen zonder een bezoek aan Eisenach is niet compleet! Deze stad is bekend om de Wartburg, waar de landgraven van Thüringen woonden en waar Maarten Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Nu is het UNESCO Werelderfgoed en een ‘must see’ voor elke bezoeker van deze stad! Verder stond in Eisenach de wieg van de componist Johann Sebastian Bach. Bezoek het Bachhaus met historische muziekinstrumenten, die live worden bespeeld tijdens een rondleiding. Overige trekpleisters zijn: het Lutherhaus, het Reuter-Wagner Museum, het Thüringen Museum en de Georgenkirche.

Wil je wat langer in Eisenach blijven? Reserveer een hotel via Booking

Weimar

Gaat jouw hart sneller kloppen van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft? Dan is de stad Weimar voor jou een waar paradijs. Bezoek onder meer het Goethehuis, waar deze schrijver jarenlang woonde. In 2019 werd in Weimar het vernieuwde Bauhaus Museum geopend. Deze kunststroming werd in 1919 in Weimar opgericht. Het centrum van de stad is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Leer alles over de geschiedenis van Weimar in het Stadsmuseum. Ben je een liefhebber van opera, theater of dans? De culturele agenda van Weimar is jaarrond goed gevuld!

Wil je wat langer in Weimar blijven? Reserveer een hotel via Booking

Het Goethe-Schiller-monument in Weimar

Harz

Er zijn veel goede redenen om naar de Harz af te reizen. Dit middelgebergte, bedekt met bossen die afgewisseld worden met middeleeuwse stadjes en idyllische dorpjes, ademt een magische sfeer uit. Houd je van een sportieve uitdaging? Beklim dan de Brocken van 1141 meter hoog. Is dat voor jou te veel? Neem dan de stoomtrein, de Brockenbahn, naar de top! In het werk van Praetorius en Goethe wordt de Brocken beschreven als heksenverzamelplaats! Andere unieke plekken in de Harz zijn: het Bodedal, de steden Quedlinburg en Halberstadt met vakwerkhuizen en het Kasteel van Stolberg.

Interesse in een vakantie in de Harz? Wat dacht je van Landal Salztal Paradies? Ideaal als uitvalsbasis om de Harz te verkennen, zowel in de zomer als winter

Zicht op de Brocken