Zoek lekker weg inspiratie!

Vakantie naar Thüringen? Dé mooiste plekjes + vakantie-tips

Thüringen is rijk aan geschiedenis, cultuur, kunst en natuur; wat wil je nog meer! Met deze ingrediënten binnen handbereik beleeft iedereen een geslaagde vakantie. Thüringen wordt ook wel ‘het groene hart’ van Duitsland genoemd. Het is het ideale decor voor ontspannende of juist uitdagende outdoor activiteiten. In een ver verleden was het een van de machtigste gebieden van Midden-Europa. Beroemdheden als Goethe, Schiller, Martin Luther en Bach, hebben hier hun voetsporen achtergelaten. Vooral het stadje Weimar heeft de kunst- en cultuur minnende vakantieganger veel te bieden.

Vakantie in Thüringen? Dit zijn de mooiste vakantiehuisjes

Ontdek de charme van Thüringen vanuit een gezellig vakantiehuisje. Geniet van comfort en een ontspannen verblijf in de nabijheid van de vele bezienswaardigheden.

 • Als je op zoek bent naar een fijn hotel, is het de moeite waard om eens te kijken bij Voordeeluitjes. Naast hotelkamers kun je hier ook all-in arrangementen boeken.
 • Wil je optimaal genieten van de schitterende natuur van Thüringen? Dan is een vakantie in een Natuurhuisje een goede keuze.
 • Ontdek Thüringen op een voordelige manier met een last minute van TUI. Geniet van spontane avonturen en het pittoreske landschap tegen een aantrekkelijke prijs.

Vakantie in Thüringen? Hier zit je goed

De mooiste stadjes om te bezoeken in Thüringen

Ontdek de betoverende stadjes van Thüringen, waaronder de universiteits- en hightech stad Jena en de hoofdstad Erfurt. Ontdek hun rijke geschiedenis en mooie architectuur.

 • Een van de highlights van Thüringen is de bruisende universiteits- en hightech stad Jena, mooi gelegen aan de rivier de Saale en tussen de schelpkalkheuvels, bekend om de vele orchideeën die hier bloeien. Er zijn veel goede redenen om deze stad te verkennen, zo staat Jena bekend vanwege de glasindustrie (Schott, Carl Zeiss) en de Friedrich-Schiller-Universiteit uit 1558, waar naast Friedrich Schiller ook Goethe aan verbonden was. Ontdek in Jena vooral ook het Optiek Museum, het Schott GlasMuseum, de Botanische Tuinen met de Goethe herdenkingsplaats en het Zeiss-planetarium.
 • Waarom begin je je reis door Thüringen niet in de hoofdstad Erfurt? Dan krijg je meteen een goede indruk van deze deelstaat. Sinds 1392 staat hier een universiteit. Hier behaalde Maarten Luther in 1505 zijn doctorandus titel. Maar nog meer beroemdheden waren graag in Erfurt; Napoleon, Bach, Goethe, … Een van de topbezienswaardigheden is de St. Mariendom, met werelds grootste vrij bewegende middeleeuwse klok. Ook de Krämerbrücke, de langste met huizen bebouwde en bewoonde brug van Europa, mag je niet missen. Bezoek eveneens de oude synagoge, de Citadel Petersberg en Thürings Zoopark Erfurt.
 • Een bezoek aan Thüringen zonder een bezoek aan Eisenach is niet compleet! Deze stad is bekend om de Wartburg, waar de landgraven van Thüringen woonden en waar Maarten Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Nu is het UNESCO Werelderfgoed en een ‘must see’ voor elke bezoeker van deze stad! Verder stond in Eisenach de wieg van de componist Johann Sebastian Bach. Bezoek het Bachhaus met historische muziekinstrumenten, die live worden bespeeld tijdens een rondleiding. Overige trekpleisters zijn: het Lutherhaus, het Reuter-Wagner Museum, het Thüringen Museum en de Georgenkirche.
 • Gaat jouw hart sneller kloppen van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft? Dan is de stad Weimar voor jou een waar paradijs. Bezoek onder meer het Goethehuis, waar deze schrijver jarenlang woonde. In 2019 werd in Weimar het vernieuwde Bauhaus Museum geopend. Deze kunststroming werd in 1919 in Weimar opgericht. Het centrum van de stad is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Leer alles over de geschiedenis van Weimar in het Stadsmuseum. Ben je een liefhebber van opera, theater of dans? De culturele agenda van Weimar is jaarrond goed gevuld.

Vakantie in Thüringen? Hier zit je goed

Wat te doen in Thüringen? Deze 6 activiteiten mag je niet missen

In Thüringen mag je de Wartburg in Eisenach niet missen, een symbool van de Duitse geschiedenis, maar ook Schloss Friedenstein, een van de grootste kastelen van Duitsland mag je niet missen.

 • Het indrukwekkende Wartburg kasteel ligt in Eisenach, Thüringen. Dit kasteel speelde eeuwenlang een belangrijke rol, vanwege zijn strategische ligging langs de Via Regia, een cruciale handels- en postweg. Nu kun je hier de majestueuze zalen bewonderen, waaronder de Elisabeth-Kemenate zaal met historische glasmozaïeken op de plafonds en wanden en de rijkelijk gedecoreerde Sängersaal. Andere highlights zijn de Festsaal en vooral ook het bureau waaraan Maarten Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Hij verbleef hier tussen 1521 en 1522 in ballingschap. De Wartburg staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 • In Thüringen liggen veel juweeltjes van kastelen op je te wachten om ontdekt te worden. Het UNESCO Werelderfgoed Schloss Belvedere is er daar een van. Het kasteel werd in de 18de eeuw gebouwd op bevel van Hertog Ernst August en staat tot op de dag van vandaag te pronken aan de rand van Weimar. Kenmerkend aan Schloss Belvedere is het symmetrische uiterlijk, bestaande uit een centraal gebouw met aan beide kanten een identiek paviljoen. Volg hier een rondleiding door de zalen met een verzameling van antieke meubels, kunstwerken, glas en porselein. Vergeet ook niet om door de sprookjesachtige Franse tuinen met mooie fonteinen te wandelen.
 • Gotha is de oude residentiestad van het Hertogdom Saksen-Gotha, met als blikvanger het reusachtige Schloss Friedenstein dat boven de stad uittorent. Dit is een van de grootste kastelen van Duitsland. Bewonder hier de kunstschatten van de hertogen en bekijk de bijzondere collectie aan schilderijen en beeldhouwwerken van de oudheid tot in de 20ste eeuw. Daarnaast zijn ook de weelderige tuinen een bezoek waard. In het Herzogliches Museum duik je nog dieper in de rijke culturele erfenis van de stad. Verken eveneens de historische Altstadt van Gotha met vakwerkhuizen en gezellige pleinen.
 • Een van de iconen van Erfurt in Thüringen is de Erfurter Kramerbrücke, een unieke middeleeuwse brug, waarop huizen staan. De brug stamt uit de 14de eeuw en is een van de weinige bruggen wereldwijd, waarop nog bebouwing aanwezig is. In de panden op de brug vind je ambachtelijke winkels met Thüringse blauwdruk stoffen, glaswerk, sieraden, houtsnijwerk en handgeschilderde keramiek. Daarnaast zijn er ook kunstgalerijen en sfeervolle cafés. De Kramerbrücke is dan ook een populaire toeristische bestemming in Erfurt. In de directe omgeving van de brug vind je middeleeuwse straatjes en ook de kathedraal is vlakbij.
 • Het Kyffhäuser monument ligt in het Kyffhäusergebergte, waar in de 12de eeuw een enorme burcht werd aangelegd, ten tijde van de heerschappij van Frederik I Barbarossa. Bewonder hier de kasteelruïnes, die een goed beeld geven van de middeleeuwse architectuur. Werp ook een blik in de 176 meter diepe kasteelfontein, de diepste van de wereld. In het Kasteelmuseum worden vondsten van opgravingen tentoongesteld en leer je meer over de Reichsburg Kyffhausen en de Barbarossa legende. Bewonder bovenal het Kyffhauser monument; het standbeeld van de Hohenzollern-keizer Wilhelm I, die in 1871 het Duitse rijk herenigde in een keizerrijk. Hierin zag men de symbolische terugkeer van de keizer Barbarossa.
 • De geschiedenis van Thüringen kent ook zwarte bladzijden, vanwege het Concentratiekamp Buchenwald. Hier kun je de overblijfselen van het kamp bezichtigen, waaronder de kamppoort met de bunker, barakken, wachttorens, de wapenkamer, het desinfecteergebouw en het crematorium. In het voormalige kledingmagazijn zijn verschillende tentoonstellingen te zien over het reilen en zeilen in het concentratiekamp. Er is ook een gedenkmonument opgericht met beelden van de bekende beeldhouwer Fritz Cremer. In dit concentratiekamp hebben zich veel wreedheden voorgedaan. Er werden hier 238.979 mensen gevangen gehouden, waarvan er 56.545 om het leven kwamen.

Klassieke muziekfestivals in Thüringen

Ben je een liefhebber van klassieke muziekfestivals? Dan heb je nog een extra goede reden om af te reizen naar Thüringen. Elk jaar vinden hier diverse klassieke muziekfestivals plaats.

 • Een van de indrukwekkende festivals in Thüringen is het Erfurtse DomStufen Festival. Dit culturele evenement, met wereldwijde faam, vindt plaats op het Domplein in de historische stad Erfurt. Het festival staat bekend om zijn openlucht voorstellingen, die worden opgevoerd op de trappen van de prachtige Dom van Erfurt. Deze voorstellingen omvatten klassieke theaterstukken, opera’s, balletvoorstellingen en concerten. Jaarlijks trekt dit festijn duizenden bezoekers. De spectaculaire setting van de Domplatz, met de imposante Dom op de achtergrond, maakt een onvergetelijke indruk!
 • Elk jaar vind ook het Thüringen Bach Festival plaats, dat gewijd is aan de beroemde componist Johann Sebastian Bach en zijn muzikale erfenis. Bach bracht namelijk een deel van zijn leven door in deze Duitse deelstaat. Zijn muziek is dan ook diep geworteld in de culturele tradities in deze regio. Tijdens het festival, dat doorgaans plaatsvindt in maart en april, vinden er uiteenlopende optredens plaats op locaties die per jaar kunnen verschillen.

Wandelen door de natuurgebieden van Thüringer

Wandelen en fietsen door de natuurgebieden van Thüringen is een betoverende ervaring. Verken het bergachtige landschap via uitgestippelde paden en verrassende fietsroutes. Hieronder noemen we slechts de bekendste natuurgebieden, maar heel Thüringen is prachtig.

 • Natuurpark Thüringer Wald strekt zich uit tussen Eisenach in het noordwesten en Sonnestadt in het zuidoosten. Ga op ontdekkingstocht en ervaar de pracht van de mysterieuze bossen, de bergweiden, valleien en plateaus. Wil je zo veel mogelijk zien in korte tijd? Volg dan de autoroute de Natuurparkroute van 450 km lang. Trek je liever de wandelschoenen aan? Dan is de beroemde Rennsteig wandelroute vast iets voor jou. Een ander hoogtepunt zijn de Saalfelder Feengrotten met kleurrijke druipstenen. Ook het steilste bergspoor ligt in het Thüringer Wald, namelijk de Oberweissbacher Bergbahn. Een ritje met deze trein is een unieke manier om de natuur te verkennen.
 • Natuurpark Hainich ligt in de driehoek van Eisenach, Mühlhausen en het kuuroord Bad Langensalza en is 75 km² groot. Dit voormalige militaire oefenterrein was lang ontoegankelijk, waardoor de natuur, voornamelijk beukenbos, in alle rust kon gedijen. Sinds 2011 behoort dit oerbos tot het UNESCO Werelderfgoed. Nu is het wel toegankelijk en kun je er prachtige wandelingen maken. Er zijn diverse bezoekerscentra waar je meer leert over het gebied. Daarnaast zijn er belevingspaden en speelterreinen. Bij Nationalparkzentrum in Thiemsburg vind je een boomkronenpad, waar je door de boomtoppen wandelt en geniet van magnifieke uitzichten.
 • De beroemde en oude 169 km lange Rennsteig slingert van Hörschel naar Blankenstein aan de Saale, dicht bij de Tsjechische grens. Het pad doorkruist dichte bossen en voert over bergkammen en bergweides. De route is beladen met geschiedenis, cultuur en mythen. Wist je dat de Rennsteig een handelsroute was waar vroeger koeriers over heen en weer reisden? De route is verdeeld in etappes, zodat je ook een gedeelte kunt volgen. Een hoogtepunt onderweg is de Grosser Inselberg, die met 916 meter het hoogste punt is. Hier staat eveneens een 21 meter hoge uitkijktoren met een klimmuur. Ook bij Masserberg staat een uitkijktoren.
 • De Groene Band in Thüringen volgt de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland over 763 km. Dit gebied, ooit een verboden gebied, werd een toevluchtsoord voor talloze planten- en dierensoorten. Langs deze route liggen diverse monumenten, die de historie van dit grensgebied reflecteren, waaronder het Grensmuseum Schifflersgrund in Asbach-Sickenberg met veel informatie, foto’s en militaire voertuigen en helikopters die hier patrouilleerden. Ook de gedenkplaats Point Alpha ligt langs deze Groene Band, bij het dorp Geisa. Dit is een voormalige Amerikaanse basis. Verder kom je langs de Groene Band diverse bewaard gebleven wachttorens tegen.

Vakantie in Thüringen? Hier zit je goed


Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland