Zoek lekker weg inspiratie!

Weekendje de Leistert Roggel + 4 leuke dagtrips

Laatste update op 8 maart 2024 door Jozet

Overweeg bij een vakantie naar Limburg eens de regio Leudal in Midden-Limburg in plaats van Zuid-Limburg. Gelegen tussen Roermond en Weert, biedt deze regio tal van mogelijkheden. Verken het prachtige natuurgebied het Leudal tijdens een wandeling. En voor wie zin heeft om te winkelen, ligt Roermond op een steenworp afstand. Toverland in Sevenum is ook gemakkelijk te bereiken, evenals het witte stadje Thorn. Bovendien ligt er ook nog eens een heel goed vakantiepark in het leudal: de Leister! Er valt genoeg te beleven voor een weekendje weg of zelfs een hele week! Als je plannen hebt om deze mooie regio te bezoeken, lees dan verder voor mijn reistips voor een vakantie in het Leudal.

Wat gaan we doen tijdens het weekendje Leudal?

Eerste dag: aankomst op de Leistert in Roggel

We verbleven op vakantiepark de Leistert in Roggel. Dit goede en populaire vakantiepark heeft niet alleen een subtropisch zwembad, maar ook een grote buitenspeeltuin, een indoor speeljungle, gratis animatie, tal van sportvoorzieningen en een gezellige plaza met horeca. Daarnaast heeft de Leistert in Roggel ook een gunstige ligging wat betreft de activiteiten die we gaan ondernemen. Wandelen kan al direct in het aangrenzende natuurgebied: De Ophovense Zandberg en in het natuurgebied het Leudal. Roermond ligt op 17 kilometer en ook Toverland bevindt zich op slechts 21 autominuten. We verbleven in een knusse en luxe Limburgse boerderij, maar je kunt ook kiezen voor een moderne villa. Wat ook opvalt is de ruimte tussen de vakantieboerderijen, ideaal voor kinderen om lekker te spelen en te voetballen.

Dag 1: Winkelen in Designer Outlet Roermond

Vandaag staat een dagje Roermond op de agenda. Roermond is dan wel niet zo bekend als Maastricht, toch is deze stad een aanrader. Zeker als je graag winkelt. In Roermond ligt namelijk het Designer Outlet Roermond! Hier kun je echt eindeloos shoppen. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar wauw, dit is echt een top plek om te winkelen, er zijn zoveel winkels dat je zeker slaagt. Bovendien is het gehele outlet prachtig vormgegeven en met de feestdagen prachtig versierd. Het lijkt net alsof je door een knus en kleurrijk stadje wandelt. Naast heel veel winkels zijn er ook veel eetgelegenheden. Goed om te weten: vermijd Duitse feestdagen, want dan is het hier echt druk. Verrassend is ook het geld dat we kwijt waren om te parkeren, slechts 5,00 euro voor een dagje.

Vanaf het Designer Outlet Roermond kun je middels een tunnel naar het centrum van Roermond wandelen. Hier vind je enkele straten met winkels en eetgelegenheden. Het is heerlijk vertoeven bijvoorbeeld bij ‘Buitenop’, maar ook rond het Munsterplein vind je voldoende terrasjes. Op het Munsterplein staat ook een muziektentje, waarvan een replica te zien is in Madurodam. Deze muziektent is ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Pierre Cuypers was afkomstig uit Roermond. (Reisafstand vanaf de Leistert in Roggel is 17 kilometer)

Dag 2: Ontspannende wandeling door het Leudal

Je kunt prima wandelen in het aangrenzende natuurgebied: De Ophovense Zandberg. Maar wij kiezen voor een wandeling in natuurgebied het Leudal. Hiervoor gaan we naar St. Elisabeth’s Hof, een prima startpunt met een grote parkeerplaats en een restaurant met terras. Bij de parkeerplaats staan informatieborden met diverse wandelroutes. Er zijn routes van 2 tot 15 kilometer die je kunt volgen middels gekleurde paaltjes. Wij volgen de Sint Ursula molenroute van 2 km. Je wandelt langs en rond de Leubeek en passeert de Sint Ursula Molen, ook bekend als de Leumolen. De Leumolen werd gebruikt als graan- en oliemolen. De molen is regelmatig in werking en kan op bepaalde tijden bezocht worden. Het Leudal is een fijn natuurgebied, de bospaden zijn prima en tussen de bomen door zie je ook de Leubeek door het bos slingeren. Na de wandeling nemen we plaats op het terras van St. Elisabeth’s Hof. Je kunt ook het Leudal Bezoekerscentrum bezoeken als je meer wilt weten over het Leudal. (Reisafstand vanaf de Leistert in Roggel is 4 kilometer)

Dag 3: Een dag genieten van de magische attracties in Toverland

Toverland stond op het lijstje van de kinderen! Dit pretpark is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een van de bekendste pretparken in Nederland! Niet verwonderlijk, want Toverland biedt zowel binnen als buiten pretpark-plezier. Parkeerplaatsen zijn er voldoende en de eerste attractie die in het oog springt is de sensationele achtbaan Troy. Deze torent hoog boven alles uit! Wat ook fijn is, is dat Toverland vrij compact is. Dus je hoeft geen kilometers lange wandelingen te maken. Bovendien is Toverland prachtig vormgegeven aan de hand van zes werelden, met zowel rustige familie- als een spectaculaire achtbaan wereld. De kinderen konden geen genoeg krijgen van de Fēnix en Troy. Ook de Booster Bike was een geliefde attractie. Daarnaast zijn er parkshows en voldoende eetgelegenheden. Handig is ook de app die laat zien hoe lang de wachttijden zijn.

Als je van Halloween houdt, dan is mijn tip: kom tijdens Halloween naar Toverland. In de avond verandert Toverland in een spookachtige belevenis vol verrassingen, waar de meest griezelige figuren tevoorschijn komen. (Reisafstand vanaf de Leistert in Roggel is 18 kilometer)

Dag 4: Een middagje slenteren door het witte stadje Thorn

Ook Thorn staat op het lijstje tijdens ons weekendje Leudal! Thorn, ook wel bekend als het witte stadje vanwege de vele witgeschilderde huizen. Vooral het historische deel met oude huizen en smalle straatjes, belegd met kinderkopjes, is prachtig. Het is heerlijk om erdoorheen te slenteren of te genieten op een van de terrasjes. Je bent hier echter niet langer dan een uurtje tot anderhalf uur zoet, zelfs als je heel langzaam wandelt. Wat ook opvalt, is dat Thorn erg fotogeniek is. Overal zijn leuke details en mooie doorkijkjes. Net buiten Thorn ligt ook een mooi kerkje (Kapel Onder de Linden) en het natuurgebied de Koningssteen. Als je graag wandelt, is dit een prima keuze! Je wandelt langs de Grote Heggerplas en de kans is groot dat je Konikpaarden en Gallowayrunderen spot. Op de website van de VVV van Midden-Limburg vind je deze wandeling en nog een aantal andere wandelingen die je door en rondom Thorn voeren.

Vanaf vakantiepark de Leistert in Roggel is het slechts 20 autominuten, maar bij mooi weer kun je er ook naartoe fietsen. Aan de rand van Thorn vind je een grote parkeerplaats, waar je voor 3 euro een dagkaart kunt kopen. Een kleine tip! Als je de mogelijkheid hebt, vermijd dan de weekenden, want dan kan het flink druk zijn. (Reisafstand vanaf de Leistert in Roggel is 17 kilometer)

Nog meer bezienswaardigheden in het Leudal

Wij hebben gekozen voor vier dagtrips, maar er zijn in het Leudal en rondom vakantiepark de Leistert in Roggel nog veel meer mogelijkheden. Het ligt aan je voorkeuren. Hieronder geef ik je nog wat tips.

  • Een dagje Weert (20km)
  • Watersport op de Maasplassen bij Roermond (17km)
  • Buitenspeeltuin Kitskensberg in Roermond (kosten €2,- p.p.)
  • Terug in de tijd bij het openluchtmuseum Eynderhoof (20 min)
  • Nationaal Park De Groote Peel (25 min)
  • Nationaal Park de Meinweg (30 min)
  • Kasteel de Keverberg in Kessel (15 min)
  • Bierbrouwerij Lindeboom in Neer (10 min)
  • Fun Beach, met 2.000 m² het grootste Aquapark van Nederland (20 min)
  • Lees ook: Wat te doen in Noord- en Midden Limburg? 22 Uitjes + vakantiehuisjes

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland