Zoek lekker weg inspiratie!

6x fietsen langs Belgisch bier

Lekker ontspannen, toch actief bezig zijn en genieten van authentiek gebrouwen bier; klinkt je dat als muziek in de oren? Stap dan op de fiets en volg een van de mooie bierfietsroutes door België. Keuze is er voldoende, dus als een bierfietstocht je wel bevalt, zijn er volop mogelijkheden. Deze fietstochten leiden langs biermusea, nostalgische brouwerijen en uiteraard langs kroegen en terrasjes waar je van de beste Belgische bieren kunt genieten. Maak de Bourgondiër in je wakker, stap op de fiets en fietsen langs Belgisch bier!

Fietsvakantie in België? Bij deze reisorganisaties zit je goed

Met een uitgebreid netwerk van fietspaden en knooppunten is België een paradijs voor fietsers van alle niveaus. De verschillende regio’s zoals de Ardennen en Limburg hebben elk hun eigen charme en uitdagingen voor fietsliefhebbers.

  • EigenwijzeReizen staat klaar om jou een onvergetelijke fietservaring in België te bieden. De fietsvakanties zijn gebaseerd op logies en ontbijt, met comfortabele hotels die bagagevervoer bieden, en voorzien van gedetailleerde routebeschrijvingen, zodat jij alleen maar hoeft te genieten van het fietsen.
  • Een fietsvakantie in België met SNP laat zien dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan om er even helemaal uit te zijn. Jouw fietsvakantie omvat: alle overnachtingen met ontbijt, diners, bagagevervoer en gedetailleerde fietsroutes in een handige route-app.
  • Plan jouw fietsavontuur in België met FietsRelax, dé specialist in fietsvakanties sinds 1983. Met een uitgebreid aanbod aan fietsreizen in België, geschikt voor diverse niveaus, zorgt FietsRelax voor bagagevervoer, zodat jij zorgeloos kunt genieten.
  • Bij Voordeeluitjes heb je de mogelijkheid om zelf jouw ideale hotel te boeken. Met een ruim aanbod aan hotels in België kies je wat bij jou past, zodat jij jouw perfecte fietsvakantie kunt realiseren.

Fietsvakantie in België? Hier zit je goed

1. Bierfietsroute Poperinge – Hopmuseum

Deze geweldige bierfietsroute van 33 km start bij het Hopmuseum in Poperinge. Voordat je de voeten op de pedalen zet, is het een aanrader om het museum te bezoeken. Hier werd in vervlogen tijden hop gewogen, gekeurd en opgeslagen. Bovendien kun je hier een Belgische biercollectie bewonderen met 1850 varianten. In het Hopmuseum krijg je de smaak te pakken. Start gauw met de fietsroute, want er staan nog meer verrassingen klaar, zoals de Brouwerij St. Bernardus in Watou, waar je alles leert over het brouwproces. Onderweg kom je gezellige kroegen tegen met de lekkerste bieren uit de streek!

2. Gambrinus route – Palm Brouwerij

Het startpunt voor deze route is café ’t Leireken aan de Brouwerijstraat 29 in Londerzeel. Een van de hoogtepunten op deze bierfietsroute is een bezoek aan de Palm Brouwerij. Je kunt hier een onvergetelijke rondleiding volgen door de brouwerij en vervolgens eveneens een bezoek brengen aan de Brabantse trekpaarden stoeterij Diepensteyn. Een andere topper op de route is de Brouwerij Duvel Moortgat. Ook hier worden brouwerijbezoeken georganiseerd en er is een Duvel shop. Goede fietstassen zijn dus een aanrader! Verder kun je ook een stop maken bij de microbrouwerij Den Triest met een gezellig klein proeflokaal. De Gambrinus route is 31 km lang.

3. De Bierroute van Bierbeek – Brouwerij de Vlier

Bierbeek ligt in een heuvelachtige omgeving ten zuidoosten van Leuven en aan de rand van het Hageland. De Bierroute is 55 km lang en biedt je op verschillende plekken boven op de heuvels mooie uitzichten. De route voert ook langs sfeervolle monumentale vierkantshoeves en de romaanse Sint-Hilariuskerk van Bierbeek. Van de lekkerste bieren proeven doe je onder andere bij Brouwerij de Vlier, waar je eveneens een rondleiding kunt boeken. Ontdek hier de geheimen van het bierbrouwen en proef in het proeflokaal verschillende bieren en lokale streekhapjes; de perfecte combi!

4. Trappistenroute – trappistenabdij Westmalle

Proef de smaak van de echte trappistenbieren tijdens de trappistenroute. Deze heerlijke biertjes geven je voldoende energie voor deze 44 kilometerlange fietstocht. De route begint bij de trappistenabdij Westmalle die dateert uit 1794. De abdij is niet toegankelijk, omdat men de ingetogen rust van de monniken wil bewaren. Wel ligt hier Café Trappisten waar je aan het einde van de tocht niet alleen trappistenbier, maar ook trappistenkaas kunt proeven. Onderweg kom je langs het trappistinnenklooster van Brecht met een abdijwinkel met ambachtelijke zeepproducten. Andere bezienswaardigheden op deze route zijn het Domein de Renesse en Lindepaviljoen Zoersel.

5. De Geuzeroute – De Lambiek in Alsemberg

De Geuzeroute van 37 km start in het Biercentrum De Lambiek in Alsemberg. Op deze plek leer je alles over het lambiekbier en de lambiekbrouwerijen in de omgeving. Bezoek onderweg ook een of meerdere brouwerijen, bijvoorbeeld: Brouwerij Oud Beersel, Brouwerij Boon of Brouwerij 3 Fonteinen. Natuurliefhebbers halen hun hart op in het Hallerbos, dat bekendstaat om zijn vele kleurrijke boshyacinten. Kijk rond in het gezellige plaatsje Halle en bezoek ook zeker het Provinciedomein Huizingen, met een heerlijk zonneterras, een mooi kasteel, wandelbos en roeivijver.

6. De Hopperroute – Abdij van Affligem

Ontdek Vlaams-Brabant op de fiets door de Hopperroute van 34 km te volgen. Deze route is ideaal voor liefhebbers van Belgische bieren. De fietstocht start namelijk bij de Abdij van Affligem, waar al meer dan 1000 jaar monniken leven volgens de regels van Sint-Benedictus. De abdij is bekend van de abdijkaas en het abdijbier. De route voert langs de hopvelden van Affligem, Asse en Opwijk. In Asse moet je zeker even stilstaan bij de hopduvel op het marktplein. Vervolgens fiets je door Baardegem en Meldert om weer te eindigen bij de Abdij van Affligem.

Fietsvakantie in België? Hier zit je goed

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland