Zoek lekker weg inspiratie!

Ontdek de pracht van de Veluwe op de fiets

Wil je de Veluwe ten volle ervaren? Spring dan op de fiets voor een ontspannen tocht en ontdek de verrassingen van het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk. Of je nu liever rustig fietst langs prachtige plekjes of juist de uitdaging van een heuvelachtig mountainbikeparcours zoekt, op de Veluwe kan het allemaal! Breng je eigen fiets mee of maak gebruik van de gratis witte fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Of je nu met je partner, vrienden of familie fietst, hier vind je een overzicht van de mooiste routes en slaapplekjes op de Veluwe.

Fietsen op de Veluwe? Blijf dan overnachten

Fietsen op de Veluwe wordt nog beter met een overnachting! Ontdek de meest prachtige routes en verblijf in sfeervolle hotels of vakantiehuisjes.

  • Voordeeluitjes biedt hotels met 2- tot 4-daagse fietsarrangementen aan, inclusief overnachting, ontbijt en verschillende extra’s per hotel.
  • Ook Fletcher heeft 3- en 4-sterrenhotels met 2- en 3-daagse fietsarrangementen, inclusief overnachting, ontbijt, diner en fietsroutes.
  • Liever wat meer ruimte, boek een bungalow bij Landal park op de Veluwe, dan fiets je zo de natuur in en indien nodig – kun je er ook fietsen en mountainbikes huren.

Fietsvakantie in Nederland? Hier zit je goed

Fietsen op de Veluwe? Dit zijn de mooiste fietsroutes

  • De Speulderbos Heideroute – ontdek het Speulderbos, tijdens deze waanzinnige fietstocht van 46 km. Gratis parkeren kan op parkeerplaats Stakenbergerweg in Elspeet, tevens ook het startpunt van de fietsroute. Je fietst het bos in en komt al snel Schaapskooi Schapedrift tegen en fiets je door naar Putten. Daarna zie je Landgoed Schovenhorst liggen en ook Landgoed Groot Spriel en Landgoed Staverden liggen op de route. Alle drie absoluut de moeite, om te bezoeken. Aan bossen en heide geen gebrek. Via fietsknooppunt 73 kom je weer terug bij de parkeerplaats.
  • Het Veluwse verleden – de Veluws Verleden route is zeer afwisselend, je fietst zowel door bossen als door Ermelo, Putten, Nijkerk en Harderwijk. Alle vier de steden zijn dan ook zeker een tussenstop waard. Wandel in Harderwijk, door de historische binnenstad en ook winkels en terrasjes, zijn er voldoende. Je komt langs strand Nulde en strand Horst en tussen Nijkerk en Putten, fiets je het oer-Hollandse landschap binnen; weide met koeien en boerderijen met boerderijwinkels waar je streekproducten kunt proeven en kopen. Knooppunten zijn; 10 – 9 – 32 – 38 – 52 – 51 – 53 – 54 – 2 – 3 – 4 – 6 – 19 – 20 – 3
  • Rust en ruimte rondom Radio Kootwijk – deze fietsroute begint en eindigt bij van der Valk Hotel de Cantharel. Van hieruit fiets je de glooiende bossen van Kootwijk in en fiets je langs de Schaapskooi van Hoog-Buurlo, doorkruist je het Harskampse Zand en kom je langs het luisterpunt van de Liberation Route: L56. Jachtslot St. Hubertus en de Ruitersmolen zijn de laatste twee bezienswaardigheden. Na afloop kun je op het terras van Van der Valk Hotel de Cantharel genieten van een hapje en een drankje. Natuurlijk kun je ook blijven slapen.
  • Wil je Nationaal Park De Hoge Veluwe verkennen, maak dan gebruik van de gratis witte fietsen, die bij de ingang klaar staan. Er zijn witte fietsen voor volwassenen, veelal met een kinderzitje achterop en ook kinderfietsjes staan klaar. Je mag dus zo opstappen! Door Park De Hoge Veluwe ligt zo’n 40 kilometer aan fietspad, volg de ANWB-paddenstoelen of koop een fietsroute bij het bezoekerscentrum. Je kunt ook een e-bike huren en natuurlijk kun je ook met je eigen fiets het park bezoeken.

Mountainbike op de Veluwe

Vanwege de uitgestrekte bossen en pittige hoogteverschillen, is de Veluwe ook zeer geschikt om te mountainbiken. Wat dacht je van de MTB-route van Zeddam, van maar liefst 25 kilometer? Met steile klimmetjes, stevige afdalingen en uitdagende bochten. De start is bij het Tolhuis,`s-Heerenbergseweg 42, in Zeddam. Maar ook de MTB-route Zuidoost-Veluwe, van 48 kilometer is een aanrader. De start is bij Bezoekerscentrum Veluwezoom. Let op; je moet in het bezit zijn, van een MTB-vignet.

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland