Herinneringscentrum en museum Kamp Westerbork
Laatste update op 17 oktober 2023 door Jozet
Waarschijnlijk is Kamp Westerbork niet direct een uitstapje waar je aan denkt. Toch zijn zowel het museum als het concentratiekampterrein indrukwekkend om te bezoeken. Bovendien is de geschiedenis zo aangrijpend dat deze niet vergeten mag worden. Een bezoek zorgt ervoor dat je dit gruwelijke verleden niet vergeet. Kamp Westerbork ligt midden in een groot bos aan de rand van het dorpje Westerbork. Voordat je naar het kampterrein gaat, kun je het museum bezoeken, waar je persoonlijke spullen van de gevangenen, brieven, geluidsfragmenten en foto’s kunt bekijken. Vervolgens kun je te voet of met een pendelbus het kamp bezoeken.
Onderwerpen
Parkeren en toegang tot Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt midden in een groot bos aan de rand van het dorpje Westerbork. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid en je kunt ervoor kiezen om het museum te bezoeken, of je wandelt of fietst met je eigen meegebrachte fiets direct door naar het kampterrein van Kamp Westerbork. Het kampterrein is vrij toegankelijk, maar het is wel 2,7 kilometer tot aan het herinneringscentrum zelf.
Als je het museum van Kamp Westerborg wilt bezoeken en gebruik wilt maken van de pendelbus, moet je een ticket kopen. In het museum is een tentoonstelling waar het leven van slachtoffers en overlevenden centraal staat. Aan de hand van persoonlijke spullen, filmbeelden, brieven, foto’s en een ingerichte slaapzaal, krijg je een beeld van dit aangrijpende verleden. Het meest indrukwekkende vond ik de verhalen van overlevenden, die je via een telefoon kunt beluisteren.
Tijdens de rit met de pendelbus wordt een ingesproken bandje afgespeeld met achtergrondinformatie over de plek en haar geschiedenis. Wat blijkt, in de oorlog was dit geen mooi groot bos, maar een uitgestrekte zandvlakte.
Monumenten en gedenkplaatsen op Kamp Westerbork
Het voormalige kampterrein is vrij toegankelijk en wat direct in het oog springt zijn de paarse lupines. overal waar je kijkt staan paarse lupine. Deze lupines stonden er ook al toe er gevangenen zaten in het kamp. De lupines waren een verfrissing voor de gevangenen in het kamp en gaven ze wat kleur aan het grauwe bestaan in het kamp. Elk jaar kwamen ze terug, tot op de dag van vandaag.
Tussen de lupines en het groen zijn wandelpaden aangebracht en zijn er diverse informatiepunten waar je middels een audio guide getuigenissen van slachtoffers en overlevenden kunt beluisteren. Deze informatiepunten vind je veelal bij de verhoogde heuvels. Deze markeren de plekken waar ooit een gebouw heeft gestaan. Behalve de commandantswoning die in een glazen kas is geplaatst, de aardappelkelder en barak 56 zijn er geen originele gebouwen meer. Wel zijn er diverse monumenten waaronder de 102.000 stenen, de gerestaureerde wagon, met de gesproken namen en de omhoog gekrulde rails.
Rondleidingen en audiotours op Kamp Westerbork
Je kunt kiezen voor een audiotour, maar je kunt ook deelnemen aan een openbare rondleiding. Deze rondleidingen zijn beschikbaar van 1 april tot en met 29 oktober, dagelijks om 12:00 en 14:00 uur. Voor meer informatie, kun je hier kijken.
Hoeveel tijd ben je kwijt om Kamp Westerbork te bezoeken?
Als je alleen het kampterrein wilt bezoeken, ben je 1 tot 1,5 uur kwijt. Maar als je ook het museum bezoekt, ben je wat meer tijd kwijt. Wij hebben zowel het museum als het kampterrein bezocht en hebben er ongeveer 2,5 uur aan besteed. Vergeet ook niet dat het terrein van Kamp Westerbork zich op een afstand van 3 kilometer vanaf de parkeerplaats bevindt.
Tijdens ons weekendje Drenthe bezochten we Kamp Westerbork. We verbleven in Landal Puur Exloo.