Zoek lekker weg inspiratie!

Weekend Landal PUUR Exloo Drenthe + 3 reistips

Laatste update op 19 maart 2024 door Jozet

Drenthe leent zich perfect voor een ontspannen weekendje weg. De rust en ruimte in Drenthe doen je goed en drie dagen in Drenthe zijn voldoende om je batterijen weer helemaal op te laden. Of je nu graag musea bezoekt of graag door de natuur dwaalt, Drenthe heeft het allemaal. Maar om alle must-sees van Drenthe in drie dagen te bezoeken, is natuurlijk niet haalbaar. Met deze reistips kun je echter wel een stukje van Drenthe beleven en proeven. Als je plannen hebt om naar deze prachtige provincie af te reizen, lees dan hieronder mijn reistips voor een ontspannen weekendje in Drenthe.

Wat gaan we doen tijdens het weekendje Drenthe?

Eerste dag: aankomst op Landal PUUR Exloo

Wij verbleven op Landal Puur Exloo, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere optie kiezen. Maar wij hebben voor dit villaparkje gekozen vanwege de rustig uitstraling en de bezienswaardigheden die we willen bezoeken. Puur Exloo is dus een rustig en kleinschalig vakantiepark met prachtige en luxe villa’s, die gelegen zijn in het groen. Dit zorgt direct voor een ontspannen vakantiegevoel. Bij het betreden van de villa, valt ook meteen op dat er gebruik is gemaakt van hoogwaardige en luxe materialen en de afwerking is van topkwaliteit. Er is nergens op bezuinigd en de bedden zijn altijd opgemaakt bij aankomst. Wij verbleven was de 6-persoons vakantievilla 6EL maar er zijn ook villa’s voor 8 en 10-personen boekbaar.

Dag 1: Wandelen rondom de Poolshoogte

Voor onze eerste reistrip rijden we naar de Poolshoogte. Hier staat een hoge uitkijktoren, die zo hoog is dat je een prachtig uitzicht krijgt over het uitgestrekte bosgebied. Het is een flinke klim, maar absoluut de moeite waard! Onderaan de uitkijktoren ligt ook een restaurant met een gezellig terras. Vanaf de Poolshoogte starten 3 uitgezette wandelroutes. Voor kinderen is er het Kabouterpad van 1,5 km, en dan zijn er nog de Schapenpark- en Poolshoogte route van 7,5 km en 6,2 km. De uitgezette wandelroutes voeren je over de heide en door het bos. Wij kiezen voor de Schapenparkroute. Wat opvalt is dat het heerlijk rustig is. We komen slechts een aantal andere wandelaars tegen. Na deze fijne wandeling nemen we plaats op het terras voor een heerlijke lunch. Adres: Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn (Reistijd van Puur Exloo: 12 auto minuten)

Dag 2: Naar Herinneringscentrum en museum Kamp Westerbork

Waarschijnlijk is Kamp Westerbork niet het eerste uitstapje waar je aan denkt wanneer je op zoek gaat naar een ‘uitje’ in Drenthe. Maar Kamp Westerbork heeft zo’n aangrijpende geschiedenis, die niet vergeten mag worden en ons eraan herinnert hoe cruciaal vrijheid en vrede zijn. Een bezoek zorgt ervoor dat je dit gruwelijke verleden niet vergeet. Kamp Westerbork ligt midden in een uitgestrekt bos aan de rand van het dorpje Westerbork. Voordat je het kampterrein betreedt, kun je het bijbehorende museum bezoeken. Hier kun je persoonlijke bezittingen van de gevangenen, brieven, geluidsfragmenten en foto’s bekijken. Vervolgens kun je te voet (ongeveer 30 minuten) of met een pendelbus (ongeveer 20 minuten) het kamp bezoeken.

Goed om te weten: Het kampterrein is vrij toegankelijk en ligt op 2,7 kilometer wandelen of fietsen van het museum en de parkeerplaats. Je hebt alleen een ticket nodig als je het museum wilt bezoeken of als je gebruik wilt maken van de pendelbus.

Het voormalige kampterrein is nu eerder een uitgestrekt natuurgebied, omringd door bos. Er valt niet veel te zien, maar misschien is dat juist passend. De geschiedenis is immers al gruwelijk genoeg! Het terrein is ruim en begroeid met lupine. Je kunt een audiotour volgen om meer te leren, maar ook een gids kan je rondleiden. De contouren van de voormalige barakken zijn nog zichtbaar, evenals enkele overblijfselen, de commandantswoning en verscheidene monumenten, waaronder het indrukwekkende monument met de omhooggebogen spoorrails. Wil je meer te weten komen over Kamp Westerbork? Lees dan dit artikel over Kamp Westerbork. (Reistijd van Puur Exloo: 34 auto minuten)

Dag 3: Een bezoekje aan het grootste Hunebed van Nederland

Als je Drenthe bezoekt, mag een bezoek aan een van de 52 hunebedden niet ontbreken. Als je ze bijna allemaal wilt bekijken, kun je de Hunebedhighway (N34) volgen. Langs deze weg liggen namelijk 47 hunebedden. De weg is 60 kilometer lang en strekt zich uit van Zuidlaren naar Coevorden. Onderweg kom je langs hét Hunebedcentrum. Bij het Hunebedcentrum vind je het grootste hunebed van Nederland: hunebed D27. Dit hunebed is maar liefst 22,6 meter lang en gratis te bezichtigen. Wil je de route rijden, dan is dit kaartje wellicht handig. Wij hebben ervoor gekozen om de Hunebedhighway niet te rijden, maar om alleen een bezoekje te brengen aan hunebed D27.

Ik vind het bijzonder, dat je gewoon rondom dit prehistorische meesterwerk kunt wandelen en het kunt aanraken. Bovendien is het bizar om te zien dat deze immense stenen zijn vervoert en gestapeld zonder de moderne technologie.

Nog meer bezienswaardigheden in Drenthe

Wij hebben gekozen voor deze drie uitjes, maar er zijn rondom Puur Exloo nog veel meer mogelijkheden. Het ligt aan je voorkeuren. Hieronder geef ik je nog wat tips. Maar als je, net als ons ook lekker wilt genieten en ontspannen in de luxe villa’s op Puur Exloo dan zijn drie uitjes wellicht voldoende.

  • Bezoek het Boomkroonpad (20km)
  • Bezoek museumdorp Orvelte (19km)
  • Bezoek de Schaapskudde Exloo (3km)
  • Bezoek het De Hondsrug, UNESCO Global Geopark (12km)
  • Ga mee op excursie in een 100% elektrische Eko-Explorer rondom Exloo. (2km)
  • Er zijn natuurlijk ook volop wandel- en fiets mogelijkheden rondom Exloo zoals de IJstijdenfietsroute (40 km) of de Tijdreisroute Leewal (7,5 km)

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland