Ervaar de warme kerstsfeer in Valkenburg

Lichtjes, prachtige kerstsnuisterijen en gezelligheid

 
 
Home / Artikelen / Ervaar de warme kerstsfeer in Valkenburg
 

De kerstmarkten in Valkenburg zijn populair! Niet verwonderlijk, want Valkenburg is in de decembermaand, compleet gehuld in kerstsfeer en pakt elk jaar steeds groter uit. Naast de twee grote kerstmarkten is ook het centrum fraai versiert en worden er kerstactiviteiten georganiseerd. Zo is er een ‘magische christmas parade’ en ook de Kerstman kun je tegen komen. Fotomomentje? Het is dus niet verwonderlijk dat elk jaar in december, Valkenburg overspoelt wordt door toeristen die kerst- en cadeau inspiratie op willen doen.

Kerstmarkt Valkenburg 2022: 2 unieke kerstmarkten

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is gelegen onderaan de Cauberg en is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Hier vind je in het lange gangenstelsel, kraampjes met kerst- en cadeauartikelen, die afgewisseld worden met gezellige eet-en zit gelegenheden. De oude gangen zijn sfeervol verlicht en ook kerstmuziek ontbreekt niet. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00 uur. En 24, 26 en 30 december van 11.00-18.00 uur

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is wat kleiner van opzet, maar hierdoor niet minder fraai! Ook hier vind je een keur aan kerstsnuisterijen, cadeaus en typische kerstlekkernijen. Maar het meest bijzondere in deze grot zijn de oude wandschilderingen, sculpturen en de ondergrondse 18e-eeuwse kapel. Deze is geheel in kerstsfeer gebracht met kerst- en cadeauartikelen en gezellige eetgelegenheden. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 20.00 uur.

Tip! Een bezoek aan Kerststad Valkenburg kun je perfect combineren met een verblijf op één van de Landal parken in de omgeving van Valkenburg. Maar let wel op, je moet je dagje Valkenburg wel van te voren plannen. Meer info vind je op: kerststadvalkenburg.nl/tickets/

Valkenburg: De kerststad van Nederland

Naast de twee kerstmarkten heeft Valkenburg nog veel meer te bieden in de decembermaand en pakt Valkenburg elk jaar grootser uit! Goed om te weten: De onderstaande kerstactiviteiten vinden plaats in en rondom het centrum van Valkenburg.

  • Magische Christmas Parade: Vanaf 13 november t/m 29 december 2022 trekken verlichte praalwagens en dansers, op woensdag (19.00uur) en zaterdag (19,30uur) door het centrum van Valkenburg.
  • Amuse-gueule is een wandelroute van (4 tot 5 km.) waar je onderweg gaat genieten van vijf hapjes die de restaurateurs voor je bereiden. Kinderen krijgen een kinder-amuse.
  • Santa’s Village is een markt met een authentieke uitstraling in het centrum van Valkenburg. In de houten chalets vind je kerstsnuisterijen en lekkernijen zoals reibekuchen, warme chocomel en glühwein. Wil je de grootste zingende kerstboom van Europa zien? Deze staat ook op Santa’s Village en wordt verlicht met 5000 lampjes.
  • Wilhelminatoren na een bezoekje aan de verschillende kerstactiviteiten, kun je per kabelbaan een bezoek brengen aan de Wilhelminatoren, die hoog uittorent boven Valkenburg. Eenmaal boven, kun je genieten van een fraai uitzicht over het Geuldal.
  • Bezoek de kerstgrot waar het Bijbelse kerstverhaal wordt uitgebeeld aan de hand van indrukwekkende mergelsculpturen.
  • Geniet van de christmas shadow lights route. Tot en met 8 januari toont de ‘Christmas Shadow Lights route’ je de highlights van Valkenburg aan de Geul op een feeërieke manier. De route voert je langs etalages in Kerststad Valkenburg waar de Christmas Shadow Light Boxes staan.

Toegang tot Valkenburg

Het centrum van Valkenburg, Santa’s Village, de Christmas Parade en de lichtspektakelzijn gratis toegankelijk. Voor de overige activiteiten moet je betalen! Dus ook voor de twee kerstmarkten! Ook dit jaar wordt Valkenburg in de decembermaand overspoelt met toeristen. Parkeren in de drukke decembermaand is daarom vaak lastig en duur. Een goed alternatief is de trein. Wil je toch met de auto komen, houdt dan rekening met verkeershinder.

Een andere optie is om een hotel te reserveren in Valkenburg. Je kunt er dan direct een gezellig weekendje van maken en genieten van heel veel (kerst) gezelligheid. Overnachtingsmogelijkheden zijn er voldoende!

Reserveer een hotel via Voordeeluitjes. Via Voordeeluitjes boek je hotelarrangementen, die altijd iets extra’s bieden. Boek je een Fletcher hotel in of nabij Valkenburg dan ben je verzekerd van een heerlijk verblijf.

Datums kerstmarkten Valkenburg

Van 18 november 2022 t/m 8 januari 2023 is Valkenburg weer van onder tot boven in kerstsferen gehuld. Geniet van de vele lichtjes, de muziek en al het lekkers, boven- én ondergronds! Maar let wel op: je moet je dagje Valkenburg wel van te voren plannen.