Zoek lekker weg inspiratie!

Kerststad Valkenburg is een perfecte dagtrip

De kerstmarkten in Valkenburg zijn populair! Niet verwonderlijk, want Valkenburg is in de decembermaand compleet gehuld in kerstsfeer en pakt elk jaar steeds groter uit. Naast de twee grote kerstmarkten is ook het centrum fraai versierd en worden er kerstactiviteiten georganiseerd. Zo is er een ‘magische Christmas parade’ en ook de Kerstman wandelt er rond. Het is dus niet verwonderlijk dat elk jaar in december Valkenburg overspoeld wordt door toeristen die kerst- en cadeau-inspiratie op willen doen.

Parkeren en tickets voor de Kerstmarkt Valkenburg 2024

Dé kerstmarkt van Valkenburg is populair! Vooral de dagen vlak voor Kerstmis is het erg druk! Overweeg je een bezoek aan de kerstmarkt in Valkenburg in 2024? Bezoek dan Valkenburg in november en vermijd zoveel mogelijk de drukte door van maandag tot en met donderdag Valkenburg te bezoeken. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het vaak erg druk.

Kom je met de auto naar de kerstmarkt in Valkenburg? Bekijk dan dit kaartje voor een totaaloverzicht van de betaalde parkeerplaatsen in het kerststadje Valkenburg. ’s Morgens vroeg heb je de meeste kans op een parkeerplek. Als er op de betaalde parkeerplaatsen geen plek meer is, rij dan niet het centrum in, want ook daar zijn dan geen parkeerplekken meer vrij. Bovendien is het druk in het centrum en is de kans groot dat je vast komt te zitten in het verkeer. Een goed alternatief is de trein. Vanaf station Valkenburg wandel je in 5 tot 10 minuten naar het centrum van Valkenburg.

Goed om te weten! Wil je zeker zijn van je bezoek aan de ondergrondse kerstmarkten? Koop dan je tickets online op de dag dat jij de kerstmarkt wil bezoeken. Het kan zijn dat er ter plekke geen tickets meer beschikbaar zijn of verkocht worden, dus als je verzekerd wilt zijn van een plekje, koop dan je kaartjes op voorhand. Ticket kun je kopen via: kerststadvalkenburg.nl/tickets

Wat is er te doen op de Kerstmarkt in Valkenburg in 2024?

Als er één plek in Nederland is waar je je compleet kunt onderdompelen in de kerstsfeer, dan is het Valkenburg. Niet alleen kun je er maar liefst twee kerstmarkten bezoeken, er zijn ook tal van kerstactiviteiten en bezienswaardigheden. Er is zoveel te beleven dat je niet alles op één dag kunt bezoeken. Wil je echt alles bekijken en ervaren, blijf dan één of twee nachtjes slapen.

Overweeg je een weekendje in december in Valkenburg? Check hier onze reiservaringen & insider-tips voor het opsnuiven van kerstsfeer tijdens ons weekendje in Valkenburg.

Twee ondergrondse kerstmarkten in de Fluweelengrot en Gemeentegrot

Onder de kasteelruïne van Valkenburg kronkelt een eeuwenoud gangenstelsel, wat perfect is voor een sfeervolle kerstmarkt. De gangen zijn prachtig verlicht en versierd, en in de gangen staan kraampjes met kerstcadeaus en kerstlekkernijen. Maar het meest bijzondere in de Fluweelengrot zijn de oude wandschilderingen en de ondergrondse 18e-eeuwse kapel. Midden in de Fluweelengrot is ook een gezellig horecapleintje.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Ook hier wandel je door de sfeervol verlichte mergelgangen en staan er overal kerstkraampjes met kerstcadeaus voor jezelf of voor onder de kerstboom. Daarnaast zijn de gangen prachtig verlicht en rijkelijk versierd met kerstdecors, en ook kerstmuziek ontbreekt niet. Ook in deze ondergrondse kerstmarkt zijn gezellige zitjes waar je plaats kunt nemen met een glühweintje en een warme wafel.

Santa’s Village: Kerstmarkt in het centrum van Valkenburg

Naast de twee ondergrondse kerstmarkten is er ook een bovengrondse kerstmarkt in Valkenburg: Santa’s Village. Deze kerstmarkt met een authentieke uitstraling vind je in het centrum van Valkenburg. De kerstmarkt is niet heel groot, maar wel sfeervol vormgegeven door de houten chalets die prachtig verlicht zijn, vooral bij schemering en ’s avonds. Wil je de Kerstman ontmoeten? Op woensdag, zaterdag en zondag wandelt de Kerstman rond in Santa’s Village. (Toegang is gratis)

Kerst bij de kabelbaan en in de Wilhelminagroeve

Wil je het kerstverhaal op een bijzondere manier ervaren? Stap dan binnen in de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagroeve en volg de reis van Maria en Jozef. Nadien kun je iets te drinken nemen en is het zelfs mogelijk om in de grot te lasergamen. Je kunt ook de kabelbaan nemen om te genieten van het uitzicht over kerststad Valkenburg. En voor wie durft, is er de mogelijkheid om met de rodelbaan naar beneden te suizen.

Kerst in Mergelrijk

Ook hier daal je af in een grot. Een grot vol met bijzondere sculpturen die gemaakt zijn van mergel en zand. In de decembermaand is deze grot prachtig in kerstsfeer gebracht. Naast de diverse zand- en mergelsculpturen die het historische verhaal over de grotten en mergel vertellen, kun je ook langs de verschillende kerstdorpjes wandelen, waar duizenden bewoners zich in winterse landschappen bevinden.

Wandel de Route d’Amuse

Super leuk om te ondernemen is de Route d’Amuse. Tijdens je gekozen wandelroute krijg je bij vier horecazaken een heerlijke amuse. Voor €12,50 per persoon krijg je 4 coupons die je bij verschillende restaurants kunt inleveren in ruil voor een winterse amuse. Er zijn diverse wandelroutes, variërend van ongeveer 4-6 kilometer, afhankelijk van de gekozen route. Je wandelt zowel door Valkenburg als een stukje door het heuvellandschap. Het mooie van deze wandeling is dat je op plekjes komt waar je normaal niet zo snel zult komen. Let op: De Route d’Amuse is alleen online verkrijgbaar en bij de Visit Zuid-Limburg Experience (Theodoor Dorrenplein 5).

Magische Landal christmas parade

Vanaf 15 november tot en met 29 december trekt er tweemaal per week een sprookjesachtige optocht, de Landal Christmas Parade, door het centrum van Valkenburg. De praalwagens zijn prachtig verlicht en worden begeleid door muziek en dansers in prachtige kostuums. De parade duurt ongeveer 25 minuten en vindt plaats op woensdag om 19.00 uur en op zaterdag om 19.30 uur. Als je de parade wilt bekijken, zorg er dan voor dat je op tijd langs de route staat, omdat een aantal wegen tijdelijk afgesloten kan zijn. Heb je een tip? Als het te druk is, ga dan naar het Walramplein. Hier is altijd wel genoeg plek.

Geniet optimaal van Kerststad Valkenburg en blijf slapen

Combineer jouw bezoek aan Kerststad Valkenburg met een verblijf in een van de Landal vakantieparken in de mooie omgeving van Valkenburg. Of kies voor een hotel in Valkenburg zelf. Hiermee maak je van je uitstapje meteen een gezellig weekend vol kerstsfeer. Een hotel boek je eenvoudig via Voordeeluitjes, waar je altijd bijzondere hotelarrangementen kunt reserveren. Als je kiest voor een Fletcher hotel in Valkenburg of de nabijgelegen omgeving, ben je verzekert van een aangenaam verblijf en gastvrije service.

Overnachten in Kerststad Valkenburg

Kerstmarkt Valkenburg openingstijden 2024

Van 15 november tot en met 5 januari 2025 verandert Valkenburg in een sfeervol kerststadje! Het centrum van Valkenburg, Santa’s Village en de Christmas Parade zijn gratis toegankelijk. Voor de overige activiteiten moet je betalen, dus ook voor de twee ondergrondse kerstmarkten! Bij alle activiteiten ben je elke dag van de week welkom, maar er zijn wel verschillende openingstijden. Voor alle exacte openingstijden kun je kijken op: kerststadvalkenburg.nl/te-doen/

Openingstijden: De twee ondergrondse kerstmarkten zijn van maandag t/m vrijdag van 11:00 – 19:00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 – 19:00 uur geopend. De andere attracties hebben iets andere openingstijden

Nog meer kerstsfeer in Valkenburg

Naast de eerder genoemde bezienswaardigheden wandelen er ook diverse kerstpersonages door het centrum. Denk aan straatmuzikanten, een ganzenparade en natuurlijk de Kerstman. Deze personages voegen een extra dosis kerstmagie toe aan Kerststad Valkenburg. Tip: Download hier de plattegrond van Kerststad Valkenburg zodat je weet waar alles ligt.

Bron foto’s: kerststadvalkenburg

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland