Zoek lekker weg inspiratie!

Valkenburg in december: Insider-tips & reistips

Laatste update op 11 april 2024 door Jozet

Als jij je een weekendje in december compleet wil onderdompelen in kerstsfeer, reis af naar Valkenburg. Echt, Valkenburg ademt kerst! Vanaf het moment dat je aankomt, voel en zie je overal de magie van Kerstmis. De straten, huizen en winkels zijn versierd met fonkelende kerstlichtjes. Het is er gezellig druk, zijn er maar liefst 3 kerstmarkten, een kerstparade en tal van kerstevenementen. Als je van plan bent om de kerststad Valkenburg te bezoeken en écht wilt genieten, blijf dan een paar dagen, want één dag is eigelijk niet voldoende zoveel is er te doen. Hieronder lees je over mijn ervaringen van een weekendje in dé kerststad van Nederland: Valkenburg.

Wat gaan we doen tijdens ons weekendje Valkenburg?

Eerste dag: aankomst op Landal de Cauberg

Tijdens ons kerstweekend in Valkenburg verbleven we op Landal de Cauberg. De ligging van Landal de Cauberg is perfect, net buiten het centrum van Valkenburg en direct naast Thermae 2000. Ideaal dus: parkeren kan bij Landal de Cauberg en kun je lopend naar het centrum van Valkenburg. Het was donker toen we aankwamen en wow, Landal de Cauberg is compleet in een prachtig kerstjasje gestoken. We waren meteen in de kerststemming! Landal de Cauberg is een kleinschalig en rustig vakantiepark met prachtige vakwerkhuisjes en luxe appartementen.

Het Landal park heeft bijna geen voorzieningen. Als je hier wel naar op zoek bent, dan kunnen we Landal Hoog Vaals aanraden. Maar voor ons kerstweekendje in Valkenburg was Landal de Cauberg perfect! Je kunt ook kiezen voor een hotel in Valkenburg, deze zijn er meer dan voldoende. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes en overweeg ook het 4-sterren Parkhotel Valkenburg of bekijk de Kerstmarkt special van Thermae 2000.

Dag 1: Struinen en ontdekken in de Gemeentegrot

Valkenburg is wereldberoemd om zijn kerstmarkten in de mergelgrotten, dus ons eerste bezoek gaat naar een van de twee ondergrondse kerstmarkten: de kerstmarkt in de Gemeentegrot. Deze grot ligt net onderaan de Cauberg, dus vanuit Landal de Cauberg is het maar een paar minuten wandelen naar de Gemeentegrot. We hadden van tevoren al tickets gekocht, dus konden we zo doorlopen. De ingang is niet te missen en prachtig versierd. Ticket kun je kopen via: kerststadvalkenburg.nl/tickets

De wandelpaden in de Gemeentegrot zijn ruim en langs de paden vind je een gevarieerd aanbod aan grote en kleine kerstkraampjes. Van warme truien tot kaarsen, van verse pindakaas tot kerstkaarten, voor prijzen waar je blij van wordt – dus geen absurd hoge prijzen. Bijna elk hoekje is versierd, overal zijn prachtige kerstdecoraties en kerstbomen met glinsterende kerstlampjes te vinden.

In het midden van de Gemeentegrot kun je in de koffiehoek genieten van koffie en/of glühwein met live muziek. Wij hebben ons hier prima een paar uurtjes vermaakt. Lekker struinen, ontdekken en een glühweintje gedronken.

Dag 2: Santa’s Village en wandelen door Valkenburg

In de decembermaand is er veel te beleven in Valkenburg, zo veel dat je dit echt niet op een dag kunt bekijken. Vandaar ook onze keuze voor een weekendje Valkenburg. We gaan ronddwalen door het centrum en sluiten de avond af met de Landal kerstparade. Ook bezoeken we de bovengrondse kerstmarkt genaamd Santa’s Village, gelegen op het Theodoor Dorrenplein. Deze kerstmarkt is niet erg groot, maar zeker leuk om overheen te wandelen. Vooral de locatie, midden in Valkenburg en de houten chalets met kerstcadeautjes en lekkernijen maken deze markt sfeervol, vooral bij het invallen van de avond.

Verder zijn er tal van kleding- en cadeauwinkels in het centrum te vinden en diverse straten met veel horecagelegenheden en verwarmde terrassen. Valkenburg is niet enorm groot, dus je hebt alle tijd om op je gemak door het centrum te slenteren. Wil je meer ontdekken over wat er nog meer te doen is tijdens Kerst in Valkenburg? Lees dan dit artikel: Kerststad Valkenburg is een perfecte dagtrip

In de avond zochten we een terrasje op in het centrum. Vanaf 19.00 uur trekt er namelijk elke woensdag- en zaterdagavond de Landal lichtjesparade door het centrum. Je kunt de parade prima bewonderen langs de route, maar als je net als wij kiest voor een terrasje, kun je lekker eten en met wat geluk zit je ook nog vooraan. Wil je zeker zijn van een tafeltje? Reserveer dan tijdig een plekje bij een van de horecagelegenheden langs de route van de Landal lichtjesparade: Poststraat, Dr. Erensstraat, St. Pieterstraat, Walramplein, Hovetstraat, Berkelstraat en Grote Straat. De meeste horecagelegenheden bevinden zich langs de Berkelstraat en Grote Straat.

Dag 3: Dagje rust en luxe bij Thermae 2000

Na de vele regen en harde wind van de afgelopen weken is Thermae 2000 echt heerlijk. Landal de Cauberg ligt pal naast Thermae 2000, dus je bent er zo en wat is dit een fijne plek. Zowel binnen als buiten is er een thermaalbad; via een zwemstraat kun je rechtstreeks naar buiten zwemmen. Het buitenbad heeft een stroomversnelling en waterstralen. Binnen zijn ook vier grote bubbelbaden, waarvan het water nog warmer is. Ook zijn er drie eetgelegenheden en een relaxbioscoop met massagestoelen. Terwijl je ontspant, kun je naar muziek luisteren of een natuurfilm bekijken.

Thermae 2000 heeft ook een ruim aanbod aan sauna’s, maar controleer voor je bezoek of er dagen zijn waarop naakt vereist is of waarop badkleding is toegestaan. Er zijn namelijk speciale weekenden waarbij het dragen van badkleding in de sauna is toegestaan. Daarnaast kun je ook verschillende massages en behandelingen reserveren. Als je hier meer over wilt weten, bezoek dan de website van Thermae 2000.

Leuk om te weten: Thermae 2000 heeft een Kerstmarkt special. Deze special is o.a. incl. overnachting + ontbijtbuffet. Ticket voor de kerstmarkt in de Gemeentegrot, een wellnessactiviteit en 2 gehele dagen toegang tot de wellness faciliteiten met baden- en saunalandschap. Thermae 2000 is overigens elke dag open tot 22.00 uur

Onze tip voor je bezoekje aan Kerststad Valkenburg

We zijn direct bij de opening van Kerststad Valkenburg afgereisd naar Valkenburg, toen was het nog niet echt druk. Als je alleen wilt rondstruinen op de kerstmarkten in Valkenburg en de kerstparade wilt meepikken, dan is woensdag de perfecte dag om Kerststad Valkenburg te bezoeken. Als je eind december gaat, houd er dan rekening mee dat het erg druk zal zijn.

Weekendje Valkenburg? Boek een hotel in Valkenburg

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Valkenburg. Hotels in Valkenburg zijn er voldoende. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes en overweeg ook het 4-sterren Parkhotel Valkenburg of bekijk de Kerstmarkt special van Thermae 2000. Voor gezinnen is een vakantiepark in Valkenburg ideaal.

Weekendje Valkenburg? Check deze aanbieders

Nog meer bezienswaardigheden rond Valkenburg

Wij hebben gekozen voor deze drie uitjes, maar in Valkenburg en omgeving is natuurlijk nog veel meer te beleven, ook in de decembermaand. Het ligt aan je voorkeuren. Hieronder geef ik je nog wat tips.

  • Bezoek Maastricht, met Magisch Maastricht (11km)
  • Bezoek Aken, als je geen genoeg kan krijgen van de kerstmarkten (25km)
  • Bezoek het drielandenpunt en dwalen door het labyrint (31km)
  • Er zijn natuurlijk ook volop wandel- en fietsmogelijkheden rondom Valkenburg, bij de receptie van Landal de Cauberg kun je meer info krijgen over de mooiste routes.
  • Bezoek de ENCI-groeve en wandel naar de Oehoevallei. In de wintermaanden zijn de oehoes goed te horen en te zien.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland