De mooiste Zuid-Limburgse dorpjes

Lieflijke dorpjes, vakwerkhoeves, oude holle wegen en schitterende vergezichten

 
 
Home / Artikelen / De mooiste Zuid-Limburgse dorpjes
 

Schilderachtig, zo kunnen we het Heuvelland het beste omschrijven. Met lieflijke dorpjes, vakwerkhoeves, holle wegen en schitterende vergezichten. Alles in het heuvellandschap ademt romantiek! Eindeloos wandelen, langs de Geul of volg de befaamde Mergellandroute. Maar waar je ook voor kiest, het Zuid-Limburgse landschap blijft je verrassen! Lieflijke dorpjes waar je kunt genieten van de Limburgse gastvrijheid en heerlijk kunt overnachten, zijn er voldoende. We tippen de mooiste Zuid-Limburgse plaatstjes, die absoluut een bezoekje waard zijn.

Wil je blijven slapen in de Zuid-Limburgse heuvels? We tippen de beste vakantieparken.

Landal Hoog Vaals is ideaal voor gezinnen. Kies je voor Landal Waufsberg dan slaap je in een vakwerkhuisje. Zoek je rust dan is Landal Reevallis wat je zoekt

De leukste dorpjes in Zuid-Limburg: Vaals

In het uiterste puntje van Zuid-Limburg, ligt Vaals, een pittoresk dorpje, waarvandaan je alle kanten op kunt. Aken en Maastricht liggen naast de deur. Bezoek het Drielandenpunt met het grootste doolhof van Europa en maak een grensoverschrijdende wandeling. Trek gekregen? Op het Drielandenpunt liggen diverse horecazaken of wandel terug naar Vaals, waar je heerlijk kunt smullen van een stuk echte Limburgse vlaai, op een van de terrasjes. Struin door de winkelstraatjes, bewonder Kasteel Bloemendal en de monumentale gebouwen.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Vaals? De must-visits
Een weekend naar Vaals met kinderen of vrienden? Landal Hoog Vaals is perfect

Epen

Epen is een van de meest zuidelijk gelegen dorpjes van Nederland en grenst in het zuiden aan België. Naast het fraaie glooiende landschap, met een uitstekend netwerk aan wandel- en fietsroutes, is Epen ook bekend vanwege de, drie watermolens, de witte vakwerkhoeves en kun je in de omgeving en op de Eperheide, het voor Nederland unieke Zinkviooltje spotten. Op de Eperheide kun je bovendien ook een bezoek brengen aan de schaapskooi, waar het bekende Geuldallam gefokt wordt. In het centrum liggen naast winkels ook eetgelegenheden.

De leukste dorpjes in Zuid-Limburg: Gulpen

Gulpen is een bruisend stadje, wat centraal gelegen is in het Zuid-Limburgse Heuvellandschap. Het hart van het stadje is het schilderachtige marktplein, wat omringt is met horeca en winkels. Dwars door Gulpen meandert, ook het riviertje de Gulp, wat zorgt voor een speciale sfeer. In het centrum kun je de Gulpener Bierbrouwerij en ‘De Neubourgermolen’ bezoeken, waar je tevens kunt aanschuiven in het pannenkoekrestaurant. Aan de rand van Gulpen ligt ook de Gulperberg en met een hoogte van 157 meter, een echte kuitenbijter.

Vakantie in Zuid-Limburg? Zoek hier een vakantiepark in Gulpen

Mechelen

Mechelen is een klein dorpje, wat ideaal is voor rust- en wandelliefhebbers! De omgeving is ook hier schitterend en in Mechelen zelf, staan veel vakwerkhuizen, wat Mechelen een authentieke uitstraling geeft. Bijzonder om te bezoeken is de uit 1298 stammende Commandeursmolen en net voordat je Mechelen uit rijdt, ligt ook het beschermd dorpsgezicht ’t Höfke, een verzameling van achttiende-eeuwse vakwerkboerderijen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je prima terecht in de boerderijwinkel, slager en de bakker.

Wandelen in en rondom Mechelen? Buitenplaats De Mechelerhof is een goede uitvalsbasis

Noordbeek

Noordbeek ligt verscholen tussen de Zuid-Limburgse heuvels en is net als Mechelen, een heerlijk rustig dorpje. In het knusse centrum kun je na een (lange) wandeling of stevige fietstocht, genieten van een hapje en een drankje, op het geliefde en gezellige dorpsplein (d’r Pley). Wist je overigens dat Noordbeek op het traject van de alom bekende ‘Mergellandroute’ ligt? Een door de ANWB uitgestippelde toeristische route, die je door Zuid-Limburg voert. Noorbeek is bovendien ook rijk aan wegkruisen. Er zijn er zo’n 60, die alle verschillend zijn.

Een weekendje Noordbeek? Verblijf op Landal Waufsberg
Ook leuk! Wandel de Epen wandelroute op basis van lodgies en ontbijt

Vijlen

Vijlen is het – Bergdorpje – van Nederland! Want de heuvels in en om Vijlen zijn de hoogste van het gehele Heuvelland. Als je dus op zoek bent naar uitdagende wandel-, fiets- en mountainbikeroutes, dan kun je hier je hart ophalen! Maar Vijlen heeft ook het grootste bos van Limburg en twee officiële stiltegebieden. Perfect als je rust zoekt! Na een dagje dwalen door de (hoge) heuvels ben je welkom bij een van de horeca gelegenheden, die alle beschikken over een terras. Honden zijn overal welkom en hebben alle horeca een E-laadpunt.

Aanrader? Verblijf op Landal Reevallis en geniet van het uitzicht over het glooiende landschap 

Slenaken

Slenaken is een gezellig bruisend dorpje in het Gulpdal – dat in 2016 door de bezoekers van Zoover als het best gewaardeerd dorp van Limburg is beoordeelt. Dit is niet voor niets! Nergens in Zuid-Limburg is het landschap zo schilderachtig met: holle wegen, hellingbossen, fruitboomgaarden en vakwerkhuisjes. Een landschap dat vraagt om ontdekt te worden, het aanbod aan wandel- en fietsroutes is dan ook groot. Leuk is een bezoekje aan wijndomein ‘De Planck’ en in het centrum van Slenaken liggen een aantal goede en gezellige horecagelegenheden.