Zoek lekker weg inspiratie!

De 7 mooiste Zuid-Limburgse dorpjes

Schilderachtig, dit is de beste beschrijving voor het Zuid-Limburgse Heuvelland. Met charmante dorpjes, vakwerkhoeves, kronkelende wegen en fraaie vergezichten. Verken de Geul te voet of volg de beroemde Mergellandroute; het Zuid-Limburgse landschap blijft je verrassen. Talloze pittoreske dorpjes bieden een warm onthaal en hebben fijne overnachtingsmogelijkheden. We wijzen je graag de weg naar de mooiste Zuid-Limburgse dorpjes die een bezoekje meer dan waard zijn.

De mooiste Zuid-Limburgse dorpjes

In de glooiende heuvels van Zuid-Limburg liggen mooie pittoreske dorpjes. Elk dorpje ademt geschiedenis en verwelkomt bezoekers met warme Limburgse gastvrijheid.

Vaals, een pittoresk dorpje in Aken en Maastricht

In het uiterste puntje van Zuid-Limburg ligt Vaals, een pittoresk dorpje van waaruit je alle kanten op kunt. Aken en Maastricht liggen vlakbij. Verken het Drielandenpunt met het grootste doolhof van Europa en maak een grensoverschrijdende wandeling. Trek? Op het Drielandenpunt vind je diverse horecagelegenheden of wandel terug naar Vaals, waar je kunt genieten van echte Limburgse vlaai op een van de terrasjes. Verken de winkelstraatjes, bewonder Kasteel Bloemendal en de monumentale gebouwen. Een weekendje Vaals? Landal Hoog Vaals is perfect.

Het betoverende landschap van Epen

Epen, een van de meest zuidelijk gelegen dorpjes van Nederland, grenst in het zuiden aan België. Naast het prachtige glooiende landschap met uitstekende wandel- en fietsroutes, staat Epen bekend om zijn drie watermolens, witte vakwerkhoeves en het zeldzame Zinkviooltje, uniek voor Nederland, te spotten op de Eperheide. Hier vind je ook de schaapskooi waar het bekende Geuldallam wordt gefokt. In het centrum zijn winkels en eetgelegenheden te vinden.

Gulpen, centraal gelegen in het Limburgse Heuvellandschap

Gulpen is een bruisend stadje centraal gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvellandschap. Het schilderachtige marktplein, omringd door horeca en winkels, vormt het hart van het stadje. De rivier de Gulp meandert ook door Gulpen, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. In het centrum vind je de Gulpener Bierbrouwerij en ‘De Neubourgermolen’, waar je kunt genieten in het pannenkoekrestaurant. Aan de rand van Gulpen ligt de Gulperberg, met zijn hoogte van 157 meter een echte uitdaging.

Op vakantie in Zuid-Limburg? Hier kun je prima terecht

Mechelen is ideaal voor rust- en wandelliefhebbers

Mechelen is een pittoresk dorpje dat ideaal is voor rust- en wandelliefhebbers. De omgeving is ook schitterend, en in Mechelen zelf staan veel vakwerkhuizen die het dorpje een authentieke uitstraling geven. Bijzonder om te bezoeken is de Commandeursmolen uit 1298. Net voordat je Mechelen uitrijdt, ligt ook het beschermd dorpsgezicht ’t Höfke, een verzameling van achttiende-eeuwse vakwerkboerderijen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je prima terecht in de boerderijwinkel, slager en de bakker.

Noorbeek ligt verscholen tussen de Zuid-Limburgse heuvels

Noorbeek ligt verscholen tussen de Zuid-Limburgse heuvels en is net als Mechelen een rustig dorpje. In het centrum kun je na een (lange) wandeling of stevige fietstocht genieten van een hapje en een drankje op het geliefde en gezellige dorpsplein (d’r Pley). Wist je trouwens dat Noorbeek op het traject van de bekende ‘Mergellandroute’ ligt? Dit is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route die je door Zuid-Limburg voert. Noorbeek is ook rijk aan wegkruisen, zo’n 60 in totaal, die allemaal verschillend zijn. Op vakantie in Noorbeek, verblijf dan op Landal Waufsberg.

Vijlen is het ‘Bergdorpje’ van Nederland

Vijlen is het ‘Bergdorpje’ van Nederland! De heuvels in en om Vijlen zijn de hoogste van het hele Heuvelland. Als je dus op zoek bent naar uitdagende wandel-, fiets- en mountainbikeroutes, dan kun je hier je hart ophalen! Maar Vijlen heeft ook het grootste bos van Limburg en twee officiële stiltegebieden. Perfect als je rust zoekt! Na een dagje dwalen door de (hoge) heuvels ben je welkom bij een van de horecagelegenheden. Honden zijn overal welkom en alle horecagelegenheden hebben een E-laadpunt.

Ontdek de Schoonheid van Slenaken’s Heuvellandschap

Slenaken is een gezellig bruisend dorpje in het Gulpdal, dat in 2016 door de bezoekers van Zoover als het best gewaardeerde dorp van Limburg is beoordeeld. Dit is niet voor niets! Nergens in Zuid-Limburg is het landschap zo schilderachtig met holle wegen, hellingbossen, fruitboomgaarden en vakwerkhuisjes. Een landschap dat vraagt om ontdekt te worden; het aanbod aan wandel- en fietsroutes is dan ook groot. Leuk is een bezoekje aan wijndomein ‘De Planck’, en in het centrum van Slenaken liggen een aantal goede en gezellige horecagelegenheden.

Op vakantie in Zuid-Limburg? Hier kun je prima terecht

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland