Zoek lekker weg inspiratie!

De 5 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg schuilt niet alleen schoonheid, maar ook uitdaging in het glooiende landschap voor elke wandelliefhebber. Met holle wegen, vakwerkboerderijtjes en glooiende heuvels biedt het adembenemende uitzichten die je zullen verbazen. Als je de meest prachtige plekjes wilt ontdekken, wandel dan een van de vijf meest adembenemende wandelroutes in Zuid-Limburg. Laat je verrassen door deze routes en laat Zuid-Limburg je betoveren met haar diversiteit en schoonheid.

Wandelen door Zuid-Limburg? Hotels voor de perfecte start

Ontdek Zuid-Limburg vanuit een comfortabel hotel als jouw uitvalsbasis. De onderstaande hotels en vakantiehuisjes bieden de perfecte start voor jouw wandeltocht door Zuid-Limburg.

 • Voordeeluitjes heeft een ruime selectie hotels in Zuid-Limburg, die ook fijne wandelarrangementen aanbieden. Deze arrangementen zijn inclusief een overnachting, ontbijt en verschillende extra’s die per hotel kunnen verschillen.
 • Hotel de Geulvallei is gevestigd in een historisch pand. Op aanvraag is het mogelijk om een wandelarrangement van 3 of 4 dagen te reserveren. Het hotel bevindt zich in de buurt van Valkenburg
 • Hotel Bon Repos bevindt zich in de prachtige heuvels van Zuid-Limburg, vlakbij het Drielandenpunt. Het hotel heeft een restaurant, waardoor je na een dagje wandelen verzekerd bent van een diner.
 • Liever wat meer ruimte? Boek dan een Landal-park in Zuid-Limburg. Een aanrader is Landal de Waufsberg, waar je verblijft in een luxe Limburgs vakwerkhuisje en vanuit daar zo het heuvellandschap in wandelt.
 • Als je gewoon lekker wilt wandelen zonder gedoe, dan is een verzorgde wandelreis door Zuid-Limburg met Eigenwijzereizen ideaal.

Wandelen in Zuid-Limburg? Hier kun je prima terecht

Wandelen in Zuid-limburg, de 5 mooiste wandelroutes

 • Het Krijtlandpad – het Krijtlandpad omvat alles wat Zuid-Limburg zo uniek maakt! Glooiende heuvels, holle wegen, boomgaarden en de riviertjes de Geul en de Gulp. Het Krijtlandpad is een streekpad dat wordt gemarkeerd met rood-gele strepen en heeft een lengte van 90 kilometer. Het pad begint in Maastricht, via Eijsden, Noorbeek en Slenaken naar Vaals, naar Gulpen en via Valkenburg en Berg en Terblijt, weer terug naar Maastricht. Bij Valkenburg en Eijsden kruist de route ook het Pieterpad. Tip! Je kunt deze route ook reserveer via Eigenwijzereizen. Inclusief hotels, bagagevervoer en op basis van logies of halfpension.
 • Eijsden-Margraten – een mooie, rustige wandelroute voert je over het Limburgse platteland. De streek rondom Eijsden staat bekend om zijn hoogstamboomgaarden met peren en appels. In het voorjaar kun je genieten van kleurrijke bloesems, wat schitterend is om te zien! De route is 12 kilometer lang en te volgen via de witte paaltjes. Het start- en eindpunt is op Diepstraat 73A, Eijsden.
 • Dwars door het Geuldal – deze route voert je dwars door het prachtige gebied van het Geuldal. Misschien spot je zelfs de bedreigde hazelmuis, die hier haar leefgebied heeft. Je zult ook boomgaarden, natte weilanden en mistletoe in de bomen tegenkomen tijdens je wandelroute. Houd er rekening mee dat stevige, hoge en waterdichte schoenen noodzakelijk zijn. Je kunt parkeren in Epen. De route is gemarkeerd met rode paaltjes en heeft een lengte van 6 kilometer.
 • De Dutch Mountain Trail voert je over de zeven hoogste heuvels in Zuid-Limburg en staat bekend als een van de meest prachtige en uitdagende wandelroutes in het land. Deze 101 kilometer lange tocht brengt je in slechts vier dagen over glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, pittoreske dorpjes en langs diverse iconische plekken in Zuid-Limburg. De route begint bij de Wilhelminaberg (225m) in Landgraaf en eindend bij D’n Observant (157m) in Maastricht. Aan het einde van elke wandeldag staat er een gratis shuttle service voor je klaar die je naar een camping brengt.
 • In het voorjaar staan de boomgaarden in volle bloei, waardoor het de perfecte tijd is om je wandelschoenen aan te trekken voor een bloesemwandeling. Een prachtige wandelroute die je langs bloeiende boomgaarden leidt, bevindt zich in Eijsden. Deze route strekt zich uit over 5 kilometer en voert je langs heuvels en door holle wegen. Onderweg kun je genieten van schitterende vergezichten en uiteraard veel bloesems. Het start- en eindpunt van deze route is Klokkestraat 1, Eijsden. Ook in St. Geertruid kun je een bloesemwandelroute vinden. Deze route is 19 kilometer lang. Voor meer informatie en coördinaten kijk dan op Gpswalking.nl.

Praktische wandeltips voor Zuid-Limburg

 • In Zuid-Limburg kom je stevige klimmetjes tegen, gevolgd door afdalingen, dus zorg ervoor dat je goede en ingelopen wandelschoenen draagt, vooral als je van plan bent een lange wandeltocht te maken.
 • Een rugzak is absoluut essentieel, vooral voor langere wandeltochten, maar let erop dat je deze niet te vol stopt! Na een uurtje zul je merken dat je behoorlijk wat gewicht met je meedraagt, vooral aan je schouders. Wees dus kritisch in wat je meeneemt!
 • Als je bij warm weer gaat wandelen, zorg er dan voor dat je voldoende water bij je hebt. Bedenk wel dat water ook extra gewicht betekent; een goede watergordel kan dan erg handig zijn.
 • Als wandelen en fietsen niet jouw ding is, overweeg dan om een scooter te huren en een tocht te maken door het ‘Limburgs Heuvelland’. Je kunt een scooter huren bij verschillende scooter-verhuurbedrijven in Zuid-Limburg.

Als je alle unieke plekjes van het ‘Limburgs Heuvelland’ wilt bezoeken, kun je de Mergellandroute volgen. Dit is een populaire toeristische route die je met de auto (110 km), motor of fiets (127 km) kunt afleggen. De officiële start is bij het Station in Maastricht, maar je kunt ook op andere plekken beginnen. De route is bewegwijzerd met bruin-witte zeskantige borden, de bewegwijzering is alleen te volgen als je de route tegen de klok in rijdt. Ook kun je gebruik maken van de fiets-knooppuntroutes. Houd er rekening mee dat dit prachtige stukje Nederland heuvelachtig is; een goede fiets met versnellingen wordt aanbevolen. Een elektrische fiets is helemaal ideaal. Onderweg vind je voldoende oplaadpunten.

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland