Zoek lekker weg inspiratie!

Wandelvakantie tips en fijne slaapadresjes

Laatste update op 10 januari 2024 door Jozet

Wandelen is prachtig! Het brengt je dichter bij de natuur: je ruikt de frisse buitenlucht, hoort vogels zingen en geniet van rustgevende uitzichten. Voor deze ervaring hoef je niet ver te reizen; Nederland biedt volop mogelijkheden voor een wandelvakantie. Van korte wandelingen in het bos tot meerdaagse tochten van dorp naar dorp. Of je nu met z’n tweeën wilt wandelen, een wandelarrangement zoekt of deel wilt nemen aan een groepswandelreis; er zijn talloze opties.

Wandelen rondom Vaals

Wandelvakantie in Nederland? Bij deze reisorganisaties zit je goed

Ongeacht je voorkeur, of het nu gaat om af en toe wandelen vanuit je vakantieadres, van accommodatie naar accommodatie lopen, of dagenlang ronddwalen in de natuur, er zijn genoeg reisspecialisten met diverse wandelvakanties in Nederland.

  • SNP Natuurreizen biedt verschillende wandelreizen in Nederland aan, inclusief overnachting, ontbijt, bagagevervoer en reisdocumentatie.
  • Eigenwijzereizen biedt diverse wandelreizen op verschillende niveaus, veelal inclusief overnachting, ontbijt, diner en wandelroutes.

Wandelvakantie in Nederland? Hier zit je goed

Het Pieterpad en het Kustpad, de 2 langste wandelroutes in Nederland

Het Pieterpad, het bekendste en langste wandelpad van Nederland, strekt zich uit van Pieterburen in het noorden tot de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg, met een totale lengte van 498 kilometer. Het is praktisch onmogelijk om deze route in één keer af te leggen. Daarom is het Pieterpad opgedeeld in 26 etappes, die gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn. Voor meer informatie en het aanvragen van deze etappes kun je terecht op Pieterpad.nl.

Naast het Pieterpad biedt Nederland nog een andere lange wandelroute: het Kustpad, een traject van 213 kilometer van Hoek van Holland naar De Oever. De route leidt je door duingebieden zoals Meijendel, langs verschillende stranden waaronder Noordwijk en brengt je ook door Den Haag en langs bollenvelden. Kortom, een zeer gevarieerde route die ook in etappes te bewandelen is. Interesse in de route: wandelnet.nl

Wandelvakantie vanuit een vakantiehuis of hotel

Er zijn tal van lange wandelroutes, maar als je liever op één plek blijft, kun je een hotel of gezellig vakantiehuisje reserveren vanwaaruit je diverse wandeltochten kunt maken, variërend van een halve dag tot slechts een uurtje. Bij een verblijf op één adres heb je dagelijks de vrijheid om te kiezen. Zowel Fletcher, Voordeeluitjes als ook Landal bieden deze mogelijkheid.

  • Fletcher biedt geselecteerde hotels met 2- en 3-daagse wandelarrangementen aan, inclusief verblijf, maaltijden en wandelroutes. Deze hotels bevinden zich in uitstekende wandelregio’s.
  • Voordeeluitjes biedt 3- en 4-sterrenhotels met 2- tot 5-daagse wandelarrangementen, inclusief hotelovernachting, ontbijt en diverse extra’s per hotel.
  • Liever wat meer ruimte, reserveer dan een bungalow bij Landal. Verspreid door Nederland biedt Landal diverse opties, zoals Landal Miggelenberg, omringd door de Veluwse bossen, of Landal Waufsberg met charmante vakwerkhuisjes in Zuid-Limburg. Bekijk hier alle Landal parken, die in schitterende wandel regio’s liggen.

Goed om te weten als je graag wandelt

Lange-afstand-wandelpaden: wandel je graag lange afstanden, dan zijn de Lange-afstand-wandelpaden (LAW’s) ideaal. Dit zijn wandelroutes, die minstens 100 kilometer lang zijn, te volgen aan de hand van de bekende wit-rode markering en beschreven worden in een wandelgids. In totaal zijn er 20 LAW’s door heel Nederland.

Streekpaden: blijf je liever in een streek, dan zijn de streekwandelpaden perfect! Een streekpad blijft binnen één regio en is altijd een rondwandeling. Deze streekpaden zijn herkenbaar aan de geel-rode markering. Daarnaast zijn er natuurlijk ook wandelingen, die lokaal zijn uitgezet. Ook deze routes zijn goed bewegwijzert en zijn er veelal, diverse wandelroutes mogelijk.

Wandelvakantie in Nederland? Hier zit je goed

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland