Zoek lekker weg inspiratie!

Leuke ideeën voor een regenachtige dagje

Laatste update op 3 juni 2024 door Jozet

Heb je een dagje vrij of wil je er gewoon even tussenuit, maar regent het? Wat nu? Je kunt thuisblijven, maar je kunt ook op pad gaan, want er zijn tal van overdekte uitjes, die perfect zijn op een regenachtige dag. Ben je een kunstliefhebber, dan is het Rijksmuseum in Amsterdam een prima optie voor een regenachtige dag. Of wat velen wellicht niet weten, is dat er ook prachtige vlindertuinen en botanische tuinen zijn, waar het heerlijk warm is en de temperaturen tropisch.

  1. Het Rijksmuseum is een van de grootste en belangrijkste musea van Nederland. Het pronkstuk is de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, die na de verbouwing te bewonderen is in een prachtig verlichte hal. Maar er zijn ook schilderijen van Johannes Vermeer en Frans Hals, evenals een collectie Delfts blauw, prenten, beeldhouwwerken en andere belangrijke kunstobjecten tentoongesteld. Er valt zoveel te bewonderen dat je gemakkelijk uren kunt ronddwalen. Een tip: maak gebruik van de audiotour. Met behulp van verschillende routes loop je door het museum, mis je niets en krijg je uitgebreide informatie over alle meesterwerken. Wil je er zeker van zijn dat je naar binnen kunt, koop dan je ticket op voorhand
  2. Heb je kinderen en is het een regenachtige dag? Dan is een bezoek aan NEMO Science Museum perfect! In dit wetenschapsmuseum ontdek je, verdeeld over maar liefst vijf verdiepingen, alles over de wereld van wetenschap en technologie door middel van experimenten, demonstraties en workshops. Kinderen kunnen hier echt zelf aan de slag! Trek dus een witte labjas aan en zet een veiligheidsbril op. Tip: bezoek ook het dak van Nemo. Hier vind je niet alleen een restaurant met terras, maar geniet je ook van een prachtig uitzicht over Amsterdam. Wil je bij aankomst direct doorlopen, bestel je toegangskaarten op voorhand
  3. Paleis Het Loo biedt een unieke kijk op het leven van de Nederlandse koninklijke familie. Het paleis is onlangs verbouwd en huisvest nu een nieuw museum dat de geschiedenis van de Oranjes tot op heden weergeeft. Het paleis zelf kan ook bezocht worden: alle ruimtes zijn prachtig ingericht. Via de audiotour krijg je verhalen te horen over elke specifieke ruimte. Ook de tuin is een bezienswaardigheid op zich.
  4. Kasteel de Haar is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. Het kasteel, oorspronkelijk daterend uit de 14e eeuw, heeft een uitgebreide renovatie ondergaan en is hierbij omgetoverd tot een echt sprookjeskasteel, compleet met een prachtige parktuin. Je kunt urenlang ronddwalen door Kasteel de Haar, aangezien de vele vertrekken allemaal schitterend zijn ingericht.
  1. Wellicht ligt Plantentuin Meise niet direct bij je voordeur, maar het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Deze uitgestrekte botanische tuin in Brussel beslaat zo’n 92 hectare en herbergt een indrukwekkende verzameling van meer dan 18.000 plantensoorten, zowel in kassen als in de openluchttuin. Deze faciliteiten dienen als centra voor botanisch onderzoek en natuureducatie. Een van de hoogtepunten is het Plantenpaleis, een complex van kassen dat verschillende klimaatzones simuleert, van tropische regenwouden tot droge woestijnen. Deze unieke collectie biedt een breed scala aan flora, van gigantische waterlelies in de Victoriakas tot zeldzame orchideeën en cactussen – perfect voor een regenachtige dag.
  2. Ben je toevallig op stedentrip in Leuven en regent het? Dan is de Hortus Botanicus Lovaniensis, de oudste botanische tuin van België, een goede tip. Deze tuin is niet zo groot als de Plantentuin Meise, maar is absoluut mooi om te bezoeken. Naast een kruidentuin is er ook een serre van 450 m² met een verscheidenheid aan tropische en subtropische planten. Het is een heerlijk rustpunt in de stad Leuven en bovendien gratis toegankelijk.
  3. Pantropica, voorheen bekend als de Orchideeën Hoeve, dompelt je als bezoeker onder in een exotische wereld van tropische flora en fauna. Er zijn verschillende themagebieden die elk een aspect van de tropen belichten, van regenwouden tot Aziatische tuinen. Het hoogtepunt is zonder twijfel de honderden kleurrijke vlinders die vrij rondvliegen. Pantropica, dat vrijwel geheel overdekt is, is een echte aanrader bij slecht weer. Houd echter wel rekening met drukte.
  4. Zoek je wat meer actie? Overweeg dan een dagje zwemmen. Bij De Bonte Wever kun je genieten van een subtropisch zwemparadijs met onder andere een golfslagbad, buitenbad, whirlpools, glijbaan, wildwaterkreek en sauna. Combineer dit met een heerlijke brunch of een maaltijd in het restaurant. Is De Bonte Wever te ver weg, dan zijn de diverse Center Parcs parken, die ook alle over een subtropisch zwemparadijs beschikken, wellicht een goede optie.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland