Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Leuven? 10x de tofste tips!

Leuven is leuk! Hier beleef je een gezellige en interessante stedentrip. Verwonder je over het architectonische hoogtepunten, zoals het stadhuis en het M-Museum. Duik in de wereld van de kunst met meesterwerken van gerenommeerde kunstschilders en beeldhouwers. Een biertje hoort er in Leuven ook bij. Bezoek daarvoor de Bierbrouwerij Stella Artois of neem plaats aan de langste toog van Europa op de Oude Markt. Rust vind je in de hortus en begijnhoven. Lees hieronder wat je zeker moet doen in Leuven.

Wat te doen in Leuven? De 5 mooiste bezienswaardigheden

Er is ontzettend veel te bewonderen in Leuven. Waar moet je beginnen? We helpen je hier graag op weg. De volgende 5 bezienswaardigheden mag je in ieder geval niet missen!

1. Ontdek de pracht van het stadhuis van Leuven

We kunnen je garanderen dat je van je leven nog nooit zo’n mooi stadhuis hebt gezien! Het stadhuis van Leuven op de Grote Markt heeft een ‘wow-factor’! De gotische stijl en de 236 standbeelden in de nissen van de gevel zorgen ervoor dat je een tijdje stilstaat om alle pracht in je op te nemen. Maar niet alleen de buitenkant is onbeschrijflijk mooi, ook het interieur biedt vele verrassingen. Volg een rondleiding door het gebouw met een gids en bewonder salons in diverse Lodewijkstijlen. Ook vind je hier schilderijen van de 17de tot de 19de eeuw.

2. Ontdek het geheim achter het Stella Artois Bier

Wie aan België denkt, denkt mogelijk ook meteen aan Belgische biertjes! Daarvoor ben je in een studentenstad als Leuven aan het juiste adres. Hier ligt bovendien ook de Brouwerij Stella Artois, die in 1717 werd opgericht door Sébastian Artois. Het Stella Artois bier is ondertussen wereldberoemd. Gedurende een rondleiding leer je alles over de geschieden van Stella Artois en het brouwproces. De tour door de brouwerij eindigt in de bar op het dak, waar je kunt proeven van het originele bier. Verder is er ook een Stella Artois shop met bieren en leuke souvenirs.

3. Bewonder de meesterwerken in het M-Museum

In het M-Museum in Leuven gaan oud en nieuw hand in hand. In een modern en strak vormgegeven gebouw, ontworpen door de Belgische toparchitect Stéphane Beel, worden indrukwekkende kunstcollecties tentoongesteld. Je vindt hier kunstwerken uit Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Verder tref je hier Belgische kunst van na 1945. Bewonder de werken van kunstenaars als Dieric Bouts, Jef Lambeaux, Constantin Meunier en Rogier Van der Weyden. Ook hedendaagse kunst en talent uit de regio heeft een plekje in dit museum.

4. Hortus Lovaniensis, is de groene oase in hartje Leuven

De botanische tuin van Leuven, die ook wel de ‘Kruidtuin’ wordt genoemd, werd in 1737 aangelegd door de Universiteit van Leuven voor de geneeskunde studenten. Wandel tussen het groen door en laat je verrassen door de veelzijdigheid aan planten, bomen, bloemen en kruiden van deze wetenschappelijke tuin. De tuin is circa 2,2 hectare groot. Er is ook een serrecomplex van 450 m2 met onder meer tropische en subtropische soorten. In de orangerie, het poortgebouw en in de tuin zelf worden regelmatig speciale tentoonstellingen gehouden.

5. Het Groot en Klein Begijnhof is een rust punt in Leuven

Laat de drukte even achter je en duik het Groot Begijnhof in; een verstild paradijsje in de drukke stad. Wandel door de nostalgische straatjes en over schilderachtige pleintjes. De kleine panden aan deze straatjes zijn uitgevoerd in traditionele zandsteen. Je zult meteen begrijpen waarom dit prachtig stukje Leuven is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het Klein Begijnhof, met circa 30 huizen in traditionele Vlaamse stijl is mooi om te zien. Op deze plekken woonden alleenstaande vrouwen die hun leven aan God wijdden. Een voordeel van deze bezienswaardigheden is dat ze gratis toegankelijk zijn.

Hotels in Leuven? Check deze aanbieders

Wat is het verschil tussen Gent en Leuven?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Maar beide steden zijn prachtig! De keuze tussen Gent en Leuven hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Om je te helpen bij je keuze, hebben we de belangrijkste verschillen tussen Gent en Leuven op een rijtje gezet.

  • Gent is aanzienlijk groter dan Leuven en heeft een rijke middeleeuwse geschiedenis. Gent staat bekend om zijn historische architectuur, zoals het Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal. Het centrum is relatief klein en levendig.
  • Leuven heeft ook een rijke geschiedenis, maar is vooral bekend vanwege zijn universiteit. Hierdoor heeft Leuven een meer academisch karakter. Leuven is dé studentenstad van België, en bijna alles is er op wandelafstand. Over het algemeen is Leuven rustiger dan Gent.

5x De leukste activiteiten in Leuven

We zetten hier een aantal bijzondere activiteiten in Leuven in de kijker, die ervoor zorgen dat je nog meer ondergedompeld raakt in die echte Leuvense sfeer.

  • Na een verkenningstocht door Leuven strijk je zalig neer aande ‘langste toog van Europa’. Dat is de bijnaam voor de Oude Markt. Het is dé ontmoetingsplek van Leuven, waar gezelligheid domineert. Dat moet je een keer ervaren. Er worden veel evenementen georganiseerd, zoals een barmannenrace op de eerste zondag van augustus, een kermis gedurende de eerste drie weken van september en het studentenwelkom eind september.
  • In Leuven is shoppen een waar genot! Ontdek de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan, de populairste winkelstraten met grote merken. Voor een unieke winkelervaring, verken je de Mechelsestraat, Vismarkt en Parijsstraat met eigenzinnige shops. Mis de wekelijkse markten niet, zoals de bloemenpracht op donderdag in de Brusselsestraat, de koopjes op de vrijdagmarkt, het ambachtelijk genot op zaterdag (Brusselsestraat, Pensstraat, Parijsstraat) en de antiekbeurs op het Mathieu de Layensplein.
  • Stap binnen bij de Universiteitsbibliotheek van Leuven. De oorspronkelijke collectie werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest. In de jaren 20 herbouwde men deze prachtige bibliotheek in Vlaamse renaissancestijl. Bezoek het gebouw met een audiogids, bewonder de boeiende tentoonstelling over Leuven in oorlogstijd en geniet vanaf het balkon van een adembenemend uitzicht.
  • Een bezoek aan de Abdij van Park in Leuven biedt diverse activiteiten. Maak een wandeling langs de vijvers en ontdek de wandel- en fietsroutes rond de abdij. Voor een picknick aan de vijvers, haal je verse ingrediënten in de abdijwinkel. Je kunt ook plaatsnemen in de sfeervolle brasserie ‘De Abdijmolen’, gevestigd in een prachtig gerestaureerde watermolen.

Leuven ontdekken via een rondleiding of stadsgame?

Wil je Leuven op een leuke en bijzondere manier verkennen? Dan zijn de zelfgeleide wandeltochten die je via GetYourGuide kunt kopen perfect! Hiermee verken je Leuven op jouw eigen manier en in jouw eigen tempo. Wat dacht je van een speurtocht door de stad voor gezinnen, een spannende escape game of een zelfgeleide wandeltocht die je langs alle bezienswaardigheden van Leuven voert? Voor tickets kun je terecht op → Getyourguide.

Weekendje Leuven? Tips om je reis naar Leuven te plannen

  • Leuven is prima bereikbaar met de auto. Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 2.3 uur onderweg.
  • Je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en comfortabel. Vanuit Amsterdam kun je de Intercity en Eurostar nemen die je rechtstreeks naar het hart van Leuven brengen. Een treinkaartje koop je bij → NS International.
  • In Leuven zijn tal van hotels om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgethotels. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes of boek een hotel via Booking.com

Weekendje naar Leuven? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland