Wat te doen in Leuven? De tofste tips!

Cultuur, shoppen, een stadswandeling en relaxen in de hortus

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Leuven? De tofste tips!
 

Leuven is levendig en leuk! Hier beleef je een gezellige en interessante stedentrip. Verwonder je over oogstrelende architectonische hoogtepunten, zoals het stadhuis en het M-Museum. Duik in de wereld van de kunst met meesterwerken van gerenommeerde kunstschilders en beeldhouwers. Een biertje hoort er in Leuven ook bij! Bezoek daarvoor de Bierbrouwerij Stella Artois of neem plaats aan de langste toog van Europa op de Oude Markt. Rust vind je in de tuinen en begijnhoven. We tippen de tofste must-sees in Leuven.

Bewonder het stadhuis van Leuven

We kunnen je garanderen dat je van je leven nog nooit zo’n mooi stadhuis hebt gezien! Het stadhuis van Leuven op de Grote Markt heeft een ‘wow-factor’! De gotische stijl en de 236 standbeelden in de nissen van de gevel zorgen ervoor dat je een tijdje stilstaat om alle pracht in je op te nemen. Maar niet alleen de buitenkant is onbeschrijflijk mooi, ook het interieur biedt vele verrassingen. Volg een rondleiding door het gebouw met een gids en bewonder salons in diverse Lodewijkstijlen. Ook vind je hier schilderijen van de 17de tot de 19de eeuw.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Leuven vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Groot en Klein Begijnhof

Laat de drukte even achter je en duik het Groot Begijnhof in; een verstild paradijsje in de drukke stad. Wandel door de nostalgische straatjes en over schilderachtige pleintjes. De kleine panden aan deze straatjes zijn uitgevoerd in traditionele zandsteen. Je zult meteen begrijpen waarom dit prachtig stukje Leuven is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het Klein Begijnhof, met circa 30 huizen in traditionele Vlaamse stijl is mooi om te zien. Op deze plekken woonden alleenstaande vrouwen die hun leven aan God wijdden. Een voordeel van deze bezienswaardigheden is dat ze gratis toegankelijk zijn.

Brouwerij Stella Artois

Wie aan België denkt, denkt mogelijk ook meteen aan Belgische biertjes! Daarvoor ben je in een studentenstad als Leuven aan het juiste adres. Hier ligt bovendien ook de Brouwerij Stella Artois, die in 1717 werd opgericht door Sébastian Artois. Het Stella Artois bier is ondertussen wereldberoemd. Gedurende een rondleiding leer je alles over de geschieden van Stella Artois en het brouwproces. De tour door de brouwerij eindigt in de bar op het dak, waar je kunt proeven van het originele bier. Verder is er ook een Stella Artois shop met bieren en leuke souvenirs.

Bron foto: facebook.com/Stella/

M-Museum van Leuven

In het M-Museum in Leuven gaan oud en nieuw hand in hand. In een modern en strak vormgegeven gebouw, ontworpen door de Belgische toparchitect Stéphane Beel, worden indrukwekkende kunstcollecties tentoongesteld. Je vindt hier kunstwerken uit Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Verder tref je hier Belgische kunst van na 1945. Bewonder de werken van kunstenaars als Dieric Bouts, Jef Lambeaux, Constantin Meunier en Rogier Van der Weyden. Ook hedendaagse kunst en talent uit de regio heeft een plekje in dit museum.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Leuven vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Bron foto: facebook.com/M.useumLeuven

Hortus Botanicus Lovaniensis

De botanische tuin van Leuven, die ook wel de ‘Kruidtuin’ wordt genoemd, werd in 1737 aangelegd door de Universiteit van Leuven voor de geneeskunde studenten. Wandel tussen het groen door en laat je verrassen door de veelzijdigheid aan planten, bomen, bloemen en kruiden van deze wetenschappelijke tuin. De tuin is circa 2,2 hectare groot. Er is ook een serrecomplex van 450 m2 met onder meer tropische en subtropische soorten. In de orangerie, het poortgebouw en in de tuin zelf worden regelmatig speciale tentoonstellingen gehouden.

Gezelligheid op de Oude Markt

Schuif maar aan! Na een verkenningstocht door Leuven strijk je heerlijk neer aan de ‘langste toog van Europa’. Dat is de bijnaam voor de Oude Markt. Aan dit rechthoekige plein liggen vele horecazaken. Het is dan ook dé ontmoetingsplek van Leuven, waar het altijd een gezellige boel is. Er worden hier veel evenementen georganiseerd, zoals een barmannenrace op de eerste zondag van augustus, een kermis gedurende de eerste drie weken van september en het studentenwelkom eind september. Op het plein vind je ook het beeldhouwwerk ‘De Kotmadam’ van Fred Bellefroid uit 1985.

Met de trein reis je snel en ontspannen naar Leuven. Je kunt kiezen voorde Intercity Brussel of de Thalys. Met een overstap in Antwerpen of Mechelen. Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International.