Wat te doen in Gent? De tofste tips!

Een levendige studentenstad met winkels, kunst en cultuur

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Gent? De tofste tips!
 

Laat de grote en veel beschreven steden maar links liggen! Wil je de charme van België proeven? Dan moet je in Gent zijn! Hier word je overrompeld door verbazingwekkende architectuur, historische pracht en een bruisend uitgaansleven. Een pintje drinken op een terras, bootje varen door de grachten, in stijl winkelen en vele bezienswaardigheden en musea bezoeken. Gent is een stad die alle ingrediënten heeft voor een fijne stedentrip. Want niet voor niets zeggen veel bezoekers: ‘Wanneer gaan we weer terug naar Gent?’

Beklim de Belfort

Deze Gentse toren is 95 meter hoog! De ideale startplek om je stedentrip Gent te beginnen. Je bent nog vol energie en die 254 traptreden durf je nog goed aan. Wees gerust, er is ook een lift. Bovenin deze typische Vlaamse Belfort krijg je meteen een goed beeld van de stad waarin je bent beland. Deze wachttoren stamt uit 1380 en is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De klokken werden geluid bij publieke bekendmakingen zoals terechtstellingen, bij gevaar, brand, storm en feestelijkheden. Ook deed de toren dienst als bewaarplaats van de stedelijke voorrechten en wapens.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Gent vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Ontdek Gent vanaf een water

Je hoeft je niet moe te maken om het prachtige centrum van Gent te aanschouwen. Je kunt ook gewoon een boottocht boeken over de Leie. Je vaart onder meer langs de Gras- en Korenlei met deftige gildehuizen die ooit werden gebruikt als waag, opslagruimte of postkantoor. Spot ook het kleine pandje op de Graslei 12; dit was het tolhuisje. Nu lachen toeristen en Gentenaren je toe vanaf de terrasjes aan het water van de vele cafés en restaurants. Je kunt ook zelf een sloep huren en na een korte instructie op eigen houtje een tocht over het water maken.

Burcht Gravensteen

Het kasteel springt tijdens je stedentrip Gent meteen in het oog. Burcht Gravensteen dateert deels uit de Romeinse tijd en voor het grootste gedeelte uit de middeleeuwen. Je wordt bijna bang van de imposante en ruige uitstraling. Binnen is het niet minder huiveringwekkend. Hier wordt een collectie met wapens en martelwerktuigen tentoongesteld. In de burcht huist namelijk het Wapenmuseum en het Gerechtsmuseum. Dit waterkasteel werd in 1180 gebouwd in opdracht van Graaf Filips van den Elzas, die onder meer meester was in de krijgskunst.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Gent vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Gent is ideaal voor museumliefhebbers

In Gent hop je zo van het ene museum naar het andere! Museum van Alijn is een aanrader voor gezinnen met kinderen. Hier komen oude tradities en gewoontes tot leven. Er zijn veel activiteiten voor kinderen; verkleden, knutselen en oude spelletjes spelen. Een ander te gek museum voor kids is het natuurmuseum De Wereld van Kina. In het Industriemuseum kun je allerlei workshops volgen. Of leer meer over de geschiedenis van de psychische gezondheid en ziekte in het Museum Dr. Guislain. Kunstliefhebbers gaan naar het Museum voor Schone Kunsten, de Kunsthal Sint-Pietersabdij of het Design Museum.

Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal torent statig boven de stad uit. Het is de oudste parochiekerk van Gent en het merkteken van de stad! Al in de 12de eeuw stond op deze plek een romaanse kerk. Samen met de toren van de Sint-Niklaaskerk en het Belfort vormt de toren van de kathedraal de Gentse Torenrij. In de Kathedraal kun je enkele indrukwekkende kunstschatten bewonderen, namelijk een monumentale rococopreekstoel van Laurents Delvaux, de paalgraven van diverse Gentse bisschoppen, ‘De Bekering van Sint-Bavo’ van Peter Paul Rubens en het veelluik ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck.

Oneindig winkelen in Gent

Winkelen in Gent is een leuke belevenis die voor herhaling vatbaar is! Wist je dat Gent over het grootste winkel-wandelgebied van België beschikt? Oftewel, trek goede schoenen gaan! Populaire winkelstraten met bekende merken zijn de Langemunt en de Veldstraat. Iets duurder en stijlvoller is de winkelstraat Onderbergen. Gent is vooral ook een zeer verrassende winkelstad met unieke winkeltjes en boetiekjes. Deze vind je onder meer in de zijstraatjes van de Baudelostraat, Oudburg en de Serpentstraat. Daarnaast zijn er ook verschillende markten, o.a. op de Vrijdagmarkt en in het Grote Vleeshuis waar streekproducten worden gepromoot.

Het Lam Gods bewonderen

Veel kunstliefhebbers komen op Gent af vanwege de kunstschat ‘De Aanbidding van het Lam Gods’. Dit schilderij uit 1432 is van de hand van de gebroeders van Eyck. Het werd gemaakt in opdracht van de burger-koopman Joos Vijd. Het wordt met recht een van de meest invloedrijke schilderijen ter wereld genoemd. Het werk werd bovendien ook talloze keren gestolen! Tijdens je bezoek aan Gent kun je de panelen van dit werk bewonderen in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Ook leer je hier meer over de roerige geschiedenis van deze kunstschat, waarvan één paneel nooit is teruggevonden.

Met de trein reis je snel en ontspannen naar Gent. Je kunt kiezen voorde Intercity Brussel of de Thalys. Met een overstap in Antwerpen. Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International.