Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Gent? 11x de tofste tips!

Laatste update op 18 juni 2024 door Jozet

Is Gent leuk om te bezoeken? Ja, absoluut! Laat de grote Belgische steden maar links liggen! Wil je de echte charme van België ervaren? Dan moet je in Gent zijn! Hier word je overrompeld door historische pracht. Het Belfort beklimmen, een boottocht maken door de grachten, ontdek het verleden van Gent in Burcht Gravensteen, winkelen en de vele bezienswaardigheden en musea bezoeken. Gent is een stad die alle ingrediënten heeft voor een fijn weekendje weg. Lees hieronder wat je zeker moet doen en zien in Gent.

Belfort Gent Boottocht over de Leie in Gent

Wat moet je zeker doen in Gent? De leukste tips!

De bezienswaardigheden in Gent zijn talrijk. Daarom hebben we de echte must-sees voor je uitgelicht!

1. Beklim de Belfort de iconische toren van Gent

Deze Gentse toren is 95 meter hoog! De ideale startplek om je stedentrip Gent te beginnen. Je bent nog vol energie en die 254 traptreden durf je nog goed aan. Wees gerust, er is ook een lift. Boven in deze typische Vlaamse Belfort krijg je meteen een goed beeld van de stad waarin je bent beland. Deze wachttoren stamt uit 1380 en is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De klokken werden geluid bij publieke bekendmakingen, zoals terechtstellingen, bij gevaar, brand, storm en feestelijkheden. Ook deed de toren dienst als bewaarplaats van de stedelijke voorrechten en wapens.

2. Gent is ideaal voor museumliefhebbers

In Gent hop je zo van het ene museum naar het andere! Museum van Alijn is een aanrader voor gezinnen met kinderen. Hier komen oude tradities en gewoontes tot leven. Er zijn veel activiteiten voor kinderen; verkleden, knutselen en oude spelletjes spelen. Een ander te gek museum voor kids is het natuurmuseum De Wereld van Kina. In het Industriemuseum kun je allerlei workshops volgen. Of leer meer over de geschiedenis van de psychische gezondheid en ziekte in het Museum Dr. Guislain. Kunstliefhebbers gaan naar de Kunsthal Sint-Pietersabdij, het Museum voor Schone Kunsten of het Design Museum.

3. Ontdek de schatten van de Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal torent statig boven de stad uit. Het is de oudste parochiekerk van Gent en het merkteken van de stad! Al in de 12de eeuw stond op deze plek een romaanse kerk. Samen met de toren van de Sint-Niklaaskerk en het Belfort vormt de toren van de kathedraal de Gentse Torenrij. In de kathedraal kun je enkele indrukwekkende kunstschatten bewonderen, namelijk een monumentale rococopreekstoel van Laurents Delvaux, de paalgraven van diverse Gentse bisschoppen, ‘De Bekering van Sint-Bavo’ van Peter Paul Rubens en het veelluik ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck.

4. Bekijk het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck

Veel kunstliefhebbers komen op Gent af vanwege de kunstschat ‘De Aanbidding van het Lam Gods’. Dit schilderij uit 1432 is van de hand van de gebroeders van Eyck. Het werd gemaakt in opdracht van de burger-koopman Joos Vijd. Het wordt met recht een van de meest invloedrijke schilderijen ter wereld genoemd. Het werk werd bovendien ook al talloze keren gestolen! Tijdens je bezoek kun je de panelen van dit werk bewonderen in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Ook leer je hier meer over de roerige geschiedenis van deze kunstschat, waarvan één paneel nooit is teruggevonden.

5. Ontdek het verleden tijdens een tour in Gravensteen

Het kasteel springt tijdens je stedentrip Gent meteen in het oog. Burcht Gravensteen dateert deels uit de Romeinse tijd en voor het grootste gedeelte uit de middeleeuwen. Je wordt bijna bang van de imposante en ruige uitstraling. Binnen is het niet minder huiveringwekkend. Hier wordt een collectie met wapens en martelwerktuigen tentoongesteld. In de burcht huist namelijk het Wapenmuseum en het Gerechtsmuseum. Dit waterkasteel werd in 1180 gebouwd in opdracht van Graaf Filips van den Elzas, die onder meer meester was in de krijgskunst.

Hotels in Gent? Check deze aanbieders

Gravensteen Gent

Wat is het verschil tussen Brugge en Gent?

Wat is het verschil tussen Brugge en Gent? Deze vraag krijgen we vaak. Maar beide steden zijn prachtig! De keuze tussen Brugge en Gent hangt af van je persoonlijke voorkeuren, zoals de gewenste sfeer en de activiteiten die je wilt ondernemen. Om je te helpen bij je keuze, hebben we de belangrijkste verschillen tussen Brugge en Gent op een rijtje gezet.

  • Brugge is kleiner en staat vooral bekend om zijn pittoreske grachten, historische gebouwen en charmante steegjes. Brugge heeft een meer intieme en toeristische sfeer. Tijdens het hoogseizoen kan het er erg druk zijn, vooral bij populaire attracties.
  • Gent is groter en heeft een meer stedelijke uitstraling, maar biedt ook prachtige historische bezienswaardigheden en de mogelijkheid om een boottocht te maken over de Leie. Gent is ook populair bij toeristen, maar vanwege de grotere omvang wordt Gent over het algemeen als minder druk ervaren.

6 Originele activiteiten in Gent die je niet mag missen

In Gent ben je niet alleen op je plek om te bezichtigen en te bewonderen; je kunt hier ook allerlei activiteiten ondernemen. We hebben de bijzonderste en origineelste activiteiten voor je geselecteerd!

  • Je kunt het centrum ook vanaf het water aanschouwen door een boottocht te boeken over de Leie. Bij het Gravensteen-burcht stap je aan boord, die je langs de mooiste plekjes van Gent voert. Een rondvaart onder begeleiding van een gids, duurt ongeveer 50 minuten en kun je reserveren via Getyourguide
  • Of huur zelf een sloep huren om na een korte instructie op eigen houtje een tocht over het water te maken. Je krijgt een mooie indruk van de stad!
  • Kun je niet kiezen tussen een boottocht en een wandeling door Gent? Dan is de hop-on-hop-off watertram wat je zoekt. Je kunt de stad ontdekken terwijl je wandelt en de boot in- en uitstapt waar en wanneer jij dat wilt.
  • Gent staat ook bekend om zijn rijke biercultuur. Daarom is het een leuk idee om een biertocht te maken, met een bezoek aan de bruine kroegen, bierhuizen en brouwerijen. Bezoek o.a. Het Waterhuis aan de Bierkant, de Stadsbrouwerij Gruut of Brouwerij Stroom. Je kunt ook een georganiseerde rondleiding met een bierproeverij boeken bij Getyourguide. De echte bierliefhebbers komen in augustus, vanwege het jaarlijks Gents Bierfestival met meer dan 100 soorten bier uit zowel binnen- als buitenland!
  • Je kunt oneindig winkelen in Gent. Wist je dat deze stad over het grootste winkel-wandelgebied van België beschikt? Trek dus goede schoenen aan! Populaire winkelstraten zijn de Langemunt en de Veldstraat. Iets duurder en stijlvoller is de winkelstraat Onderbergen. In de zijstraatjes van de Baudelostraat, Oudburg en de Serpentstraat vind je boetiekjes. Daarnaast zijn er verschillende markten, o.a. de vrijdagmarkt en de markt in het Grote Vleeshuis met streekproducten.
Boottocht over de Leie

Maak een zelfgeleide stadswandeling door Gent

Wil je graag meer te weten komen over Gent? Maak dan een wandeling door Gent met een zelfgeleide stadswandeling die op je eigen smartphone werkt. Tijdens deze wandeling ontdek je de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Gent en kom je ook boeiende feiten en verhalen over Gent te weten. Op deze manier verken jij Gent op jouw eigen tempo en in jouw eigen tijd. Interesse? Via GetYourGuide kun je deze zelfgeleide speurtocht en wandeltocht downloaden.

Tips om je reis naar Gent te plannen

  • Gent is prima bereikbaar met de auto, maar vergeet niet dat Gent een lage-emissiezone heeft ingesteld. Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 2.3 uur onderweg.
  • Je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en comfortabel. Vanuit Amsterdam kun je met Eurostar en de Intercity rechtstreeks naar hartje Gent. Een treinkaartje koop je bij → NS International.
  • In Gent zijn tal van hotels om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgethotels. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes of boek een hotel via Booking.com

Weekendje naar Gent? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland