Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is leuk om te doen in Alkmaar? 9x de tofste tips!

Op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip? Dan is Alkmaar een stad die je niet over het hoofd mag zien! Je zult verbaasd zijn over de pracht van deze stad. Laat je meevoeren naar tijden van weleer op de traditionele kaasmarkt van Alkmaar. Laat je betoveren door de nostalgie van het verleden in diverse interessante musea. Wandel door het historisch centrum, ga winkelen, pik een terrasje en eet een hapje in een van de gezellige eetgelegenheden. Kortom, laat je verrassen door wat Alkmaar allemaal te bieden heeft.

Wat moet je echt zien in Alkmaar? De 5 must-sees

Alkmaar is een van die Nederlandse steden waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Er is van alles te bewonderen. We hebben de 5 top bezienswaardigheden van Alkmaar hier voor je op een rij gezet.

1. Op ontdekkingstocht in Het Kaasmuseum

Alkmaar en kaas zijn onafscheidelijk, niet vreemd dat hier het Hollands Kaasmuseum is gevestigd! Combineer een bezoek aan de kaasmarkt met een bezoek aan dit museum. Het museum huist in het monumentale Waaggebouw. Hier ontdek je alle weetjes over de kleine ronde Edammer kaas en de grote platte Goudse kaas. Er wordt aandacht besteed aan de bereiding van kaas, het leven op het platteland, bewonder historische objecten en voor de kinderen zijn er spelletjes, films en een speurtocht.

2. Leer meer over de historie in Stedelijk Museum

Iedereen die Alkmaar bezoekt, raakt onder de indruk van de sfeer van de stad. Hier gaat een eeuwenlange historie aan vooraf! Leer er alles over in dit museum met unieke collecties aan oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De roemrijke geschiedenis van Alkmaar wordt belicht in de volgende vaste tentoonstellingen: ‘De Gouden Eeuw’, ‘Victorie’, ‘Portret van Alkmaar en ‘De Bergense School’. Er zijn diverse interactieve presentaties, de kinderen krijgen een speurboekje en er worden in de vakanties kinderworkshops georganiseerd.

3. Ontdek het bierbrouwproces in het Biermuseum

Dit museum huist in het historische pand van de voormalige brouwerij De Boom, vlak bij de kaasmarkt van Alkmaar. Altijd al benieuwd naar hoe bier wordt gebrouwen? Dan krijg je hier antwoord op al je vragen. Bewonder de gereedschappen, apparatuur en machines waarmee het bier werd gebrouwen. Ook vind je hier ouderwetse vervoermiddelen voor het vervoer van de biervaten. Andere bezienswaardigheden zijn reclamefiches, bierflesjes en -glazen. In het proeflokaal geniet je na afloop van een glaasje bier! Meer weten? Kijk dan op Biermuseum.nl

4. Bezoek het Beatles Museum

De grootste privécollectie van deze populaire band vind je in Alkmaar! Hier is maar liefst 1200 m² gewijd aan het tentoonstellen van objecten gerelateerd aan The Beatles. Er zijn unieke geluids- en beeldopnamen of laat je fotograferen op Abbey Road of voor de reuze-uitgave van de Sgt. Pepper albumhoes! Je kunt ook een begeleide rondleiding boeken met uitleg van een echte Beatles expert. Daarnaast is er een souvenirshop, boekenwinkel en het Collectors Paradise met tweedehands stripboeken, platen, cd’s en films.

5. Ervaar de nostalgie van de Kaasmarkt

Al eeuwenlang wordt op het Waagplein in Alkmaar de kaasmarkt gehouden. Nog steeds vindt dit spektakel plaats op elke vrijdag van april t/m september tussen 10:00 en 13:00 uur. Zie hoe de kaasdragers de kazen aanvoeren op berries, hoe de kazen worden gewogen in het Waaggebouw en hoe de handelaren en boeren onderhandelen over een goede prijs. De kaasmeisjes op de markt geven je graag meer informatie over wat hier allemaal gebeurt! In de vakantie is er bovendien een speciale kinderkaasmarkt.

Weekendje Alkmaar? Check deze aanbieders

4 Originele activiteiten in Alkmaar om te ondernemen

Naast de mooiste bezienswaardigheden bekijken, je ogen uitkijken op de kaasmarkt en museums bezoeken, is er nog veel meer te doen in deze stad. Ontdek hier welke activiteiten in Alkmaar je niet mag missen!

  • Je kunt de stad natuurlijk op eigen houtje verkennen, maar het is nog veel leuker als je dit met een gids doet. Tijdens een begeleide stadswandeling door de geplaveide straatjes, langs de schitterende grachten en monumenten vertelt een echte kenner je bijzondere weetjes over de stad. Dat maakt je bezoek aan Alkmaar extra bijzonder.
  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken door Alkmaar? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal. Op deze manier verken jij Alkmaar op jouw eigen manier en in jouw eigen tijd.
  • Tijdens een weekendje Alkmaar kun je naast het ervaren van de stadse geneugten ook eropuit trekken op de fiets. Vooral in het voorjaar als de bollenvelden boven Alkmaar schitterend in bloei staan, is dat een topidee. Je kunt onder meer kiezen voor een begeleide fietstocht langs deze bloemenpracht.
  • Wat winkelen in Alkmaar zo bijzonder maakt, is dat je hier winkelt binnen een historische setting. Naast moderne winkelketens tref je hier vooral ook veel kleine authentieke winkeltjes. Het centrum is bovendien zeer compact, waardoor alles op loopafstand ligt. Een ander leuk weetje voor de echte shopliefhebbers is dat hier de winkels ook gewoon op zondag open zijn!

Weekendje Alkmaar? Boek een hotel in Alkmaar

Een geschikt hotel in Alkmaar vinden is niet moeilijk! Je hebt hier een uitgebreide keuze aan hotels. Voor alle wensen en voor elke portemonnee is er wel een goede match te vinden. Een luxe hotel, een hotel dat in het teken staat van gezelligheid, een hotel midden in het centrum of toch liever meer aan de rand van Alkmaar? Het is allemaal mogelijk! Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals Voordeeluitjes, Fletcher of Booking.com.

Weekendje Alkmaar? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland