De fijnste tips voor een weekendje Alkmaar

Dé ingrediënten van Alkmaar: kaas, historie en shoppen!

 
 
Home / Artikelen / De fijnste tips voor een weekendje Alkmaar
 

Op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip? Dan is Alkmaar een stad die je niet over het hoofd mag zien! Je zult verbaast zijn over de pracht van deze stad. Laat je meevoeren naar tijden van weleer op de traditionele kaasmarkt van Alkmaar. Laat je betoveren door de nostalgie van het verleden in diverse interessante musea. Wandel door het historisch centrum, ga winkelen, pik een terrasje en eet een hapje in een van de gezellige eetgelegenheden. Kortom, laat je verrassen door wat Alkmaar allemaal te bieden heeft.

Een weekendje weg naar Alkmaar? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Alkmaar. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher heeft fijne hotels nabij Alkmaar. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Alkmaar ideaal

Wat te doen in Alkmaar: Bezoek het Kaasmuseum

Alkmaar en kaas zijn onafscheidelijk: niet vreemd dat hier het Hollands Kaasmuseum is gevestigd. Combineer een bezoek aan de kaasmarkt met een bezoek aan dit museum. Het museum huist in het monumentale Waaggebouw. Hier ontdek je alle weetjes over de kleine ronde Edammer kaas en de grote platte Goudse kaas. Er wordt aandacht besteed aan de bereiding van kaas, het leven op het platteland, bewonder historische objecten en voor de kinderen zijn er spelletjes, films en een speurtocht.

Bezoek de Kaasmarkt

Al eeuwenlang wordt op het Waagplein in Alkmaar de kaasmarkt gehouden. Nog steeds vindt dit spektakel plaats op elke vrijdag van april t/m september tussen 10:00 en 13:00 uur. Zie hoe de kaasdragers de kazen aanvoeren op berries, hoe de kazen worden gewogen in het Waaggebouw en hoe de handelaren en boeren onderhandelen over een goede prijs. De kaasmeisjes op de markt geven je graag meer informatie over wat er hier allemaal gebeurt! In de vakantie is er een speciale kinderkaasmarkt.

Stedelijk Museum Alkmaar

Iedereen die Alkmaar bezoekt, raakt onder de indruk van de sfeer van de stad. Hier gaat een eeuwenlange historie aan vooraf! Leer er alles over in dit museum met unieke collecties aan oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De roemrijke geschiedenis van Alkmaar wordt belicht in de volgende vaste tentoonstellingen: De ‘Gouden Eeuw’, ‘Victorie’, ‘Portret van Alkmaar en ‘De Bergense School’. Er zijn diverse interactieve presentaties, de kinderen krijgen een speurboekje en er worden in de vakanties kinderworkshops georganiseerd.

Nationaal Biermuseum De Boom

Dit museum huist in het historische pand van de voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de kaasmarkt van Alkmaar. Altijd al benieuwd naar hoe bier wordt gebrouwen? Dan krijg je hier antwoord op al je vragen. Bewonder de gereedschappen, apparatuur en machines waarmee het bier werd gebrouwen. Ook vind je hier ouderwetse vervoermiddelen voor het vervoer van de biervaten. Andere bezienswaardigheden zijn reclamefiches, bierflesjes en -glazen. In het proeflokaal geniet je na afloop van een glaasje bier! Meer weten? Kijk dan op Biermuseum.nl

Foto: Biermuseum

Het Beatles Museum

De grootste privécollectie van deze populaire band vind je in Alkmaar! Hier is maar liefst 1200 m² gewijd aan het tentoonstellen van objecten gerelateerd aan The Beatles. Er zijn unieke geluids- en beeldopnamen of laat je fotograferen op Abbey Road of voor de reuze-uitgave van de Sgt. Pepper albumhoes! Je kunt ook een begeleide rondleiding boeken met uitleg van een echte Beatles expert. Daarnaast is er een souvenirshop, boekenwinkel en het Collectors Paradise met tweedehands stripboeken, platen, cd’s en films.

Winkelen in Alkmaar

Wat winkelen in Alkmaar zo bijzonder maakt, is dat je hier winkelt binnen een historische setting. Daarnaast vind je naast de moderne winkelketens vooral ook veel kleine authentieke winkeltjes. Het centrum is bovendien zeer compact, waardoor alles op loopafstand ligt. Een ander leuk weetje voor de echte shopliefhebbers is dat hier de winkels ook gewoon op zondag open zijn! Elke donderdag is het koopavond tot 21:00. In 2017 werd Alkmaar zelfs uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland.

Weekendje Alkmaar: Blijf slapen

Een geschikt hotel in Alkmaar vinden is niet moeilijk! Je hebt hier een uitgebreide keuze aan hotels. Voor alle wensen en voor elke portemonnee is er wel een goede match te vinden. Een luxe hotel, een hotel dat in het teken staat van gezelligheid, een hotel midden in het centrum of toch liever meer aan de rand van Alkmaar? Het is in Alkmaar allemaal voorhanden.

Reserveren kan bij Booking: Check hier de prijzen van hotels in Alkmaar