De absolute must-sees van Apeldoorn

Een dagje Apenheul, stap op de Stoomtrein en bezoek Radio Kootwijk

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  De absolute must-sees van Apeldoorn
 

Als er één woord van toepassing is op Apeldoorn, dan is het wel ‘verscheidenheid’. Het is een gezellige, sfeervolle stad, omringd door natuur. In Apeldoorn en omgeving is voor iedereen wel iets leuks te beleven: jong, oud, natuurliefhebber of cultuurgenieter. Je kunt hier dierenparken bezoeken, een topdag beleven in een pretpark, een musea bezoeken, historische hoogtepunten ontdekken, winkelen, een terrasje pikken en meer. We tippen de topattracties van Apeldoorn, zodat je goed voorbereid op stedentrip naar Apeldoorn kunt.

Weekendje Apeldoorn: onze tips

Wat te doen in Apeldoorn: Bezoek Paleis Het Loo

Een van de grootste attracties van Apeldoorn, die je niet mag missen, is het Paleis Het Loo. Dit was ooit een koninklijk paleis en doet nu dienst als nationaal museum. Maar door een intensief en noodzakelijk onderhoud, is het Paleis Het Loo gesloten tot 2021! Je kunt wel een bezoekje brengen aan de paleistuin en de stallen, waar je de rijtuigen kunt bewonderen. Ook de paleistuin is een pareltje: aangelegd in een Hollands-classicistische stijl met Franse invloeden. Voor een kopje koffie met wat lekkers kun je binnen lopen bij café Prins Hendrik.

Aapjes kijken in Apenheul

Een bezoek aan de Apenheul is een hele belevenis. Je kunt hier zomaar tussen de aapjes rondlopen. Ze zijn helemaal niet schuw! Integendeel, ze springen zo op je schouder. Woon voederpresentaties bij of luister naar wat de verzorger van de orang-oetans je allemaal voor bijzonders te vertellen heeft. Er zijn ook speeltuinen, waaronder het Na-aaphuis, dwaal door het jungledoolhof en doe de grote apentest om te kijken hoeveel jij op een aap lijkt! Natuurlijk zijn er ook horecagelegenheden en terrasjes aanwezig.

Museum voor KOR

Bij het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte kun je samen met een stadsgids een wandeling maken door Apeldoorn langs allerlei kunstwerken. Bijzonder aan dit museum is dus dat je het museum binnenstapt als je de deur uitgaat! In plaats van een rondleiding met een stadsgids, kun je ook op eigen houtje een audiotour volgen. Museum voor KOR wil op deze manier weer de aandacht vestigen op – hoe rijk de openbare ruimte is aan kunstwerken! Voor meer informatie kijk op Museumvoorkor.nl

Kinderpretpark Julianatoren

Met de kinderen naar Apeldoorn? Dan kun je niet om Kinderpretpark Julianatoren heen! Julianatoren is een bruisend pretpark, wat zijn naam dankt aan de uitkijktoren de ‘Juliana Toren’ die je ook kunt beklimmen. Na 121 treden ben je boven en heb je een prachtig uitzicht over het pretpark. Maar dat is natuurlijk niet alles! Tijdens je bezoek liggen er zo’n 60 attracties op je te wachten. Vergeet ook niet om één van de shows van ‘Jul en Julia’s’ te bezoeken.

Tip! Koop je ticket online en sla de wachtrijen over bij Julianatoren

Apeldoornse Stadsparken

Apeldoorn wordt niet alleen omringd door groen, ook in de stad is veel groen te vinden. Er zijn diverse mooie stadsparken. Ga bijvoorbeeld naar het Oranjepark: een park in Engelse landschapsstijl met grasvelden, wandelpaden en vijvers. Vooral het Zuiderpark, Matenpark en Park Berg en Bos zijn aanraders voor gezinnen met kinderen: hier zijn veel speelmogelijkheden. In Berg en Bos ligt een hertenkamp en in Matenpark is een kinderboerderij. Andere mooie stadsparken zijn: Park Zuidbroek, Mheenpark en De Parken.

Stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren

Stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren De Veluwesche Stroomtrein Maatschappij biedt je de mogelijkheid om in een oude stoomtrein van Apeldoorn naar Dieren te reizen. Bewonder de locomotief, de rijtuigen en goederenwagens. Deze stoomtrein, dient als rijdend spoorwegmuseum. Je geniet tijdens deze bijzondere rit van de pracht van de oude stoomtrein – het is alsof je even terugreist in de tijd! Je kunt tegelijkertijd ook het fraaie landschap van de Veluwe en de IJsselvallei bewonderen. Een superleuk en leerzaam uitje voor alle leeftijden!

Winkelen in Apeldoorn

Het centrum van Apeldoorn leent zich voor een gezellig dagje shoppen. Wat Apeldoorn vooral geliefd maakt als winkelstad is de grote verscheidenheid aan winkels; van grote bekende winkelketens tot unieke boetiekjes, hippe winkeltjes en speciaalzaken. De belangrijkste winkelstraten concentreren zich rond het centraal station. Verder kun je ook overdekt winkelen in het Winkelcentrum Oranjerie en in de Korenpassage. Even bijkomen van het winkelen? Dan biedt Apeldoorn talloze gezellige lunchrooms, brasserieën, cafés en terrasjes!

Natuurgebied Radio Kootwijk

Midden in het open gebied met heidevelden en zandverstuivingen van Kootwijkerzand ligt een bijzonder gebouw: Radio Kootwijk. Dit is een zendstation dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Bewonder de architectuur en bezoek tijdens een excursie de zenderzaal en de toren. Of trek de omliggende natuur in en misschien spot je wel edelherten of wilde zwijnen. Een leuk weetje: Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van West-Europa!

Overnachten in Fletcher Hotel Apeldoorn

Het Fletcher Hotel Apeldoorn is een waar paradijsje voor vakantiegangers die Apeldoorn en omgeving willen ontdekken. Het hotel ligt midden op de Veluwe, maar ook Apeldoorn is gemakkelijk te bereiken. Voordat je op pad gaat, kun jij jezelf eerst ‘opladen’ in het wellness center of leef je sportief uit in de fitnessruimte. Er is een Engelse Pub en een goed en gezellig restaurant. De kamers zijn warm en comfortabel ingericht en voorzien van flatscreen tv, gratis wifi en badkamer met bad of douche.

Tip! Reserveer een hotelkamer via de officiële website van Fletcher Hotel Apeldoorn

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.