Zoek lekker weg inspiratie!

Wat moet je zien in Apeldoorn? 10x leukste tips

Als er één woord van toepassing is op Apeldoorn, dan is het wel ‘verscheidenheid’. Het is een gezellige, sfeervolle stad, omringd door natuur. In Apeldoorn en omgeving is voor iedereen wel iets leuks te beleven: jong, oud, natuurliefhebber of cultuurgenieter. Je kunt hier dierenparken bezoeken, een topdag beleven in een pretpark, naar een museum gaan, historische hoogtepunten ontdekken, winkelen, terrasjes pikken en meer. We tippen de highlights van de stad, zodat je goed voorbereid bent op je stedentrip Apeldoorn!

Wat moet je écht zien in Apeldoorn? De 5 must-sees

Apeldoorn is een stad waar charme, geschiedenis en hedendaagse cultuur samenkomen. Er zijn zowel culturele hotspots als historische juweeltjes. We hebben de top 5 bezienswaardigheden in Apeldoorn voor je uitgelicht!

1. Museum voor KOR met kunst buiten de deur

Bij het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte kun je samen met een stadsgids een wandeling maken door Apeldoorn langs allerlei kunstwerken. Bijzonder aan dit museum is dat je het museum binnenstapt als je de deur uitgaat! In plaats van een rondleiding met een stadsgids, kun je ook op eigen houtje een audiotour volgen. Museum voor KOR wil op deze manier weer de aandacht vestigen op hoe rijk de openbare ruimte is aan kunstwerken. Voor meer informatie kijk op Museumvoorkor.nl

2. Dompel je onder in koninklijke sferen in Paleis Het Loo

Een van de grootste attracties van Apeldoorn, is het Paleis Het Loo. Dit was ooit een koninklijk paleis en doet nu dienst als nationaal museum. Ervaar de grandeur van het koninklijk leven. Bewonder onder meer de indrukwekkende audiëntiezaal en de majestueuze Staatsietrap. Een ander hoogtepunt is het betoverende uitzicht vanaf het dakterras. Breng eveneens een bezoek aan de stallen en de koetshuizen, waar je rijtuigen kunt bewonderen. Ook de paleistuin is een pareltje: aangelegd in een Hollands-classicistische stijl met Franse invloeden. Voor een kopje koffie met wat lekkers loop je binnen bij café Prins Hendrik. Tickets kun je online kopen via Getyourguide

3. Relaxen of spelen met de kinderen in de Apeldoornse Stadsparken

Apeldoorn wordt niet alleen omringd door groen, ook in de stad is veel groen te vinden. Er zijn diverse mooie stadsparken. Ga bijvoorbeeld naar het Oranjepark, een park in Engelse landschapsstijl met grasvelden, wandelpaden en vijvers. Vooral het Zuiderpark, Matenpark en Park Berg en Bos zijn aanraders voor gezinnen met kinderen. Hier zijn namelijk veel speelmogelijkheden. In Berg en Bos ligt een hertenkamp en in het Matenpark is een kinderboerderij. Andere mooie stadsparken zijn Park Zuidbroek, Mheenpark en De Parken.

4. CODA; Exposities en een ExperienceLab

Een must-visit tijdens je stedentrip Apeldoorn is het cultuurhuis CODA. Dit is een waar cultureel bolwerk met een museum, bibliotheek, archief en een superleuk ExperienceLab. Je merkt al dat het een veelzijdig instituut is. Het dient als inspiratiebron op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis. Ontdek hier onder meer de mooiste verhalen, verken de rijke geschiedenis van Apeldoorn en proef van de cultuur die deze stad te bieden heeft. Regelmatig vinden er wisselende tentoonstellingen plaats. Er is hier altijd wel iets moois te ontdekken!

5. Radio Kootwijk te midden van heide en zandverstuivingen

Midden in het open gebied met heidevelden en zandverstuivingen van Kootwijkerzand ligt een bijzonder gebouw: Radio Kootwijk. Dit is een zendstation dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Bewonder de architectuur en bezoek tijdens een excursie de zenderzaal en de toren. Of trek de omliggende natuur in en misschien spot je wel edelherten of wilde zwijnen. Een leuk weetje: Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van West-Europa!

Hotels in Apeldoorn? Check deze aanbieders

De 5 leukste activiteiten in Apeldoorn

Ben je op zoek naar een bestemming voor een stedentrip, waarin ontzettend veel te doen en te beleven is? Dan is Apeldoorn een topbestemming. Hier kun je bezienswaardigheden bezoeken combineren met gave activiteiten. Ontdek hier de leukste to-do’s in Apeldoorn!

  • De Veluwsche Stroomtrein Maatschappij biedt je de mogelijkheid om in een oude stoomtrein van Apeldoorn naar Dieren te reizen. Bewonder de locomotief, de rijtuigen en goederenwagens. Deze stoomtrein, dient als rijdend spoorwegmuseum. Je geniet tijdens deze bijzondere rit van de pracht van de oude stoomtrein; het is alsof je even terugreist in de tijd! Je kunt tegelijkertijd ook het fraaie landschap van de Veluwe en de IJsselvallei bewonderen.
  • Aapjes kijken in de Apenheul is een hele belevenis. Je loopt hier zomaar tussen de aapjes. Ze zijn helemaal niet schuw! Integendeel, ze springen zo op je schouder. Woon voederpresentaties bij of luister naar wat de verzorger van de orang-oetans je voor bijzonders te vertellen heeft. Er zijn ook speeltuinen, waaronder het Na-aaphuis, dwaal door het jungledoolhof en doe de grote apentest om te kijken hoeveel jij op een aap lijkt!
  • Ontdek Pretpark Julianatoren in Apeldoorn, een levendig pretpark vernoemd naar de uitkijktoren ‘Juliana Toren’. Geniet van een panoramisch uitzicht na 121 treden en laat je verrassen door meer dan 60 attracties. Vergeet niet om één van de betoverende shows van Jul en Julia bij te wonen. Bestel je toegangskaarten bij Tripper.
  • In het centrum van Apeldoorn geniet je van een gezellig dagje shoppen. Wat de stad geliefd maakt, is de diverse mix van winkels, variërend van grote ketens tot unieke boetiekjes en speciaalzaken. De belangrijkste winkelstraten concentreren zich rond het centraal station. Verder kun je ook overdekt winkelen in het Winkelcentrum Oranjerie en in de Korenpassage. Neem een pauze in een van de lunchrooms, cafés of op een terrasje!

Weekendje Apeldoorn? Boek een hotel in Apeldoorn

Fletcher Hotel Apeldoorn is een paradijs voor vakantiegangers die Apeldoorn en omgeving willen ontdekken. Het hotel ligt midden op de Veluwe, maar Apeldoorn is gemakkelijk te bereiken. Maar naast het Fletcher hotel zijn er nog meer accommodaties in Apeldoorn. Hiervoor kun je kijken bij Booking en Voordeeluitjes

Hotels in Apeldoorn? Check deze aanbieders


Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland