De fijnste tips voor een weekendje Breda

Maak een rondvaart en slenter door het eeuwenoude centrum

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  De fijnste tips voor een weekendje Breda
 

In Breda is altijd wat te beleven! Of je er nu een dagje of een weekend bent, er is altijd wat te zien en te doen in het eeuwenoude centrum. Tot de grootste bezienswaardigheden behoren onder meer het Valkenberg park, waar je heerlijk kunt chillen bij de vijver met fontein, en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die vanuit iedere plek in de stad te zien is. Voor het allermooiste uitzicht, kun je de toren beklimmen. Daarnaast kent Breda een groot aanbod aan gezellige terrasjes. De fijnste bezienswaardigheden in Breda.

Weekendje Breda – blijf slapen

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Wie goed rondkijkt, ontdekt van alles in de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk: naast prachtig houtsnijwerk, statige praalgraven, indrukwekkende grafmonumenten van de Nassaufamilie en een overweldigend orgel, vind je er informatie over architectuur, de beeldenstorm, de tachtigjarige oorlog, de geschiedenis van ons koningshuis, diverse restauratietechnieken en een replica van een werk van Jeroen Bosch. Stuk voor stuk bijzondere bezienswaardigheden die allen een verhalend vertellen over de geschiedenis van Breda.

De gezellige Grote Markt

Tussen de ouderwetse steegjes en gebouwen rondom de Grote Markt verzamelen zich dagelijks levensgenieters. Het aanbod aan gezellige terrasjes is er namelijk enorm. Of je nu wilt lunchen, een high tea wilt doen, wilt borrelen met collega’s of uitgebreid tapas wilt eten; het kan op De Grote Markt. Midden op de Markt staat de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Zowel van binnen als van buiten is het een plaatje om te zien. De kerk is bovendien regelmatig – onder begeleiding – te beklimmen.

Het Begijnhof

Ondanks de ligging in het levendige binnenstad van Breda, heerst er een serene rust in het Begijnhof aan de Catharinastraat. Het stille hof is omgeven door een muur. Binnen de toegangspoort liggen de woningen van de begijnen; vrome, katholieke vrouwen die in kuisheid leefden en wiens leven bestond uit  bezinning en gebed. Tegenwoordig worden de 31 woningen behuisd door alleenstaande dames. Het Begijnhof bestaat daarnaast uit een kruidentuin, een museum, een intieme kerk, een pastorie en een zaal.

Rondvaart over de singels

Bekijk Breda eens vanaf het water, middels een boottochtje over de singels. Je ziet Breda dan vanuit een heel ander perspectief. Er zijn verschillende aanbieders voor een vaartochtje rondom de binnenstad van Breda, van een basic maar vrolijk sloepje tot een luxe terrasboot waarop zelfs drankjes aan boord geserveerd worden. De schipper vertelt onderweg ook leuke wetenswaardigheden. Zeker een aanrader met mooi weer, maar sommige aanbieders hebben ook faciliteiten voor als het zonnetje wat minder prominent aanwezig is.

Park Valkenberg

Waar de Nassaus vroeger hun valken lieten jagen, in de tuin van het Kasteel van Breda, vind je nu een rustplaats in de stad waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zodra het zonnetje schijnt, wordt het Valkenberg Park bezocht door talloze mensen, die lekker willen ontspannen in de zon bij de vijver met fontein. Daarnaast bevat het park enkele beelden en restanten van verdedigingstorens, afkomstig van de voormalige stadsmuur. Ook is er een speelvoorziening voor kinderen.

Stedelijk Museum Breda

Het Stedelijk Museum Breda is een prachtig museum, compact en toch divers. Het museum is in het voorjaar van 2017 ontstaan uit twee andere musea: MOTI (Museum of the Image) en Breda’s museum. De geweldige zalen omvatten onder meer een vaste presentatie van de geschiedenis van Breda, die een leuk beeld van de stad geeft, erfgoed en actuele beeldcultuur. Er is voor jong en oud veel te doen, te bekijken en te beleven. Daarnaast is er ook een gezellig museumcafé.

Wat te doen in Breda – ga shoppen

Shop till you drop kan ook zeker in Breda. Met een lange winkelstraat, bestaande uit de Karrestraat, de Eindstraat, de Ginnekenstraat en de Nieuw Ginnekenstraat, heeft Breda een groot aanbod en een enorme diversiteit aan winkels. Moe van al dat winkelen? De Ginnekenmarkt is een beschut driehoekig pleintje vol terrassen, waar je in de schaduw van de bomen lekker kunt uitpuffen. En daarna verder naar het overdekte winkelcentrum de Barones, gelegen in het winkelhart van Breda.

Meer tips voor een weekendje Breda? Lees ook:

9 x de fijnste hotels in Breda


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.