Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Breda? 9x de leukste tips

In Breda is altijd wat te beleven! Of je er nu een dagje of een weekend bent, er is altijd wat te zien en te doen in het eeuwenoude centrum. Tot de grootste bezienswaardigheden behoren onder meer het Stadspark Valkenberg, waar je heerlijk kunt chillen bij de vijver met fontein, en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die vanuit iedere plek in de stad te zien is. Voor het allermooiste uitzicht, kun je de toren beklimmen. Daarnaast kent Breda een groot aanbod aan gezellige terrasjes.

Wat is leuk om te doen in Breda? De 5 must-sees

Ontdek het beste van Breda met onze zorgvuldig samengestelde lijst van must-see bezienswaardigheden. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, levendige pleinen of kunst, deze selectie vormt het perfecte vertrekpunt voor jouw stedentrip in Breda.

1. Ontdek de ‘parels’ van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Wie goed rondkijkt, ontdekt van alles in de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk. Bewonder hier het prachtige houtsnijwerk, de statige praalgraven, de indrukwekkende grafmonumenten van de Nassaufamilie en een overweldigend orgel. Daarnaast vind je er informatie over architectuur, de beeldenstorm, de tachtigjarige oorlog, de geschiedenis van ons koningshuis, diverse restauratietechnieken en een replica van een werk van Jeroen Bosch. Stuk voor stuk bijzondere bezienswaardigheden, die allemaal verhalen vertellen over de geschiedenis van Breda.

2. Ervaar serene rust in het Begijnhof

In het hart van Breda biedt het Begijnhof aan de Catharinastraat een oase van rust. Achter de ommuring bevinden zich woningen waar ooit begijnen woonden, oftewel devote katholieke vrouwen die in vroomheid leefden. Tegenwoordig vinden 31 alleenstaande dames hier hun thuis. Je treft er eveneens een kruidentuin, een museum, een kerk, een pastorie en een zaal. Kortom, het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit tijdloos toevluchtsoord met een rijke geschiedenis.

3. De gezellige Grote Markt

Tussen de ouderwetse steegjes en gebouwen rondom de Grote Markt verzamelen zich dagelijks levensgenieters. Het aanbod aan gezellige terrasjes is er namelijk enorm. Of je nu wilt lunchen, genieten van een high tea, borrelen met collega’s of uitgebreid tapas wilt eten; het kan op De Grote Markt. Midden op de Markt staat de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Zowel van binnen als van buiten is het een plaatje om te zien. Bovendien is het regelmatig mogelijk om deze prachtige kerk, onder begeleiding, te beklimmen.

4. Maak een tijdreis door het Stedelijk Museum Breda

Het Stedelijk Museum Breda is een prachtig museum, compact en toch divers. Het museum is in het voorjaar van 2017 ontstaan uit twee andere musea: MOTI (Museum of the Image) en het Breda’s Museum. De geweldige zalen omvatten onder meer een vaste presentatie van de geschiedenis van Breda, die een leuk beeld van de stad geeft, het erfgoed en de actuele beeldcultuur. Er is voor jong en oud veel te doen, te bekijken en te beleven. Daarnaast is er ook een gezellig museumcafé. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

5. Relaxen binnen de pracht van Stadspark Valkenberg

Waar de Nassaus vroeger hun valken lieten jagen, in de tuin van het Kasteel van Breda, vind je nu een rustplaats in de stad waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zodra het zonnetje schijnt, wordt Stadspark Valkenberg bezocht door talloze mensen, die lekker willen ontspannen in de zon bij de vijver met fontein. Daarnaast bevat het park enkele beelden en restanten van verdedigingstorens, afkomstig van de voormalige stadsmuur, die het park nog meer charme geven. Er is ook een speelvoorziening voor kinderen.

Weekendje Breda? Check deze aanbieders

4x De leukste activiteiten in Breda

Ben je op zoek naar boeiende activiteiten in Breda? Ook dan ben je hier op de juiste plek. Ontdek hier een selectie van onmisbare ervaringen die deze stad te bieden heeft.

  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken door Breda? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal. Op deze manier verken jij Breda op jouw eigen manier en in jouw eigen tijd.
  • Bekijk Breda eens vanaf het water, tijdens een rondvaart over de singels. De schipper vertelt onderweg leuke wetenswaardigheden. Zeker een aanrader met mooi weer, maar sommige aanbieders hebben ook faciliteiten voor als het zonnetje wat minder prominent aanwezig is. Voor meer informatie ga je naar rondvaarten in Breda.
  • Het is een aanrader om een bezoekje te brengen aan het Reptielenhuis De Aarde in Breda. Wat dacht je van een voedermoment met een dierverzorger bijwonen? En heb je misschien genoeg moed om een slang vast te houden? Je kunt ook gewoon de bijzondere dieren bewonderen, waaronder slangen, kikkers en salamanders. Hier vind je meer informatie over het Reptielenhuis.
  • Shop till you drop? Ook dat kan in Breda. Met een lange winkelstraat, bestaande uit de Karrestraat, de Eindstraat, de Ginnekenstraat en de Nieuw Ginnekenstraat, heeft Breda een groot en divers aanbod aan winkels. De Ginnekenmarkt is een beschut driehoekig pleintje vol terrassen, waar je in de schaduw van de bomen, kunt uitpuffen. Daarna kun je verder met shoppen in het overdekt winkelcentrum de Barones, in het winkelhart van de stad.

Weekendje Breda? Boek een hotel in Breda

Wie in het bourgondische Breda wil overnachten, heeft keuzemogelijkheden genoeg. Van luxueuze tot budget hotels, voor een gezinsuitje of een weekendje weg. Voor welk hotel je ook kiest, ieder hotel vormt de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Breda. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals VoordeeluitjesFletcher of Booking.com. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Breda ideaal

Weekendje Breda? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland