Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Den Bosch? 11x de tofste tips!

De hoofdstad van Noord-Brabant draagt de officiële naam ‘s-Hertogenbosch, maar staat ook wel bekend als Den Bosch. Je treft hier een scala aan geweldige bezienswaardigheden, waaronder de opmerkelijke Sint-Janskathedraal en een prachtig museum gewijd aan de naamgenoot van de stad, de 15de eeuwse schilder Jheronimus Bosch. Daarnaast is er ook van alles te beleven en te proeven. Maak een rondvaart, bezoek het Design Museum Den Bosch en smul natuurlijk van een Bossche Bol, het meest geliefde gebakje van Den Bosch.

Wat is leuk om te doen in Den Bosch? De 6 must-sees

Duik in de betoverende wereld van ‘s-Hertogenbosch met deze top 5 hotspots. We hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet, zodat je stedentrip meteen goed van start gaat. Laat je verrassen door de unieke sfeer en de niet te evenaren gezelligheid van deze Brabantse stad!  

1. Verken het Jheronimus Bosch Art Center

Ontdek in het Jheronimus Bosch Art Center, een boeiende tentoonstelling die inzicht biedt in de werken en het gedachtegoed van de schilder Jeroen Bosch. Dit kunstcentrum huist in een voormalige kerk. Je hebt hier bovendien de mogelijkheid om de stad vanaf de toren te bewonderen. Bij binnenkomst ontvangt je een boekje met gedetailleerde beschrijvingen van de 66 schilderijen en tekeningen. Een groot voordeel van de tentoonstelling is dat je dicht bij de reproducties kunt komen om de details te bestuderen.

2. Design Museum Den Bosch vol kunst en design

Het jonge en levendige Design Museum Den Bosch, voorheen het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, is gevestigd in het centrum van de stad. De kern van de internationale collectie wordt gevormd door sieraden en keramiek van kunstenaars en designers uit de 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast zijn er tentoonstellingen waarin alle aspecten van hedendaagse beeldende kunst en design aan bod komen. Om zowel volwassenen als kinderen op verschillende manieren warm te maken voor kunst, zijn er geregeld activiteiten voor diverse doelgroepen. Het is beslist de moeite waard om bij dit museum binnen te stappen!

3. Laat je overweldigen door de pracht van de Sint-Janskathedraal

Je kunt er niet omheen, de Sint-Janskathedraal! Dit is een ware must-see als je Den Bosch bezoekt. Deze indrukwekkende gotische kathedraal wordt gekenmerkt door dubbele luchtbogen, gedecoreerd met wel bijna honderd luchtboogfiguren. De vele glas-in-lood ramen in de kerk vertellen een bijzonder verhaal. Wat ook zeer indrukwekkend is, zijn de grafstenen waar je overheen loopt en die hier en daar moeilijk te ontcijferen zijn. De serene atmosfeer biedt een moment van reflectie en bezinning. Tevens kun je op diverse plaatsen in de kathedraal een kaarsje opsteken.

4. Bewonder het stadhuis dat wel een paleis lijkt

Het Stadhuis van Den Bosch ligt aan de Markt, zeer centraal in de binnenstad. Het heeft op het eerste gezicht wel wat weg van het Paleis op de Dam! Dat is ook wat de architect, Pieter Minne, voor ogen had. Je kunt het stadhuis bezoeken onder begeleiding van een gids, die je meeneemt door de indrukwekkende geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Je ontdekt de unieke historie van de stad aan de hand van de wandschilderingen van Antoon Derkinderen, de met goudleerbehang gedecoreerde trouwzaal, de prachtige oude raadzaal met eeuwenoude wandtapijten en de Oranjegalerij.

5. Ontdek het Noordbrabants Museum

Je vindt het Noordbrabants Museum in het historische centrum van ‘s-Hertogenbosch. Dit eigentijdse museum belicht kunst, geschiedenis en cultuur, met werken van beroemde kunstenaars, zoals Vincent van Gogh en Hieronymus Bosch. Er zijn vaste tentoonstellingen die het verhaal van Brabant door de eeuwen heen vertellen. Bewonder eveneens kunstwerken van Jan Sluijters en de familie Bruegel, evenals moderne creaties van hedendaagse Brabantse kunstenaars. De diverse tijdelijke exposities presenteren zowel gerenommeerde internationale kunst als werk van opkomende talenten. Het museum beschikt eveneens over een brasserie, een museumwinkel en een prachtige binnentuin. Bestel je toegangskaarten bij Getyourguide!

Weekendje Den Bosch? Check deze aanbieders

5x De leukste activiteiten in Den Bosch

Met de volgende leuke activiteiten kun je je nog meer onderdompelen in de unieke sfeer van Den Bosch. Vaar over de Binnendieze, smul van een Bossche bol en ontdek de charmante straatjes en winkeltjes van de stad. Waar wacht je nog op!

  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken door Den Bosch? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal.
  • Een boottocht op de Binnendieze is een bijzondere ervaring. Deze leuke en leerzame ervaring biedt een bijzondere blik op de stad. De stuurmannen en -vrouwen verstaan hun vak en varen niet alleen de route, maar vertellen ook bijzonderheden over Den Bosch. Molenstraat: steiger tegenover Molenstraat 15a – Voldersgat: Hoek Zuidwal – Oude Dieze.
  • Beleef de ambiance van het sfeervolle Minderbroedersplein in het historische hart van Den Bosch. Hier, op een terrasje met een Bossche bol, begrijp je meteen waarom deze stad bekendstaat als de gezelligste van Nederland. Ontdek hippe koffietentjes, gezellige restaurants of vertoef lekker op het plein als het zonnetje zich van zijn beste kant laat zien!
  • Ontdek eveneens de gastvrije charme van Den Bosch in knusse straatjes vol verrassende winkeltjes. De Snellestraat biedt hippe boetiekjes en eetgelegenheden, terwijl de Korte Putstraat, ooit bekroond als ’terrasstraat van Nederland’, bol staat van restaurants en cafés. In de bourgondische Uilenburg kun je heerlijk struinen door pittoreske straatjes en ben je aan het juiste adres voor een borrel en een hapje.
  • Je mag Den Bosch niet verlaten zonder een Bossche Bol geproefd te hebben. Dit verrukkelijke lekkernijtje is een absolute favoriet onder zowel locals als toeristen die Den Bosch bezoeken. De Bossche Bol is een luchtige soes gevuld met verse slagroom en bedekt met een dikke laag glanzende chocoladeglazuur. Hoewel de exacte oorsprong van de Bossche Bol niet helemaal duidelijk is, wordt gezegd dat het recept teruggaat tot in de 19e eeuw, toen het werd bedacht door een lokale banketbakker.

Weekendje Den Bosch? Boek een hotel in Den Bosch

Er is zoveel te zien en te doen in Den Bosch dat je dit niet allemaal in één dag gedaan krijgt. Blijf daarom lekker slapen in Den Bosch. De meeste hotels zijn perfect gelokaliseerd voor het verkennen van de stad. Daarnaast zal het je nergens aan ontbreken: gastvrije service, comfortabele hotelkamers en suites en uitstekend ontbijt. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals Voordeeluitjes , Fletcher of Booking.com.

Weekendje Den Bosch? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland