Den Bosch: Smullen en hotspots ontdekken

Vergeet niet om te smullen van een Bossche Bol

 
 
Home / Artikelen / Den Bosch: Smullen en hotspots ontdekken
 

De volledige naam van de hoofdstad van Noord-Brabant is ‘s-Hertogenbosch. De stad heeft twee voorname bezienswaardigheden: de opmerkelijke Sint Janskathedraal en een geweldig museum gewijd aan de naamgenoot van de stad, namelijk de 15de-eeuwse schilder Jheronimus Bosch. Maar er valt nog veel meer te beleven. Maak een rondvaart, bezoek het Noord-Brabants museum of het stadhuis en smul van een Bossche Bol, de bekendste en lekkerste gebakjes van Den Bosch. We tippen de bezienswaardigheden van Den Bosch.

Een weekendje weg naar Den Bosch? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Den Bosch. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Voor gezinnen is een vakantiepark nabij Den Bosch ideaal. Of bekijk de fijnste hotels in Den Bosch

Jheronimus Bosch Art Center

De zeer interessante tentoonstelling over de werken en het gedachtengoed van de schilder Jeroen Bosch geeft een mooi beeld van de tijd waarin hij leefde. Het oeuvre is ondergebracht in een kerkgebouw met de mogelijkheid om via de toren de stad te overschouwen. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een boekje met per bladzijde een beschrijving van de 66 schilderijen en tekeningen. Een groot voordeel van de tentoonstelling is dat je dicht bij de reproducties kunt komen om de details te bestuderen.

Rondvaart op de Binnendieze

Een boottocht op de Binnendieze is een bijzondere ervaring. Zoals elke stad met grachten en kanalen geeft een boottocht een heel andere beleving van zo’n stad. Dit geldt zeker voor Den Bosch! De leuke maar vooral ook leerzame ervaring geeft een bijzondere blik op de stad. De stuurmannen en stuurvrouwen verstaan hun vak en varen niet alleen de route, maar vertellen ook de bijzonderheden. Opstappen: Molenstraat: steiger tegenover Molenstraat 15a – Voldersgat: Hoek Zuidwal – Oude Dieze.

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Het jonge en levendige Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch is gevestigd in het centrum. De kern van de internationale collectie wordt gevormd door sieraden en keramiek van kunstenaars en designers uit de 20e en 21e eeuw. Daarnaast zijn er tentoonstellingen waarin alle aspecten van hedendaagse beeldende kunst en design aan bod komen. Om zowel ouderen en volwassenen als kinderen op verschillende manieren warm te maken voor kunst, zijn er geregeld activiteiten voor de diverse doelgroepen.

De Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is een must see als je Den Bosch bezoekt. De gotische kerk heeft dubbele luchtbogen, versierd door bijna honderd luchtboogfiguren. De vele glas-in-lood ramen in de kerk vertellen een duidelijk verhaal en zeer indrukwekkend zijn ook de grafstenen waarover je loopt en die je af en toe met veel moeite kunt lezen. De serene rust in de kerk geeft de mogelijkheid tot bezinning. Tevens is het op veel plaatsen in de kerk mogelijk een kaarsje aan te steken.

Het stadhuis

Het stadhuis van Den Bosch ligt aan de Markt, zeer centraal in de binnenstad en heeft wel wat weg van het paleis op de Dam. Dat is tenminste wat architect Pieter Minne voor ogen had. Het stadhuis is te bezoeken met een gids, die je meeneemt door de indrukwekkende geschiedenis van ’s-Hertogenbosch aan de hand van de wandschilderingen van Antoon Derkinderen, de met goudleerbehang gedecoreerde trouwzaal, de prachtige oude raadzaal met eeuwenoude wandtapijten en de Oranjegalerij.

Minderbroedersplein

Wie van een Bossche bol geniet op een terrasje op het mooie Minderbroedersplein, gelegen in het cultuurhistorisch centrum van Den Bosch, snap je al snel waarom Den Bosch de gezelligste stad van Nederland is. Je kunt op deze unieke plek prima terecht voor een bakje koffie in één van de hippe koffietentjes, een hapje en een drankje in een gezellig restaurant, uitgebreid shoppen in de hippe conceptstores of gewoon lekker op het plein vertoeven, genietend van het zonnetje. Niet te missen dus!

De beroemde echte Bossche bol

Wat te doen in Den Bosch: Ga winkelen

Het gastvrije Den Bosch heeft veel knusse straatjes waar je onverwachts de leukste winkeltjes tegenkomt. Eén van de populairste winkelstraten is de Snellestraat, vol hippe boetiekjes en eettentjes. De gezelligste straat van Den Bosch is de Korte Putstraat, met eveneens vele restaurants en cafés. Deze straat is in het verleden zelfs uitgeroepen tot ‘terrasstraat van Nederland’! In de bourgondische Uilenburg kun je heerlijk wandelen door pittoreske straatjes en ben je ook aan het juiste adres voor een borrel en een hapje.