Wat te doen in Deventer? Dit zijn onze tips!

Het Speelgoedmuseum, het Charles Dickens Kabinet en winkelen

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  Wat te doen in Deventer? Dit zijn onze tips!
 

Dankzij de ligging aan de IJssel groeide Deventer al vroeg uit tot een echte handelsstad. Er zijn nog diverse mooie historische monumenten bewaard gebleven, die aan dit verleden refereren. Ontdek de bijzondere geschiedenis van de stad met onder meer een bezoek aan de Waag of de grote Lebuïnuskerk. Deventer biedt bijzonderheden voor jong en oud: wat dacht je van een bezoek aan het Speelgoedmuseum van Deventer? Shopfanaat? Ook dan kun je in Deventer je hart ophalen!

Weekendje Deventer: blijf slapen

Wat te doen in Deventer: Bezoek De Waag

Een van de gebouwen die meteen in het oog springen in Deventer is de Waag! De ligging aan de IJssel zorgde ervoor dat Deventer uitgroeide tot een welvarende Hanzestad. In 1528 werd de Waag gebouwd en deed dienst als weeghuis voor de goederen van de handelaren. Het waaggeld leverde veel inkomsten op voor de stad. Nu doet het dienst als museum en vertelt de bezoekers over de rijke geschiedenis van de stad en er zijn ook wisselende tentoonstellingen. De Waag is het jaarrond geopend! Adres; Brink 56, Deventer.

Speelgoedmuseum in Deventer

Als er één museum is dat leuk is voor jong en oud, dan is het wel het Speelgoedmuseum in Deventer. Volwassenen zullen hier overweldigd worden door een gevoel van nostalgie bij het zien van typisch speelgoed uit hun kindertijd. Maar daarnaast is er ook speelgoed te bewonderen uit een nog veel verder verleden. Vooral de poppenhuizen en de poppenzaal zijn geliefd onder de bezoekers. Het blijft hier niet alleen bij kijken naar speelgoed! Er kan ook volop gespeeld worden op de speelzolder! Adres: Brink 47, Deventer.

Foto: speelgoedmuseum.nl

Charles Dickens Kabinet

In de voormalige vrouwengevangenis in de Walstraat vind je een permanente tentoonstelling over Charles Dickens. Wie houdt er niet van die typische Dickens sfeer? Kortom, een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Deventer! Bewonder boeken, eerste drukken, prenten en beelden van het werk van Dickens. Ook is er een tafel die gedekt is met Dickens service en er is een borstbeeld van Dickens aanwezig, dat gemaakt is ter ere van zijn 200ste geboortedag in 2012.

De Lebuïnuskerk

De Lebuïnuskerk in Deventer kent een eeuwenlange geschiedenis. Al in 769 werd hier de eerste kerk gebouwd, dit was een houten kerk. De huidige grote gotische hallenkerk werd gebouwd tussen 1450 en 1525. In de kerk zijn nog de sporen van de beeldenstorm te zien, verder zijn er fraaie muurschilderingen en glas-in-lood ramen te zien. Daarnaast is ook een oude romaanse crypte gevonden in de kerk. Zin in een uitdaging? Beklim de toren van de Lebuinuskerk! De klim is tegen betaling, mogelijk van april tot en met oktober. 

Heerlijke winkelen

Liefhebbers van winkelen komen beslist aan hun trekken in Deventer. Er is een compact winkelhart met veel unieke winkels. Naast grote bekende winkelketens zijn er ook veel bijzondere galeries, woonwinkels, kunstnijverheid zaakjes, antiquariaten en souvenirwinkeltjes. Binnen het historische decor van de stad, wordt winkelen hier een unieke en sfeervolle beleving. Er is bij de VVV Deventer een gratis folder te krijgen met een wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes! Een aanrader: al winkelend ontdek je de charme van Deventer!

December tip! Het Dickens festijn. Beleef de 19e eeuw!

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.