Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Gouda? 9x de leukste tips

Gouda staat bekend als de ‘stad van de kaas’. Een bezoek aan de traditionele kaasmarkt moet dan ook zeker op je to-do lijstje staan, evenals een bezoek aan het Gouda Kaasmuseum. Maar je zult ook ontdekken dat Gouda niet alleen maar in het teken van kaas staat. Er valt in deze mooie stad nog veel meer te ontdekken en te doen. Wandel door het historische centrum en bewonder de imposante Sint-Janskerk, beroemd om de glas-in-loodramen. Ben je dol op stroopwafels? Breng dan een bezoek aan de Siroopwafelfabriek.

Wat is leuk om te doen in Gouda? De 6 must-sees

Goude is een van die Nederlandse steden waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Er is van alles te bewonderen. De zes pareltjes van Gouda op een rij.

1. Ontdek de pracht van de Sint-Janskerk

Je bezoek aan Gouda is niet compleet zonder je te verbazen over de grootte en de pracht van de Sint-Janskerk. Dit is een grote kruiskerk, gebouwd in gotische stijl. De kerk wordt vooral veel bezocht vanwege de schitterende gebrandschilderde ramen. Er zijn maar liefst 62 ramen en enkele zijn wel 20 meter hoog. Ze stammen uit de periode van 1530 tot 1603 en vertellen de geschiedenis van de renaissance en reformatie, evenals van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje.

2. Bewonder het Stadhuis van Gouda

Het Stadhuis van Gouda is een prachtgebouw en beslist een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Je kunt er bovendien niet omheen; het stadhuis is centraal gelegen aan de Markt. Het gebouw kenmerkt zich door een laatgotische bouwstijl met vele kleine torentjes en beelden op de voorgevel. Het stadhuis is niet meer als zodanig in gebruik, alleen voor officiële gelegenheden. Je kunt er ook binnenstappen om onder andere de trouwzaal met een prachtig wandkleed van de kunstenaar David Ruffelaar te bewonderen.

3. Dé topattractie van Gouda: de kaasmarkt

Een van de topattracties van Gouda is uiteraard de kaasmarkt. Van begin april tot eind augustus is op de Markt in Gouda elke donderdagochtend een traditionele kaasmarkt te vinden. Vervlogen tijden herleven met boeren en handelaren die handjeklap doen om de beste kaas te bemachtigen tegen de beste prijs. Dit is dé plek om de echte Goudse kaas te proeven! Verder vind je hier ook nog kraampjes met talloze andere streekproducten en er is eveneens een ambachtenmarkt. Kortom: een op en top Hollandse beleving!

4. Ervaar de passie voor kaas en ambacht in de Goudse Waag

Het Gouda Kaasmuseum vind je in de Goudse Waag: een onmisbare stop tijdens je bezoek aan de kaasstad Gouda! De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668. In vervlogen tijden woog men hier de kazen. Nu huist hier het Kaas- en Ambachten Museum. Je leert er alles over de geschiedenis van de Goudse kaas, de waag en overige ambachtelijke producten uit de streek. Het museum biedt audiotours aan waarmee je alles te weten komt over de geschiedenis van kaas. Ook leuk en smakelijk is het om je in te schrijven voor een Kaas- en Wijnproeverij.

5. Museum Gouda, meer dan kaas alleen!

Gouda is meer dan alleen kaas. Er is nog veel meer te ontdekken, bijvoorbeeld in Museum Gouda. Leer hier alles over de geschiedenis van de stad vanaf de 15de tot de 21ste eeuw. Bewonder onder meer de religieuze kunstcollectie uit de 16de eeuw met altaarstukken. Of maak kennis met de kunst van de Haagse School en de School van Barbizon uit de 19de eeuw. Ook vind je hier gebruiksvoorwerpen en sieraardewerk uit zes Goudse en Schoonhovense aardewerkfabrieken. Een unieke reis door de tijd!

6. Neem een kijkje bij het Weeshuis

Het Weeshuis is een grote cultuurhistorische schat van Gouda, die uit het begin van de 17de eeuw dateert. Je vindt het Weeshuis aan de Spieringstraat. Het bestond voorheen uit een weeshuis in de Jeruzalemkapel, het Aalmoezeniersweeshuis en het Heilige Geestweeshuis. Deze weeshuizen werden in 1812 samengevoegd tot het Verenigd Wees- en Aalmoezeniershuis. Tot enkele jaren geleden was hier de bibliotheek en het gemeentearchief gevestigd. Vandaag de dag huist hier een boetiekhotel met een cocktail- en campagnebar en een restaurant.

Weekendje Gouda? Check deze aanbieders

3x De leukste activiteiten in Gouda

Hoe kan het ook anders, tot de leukste activiteiten in Gouda behoren onder meer activiteiten die in het teken van kaas staan! Er is echter ook nog meer te ontdekken. We tippen hier enkele leuke to-do’s in deze sfeervolle stad.

  • Een van de leukste belevenissen in deze stad ervaar je bij de Gouda Cheese Experience! Betreed een enorme Goudse kaas en geniet van een boeiende show. Verken de melkweg en ontdek de wereld van de koe. Interactieve elementen, zoals ontdekwanden, virtueel melken en het keren van kazen, wachten op je. Er is eveneens aandacht voor de kunst van het handjeklap en je mag proeven van de kaas.
  • Het is een gave belevenis om binnen te stappen bij de Siroopwafelfabriek Kamphuisen in Gouda. Hier leer je hoe de echte Hollandse siroopwafels worden gemaakt. Je krijgt een demonstratie in het maken van deze overheerlijke koeken. Gelukkig mag je er ook van proeven!
  • Je ervaart de stad nog intenser als je een begeleide stadswandeling door Gouda maakt. De Goudse gidsen kennen de stad op hun duimpje en kunnen je dan ook alle in’s & outs over de stad vertellen. Op die manier zal Gouda nog meer indruk op je maken. Je kunt begeleide rondwandelingen door Gouda boeken bij de Goudse Gidsen Gilde.

Weekendje Gouda? Boek een hotel in Gouda

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Gouda. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Gouda, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een Fletcher hotel? Zoek je een all-in arrangement? Kijk dan bij Voordeeluitjes. Voor gezinnen is een vakantiepark in Gouda ideaal.

Weekendje Gouda? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland