Wat te doen in Gouda? De absolute must-visits

Veel Goudse kaas, de Sint-Janskerk en het stadhuis

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Gouda? De absolute must-visits
 

Gouda staat bekend als de ‘stad van de kaas’. Een bezoek aan de traditionele kaasmarkt moet dan ook zeker op je to-do lijstje staan, evenals een bezoek aan het Gouda Cheese Museum. Maar je zult ook ontdekken dat Gouda niet alleen maar in het teken van kaas staat. Er valt in deze prachtstad nog veel meer te ontdekken en te doen. Zo zijn er verschillende andere interessante musea te bezoeken. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in Gouda voor je geselecteerd!

Een weekendje weg naar Gouda? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Gouda. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher heeft goede hotels nabij Gouda. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Gouda ideaal

Wat te doen in Gouda: Bezoek De Sint-Janskerk

Je bezoek aan Gouda is niet compleet zonder je te verbazen over de grootte en de pracht van de Sint-Janskerk. Dit is een grote kruiskerk, gebouwd in gotische stijl. De kerk wordt vooral veel bezocht vanwege de schitterende gebrandschilderde ramen. Er zijn maar liefst 62 ramen en enkele zijn wel 20 meter hoog. Ze stammen uit de periode van 1530 tot 1603 en vertellen de geschiedenis van de renaissance en reformatie en van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje.

Bewonder het stadhuis van Gouda

Het Stadhuis van Gouda is een prachtgebouw en beslist een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Je kunt er bovendien niet omheen; het stadhuis is centraal gelegen aan de Markt. Het gebouw kenmerkt zich door een laatgotische bouwstijl met vele kleine torentjes en beelden op de voorgevel. Het Stadhuis is niet meer als zodanig in gebruik, alleen voor officiële gelegenheden, en is ook vanbinnen te bezichtigen. Bewonder o.a. de trouwzaal met een prachtig wandkleed van de kunstenaar David Ruffelaar.

De kaasmarkt

Een van de topattracties van Gouda is uiteraard de kaasmarkt. Van begin april tot eind augustus is op de Markt in Gouda elke donderdagochtend een traditionele kaasmarkt te vinden. Vervlogen tijden herleven met boeren en handelaren die handjeklap doen om de beste kaas te bemachtigen. Dit is dé plek om de echte Goudse kaas te proeven! Verder vind je hier ook nog kraampjes met talloze andere streekproducten en er is eveneens een ambachtenmarkt. Kortom: een op en top Hollandse beleving!

Gouda Cheese Museum

Het Gouda Cheese Museum vind je in de Goudse Waag: een onmisbare tussenstop tijdens je bezoek aan de kaasstad Gouda! De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668. In vervlogen tijden woog men hier de kazen. Nu huist hier het Kaas- en Ambachten Museum. Je leert hier alles over de geschiedenis van de Goudse kaas, de waag en andere ambachtelijke producten uit de streek. Leuk is ook het volgen van een workshop kaasmaken. Ben je geen kaas liefhebber, volg dan een workshop kaars of Goudse keramiek maken.

Foto: Gouda Cheese Museum

Museum Gouda

Gouda is meer dan alleen kaas. Er is nog veel meer te ontdekken, bijvoorbeeld in Museum Gouda! Leer hier alles over de geschiedenis van de stad vanaf de 15de tot de 21ste eeuw. Bewonder de religieuze kunstcollectie uit de 16de eeuw met altaarstukken. Of maak kennis met de kunst van de Haagse School en de School van Barbizon uit de 19de eeuw. Ook vind je hier gebruiksvoorwerpen en sieraardewerk uit zes Goudse en Schoonhovense aardewerkfabrieken. Een unieke reis door de tijd!

Het Weeshuis

Het Weeshuis is een grote cultuurhistorische schat van Gouda, die uit het begin van de 17de eeuw dateert. Je vindt het Weeshuis aan de Spieringstraat. Het bestond voorheen uit een weeshuis in de Jeruzalemkapel, het Aalmoezeniersweeshuis en het Heilige Geestweeshuis. Deze weeshuizen werden in 1812 samengevoegd tot het Verenigd Wees- en Aalmoezeniershuis. Tot enkele jaren geleden was hier de bibliotheek en het gemeentearchief gevestigd. Momenteel worden er plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming voor deze bijzondere gebouwen.

Foto: wshs.nl