Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Groningen? 16 Uitjes, activiteiten + vakantiehuisjes

Wie denkt dat de provincie Groningen saai is, vergist zich. Verken de stad Groningen met zijn bruisende Grote Markt en beklim de Martinitoren voor een prachtig uitzicht. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de diversiteit aan vogels en het weidse platteland. Huur een fiets en verken Bourtange en het schilderachtige dorpje Appingedam. Voor avonturiers is Wadlopen een unieke ervaring op de Waddenzee. Groningen is dus veelzijdig en heeft voor elk wat wils! De mooiste ‘wat te doen in Groningen’ tips voor je op een rij. 

Vakantie in Groningen? Dit zijn de fijnste vakantiehuisjes

Op vakantie in Groningen? Ontdek de charme van Groningen vanuit een gezellige accommodatie. Geniet van rust en ruimte en verken het weidse landschap vanuit een van de onderstaande accommodaties.

 • Natuurdorp Suyderoogh ligt ideaal, vlakbij het Lauwersmeer – perfect voor wandelingen en vogels spotten. Groningen is snel te bereiken voor een dagje stad. Na een dagje avontuur kun je ontspannen in het kleine binnenzwembad of in je ruime bungalow op Natuurdorp Suyderoogh.
 • Voor wie van water en watersport houdt, is Summio Villapark Schildmeer een uitstekende keuze. Je verblijft direct aan het Schildmeer, met een breed scala aan watersportmogelijkheden binnen handbereik. Schrijf je in voor een surfles, huur een sloep en ga vissen.
 • Als je op zoek bent naar een fijn hotel, is het de moeite waard om eens te kijken bij Voordeeluitjes. Naast hotelkamers kun je hier ook all-in arrangementen boeken.

Weekendje Groningen? Check deze aanbieders

De mooiste steden en dorpjes om te bezoeken in Groningen

Groningen heeft mooie steden die het ontdekken meer dan waard zijn. De stad Groningen, met zijn historische charme en levendige sfeer, staat bovenaan. Verder zijn het pittoreske Appingedam, met zijn hangende keukens en het middeleeuwse stadje Bourtange ook absoluut een bezoek waard.

 • Tijdens je verkenningstocht door de provincie Groningen is een bezoek aan de stad ‘Groningen’ een must. Deze bruisende stad biedt niet alleen een scala aan winkels en eetgelegenheden, maar ook enkele bezienswaardigheden zoals de Martinitoren, het Groninger Museum, de historische Gasthuizen (Hofjes), en de ‘Oude Boteringestraat’, vermoedelijk de oudste straat in Groningen. Lees ook: Wat te doen in de stad Groningen
 • Vesting Bourtange is een oude verdedigingsstad, die in oude staat hersteld is en waar oude tijden tot leven komen. Er is van alles te zien en te beleven. Bezoek het kruithuis, de kerk, de turfschuur, de oude huizen van de officieren en soldaten, de wachthokjes en de koren- en pelmolen. Het hart van Bourtange is het marktplein. Rondom het pleintje liggen de officiershuizen, een nostalgisch snoepwinkeltje, een kaarsen- en klokkenmakerij, een fotograaf en een sfeervol eetcafé!
 • Zodra je Appingedam binnenkomt, lijkt het alsof je een sprong terug in de tijd maakt. De middeleeuwse charme van dit stadje is goed bewaard gebleven. Een uniek kenmerk zijn de hangende keukens boven het Dampsterdiep. De beste manier om dit stadje te ervaren is vanaf het water. Verken de haven, bewonder de imposante Nicolaikerk en het Raadhuis, en wandel door de Solwerderstraat. Ontdek de rijke geschiedenis in het Museum Stad Appingedam, waar de zilvercollectie getuigt van de vroegere welvaart van deze stad.

Wat te doen in Groningen? Deze 6 activiteiten mag je niet missen

De provincie Groningen herbergt diverse bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken op je Groningse bucketlist.

 • Wil je oog in oog komen met zeehonden? Het kan in de zeehondencrèche van Pieterburen. Al sinds 1971 vangt de organisatie zieke en verweesde zeehonden op, met als uiteindelijk doel, om deze weer vrij te laten in zee. Als bezoeker krijg je een kijkje in de keuken en bij de ziekenopvang. Tevens is er een interessante tentoonstelling en draaien er korte films, die bezoekers meer vertellen, over de zeehonden opvang en het leven in het wild.
 • In het openluchtmuseum Het Hoogeland kun je zien hoe men vroeger leefde en werkte. Je dwaalt rond tussen en in de huisjes, uitgestrooid in de dorpskern en je ontdekt hoe Groningers leefde in de 19de eeuw. Bezoek een van de winkeltjes en in een oud schoollokaaltje, kun je een kostuum aantrekken voor een foto van lang geleden. Ook zijn er wisseltentoonstellingen in de expo-ruimte, is er een museumshop en een Grand Café, wat gevestigd is in een prachtige oude school. Adres: Schoolstraat 4, Warffum.
 • Museum De Buitenplaats, gelegen in Eelde, biedt een betoverende mix van kunst, natuur en architectuur. Het museum, gehuisvest in een prachtige tuin, toont diverse collectie moderne kunst en organiseert wisselende tentoonstellingen. Ook de tuinen, met verschillende kunstwerken, zijn een bron van inspiratie en ademen een sfeer van rust en creativiteit uit.
 • De provincie Groningen heeft vele Borgen, de Groninger naam voor eeuwenoude landgoederen, die vroegen bewoond werden door rijke en de lokale adel. Gelukkig zijn veel van deze Borgen niet verloren gegaan en in ere hersteld, zodat ze heden ten dagen, een bijzonder herkenningspunt vormen in het Groninger landschap. Een groot aantal Borgen zijn open gesteld voor publiek en weer anderen worden nog steeds bewond. Interesse naar deze eeuwenoude landgoederen, kijk dan op Groningerborgen.nl, hier zijn nagenoeg alle Borgen in Groningen samen gebracht.
 • De Punt van Reide, gelegen in het noordoosten van Nederland, is een betoverend stukje natuur waar de Eems Dollard uitmondt in de Waddenzee. Dit unieke gebied staat bekend om zijn weidse uitzichten, slikvelden en rijke vogelleven. Het ideale startpunt om dit gebied te verkennen is het Bezoekerscentrum Dollard.
 • De Vogelkijkhut De Kiekkaste is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken en daardoor een must voor vogelliefhebbers. In deze vogelhut krijg je een geweldige kans om van heel dichtbij het rijke vogelleven in natuurgebied de Dollard te observeren.

Bezoek en wandel door Nationale Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen op de grens van Groningen en Friesland, is een uniek natuurreservaat. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte waterpartijen, eilandjes, rietvelden en ruige graslanden, een paradijs voor diverse vogelsoorten. Ook Schotse hooglanders en konikpaarden vinden hier hun thuis in deze waterrijke wildernis. Voor verkenning van het park of meer informatie over de diverse vogelsoorten is het Informatie Paviljoen in Lauwersoog een aanrader.

Weekendje Groningen? Check deze aanbieders

De fijnste kinderuitjes in Groningen

 • Familiepark Nienoord is een grote speeltuin in Leek, Groningen. Het biedt attracties zoals een nostalgische speeltuin, een zwemkasteel met glijbanen en een kinderboerderij. Geniet van treinritten op een miniatuurtrein en ga mee op expeditie. Adres: Nienoord 20, Leek.
 • De Wonderwereld in Ter Apel is een klein attractiepark waar fantasie en werkelijkheid samenkomen. Het is een themapark vol avontuur en ontdekkingen, met een mix van natuur, cultuur en magie. Je vindt er exotische dieren zoals apen en prachtige vogels. Daarnaast zijn er sprookjesachtige tuinen, een doolhof en een grottenstelsel om te verkennen. Adres: Ruiten-A-Kanaal Noord 1, Ter Apel.
 • DoeZoo Insektenwereld biedt een unieke ervaring vol insectenavontuur. Verken interactieve tentoonstellingen, bekijk de verzameling insecten en leer over hun fascinerende wereld. Adres:  Wierde 17, Leens.

Samen wadlopen is de mooiste activiteit in Groningen

Wadlopen is een traditie geworden in Groningen. Ooit noodzakelijk voor vissers, is het nu geliefd bij toeristen. Onder begeleiding verken je het uitgestrekte Wad vanuit diverse vertrekpunten, omgeven door een ongeëvenaard landschap. Verschillende tochten variëren van zwerftochten tot overtochten naar Schiermonnikoog en Ameland. Interesse in een waddentocht, dan kunnen we Dijkstra wadlooptochten aanraden. Hier kun je diverse tochten reserveren, die vanuit verschillende plekken in Groningen vertrekken.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland