Wat te doen in Groningen? Alle highlights!

Alles behalve saai

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Groningen? Alle highlights!
 

Wie denkt dat de provincie Groningen saai is – zit er naast. Veel is er te zien en te beleven. Laten we beginnen met de Groningse natuur. Sloten, graslanden en kronkelende wegen wisselen elkaar af, heerlijk om te wandelen en te fietsen. Ook de mogelijkheden voor watersporters zijn talrijk op de meren zoals het Schild- en het Zuidlaardermeer. Of wat dacht je van Wadlopen? Een leuk uitje voor wie het Wad van dichtbij wil meemaken. Maar niet alleen het landschap van Groningen biedt vermaak, ook de stad ‘Groningen’ bruist. Winkelen, cultuur snuiven of een stadswandeling maken.

Een vakantie in Groningen? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Groningen. We tippen de beste aanbieders.

Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Natuurdorp Suyderoogh is ideaal om Groningen te verkennen

Bewonder de vele Borgen

De provincie Groningen heeft vele Borgen, de Groninger naam voor eeuwenoude landgoederen, die vroegen bewoond werden door rijke en de lokale adel. Gelukkig zijn veel van deze Borgen niet verloren gegaan en in ere hersteld, zodat ze heden ten dagen, een bijzonder herkenningspunt vormen in het Groninger landschap. Een groot aantal Borgen zijn open gesteld voor publiek en weer anderen worden nog steeds bewond. Interesse naar deze eeuwenoude landgoederen, kijk dan op Groningerborgen.nl, hier zijn nagenoeg alle Borgen in Groningen samen gebracht.

Bezoek de stad Groningen

Tijdens je rondgang door de provincie Groningen, mag een bezoekje aan de stad ‘Groningen’ niet ontbreken. Groningen is een gezellige stad, naast winkels en veel eetgelegenheden telt Groningen ook een aantal bezienswaardigheden zoals De Martinitoren, het Groninger Museum, de Gasthuizen (Hofjes) en de ‘Oude Boteringestraat’ wat waarschijnlijk de oudste straat in Groningen is. Een must is ook De Folkingestraat – dit is een stijlvol straatje met veel kunstgalerieën en dus perfect om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in de stad Groningen

Nationale Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Kenmerkend voor het gebied is het vele water met eilandjes, rietvelden en ruige graslanden, die een walhalla zijn, voor heel veel vogelsoorten. Maar ook Schotse hooglanders en konikpaarden, leven in deze waterrijke wildernis. Zou je Park Lauwersmeer willen verkennen, of wil je meer informatie over de verschillende vogelsoorten, die er leven, bezoek dan het Informatie Paviljoen in Lauwersoog.

Vestingstad Bourtange

Vesting Bourtange is een oude verdedigingsstad, die in oude staat hersteld is en waar oude tijden tot leven komen. Er is van alles te zien en te beleven. Bezoek het kruithuis, de kerk, de turfschuur, de oude huizen van de officieren en soldaten, de wachthokjes en de koren- en pelmolen. Het hart van Bourtange is het marktplein, alle straatjes komen uit op dit pleintje. Rondom het pleintje liggen de officiershuizen, een nostalgisch snoepwinkeltje, een kaarsen- en klokkenmakerij, een fotograaf en een sfeervol eetcafé! Bourtange is het jaarrond geopend.

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Dit kleine, charmante museum laat goed zien hoe men vroeger leefde en werkte. Je dwaalt rond tussen en in de huisjes, uitgestrooid in de dorpskern en je ontdekt hoe Groningers leefde in de 19de eeuw. Bezoek een van de winkeltjes en in een oud schoollokaaltje, kun je een kostuum aantrekken voor een foto van lang geleden. Ook zijn er wisseltentoonstellingen in de expo-ruimte, is er een museumshop en een Grand Café, wat gevestigd is in een prachtige oude school. Adres: Schoolstraat 4, Warffum.

Wadlopen in Groningen

Wadlopen is uitgegroeid tot een traditie in Groningen. Waar Wadlopen vroegen noodzakelijk was voor vissers, is het nu een populaire activiteit onder veel toeristen. Vanuit verschillende plekken wandel je onder begeleiding het Wad op en kun je genieten van een ongekend weids landschap. Er zijn verschillende tochten mogelijk, van zwerftochten tot overtochten naar Schiermonnikoog en Ameland. Interesse in een tocht, dan kunnen we Dijkstra wadlooptochten aanraden. Hier kun je diverse tochten reserveren, die vanuit verschillende plekken in Groningen vertrekken.