Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in de stad Groningen? 10x de leukste tips!

Laatste update op 18 juni 2024 door Jozet

Groningen is een bruisende stad met een overvloed aan winkels, eetgelegenheden en fascinerende bezienswaardigheden, waaronder De Martinitoren, het Groninger Museum en de Prinsentuin. Een wandeling door De Folkingestraat is eveneens een aanrader; dit sfeervolle straatje herbergt tal van kunstgalerieën en biedt de ideale omgeving om inspiratie op te doen en nieuwe ideeën te ontdekken. Naast de highlights delen we hier ook enkele van de leukste activiteiten in de stad!

Martinitoren, Groningen

Wat is leuk om te doen in Groningen? De 5 highlights

We helpen je hier op weg met het verkennen van de betoverende bezienswaardigheden van Groningen. Van de imposante Martinitoren tot het kunstzinnige Groninger Museum, ontdek de charme en diversiteit van deze levendige stad tijdens een dagje of een weekendje.

1. Beklim de iconische Martinitoren

Wie de Martinitoren in het centrum wil beklimmen, moet een smalle wenteltrap met 311 treden bedwingen. Tijdens je beklimming naar boven, tref je verschillende uitkijkpunten en ook de twee klokzolders kun je bezichtigen! Vanaf de top van de Martinitoren heb je een geweldig uitzicht over de Grote Markt en de rest van de stad. Bij helder weer is het zelfs mogelijk, om Schiermonnikoog te zien. Wil je ook de Martinitoren beklimmen? Koop dan je ticket via Getyourguide, zodat je direct toegang hebt tot de Martinitoren, tijdens je dagje Groningen.

2. Groninger Museum, een opvallende verschijning

Een van de opvallendste verschijningen in Groningen is het Groninger Museum. Dit museum bestaat als sinds 1874, maar huist sinds 1994 in een opvallend gebouw in een 20ste eeuwse postmoderne stijl. Intrigerend, mooi of niet? Dat staat open voor discussie. Vooral de goudkleurige toren springt in het oog. Het museum beschikt over een unieke collectie met onder meer postmodernistisch design, hedendaagse kunst, kunst van De Ploeg, mode, fotografie en historische objecten die de geschiedenis van de stad vertellen. Daarnaast worden er ook wisselende en vaak uitdagende tentoonstellingen georganiseerd.

3. Wandel het Noordelijk Scheepvaart museum binnen

Het Noordelijk Scheepvaart museum huist binnen de historische muren van het Gotische huis en het Canterhuis in het centrum van Groningen. Hier maak je een fascinerende ontdekkingstocht door de wereld van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepsvaart, van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Naast de vaste collectie zijn er ook met regelmaat wisselende exposities. Een van de highlights van het museum is het beroemde museumschip de Emma, dat gebouwd is in 1922. Kinderen kunnen in dit scheepvaartmuseum speurtochten volgen, waaronder plaatjesspeurtochten en piratenspeurtochten.

4. Bezoek de Universiteitsmuseum

De Universiteit van Groningen is voor een groot deel bepalend voor de charme van de stad. Een bezoek aan het Universiteitsmuseum mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je citytrip Groningen. Je leert hier alles over de geschiedenis van de Groningse universiteit. Een ander hoogtepunt is het Anatomisch theater. Neem ook zeker een kijkje in de Aletta Jacobskamer. Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie voltooide. Verder worden er ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden, waarin de mens, natuur en wetenschap centraal staan.

5. Kom tot rust in de Prinsentuin

Het best bewaarde geheim van Groningen is de Prinsentuin. Midden in het centrum, verscholen achter de Martinikerk, ligt deze prachtige vrij toegankelijke tuin, met zowel een rozentuin als een kruidentuin. Je kunt er gewoon binnenlopen voor een kleine wandeling door de groene tunnels en strak geknipte heggen of voor een lekkere picknick aan één van de tafeltjes, op een bankje of in het gras. Voor een smakelijke lunch, een kopje koffie of een diner, kun je terecht in het restaurant. Ook een overnachting is mogelijk in het aangrenzend hotel Prinsenhof.

Weekendje Groningen? Check deze aanbieders

De Prinsentuin, Groningen

5x De leukste activiteiten in Groningen

Ontdek Groningen op bijzondere wijze met onze suggesties voor unieke belevenissen en activiteiten tijdens je stedentrip. Deze tips garanderen een onvergetelijke ervaring en maken je bezoek aan de stad extra speciaal!

  • Maak een stadsrondvaart door Groningen. Dit is een bijzondere en ontspannen manier om de stad te beleven. Je vaart door de grachten en maakt kennis met het maritieme verleden van de stad. De prachtige bruggen, middeleeuwse huizen en de imposante Martinitoren geven je rondvaart nog meer charme.
  • Vind je het leuk om je al wandelend onder te dompelen in de pracht van Groningen. Dan is het een aanrader om een Stadswandeling Groningen met een gids te boeken. Met alle mooie verhalen en weetjes van een kenner, leer je de stad pas echt door en door kennen.
  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken door Groningen? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal. Op deze manier verken jij Groningen op jouw eigen manier en in jouw eigen tijd.
  • Relaxen, picknicken, spelen, dieren knuffelen of ponyrijden? Ook dat is mogelijk midden in de stad! Daarvoor begeef je je naar het Stadspark Groningen. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Er is hier een speeltuin, kinderboerderij, ponyverhuur en zelfs een grote draf- en renbaan, waar niet alleen paardenraces, maar ook grote evenementen en concerten plaatsvinden.
  • Groningen, ook wel het ‘Parijs van het noorden’ genoemd, is een geweldige stad om te shoppen. Ontdek talloze conceptstores, gezellige lunchcafés en restaurants. De bekroonde Folkingestraat herbergt charmante boetiekjes, prachtige interieuritems en lekkernijen uit alle windstreken. Op zondag openen de winkels om 12.00 uur en op dinsdag, vrijdag en zaterdag is er een warenmarkt op de Grote Markt.

Weekendje Groningen? Boek een hotel in Groningen

Er gaat niets boven Groningen. Voor sommigen is deze meest noordelijk gelegen provincie echter best een stukje rijden en daarom is een weekendje Groningen met een hotelovernachting een prima idee. Er zijn vele mogelijkheden. Check in bij het historische Hotel Prinsenhof, het 4-sterren Hotel Miss BlancheThe Student Hotel Groningen. Of drink gezellig een drankje bij de sfeervolle open haard in het Martini Hotel.

Weekendje Groningen? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland