Wat te doen in Leiden? Dit zijn onze tips!

Ervaar de sfeer en historie van Leiden

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Leiden? Dit zijn onze tips!
 

In Leiden is ontzettend veel te ontdekken! Ben je nieuwsgierig en leergierig ingesteld? Dan is dit je ideale bestemming voor een stedentrip in Nederland. Leiden telt vele interessante musea waar je uren zoet bent, zoals het Rijksmuseum voor Oudheden waarin je ver terug in de tijd reist. Ook de Sterrewacht behoort tot de hoogtepunten. Natuurliefhebbers kunnen niet om de Hortus Botanicus Leiden heen. Of maak een stadswandeling door de hofjes, bezoek de Burcht of maak een rondvaart over de grachten!

Een weekendje weg naar Leiden? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Leiden. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher heeft goede hotels nabij Leiden. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Leiden ideaal

Wat te doen in Leiden: Bezoek het Rijksmuseum voor oudheden

Duik hier diep terug in het verleden! Bewonder tot de verbeelding sprekende collecties met thema’s als: het oude Egypte, het Nabije Oosten, De Klassieke Wereld, Prehistorisch, Romeins en Middeleeuws Nederland! Naast deze vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. In de filmzaal worden films en documentaires vertoont. Helemaal spectaculair is de lichtshow op een Egyptische tempel over de geschiedenis van het museum. Ook de kinderen kijken hier hun ogen uit; er zijn kinderrondleidingen, speurtochten en activiteiten als knutselen.

De Sterrewacht van Leiden

Een van de unieke plekjes van Leiden is De Sterrewacht! De Sterrewacht Leiden dateert uit 1633 en werd toentertijd gebruikt als observatorium van de Leidse Universiteit. Bijzonder weetje: het is na de Vaticaanse Sterrewacht uit 1578 het oudste nog bestaande universiteitsobservatorium. Je kunt bij de Sterrewacht rondleidingen krijgen, leer je meer over de geschiedenis van de Leidse sterrenkunde en je krijgt de kans om diverse telescopen te bewonderen. Er worden ook kinderactiviteiten en kinderrondleidingen georganiseerd. Meer weten? Kijk op Oudesterrewacht.nl

Foto: facebook.com/ostrw

De Leidse hofjes

In de binnenstad van Leiden zijn wel 35 hofjes te vinden. Ze getuigen nog van de sociale zorg in Leiden in de middeleeuwen. De hofjes met kleine huisjes en gemeenschappelijke binnenplaatsen werden gebouwd voor arme en oude mensen in Leiden. Er bestaat een speciale stadswandeling die langs 12 van de 35 hofjes voert. Elk hofje heeft zijn eigen geschiedenis en verhaal. Interesse in een hofjes wandeling, kom dan gewoon naar het startpunt bij de VVV, Stationsweg 26, of de Burcht in Leiden. Aanmelden in niet nodig!

Rondvaart door Leiden

Ontdek de pracht van Leiden en omgeving ook eens vanaf het water. Het jaarrond kun je mooie boottochten maken. In de winter zijn er overdekte, verwarmde boten beschikbaar. Je vaart door de sfeervolle grachten van de binnenstad met uitzicht op de monumentale panden, unieke bezienswaardigheden en dagelijkse stadse tafereeltjes. Er zijn ook rondvaarten die dit combineren met een tocht door de Bollenstreek en over de Kagerplassen. Dat maakt je rondvaart helemaal compleet. Interesse in een rondvaart, dan kun je terecht bij rederij Leidserederij.nl

De Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden dateert uit de 11de eeuw en pronkt als imposant gebouw op een kunstmatige heuvel midden in de stad. Het wordt ook wel ‘mottekasteel’ genoemd. Het is een van de oudste burchten van ons land. Er mag met recht gesteld worden dat het een van de best bewaarde burchten van Nederland is. Het is de moeite waard om tijdens een bezoek aan Leiden, deze burcht te bewonderen. Vanaf de Burcht heb je een mooi uitzicht over Leiden. adres: Van der Sterrepad, Leiden.

Hortus Botanicus Leiden

Leiden is vol verrassingen: wist je dat je hier de oudste botanische tuin van Nederland kunt vinden? Dit is de Hortus Botanicus Leiden. Het is bovendien eveneens een van de oudste botanische tuinen van de wereld. De tuin werd in 1590 aangelegd. Hier werden de eerste grote tulpencollecties van Europa gekweekt en er werden zo’n 700 toen nog onbekende planten uit Japan en China geïntroduceerd. Wandel door de prachtige tuinen en bewonder de exotische bloemen en planten in de kassen.

Foto: Hortus Botanicus Leiden

Weekendje Leiden: Blijf slapen

Op zoek naar een goed hotel in Leiden? Dan heb je veel keus, want Leiden telt veel goede hotels. Een luxe hotel, een hotel dat in het teken staat van gezelligheid, een hotel midden in het centrum of toch liever meer aan de rand van Leiden? Maak een keuze en geniet van een geslaagd weekendje Leiden.

Reserveren kan bij Booking: Check hier de prijzen van hotels in Leiden