Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Leiden? 10x de tofste tips!

Leiden is een mooi stad waar ontzettend veel te ontdekken valt! De stad herbergt heel veel interessante musea, zoals het Rijksmuseum van Oudheden, waarin je ver terug in de tijd reist. Loop binnen bij de Sterrenwacht en natuurliefhebbers kunnen niet om de Hortus Botanicus Leiden heen. De binnenstad is prachtig met schitterende gevels, historische gebouwen en oude grachten. De Burcht van Leiden, een middeleeuws kasteel op een heuvel is niet te missen. Bovendien staat Leiden bekend om haar levendige studentencultuur, dus ’s avonds is er ook genoeg te beleven.

Wat is leuk om te doen in Leiden? De 7 must-sees

Ontdek de betoverende charme van Leiden met onze top 5 hoogtepunten. Van historische grachten en eeuwenoude architectuur tot fascinerende musea.

1. Duik in het verleden bij het Museum voor Oudheden

Bewonder in het Rijksmuseum voor Oudheden de tot de verbeelding sprekende collecties met thema’s als: het oude Egypte, het Nabije Oosten, De Klassieke Wereld en Prehistorisch, Romeins en Middeleeuws Nederland! Naast deze vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. In de filmzaal kun je interessante films en documentaires bekijken. Helemaal spectaculair is de lichtshow op een Egyptische tempel over de geschiedenis van het museum. Ook de kinderen kijken hier hun ogen uit; er zijn kinderrondleidingen, speurtochten en activiteiten als knutselen.

2. Loop de Sterrenwacht van Leiden binnen

Een van de unieke plekjes in Leiden is De Sterrewacht! De Sterrewacht Leiden dateert uit 1633 en werd toentertijd gebruikt als observatorium van de Leidse Universiteit. Een bijzonder weetje: het is na de Vaticaanse Sterrewacht uit 1578 het oudste nog bestaande universiteitsobservatorium. Je kunt bij de Sterrewacht rondleidingen volgen en meer leren over de geschiedenis van de Leidse sterrenkunde. Daarnaast krijg je hier de kans om diverse telescopen te bewonderen. Er worden ook kinderactiviteiten en kinderrondleidingen georganiseerd. Meer weten? Kijk op Oudesterrewacht.nl.

3. Ga op wereldreis in het Wereldmuseum Leiden

Verken de wereld tijdens een bezoek aan het Wereldmuseum Leiden. Hier maak je een fascinerende reis langs diverse culturen. Middels tentoongestelde voorwerpen ontdek je de alledaagse verhalen van mensen wereldwijd. De collectie omvat objecten, zoals kralen, wandkleden, kookgerei, religieuze voorwerpen, wapens en wapenrustingen. Menselijke thema’s, zoals conflicten, rouw, bijzondere vieringen en religie, worden behandeld. Kortom, dit museum biedt een boeiende ervaring waarin de mensheid vanuit een universeel perspectief wordt belicht. Voorkom rijen door je toegangskaarten vooraf bij Getyourguide te bestellen.

4. Bewonder de iconische Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden dateert uit de 11de eeuw en pronkt als imposant gebouw op een kunstmatige heuvel midden in de stad. Het wordt ook wel het ‘mottekasteel’ genoemd. Het is een van de oudste burchten van ons land. Er mag met recht gesteld worden dat het een van de best bewaarde burchten van Nederland is. Het is de moeite waard om tijdens een bezoek aan Leiden, deze burcht te bewonderen. Vanaf de Burcht heb je een mooi uitzicht over Leiden. adres: Van der Sterrepad, Leiden.

5. Bezoek Corpus en reis door het menselijk lichaam

Alhoewel CORPUS zich niet direct in Leiden bevindt (maar in Oegstgeest), is het museum zo dichtbij en zo mooi dat het niet mag ontbreken in dit overzicht! CORPUS neemt bezoekers mee op een reis door een reusachtig menselijk lichaam en laat je alles leren over de werking ervan. Hoe werkt het hart, de longen, de hersenen en de spijsvertering? Dit geweldige museum is perfect voor zowel kinderen als volwassenen om meer te weten te komen over anatomie, gezonde levensstijlen en het belang van het verzorgen van ons lichaam. Dit heeft er ook voor gezorgd dat het een populair uitje is voor schoolreizen en gezinsuitstapjes. Meer info? Kijk op Corpusexperience.nl

6. Naturalis is een must voor natuur- en plantenliefhebbers

Voor planten- en natuurliefhebbers is een bezoek aan Naturalis een absolute must! Het museum herbergt prachtige en uitgebreide collecties van planten, dieren en fossielen van over de hele wereld. Deze collecties omvatten opgezette dieren, insecten, planten en zelfs fossielen van dinosauriërs en andere prehistorische wezens. Een van de absolute topstukken is Trix, de T. rex, die met behulp van speciale projecties en geluiden tot leven wordt gebracht. Daarnaast biedt de LiveScience zaal de mogelijkheid om onderzoekers aan het werk te zien terwijl ze dieren en planten prepareren. En ja, vragen stellen is absoluut toegestaan – het maakt het bezoek alleen maar interessanter.

7. Dwaal door de eeuwenoude Hortus Botanicus Leiden

Leiden is vol verrassingen: wist je dat je hier de oudste botanische tuin van Nederland kunt vinden? Dit is de Hortus Botanicus Leiden. Het is bovendien eveneens een van de oudste botanische tuinen van de wereld. De tuin werd in 1590 aangelegd. Hier werden de eerste grote tulpencollecties van Europa gekweekt en er werden zo’n 700 toen nog onbekende planten uit Japan en China geïntroduceerd. Wandel door de prachtige tuinen en bewonder de exotische bloemen en planten in de kassen.

De Hortus Botanicus Leiden is één van de populairste bezienswaardigheden in Leiden. Vermijd lange wachttijden en koop je ticket van tevoren via Getyourguide.

Weekendje Leiden? Check deze aanbieders

3x De leukste activiteiten in Leiden

In Leiden kun je ook tal van activiteiten ondernemen, waarmee je je stedentrip helemaal compleet maakt. Hier zijn enkele onmisbare aanraders:

  • Ontdek de pracht van Leiden vanaf het water door een boottocht Leiden te boeken. In de winter zijn er overdekte, verwarmde boten. Je vaart door de sfeervolle grachten met uitzicht op monumentale panden, unieke bezienswaardigheden en dagelijkse tafereeltjes. Er zijn ook rondvaarten die dit combineren met een tocht door de Bollenstreek en over de Kagerplassen. Interesse in een rondvaart? Dan kun je terecht bij de Leidserederij.nl
  • Het is een leuk idee om Leiden te verkennen met een stadswandeling langs de hofjes. In de binnenstad zijn wel 35 hofjes te vinden. De hofjes met kleine huisjes en gemeenschappelijke binnenplaatsen werden gebouwd voor arme en oude mensen. Er is een speciale stadswandeling die langs 12 van de 35 hofjes voert. Interesse in een hofjeswandeling? Ga dan naar het startpunt bij de VVV, Stationsweg 26, of de Burcht in Leiden.
  • Het Leidse Hout, geliefd bij zowel locals als bezoekers, vormt een idyllische ontsnapping tijdens je stedentrip in Leiden. Of je nu wilt wandelen, spelen of ontspannen op het terras van Theehuis het Leidsche Hout, dit park biedt het allemaal. Je vindt hier eveneens een speelweide, een hertenkamp, diverse wandelroutes en zelfs een muziektheater.

Weekendje Leiden? Boek een hotel in Leiden

Op zoek naar een goed hotel in Leiden? Dan heb je veel keus, want de stad telt veel goede hotels. Een luxe hotel, een hotel dat in het teken staat van gezelligheid, een hotel midden in het centrum of toch liever meer aan de rand van het centrum? Maak een keuze en geniet van een geslaagd weekendje Leiden. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals VoordeeluitjesFletcher of Booking.com.

Weekendje Leiden? Check deze aanbieders

Headerfoto 2 / Hortus Leiden

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland