Wat te doen in Utrecht? De highlights!

Perfect voor natuur- en cultuurliefhebbers

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Nederland ontdekken  /  Wat te doen in Utrecht? De highlights!
 

De provincie Utrecht, centraal gelegen in Nederland, is perfect voor een paar dagen ontspanning in de natuur. De Utrechtse Heuvelrug vormt het groene hart van deze provincie. Het natuurgebied staat bekend om zijn groene bossen, uitgestrekte heides en zandverstuivingen. Het is hierom voor velen het perfecte decor voor wandelingen en fietstochten! En met gezellige dorpen, een prachtig kasteel en een interessant museum is er voor de cultuurliefhebber ook genoeg te beleven in de provincie Utrecht. We zetten de highlights op een rij!

Bezoekje Utrecht – blijf slapen

De stad Utrecht

Wees toerist in eigen land en kies voor een stedentrip in Utrecht. Dit middeleeuwse stadje, ooit de belangrijkste stad van Nederland, heeft ontzettend veel te bieden: Tivoli, het Neude, beklim De Dom en bezoek het Centraal Museum, met stukken van Van Rietveld tot Nijntje. Slenter langs de grachten en in de vele zijstraatjes, liggen de meest aparte winkeltjes. Is het weer wat minder, dan is ‘Hoog Catharijne’ ideaal. Maak een rondvaart over de grachten en bij mooi weer is het ook goed toeven, op een van de terrasjes aan de Oude Gracht.

Lees ook: Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!

Amersfoort

Amersfoort is dé ideale plek voor een weekendje weg. Lol trappen, een beetje shoppen, sightseeing en natuurlijk vooral heel erg veel lachen. Maak kennis met prachtige straatjes en steegjes, zoals je die alleen in Amersfoort kunt vinden. Duik in de historie van Amersfoort middels een rondvaart met de Waterlijn of een rondleiding met de Amersfoortse Gidsen. Sluit de dag af met een bezoek aan Museum Flehite en een heerlijk diner in één van de vele restaurantjes.

Lees ook: De fijnste tips voor een weekendje Amersfoort

Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een wandel walhalla! Er zijn zo’n 56 wandelroutes, variërend van 2 tot 21 kilometer, die je naar de mooiste plekjes brengen van het Nationaal Park. Je kunt er overigens ook prima fietsen en zijn veel activiteiten. Zo kun je mee op ‘cultuurbeleving’ naar landgoed Heidestein en beklim de 26 meter hoge toren ‘De Kaap’, geniet van het weidse uitzicht. Ook voor kinderen is er veel vermaak: bezoek recreatieterrein Kwintelooyen en wandel het Kabouterpad in het Leersumse Veld. Voor meer informatie: NP-utrechtseheuvelrug.nl

De Vinkeveense plassen

De Vinkeveense Plassen is een prachtig natuur- en watersportgebied in het noordwesten van Utrecht. Het is er beeldschoon; doordat het gebied twaalf zandeilanden heeft, waan je je toch nog een beetje op de Malediven zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Ga er met een picknickmand heen, lekker varen en waterskiën over de plassen en aan het einde van de dag een mooi terras opzoeken waar je een hapje kunt eten. Wil je lekker lang genieten op deze fraaie plek, reserveer dan een natuurhuisje via Natuurhuisje.nl

De Grebbeberg

In tegenstelling tot veel andere heuvels is de Grebbeberg niet bekend vanwege haar schoonheid, maar vanwege een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. In 1940 zijn hier veel Nederlandse soldaten gesneuveld die als onderdeel van de Grebbelinie vochten tegen de Duitse vijand. 380 Nederlandse militairen liggen op het militaire ereveld bovenop de Grebbeberg begraven. Met een hoogteverschil van ruim vijftig meter biedt de berg een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe.

Kasteel de Haar

Je kunt uren dwalen door Kasteel de Haar, er is zoveel moois te zien. Alleen al van buiten een ophaalbrug, een burcht met torens, rijk gedecoreerde poortdeuren en eeuwenoude muren rondom. Eenmaal binnen is er in elke ruimte een vrijwilliger aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Tevens kun je er een informatieve en leuke rondleiding boeken, om zodoende een uniek kijkje te krijgen in het leven van de adellijke familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar.

Meer tips voor een weekendje Utrecht? Lees ook:

Hotels in Middelburg – 5 x hemels slapen
Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!

Foto © Lekkerwegtips


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.