Wat te doen in Valkenburg? De hotspots

Valkenburg en omgeving geven je een heerlijk vakantiegevoel

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Valkenburg? De hotspots
 

Wanneer je een weekendje weg wilt, maar je wil niet al te ver reizen, dan is een weekendje Valkenburg een uitstekende keuze! Valkenburg en omgeving geven je een heerlijk vakantiegevoel. Dit komt mede door het schitterende Heuvellandschap. Valkenburg zelf heeft ook veel te bieden: een ruim aanbod aan horeca, de kasteelruïne, kuuroord Thermae 2000 en de twee mergelgrotten, waarin december twee kerstmarkten plaatsvinden. Natuurlijk mag je niet vergeten, om een wandeling te maken, door het glooiende landschap!

Een weekendje weg naar Valkenburg? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Valkenburg. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Op Kasteeldomein de Cauberg slaap je boven op de Cauberg. Zoek je ook wellness? Boek dan Thermae 2000.

Bezienswaardigheden in Valkenburg: Thermae 2000

Bovenop de Cauberg ligt Thermae 2000. Dit populair wellness oord is het jaar rond geopend en een prima keuze om tot rust te komen. Het water heeft een heilzame werking en is afkomstig uit een eeuwenoude bron onder het wellnesscomplex. Ontspannen kan in de sauna’s, de stoombaden en de binnen- en buitenbaden. Daarnaast kun je diverse wellness arrangementen reserveren. Je slaapt in het bijbehorende Hotel Thermae 2000. In de vroege morgen schuif je aan voor het ontbijt en wandel je, in je badjas, naar het wellness gedeelte.

Centrum van Valkenburg met de Wilhelminatoren

In het centrum van Valkenburg kun je winkelen en zijn er meer dan voldoende horeca gelegenheden en gezellige terrasjes. Super leuk om te bezoeken is de Wilhelminatoren. Deze hoge toren is gebouwd op de Heunsberg en bereikbaar via een kabelbaan of voetpad. Boven op de Heunsberg is er naast de Wilhelminatoren een lange rodelbaan en een gezellig restaurant met een panoramaterras. Voor meer informatie kun je kijken op Agogovalkenburg.nl

Rondleiding door de Katakomben

Een bezoek aan de Romeinse catacomben is, zeker voor wie geïnteresseerd is in de Romeinse tijd en in het vroege christendom, een aanrader. De rondleiding is in theorie een uur maar kan, afhankelijk van het aantal bezoekers, wel eens uitlopen. De goed ingevoerde gids kan praktisch alle gestelde vragen beantwoorden. De rondleiding is niet eng, mits je niet bang bent voor donkere, kleine gangen en grotten. Rondleidingen: iedere dinsdag t/m zondag om 11 uur, 13 uur en 15 uur. Adres: Plenkertstraat 55, Valkenburg.

De Mergelgrotten

De mergelgrotten zijn vermoedelijk in de 11e en 12e eeuw ontstaan. Eigenlijk is het een groeve: blokbrekers haalden decennialang het mergel uit de groeven om er huizen en kastelen mee te bouwen. Zo ontstonden kilometerslange gangenstelsels. In een deel ervan zijn nu rondleidingen en in de decembermaand vindt er een kerstmarkt plaats. Daarnaast kunnen we ook een bezoekje aan Mergelrijk aanraden! Met prachtige mergelbeelden en zandsculpturen en kom je alles te weten over de ontstaan geschiedenis van de grotten. Je mag zelfs een blokje mergel meenemen.

De kerstmarkten: Een fijne winter-uittip

Kom in de kerstsfeer en bezoek Valkenburg in de decembermaand. Want Valkenburg verandert in een sfeervol kerststadje, met vonkelende lichtjes en heerlijke kerstlekkernijen. In de mergelgrotten vinden twee kerstmarkten plaats, is het centrum rijkelijk versiert en vinden ook hier, diverse kerstactiviteiten plaats. Zo is er een ‘magische christmas parade’ en ook de Kerstman kun je tegen komen. Fotomomentje? Het is dus niet verwonderlijk dat elk jaar in december, Valkenburg overspoelt wordt door toeristen die kerst- en cadeau inspiratie op willen doen.

Lees ook dit artikel: Ervaar de warme kerstsfeer in Valkenburg