Zoek lekker weg inspiratie!

De 10 mooiste kastelen in Duitsland

Laatste update op 21 februari 2024 door Jozet

Duitsland staat bekend om zijn vele kastelen! Houd je van historie, romantiek en een sprookjesachtige sfeer? Dan is een bezoek aan een van deze kastelen een aanrader. We tippen hier de 10 mooiste kastelen van Duitsland. Een bezoek aan een van deze kastelen zal voor jong en oud een indrukwekkende belevenis zijn! We geven je een voorproefje van wat je van elk van deze kastelen kunt verwachten. Naar welk kasteel wil jij het liefst meteen afreizen? Laat je overweldigen door de pracht en praal en de niet te evenaren sfeer!

1. Slot Neuschwanstein is het mooiste kasteel in Duitsland

Dit kasteel mag met recht hét sprookjeskasteel van Duitsland genoemd worden. Wist je dat het Disney kasteel van Doornroosje geïnspireerd is op Slot Neuschwanstein? Het ligt op een hoge rots boven de Pöllatkloof, waardoor het nog majestueuzere lijkt. Je vindt dit schitterende bouwwerk in het toch al zo sprookjesachtige Beieren. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van Koning Lodewijk II, die vlakbij opgroeide in Slot Hohenschwangau. Kijk je ogen uit in o.a. de troonzaal, de zangerszaal en de woon- en werkkamer van Lodewijk II. Tickets voor Slot Neuschwanstein zijn verkrijgbaar in het ticket center in Hohenschwangau. Je kunt een bezoekje aan Neuschwanstein prima combineren met een bezoekje aan Slot Hohenschwangau.

2. Burcht Burghausen

De Burcht Burghausen ligt op een smalle bergrug boven de stad Burghausen en tussen de rivier de Salzach en de Wöhrsee in Beieren. Wat deze burcht zo uniek maakt, is dat hij meer dan duizend meter lang is en daarmee dan ook de langste burcht van Europa is. Het is een prachtig exemplaar van een middeleeuwse verdedigingsburcht met grachten, forse muren, ophaalbruggen en torens. Het toont de enorme rijkdom van de Beierse hertogen. Het is een overweldigende ervaring om dit kasteel te bezoeken. Er is o.a. een platform op het dak dat 360º uitzicht biedt over de betoverende omgeving. Toegang tot het kasteelcomplex is gratis, maar aan rondleidingen en het bezoeken van de drie musea zijn wel kosten verbonden. Goed te combineren met een bezoek aan München.

3. Slot Hohenschwangau

Dit slot dat dicht bij Slot Neuschwanstein ligt, werd tussen 1832 en 1836 opgetrokken uit de overblijfselen van de verwoeste burcht Schwanstein, in opdracht van Maximiliaan van Beieren. Op deze plek bracht koning Ludwig II zijn jonge jaren door. Het slot deed dienst als zomer- en jachtverblijf voor de Beierse koninklijke familie. Het is gebouwd in een neogotische stijl, beschikt over vier opvallende hoektorens en de muren zijn voorzien van kantelen. Het interieur is vormgegeven in Biedermeierstijl. Bewonder hier muurschilderingen van Ludwig Lindenschmit en Moritz von Schwind. Tickets voor Slot Hohenschwangau zijn verkrijgbaar in het ticket center in Hohenschwangau. Lees ook: 8 Tips voor je bezoek aan kasteel Hohenschwangau

Wil je zowel Hohenschwangau alsook Slot Neuschwanstein bezoeken? Dan is Center Parcs Allgau een uitstekende keuze. Het vakantiepark ligt op ongeveer 60 autominuten afstand van de twee kastelen.

4. Burg Hohenzollern

Dit kasteel ligt in het Zwarte Woud tussen Hechingen en Bisingen. Het staat fier op een 900 meter hoge berg met een geweldig uitzicht over de omgeving. Je voelt je hier de koning te rijk! Dit unieke historische monument, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen, mag je als kastelenliefhebber niet missen. Het interieur is zeer goed bewaard gebleven en er zijn veel kunstschatten te bewonderen. Bezichtig het zilverwerk, porselein, de snuifdoosjes van Frederik de Grote, zijn harnas met kogelgat, de schitterende gewaden van Koningin Louise van Pruisen en de koninklijke kroon. Tickets voor Burg Hohenzollern zijn verkrijgbaar in de parkeergarage direct naast het pendelbusstation. Goed te combineren met een bezoek aan Slot Lichtenstein en Stuttgart.

5. Burcht Eltz

Het is een prachtig gezicht als je arriveert bij Burcht Eltz in Münstermaifeld. Dit 850 jaar oude kasteel ligt op een 70 meter hoge rots aan de rivier de Elzbach op een historische handelsroute tussen de Moezel en de Eifel. Verwoestingen en overvallen zijn de burcht altijd bespaard gebleven. Bijzonder zijn de hoge woontorens van tussen de 30 en 40 meter hoog. Sommige gedeeltes van deze typische ridderburcht zijn in privégebruik, andere zijn wel opengesteld voor publiek. Bewonder de wapenzaal, ridderzaal, keuken, enkele woonvertrekken en de schatkamer. Combineer je bezoek met een wandeling door het Eltzer bos. Parkeren kan nabij de burcht en per bus of via een korte wandeling bereikt u de burcht. Goed te combineren met een bezoek aan Koblenz.

6. Paleis Nordkirchen

Liefhebbers van barokke paleizen, moeten zeker een keer afreizen naar Nordkirchen in Duitsland. Hier ligt het indrukwekkende Paleis Nordkirchen dat gebouwd werd tussen 1703 en 1734. Bewonder de oogstrelende zalen en de hoog barokke paleiskapel die beroemd is om zijn unieke plafondschilderingen en houtversieringen. De tuinen van het paleis behoren tot de mooiste van Europa. Bewonder de schitterende gazon- en broderie parterres, de prachtig vormgegeven bomen en de vele beeldhouwwerken tussen het groen. Het is dan ook niet vreemd dat Paleis Nordkirchen het ‘Westfaals Versailles’ wordt genoemd! De kasteeltuin is het jaarrond geopend. Het paleis kan alleen middels een rondleiding worden bezocht. Goed te combineren met een bezoek aan Dortmund en Münster.

Vakantie in Duitsland? Hier kun je prima terecht

7. Kasteel van Schwerin

Het Kasteel van Schwerin is een waar hoogtepunt van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De unieke ligging op een eiland in de Schweriner See zorgt voor een extra romantische uitstraling. Het kasteel dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw en werd in de 16e eeuw verbouwd. Hier woonden de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. Momenteel is het de zetel van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Bezoek het museum, maak een tour door het kasteel en bewonder de tuinen. Je kunt hier ook een rondvaart boeken of een waterfiets huren. Het kasteel van Schwerin is het jaarrond geopend. Er valt een hoop te zien! Zo veel zelfs dat de kans groot is dat je niet alles op een dag kunt bezichtigen.

8. Slot Nymphenburg

Een bezoek aan München is niet compleet zonder een bezoek aan het barokke Slot Nymphenburg. Dit slot dateert uit 1664 en werd ontworpen door de Italiaanse architect Agostino Barelli. Het diende als zomerverblijf van het Beierse Hof. Hier werd in 1845 Lodewijk II geboren. Neem een kijkje in de slaapkamer van Lodewijk II en in de eetzaal met fresco’s van Johann Baptist Zimmermann. Bewonder ook de Schönheitsgalerie; een verzameling portretten van mooie dames van Ludwig I. In het Marstallmuseum kun je vergulde rijtuigen bewonderen. Het slot wordt omgeven door een groot slotpark. Parkeren kan bij het kasteel en kinderen onder de 18 krijgen gratis toegang. Goed te combineren met een bezoek aan München.

9. Slot Lichtenstein

Dit kasteel in neogotische stijl is een particulier project van graaf Wilhelm van Württemberg, een liefhebber van de roman Lichtenstein (1826). Hij liet in 1840 het Slot Lichtenstein bouwen, gebaseerd op deze roman. Het kasteel staat vlak bij de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Alt-Lichtenstein. Het ligt op een hoge rots op 817 meter hoogte aan de Albtrauf, de steile noordwestkant van de Zwabische Jura. Volg een rondleiding door Slot Lichtenstein en bezoek een kleine kapel met glasschilderingen uit de 15de en 16de eeuw en middeleeuwse schilderijen, een wapenkamer, drinkzaal en ridderzaal. Het kasteel is middels een rondleiding te bezoeken. Goed te combineren met een bezoek aan Stuttgart. Leuk om te weten: De Duitse filmversie van Doornroosje (2009) is opgenomen in Slot Lichtenstein.

Vakantie in Duitsland? Hier kun je prima terecht

10. Slot Linderhof

Dit kasteel van Koning Lodewijk II uit 1878 ligt verscholen tussen het groen in Ettal in Beieren. Het is een betrekkelijk klein slot, dat daarentegen wel uitblinkt in pracht en praal! De gouden versieringen, kristallen kroonluchters en spiegels doen je met je ogen knipperen van verbazing. Bewonder ook de indrukwekkende wandtapijten en schilderijen. Vooral de schitterende landschapstuin maakt een bezoek aan dit slot tot een unieke belevenis. Hier tref je o.a. de St. Anna Kapel, het Koningshuisje, de Moorse kiosk, het Marokkaans paviljoen en de Venusgrot met een waterval en een meer. Slot Linderhof is het jaarrond geopend en parkeren kan bij het slot. Aanrader om te bezoeken in de omgeving is Kreuzspitze. Ook Slot Neuschwanstein en Slot Hohenschwangau liggen op zo’n 55 autominuten.

Meer kastelen in Duitsland? Ontdek de Burchtenroute

Heb je een grote fascinatie voor kastelen? Dan moet je weten dat er ook een prachtige burchtenroute door Duitsland voert! Deze begint in Mannheim en doorkruist van west naar oost het hele land. De route gaat over de landsgrens gewoon door in Tsjechië tot aan Praag. Op deze route van in totaal 1200 km lang liggen meer dan 70 kastelen. Een aanrader voor de echte kastelenliefhebber! Wil je meer weten over deze Burchtenroute? Kijk dan op de officiele website van Burgenstrasse.de

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland