Zoek lekker weg inspiratie!

De Romantische Strasse is de mooiste vakantieroute door Zuid-Duitsland

Houd je wel van een vleugje romantiek? De Romantische Strasse, de oudste en bekendste vakantieroute door Duitsland, biedt je nog veel meer! Dit is een route waarop je betoverd wordt door de schilderachtige landschappen met bergen, diepen bossen en door kastelen die uit sprookjesboeken lijken te zijn ontsnapt en dorpjes waarin je je weer terug in de middeleeuwen waant. De Romantische Strasse is 460 kilometer lang en loopt van Würzburg tot Füssen. Op de route liggen 28 dorpjes en steden, die je kunt bezoeken. We lichten de mooiste steden eruit.

Vakantie langs de Romantische Straße? Dit zijn de fijnste vakantiehuisjes

Langs de Romantische Straße liggen fijne hotels en vakantiehuisjes. Hier geniet je van comfort en een ontspannen verblijf in de nabijheid van de schilderachtige dorpjes en het prachtige landschap van Zuid-Duitsland.

  • Booking.com heeft een selectie gemaakt van mooie en comfortabele hotels langs de Romantische Straße. Je kunt kiezen voor een hotel in een grote stad, maar ook in kleinere dorpen zijn boekbare accommodaties beschikbaar, afhankelijk van je voorkeur.
  • Geen zin om zelf op zoekt te gaan naar een hotel langs de Romantische Straße. Dan is deze kant-en-klare rondreis van de ANWB wellicht wat je zoekt? In 9, 11 of 13 dagen ontdek je de hoogtepunten van de Romantische Strasse, met verblijf in hotels in Würzburg, Rothenburg ob der Tauber, Donauwörth, Nördlingen, Augsburg en Füssen.
  • Ook de Jong Intra heeft een 10-daagse autorondreis langse de de Romantische Strasse in haar programma. Je slaapt in goede 3* en 4* hotels en op de laatste dag bezoek je ook de Kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau.

Vakantie langs de Romantische Straße? Check deze

De 7 mooiste steden langs de Romantische Straße

Langs de Romantische Straße liggen 28 betoverende steden als Rothenburg, Würzburg en Füssen. Elk met historische charme en middeleeuwse pracht zijn het echte juweeltjes, die je absoluut moet bezoeken. We tippen de 7 mooiste, maar de andere 21 stadjes zijn ook prachtig om te verkennen.

Würzburg, het startpunt van de Romantische Strasse

Klaar voor het avontuur? Je tocht door de meest romantische regio van Duitsland kan beginnen! Bij aankomst in de stad Würzburg weet je meteen dat dit een bijzondere reis gaat worden. Je wordt hier overweldigd door de pracht van het barokpaleis de Würzburger Residenz dat stamt uit de periode 1720-1744 en dat is ontworpen door Balthasar Neumann. Ook de paleistuinen zijn schitterend. Niet vreemd dat dit paleis en de tuinen uitgeroepen zijn tot UNESCO Werelderfgoed. Andere bezienswaardigheden zijn de vesting Marienberg en de pelgrimskerk Käppele.

Weikersheim, een oase van rust en schoonheid

Je zou even kunnen denken dat je in Versailles bent! Het renaissancekasteel van Weikersheim en de prachtige tuinen hebben hier wel iets van weg. Vanaf het kasteel loop je zo het historische marktplein op. Je waant je hier terug in de tijd. Bewonder het barokke raadhuis, de rococofontein, de gotische stadskerk en de elegante panden. Dit is de ideale plek om neer te strijken op een terrasje om al het moois goed tot je door te laten dringen. Tip: bezoek het nostalgische Tauberländer Dorfmuseum dat ook aan het marktplein is gelegen!

Dinkelsbühl, Duitslands best bewaarde middeleeuwse stadje

Wist je dat Dinkelsbühl het best bewaard gebleven middeleeuwse stadje van Duitsland wordt genoemd? Dat mag je niet missen! In dit stadje ben je wel even zoet, want het telt meer dan 600 monumenten. Wat deze verplichte stop op de Romantische Strasse uniek maakt, is dat het bijna volledig wordt omgeven door de oude stadsmuur. Ook de poorten en torens bewaken nog steeds fier de middeleeuwse stadskern. Belangrijke bezienswaardigheden in Dinkelsbühl zijn: het historisch marktplein met herenhuizen en het Historisch Museum. Je kunt hier ook een rondleiding volgen door de stad met de nachtwacht van Dinkelsbühl!

Augsburg, een stad waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan

Stadse gezelligheid binnen een idyllisch decor? Dat vind je in Augsburg! In deze grote universiteitsstad is het heerlijk toeven met gezellige biergärten en restaurants. De stad heeft een eeuwenoude geschiedenis en is samen met Trier een van de grootste Romeinse vestigingsplaatsen ten noorden van de Alpen. Er is hier van alles te bewonderen, waaronder de sfeervolle historische binnenstad, het Jüdisches Kulturmuseum en het Römisches Museum. Uniek is de Fuggerei; het eerste sociale wooncomplex van Europa, dat in 1521 door Jakob Fugger werd gesticht. Bezoek het Fuggermuseum en ontdek hoe de mensen hier door de tijd heen hebben gewoond.

Overweeg je een vakantie naar Zuid-Duitsland? Check hier onze reiservaringen & insider-tips van onze autorondreis in Zuid-Duitsland.

Donauwörth, een levendige stad met kleurrijke panden

In Donauwörth mondt de rivier de Wörnitz uit in de Donau. Geniet aan de waterkant in de schaduw van de wilgen van het uitzicht op het kabbelende water. Daarna is het tijd om de stad te verkennen. Wandel door de eeuwenoude Reichsstrasse, dat in de middeleeuwen al een belangrijke handelsroute was. Vandaag de dag is het nog steeds een levendige en gezellige straat. Bewonder de prachtige, kleurrijke panden. Ook het kleurrijke stadhuis is een lust voor het oog. Oud en nieuw gaan hier op magnifieke wijze hand in hand.

Schwangau, bewonder de 2 sprookjesachtige kastelen

Het toppunt van de romantiek wordt tot het laatste bewaard! Terwijl je steeds meer omringd wordt door het indrukwekkende Alpendecor, sta je in Schwangau ineens aan de voet van het sprookjesslot van Ludwig II. Dit is het Schloss Hohenschwangau, waar deze toekomstige koning zijn jonge jaren doorbracht. Hij liet iets verderop een nieuw kasteel bouwen, Kasteel Neuschwanstein. Het tragische lot wilde echter dat hij het eindresultaat nooit heeft kunnen bewonderen, omdat hij vlak voor het gereed was omkwam in de Starnberger See. Lees ook: 8 Tips voor je bezoek aan kasteel Hohenschwangau

Füssen, het eindpunt van de Romantische Strasse

Het eindpunt van je magische reis is in zicht: Füssen. Deze prachtstad aan de Lech duikt op tussen de bergen en meren. Dompel je onder in het bruisende oude centrum van de stad met monumentale panden, winkeltjes, cafés en restaurants. De geschiedenis van deze stad gaat tot wel 2000 jaar terug. Bezoek onder meer het middeleeuws kasteel van Füssen en bewonder eveneens het voormalig benedictijnenklooster met de basiliek St.-Mang en het Museum van de stad Füssen. In de directe omgeving kun je prachtig wandelen of fietsen. Lees ook: Wat te doen in Füssen? De leukste tips!

Vakantie langs de Romantische Straße? Check deze

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland