Zoek lekker weg inspiratie!

De ultieme reisroute door Beieren + insider-tips

Laatste update op 4 december 2023 door Jozet

Beieren is perfect voor een gevarieerde rondreis binnen Europa. Je vindt er prachtige steden, kleurrijke dorpjes, mooie meren, een schitterend berglandschap en tal van sprookjesachtige kastelen. Ben je nieuwsgierig naar hoe zo’n autoreis eruit kan zien en welke bezienswaardigheden er zijn in Beieren? Wij hebben een 11-daagse rondreis gemaakt door Beieren en delen deze ultieme reisroute door Beieren, samen met handige tips. Over elke bezienswaardigheid hebben we ook een apart artikel geschreven met tips. Je kunt deze reisroute van Beieren direct overnemen of aanpassen aan je eigen wensen.

Auto rondreisroute door Beieren

De meeste mensen die een autoreis door Beieren maken, kiezen voor de auto. Ook wij gingen met de (elektrische) auto op pad. Tijdens onze rondreis verbleven we op drie verschillende locaties om de dagelijkse afstanden beperkt te houden. Onze eerste stop was Center Parcs Allgäu (670 km vanaf Eindhoven, 4 nachten) de tweede stop was Hotel-Gasthof Mauthäusl in Weißbach an der Alpenstraße (270 km, 4 nachten) en de derde stop was The Niu Leo hotel in Neurenberg (300 km, 3 nachten).

Hoeveel dagen heb je nodig voor deze auto rondreis door Beieren?

Hoeveel dagen je nodig hebt, is afhankelijk van wat je allemaal wilt bezoeken. Wij namen 11 dagen, veel korter zou ik niet adviseren. Als je het liever wat rustiger aan doet, kun je er ook een paar dagen langer over doen. Want een paar extra dagen in Beieren zijn absoluut geen straf. Mocht je toch wat minder tijd hebben, dan kun je de route natuurlijk inkorten of enkele bezienswaardigheden overslaan. Je bent helemaal vrij om te kiezen, het hangt natuurlijk ook af van je budget.

1ste adres: Eindhoven – Center Parcs Allgäu, afstand ca. 700km

Ons reisgezelschap bestond ook uit kinderen, dus een plek met veel vermaak en zwemplezier kon niet ontbreken tijdens deze autorondreis door Beieren. De keuze is gevallen op Center Parcs Allgäu. Niet alleen is het een geweldig vakantiepark met luxe cottages, maar het barst ook van de sport- en speelvoorzieningen en zwem- en wellnessfaciliteiten. Bovendien is Center Parcs Allgäu binnen 7 uur bereikbaar vanaf Eindhoven, dus het is geen echt lange reisdag. Daarnaast liggen er een aantal bezienswaardigheden in de omgeving, die we graag wilden bezoeken, zoals Kasteel Hohenschwangau (82km), De Tegelberg (82km), de Highline 179 (88km. Oostenrijk) en Füssen (75km). Benieuwd naar deze bezienswaardigheden? Lees dan de artikelen over deze bezienswaardigheden in Beieren.

Center Parcs Allgäu is een 5-sterren vakantiepark dat veel te bieden heeft. We verbleven vier dagen in Center Parcs Allgäu, maar eigenlijk zijn vier dagen te kort. Benieuwd naar wat Center Parcs Allgäu nog meer te bieden heeft? Lees dan: ‘Wow! Park Allgäu is echt een top-vakantiepark.

2de adres: Center Parcs AllgäuHotel-Gasthof Mauthäusl, afstand ca. 270km

Voor onze tweede stop kozen we voor een hotel. Voordat we echter bij dit hotel aankwamen, stond een bezoek aan de Zugspitze op de planning. Vanaf Center Parcs Allgäu is het ongeveer 130 km rijden naar de Zugspitze. Na ons bezoek aan de Zugspitze reden we door naar Hotel-Gasthof Mauthäusl. Dit hotel is rustig gelegen, biedt een uitstekende keuken en heeft fijne wellnessvoorzieningen. Het uitzicht vanuit de meeste hotelkamers is geweldig! Je hebt uitzicht op een prachtige berg! Ook slingert er tussen de berg en het hotel een helder riviertje, ideaal om langs te wandelen en bij warm weer lekker te pootjebaden.

We hebben Het Adelaars Nest (31km) en Berchtesgaden (32km) op dezelfde dag bezocht. De Königssee (31km), Salzburg (33km) en ook de Zugspitz waren dagtochten. Benieuwd naar deze bezienswaardigheden? Lees dan de artikelen van deze bezienswaardigheid.

Rondreis Beieren? Check deze aanbieders

3de adres: Hotel-Gasthof Mauthäusl Niu Leo hotel, Nürnberg, afstand ca. 300km

De derde en laatste stop was Neurenberg. Neurenberg ligt eigenlijk al op de terugweg van onze rondreis door Beieren. Vanuit Neurenberg moeten we dan nog zo’n 560 km rijden tot in Eindhoven. Voordat we echter in Neurenberg aankwamen, hebben we concentratiekamp Dachau bezocht. Je kunt er ook voor kiezen om München te bezoeken, aangezien je er langsrijdt, maar wij vonden een halve dag te kort. Daarom hebben we besloten het concentratiekamp Dachau te bezoeken. We verbleven in het Niu Leo hotel net aan de rand van het centrum van Neurenberg. Het hotel heeft een privé-parkeerplaats en het stadscentrum van Neurenberg is binnen 20 minuten te voet bereikbaar. Het is een uitstekend hotel met ruime kamers en een goed ontbijt.

Neurenberg heeft mij verrast en is echt een leuke stad, met name de oude binnenstad. Kleurrijke huizen die omringd worden door eeuwenoude stadsmuren, wat de stad een authentieke sfeer geeft. Bovendien is er veel te zien en te doen en je kunt er prima twee of drie dagen verblijven, afhankelijk van je interesses. We zijn drie dagen in Neurenberg gebleven, wat we gezien en gedaan kun je lezen in in deze stedentrips gids over Neurenberg vol met bezienswaardigheden en handige tips.

Einde rondreis door Beieren: vanuit Neurenberg weer terug naar Nederland

Vanuit Neurenberg is het ongeveer 500 km naar de Nederlandse grens bij Venlo. Je zou kunnen overwegen om een bezoek te brengen aan Würzburg, waar je de Residenz Würzburg kunt bezichtigen. Ook Frankfurt am Main ligt op de route.

Rondreis Beieren? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland