Zoek lekker weg inspiratie!

10 Tips voor je bezoek aan het Adelaarsnest

Laatste update op 15 november 2023 door Jozet

Als je in de omgeving van Berchtesgaden bent, overweeg dan een bezoek aan het Kehlsteinhaus, ook wel het Adelaarsnest genoemd. Het Adelaarsnest is gebouwd als buitenverblijf voor Hitler op een hoge bergtop van het Obersalzberg in Berchtesgaden. Hitler heeft het Adelaarsnest slechts 6 of 7 keer bezocht, maar ondanks dat hij hier amper is geweest, is het Adelaarsnest sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een grote toeristische attractie.

Hoe bezoek je het Adelaarsnest in Berchtesgaden?

Vanuit Berchtesgaden is het maar een kort stukje rijden naar een plateau met een parkeerplaats, maar dit is wel een pittig stukje. De hellinggraad is 24%! Hier kun je een ticket kopen, maar je kunt deze ook online kopen. Je ticket is op tijd, dus zorg wel dat je op het juiste tijdstip aanwezig bent. Hierin zijn ze nogal strikt. Met de bus ben je binnen twintig minuten boven op de Kehlstein. De weg naar boven is een smalle bergweg met scherpe bochten en langs diepe afgronden. Maar de vergezichten die je dan krijgt, zijn geweldig. Er is ook maar één plek op deze smalle bergweg waar de bussen elkaar kunnen passeren.

Wanneer je eenmaal boven bent aangekomen, kun je met de luxe historische lift met Venetiaanse spiegels naar boven. Het is overigens verboden om foto’s te maken van de lift. Maar je kunt er ook voor kiezen om het laatste stukje naar boven te wandelen. Wij kozen voor de lift. Binnen enkele seconden staan we boven in het voormalige ‘buitenverblijf’ van Adolf Hitler, Het Adelaarsnest, ook wel het Kehlsteinhuis genoemd.

Wellicht zal het voor sommige mensen een teleurstelling zijn, want van het oorspronkelijke interieur is nauwelijks iets bewaard gebleven om te voorkomen dat het een bedevaartsoord voor nazi’s zou worden. Wel kun je door twee kamers en over het zonneterras wandelen. Dit zonneterras zou je kunnen herkennen van diverse foto’s. In een van de kamers kun je wel de open haard van rood Italiaans marmer bekijken, die geschonken was door de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Op het zonneterras vind je diverse informatieborden met foto’s en begeleidende teksten over de geschiedenis van het Adelaarsnest. Daarnaast is er een restaurant en een terras. Wil je meer weten over het Adelaarsnest, dan raden wij je aan om het Centrum Obersalzberg in Berchtesgaden te bezoeken.

Verder draait het hier vooral om de mooie uitzichten en kun je boven op de top een korte wandeling maken. Tijdens ons bezoek was het weer schitterend en is het ook heerlijk om gewoon plaats te nemen op een van de vele rotsen en te genieten van het geweldige uitzicht.

Koop je ticket op voorhand, dit voorkomt teleurstellingen

Bij het Adelaarsnest kun je zowel ter plekke als van tevoren online tickets kopen. Vooral tijdens het drukke zomerseizoen raden we je aan om de tickets van tevoren online te kopen. Op die manier ben je er zeker van dat je op het door jou gekozen tijdstip het Adelaarsnest kunt bezoeken. Buiten het drukke zomerseizoen kun je ook overwegen om ter plaatse je ticket te kopen. Maar als je op doorreis bent, net zoals wij, adviseer ik je om je ticket van tevoren te kopen. Zo kun je een bezoek aan het Adelaarsnest inpassen in je reisschema.

Als je verblijft in Salzburg, heb je de mogelijkheid om met een groepstour naar het Adelaarsnest te gaan. Vanuit München kun je ook deelnemen aan een begeleide groepsreis naar het Kehlsteinhaus

Hoeveel tijd je kwijt bent om het Adelaarsnest te bezoeken?

Het ligt een beetje aan het weer, maar je bent toch al snel, rond de 2 uur kwijt. Zeker bij mooi weer kun je in plaats van met de lift ook naar boven wandelen. Of je gaat met de lift naar boven en wandelt naar beneden waar de bussen staan, om je naar de parkeerplaats te brengen. De klim is prima te doen, en onderweg word je getrakteerd op schitterende vergezichten.

6 Handige tips voor je bezoek aan het Adelaarsnest

 • Tickets kun je ter plekke of op voorhand online kopen.
 • Ga vroeg in de morgen, dan heb je voldoende parkeergelegenheid
 • Het Adelaarsnest is alleen van begin mei tot eind oktober te bezoeken vanwege sneeuw en ijzel op de bergweg die toegang geeft tot het Adelaarsnest
 • Je moet zowel een begin- als eindtijd aangeven, dit in verband met het terugrijden van de bussen Als je kiest voor 2 uur, heb je voldoende tijd om goed rond te kijken en te genieten van het uitzicht
 • Het Adelaarsnest ligt in Berchtesgaden. Je parkeert je auto op een parkeerplaats en met een bus word je naar boven- en onder gebracht.
 • Houd het weer in de gaten, vooral als het wat frisser is, zorg dan voor warme kleding

Video tour van Adelaarsnest

Bekijk ook de onderstaande video en geniet van panoramische uitzichten.

Wat is er te doen rondom Berchtesgaden?

Berchtesgaden is prachtig en gelegen in het adembenemende Beierse Alpenlandschap. Het landschap lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te zijn gekomen. Bovendien vind je in dit prachtige deel van Duitsland talloze activiteiten en indrukwekkende bezienswaardigheden, waardoor je er prima een paar dagen kunt vertoeven.

 1. Maak een boottocht op de Königssee, een schilderachtig bergmeer wat omringd is door hoge en beboste bergen
 2. Stap in de Jennerbahn-kabelbaan voor een adembenemend panoramisch uitzicht op de omliggende Alpen
 3. Ontdek de fascinerende wereld van zoutmijnen in het Salzbergwerk en leer alles over zoutwinning in de regio
 4. Berchtesgaden en omgeving is een paradijs voor wandelaars. Er zijn routes voor elk niveau.
 5. Wandel Berchtesgaden in en geniet van de historische en kleurrijke gebouwen en neem plaats in een van de traditionele Beierse restaurants.
 6. Salzburg ligt in Oostenrijk en is vanuit Berchtesgaden binnen 40 autominuten bereikbaar.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland