Wat te doen in Drenthe? Ontdek de must-visits!

Rust, ruimte en natuur

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Drenthe? Ontdek de must-visits!
 

Drenthe staat bekend om zijn prachtige boerderijen en eeuwenoude hunebedden. Wist je trouwens – dat op twee na alle 53 hunebedden die in Nederland voorkomen in Drenthe liggen. Op zoek naar rust, ruimte en natuur? Drenthe is de dunbevolkste provincie van Nederland en hierdoor is er volop ruimte voor de natuur en de diverse Nationale Parken. Het is ook een echte fietsprovincie, met wel 1700 km aan fietspaden, langs vele mooie plekjes. Lekkerwegtips zetten de mooiste must-sees en daguitjes voor een vakantie in Drenthe op een rij. 

Een vakantie in Drenthe? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Drenthe. We tippen de beste aanbieders.

Landal Het Land van Bartje is perfect voor (jonge) gezinnen. Op Hof van Saksen kun je van maar liefst 4 waterglijbanen suizen. Kijk bij Voordeeluitjes of zoek hier een ander vakantiepark in Drenthe

Wat te doen in Assen: Bezoek Assen

Assen, de hoofdstad van Drenthe, is een goed startpunt voor het verkennen van deze unieke provincie. Hier vind je het Drents Museum; laat je betoveren door verhalen en tentoonstellingen over archeologie, kunst en geschiedenis. Een aanrader is ook het Duurzaamheidscentrum Assen, met veel activiteiten voor kinderen en gelegen naast het Asserbos en kinderboerderij De Hofstede. Een ander hoogtepunt in Assen, is het racecircuit TT Assen, waar zinderende racewedstrijden worden gehouden. Daarnaast is het in Assen ook heerlijk shoppen!

Museumdorp Orvelte

Museumdorp Orvelte is één van die plekken die je niet mag missen. Snuif de sfeer op van het authentieke Drenthe met monumentale boerderijen en klinkerstraatjes. Ervaar de nostalgie door de ambachtelijke werkplaatsen van de kaarsenmaker, de klompenmaker, de houtzager en de smid te bezoeken. Bezoek ook Stijlkamer Ottenhoes en zie hoe een rijke boer rond 1880 leefde. Ook is er een cafe met een terras en is er een winkeltje waar je oer-Hollandse snoep en ijs kunt kopen. Natuurlijk mag een ritje met de paardentram niet ontbreken.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als doorgangskamp. Meer dan 100.000 Joden en 254 Roma werden via dit kamp gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Kamp Westerbork is nu een herinneringskamp, waar de geschiedenis van het kamp wordt verteld. Er zijn tentoonstellingen en worden er ooggetuigenlezingen georganiseerd. Ook kun je elke dag, van begin april tot eind september meelopen met een gratis rondleiding. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen een juniorroute volgen met opdrachten.

De Hunebedden

Wie aan Drenthe denkt, denkt natuurlijk meteen aan Hunebedden. Dit is het ware symbool van Drenthe. De hunebedden zijn overblijfselen uit de trechterbekercultuur uit de ‘Nieuwe steentijd’. De hunebedden deden zo’n 5000 jaar geleden zeer waarschijnlijk dienst als grafkamers. Er liggen verspreid over Drenthe 52 hunebedden. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes die langs diverse hunebedden lopen. Je vind ze onder meer in Borger, Emmen, Havelte, Schoonoord, Exloo en Drouwen. Alle hunebedden zijn overigens gratis te bezoeken.

Drents Museum

Wil je dieper duiken in de geschiedenis van Drenthe? Bezoek dan het Drents Museum in Assen. Er is een vaste collectie over de prehistorie van Drenthe. Uniek zijn de veenlijken, het ‘Meisje van Yde’ en ‘het paar van Weerdinge’, die hier te bekijken zijn. Een ander hoogtepunt is de ‘Kano van Pesse’, de oudste boot van de wereld. Of wandel door de stijlkamers waarin je ontdekt hoe rijke Drentenaren de afgelopen eeuwen leefden. Daarnaast beschikt het museum over figuratieve kunst.

Schaapskooien in Drenthe

In Drenthe is de kans groot dat je tijdens een wandel- of fietstocht door de natuur een schaapskudde met herder tegenkomt. De schapen zorgen ervoor dat de heidegebieden goed worden onderhouden. Het is een aanrader om eens een echte schaapskooi te bezoeken. Zeker in de lente, als de lammetjes worden geboren, is dat een waar feest! Bij elke schaapskooi worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Je vindt de schaapskooien in: Lhee, Exloo, Benneveld, Havelte, Doldersum, Orvelte, Wateren, Balloo en Ruinen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Zuidwest-Drenthe met Zuidoost-Friesland. Het kenmerkt zich door een unieke afwisseling tussen bossen, heide, stuifzandgebieden en beekdalgraslanden. Ben je een echte wandelliefhebber, dan moet je hier zijn! Er zijn meer dan 30 gemarkeerde wandelingen. Je kunt wandelkaarten kopen in het Bezoekerscentrum in Appelscha. Stap je liever op de fiets? Dat kan ook, er zijn ook fietsroutes door het gebied. Daarnaast zijn er ook schitterende routes voor ruiters en menners.

Hunebedcentrum in Borger

Wil je alles weten over hunebedden, het trechterbekervolk en de prehistorie? Dan is het Hunebedcentrum in Borger daarvoor de aangewezen plek. In het museum leer je alles over hunebedden en hoe de mensen in de tijd van de hunebedden, zo’n 5000 jaar geleden, leefden. Het grootste hunebed ligt naast het centrum. Tegenover het museum vind je ook een kenniscentrum met een expositie over de ijstijden en de prehistorie van Geopark Hondsrug. Verder kun je hier eveneens een wandelingetje maken over een blotevoetenpad!

Foto: facebook.com/pages/Hunebedcentrum

Nationaal Park Dwingelderveld

Een belangrijk weetje over Nationaal Park Dwingelderveld is dat dit het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa is! Ontdek dit uniek stukje natuur te voet, op de fiets of te paard. Er zijn eveneens ATB-routes en gehandicaptenpaden. De heidegebieden worden onderhouden door twee schaapskuddes met herder; bijzonder om te zien! Wil je dit uniek natuurgebied verkennen? Bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. Tip: er worden ook prachtige nachtwandelroutes georganiseerd.