Wat te doen in Friesland? Onze tips!

Natuur, cultuur en watersport

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Friesland? Onze tips!
 

Friesland heeft vakantiegangers veel moois te bieden: natuur, cultuur maar ook watersporters kunnen hun hart ophalen. Het landschap heeft van oorsprong een agrarisch karakter, met tussen de akkers en weilanden, een uitgestrekt netwerk van sloten en vaarten. Dit weidse landschap vormt meteen de grootste bezienswaardigheid van Friesland. Ook de vier Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot Friesland. Heerlijk voor een weekendje weg, maar ook leuk voor een dagtrip tijdens je vakantie in Friesland!

Een vakantie in Friesland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Friesland. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Ook leuk is een verblijf bij Landal Esonstad. Je verblijft in een vakantiepark in Oudfriese stijl. Zoek je uitdaging? Fiets dan de Elfsteden fietstocht. Voor gezinnen is een vakantiepark in Friesland perfect

Wat te doen in Friesland: Bezoek Leeuwarden

De Friese hoofdstad Leeuwarden is een bezoek meer dan waard. Hier kun je uren door de historische binnenstad slenteren, want er is ontzettend veel te zien en te doen. Beklim de 183 treden van de Oldehove, één van de scheefste torens van Nederland. Loop eens een museum binnen, zoals het Fries Verzetsmuseum, het Natuurmuseum Fryslân en het Keramiekmuseum en via een rondvaart door de grachten, zien jullie Leeuwarden op een andere manier. Zoek je rust, bezoek dan het stadspark. Ook aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden geen gebrek!

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Leeuwarden? De hotspots

Foto: Priuw.nl

Dokkum

Dokkum is een oude vestingstad met een fraaie historische binnenstad, die bomvol ligt met maar liefst 140 rijksmonumenten en een groot aanbod aan winkels en eetgelegenheden. Maar waarschijnlijk zullen de meeste mensen, Dokkum ken als de laatste stad van de Elfstedentocht. Welke je overigens tegenwoordig ook kunt fietsen! Nog twee beroemdheden uit Dokkum zijn het Bonifatius bitter en het Wilhelmina pepermuntje. Je mag Dokkum dus niet verlaten zonder deze geproefd te hebben.

Sneek

Sneek is een bruisende watersportstad en perfecte bestemming voor een dagje uit. Geniet van de historische architectuur en maak een rondvaart over de grachten met de elektro sloep. Ga op zoek naar de leukste winkeltjes van Sneek en ontdek waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Ook het Fries Scheepvaart Museum mag tijdens een dag in Sneek niet ontbreken. Watersportliefhebbers mogen de Sneekweek niet missen, dit is een jaarlijks terugkerend zeilevenement op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

Hindeloopen

Het vissersdorpje Hindeloopen is een van de kleinste stadjes van Friesland. Kenmerkend voor Hindeloopen zijn de geplaveide straatjes met houten bruggetjes en karakteristieke geveltjes. Maar ook de klederdracht is prachtig en uniek! Zou je alles willen weten over de geschiedenis van Hindeloopen, bezoek dan zeker museum Hindeloopen. Maar een wandeling door dit bijzonder fraai stadje is ook een aanrader. Hindeloopen is namelijk verkozen tot het mooiste dorpje in Europa door de Japanse Association of Travel Agents!

Nationale Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Kenmerkend voor het gebied is het vele water met eilandjes, rietvelden en ruige graslanden, die een walhalla zijn, voor heel veel vogelsoorten. Maar ook Schotse hooglanders en konikpaarden, leven in deze waterrijke wildernis. Zou je Park Lauwersmeer willen verkennen, of wil je meer info over de verschillende vogelsoorten, bezoek dan het informatie paviljoen in Lauwersoog of stap aan boord van ‘De Vlinderbalg‘ en geniet van een rondvaart over het Lauwersmeer.

D.F. Woudagemaal

Het D.F. Woudgemaal is ontworpen door ir. Wouda in de stijl van Berlage, één van Neerlands meest toonaangevende architecten van begin vorige eeuw, en wordt ook wel liefkozend een kathedraal van stoom genoemd. Het gemaal werd in 1920 door koningin Wilhelmina geopend en is nog steeds in tiptop conditie. Het gebouw herbergt de grootste stoommachine van Europa, wereldwijd beschouwd als een industrieel wonder en een hoogtepunt in de Nederlandse waterbouwkunde. Niet voor niets heeft Unesco het gemaal als werelderfgoed bestempeld.

De Friese meren

De Noordwestelijke wind en de ontelbare vaarverbindingen maken de Friese meren tot een gewilde plek voor veel watersporten. De belangrijkste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer. Ben je dus een waterliefhebber, dan moet je een accommodatie reserveren, rondom één van deze meren. Keuze is er voldoende. Er zijn zelfs accommodaties boekbaar met een eigen aanlegsteiger.

Interesse? Bekijk dan hier het aanbod aan waterwoningen rondom de Friese Meren

Nationaal Park De Alde Feanen

Fryslân vanaf het water ervaren kan perfect in Nationaal Park De Alde Feanen, in het hart van Friesland. Eernewoude is het stralende middelpunt van dit natuurgebied, dat grotendeels alleen vanaf het water bereikbaar is. Een vaarvakantie en het huren van een jacht, een fluisterbootje of sloep is favoriet bij veel vakantiegangers om de Alde Feanen te verkennen. Vanaf het bezoekerscentrum bij vakantiepark It Wiid kun je tevens een rondvaart boeken op de op zonne-energie varende boot de Blaustirns.

De Waddeneilanden van Friesland

Je hoeft geen wereldreis te maken om prachtige stranden te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Waddeneilanden: een prachtig stukje natuur, waar je je in alle rust kunt ontdoen van de dagelijkse hectiek. Friesland kent er vier: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Samen vormen ze een bijzonder stukje Unesco Werelderfgoed, een prachtig stukje natuurgebied. Verder is er genoeg te doen op het gebied van evenementen en activiteiten. Dus laat het vaste land, van Friesland, voor wat het is en bezoek een van de vier Waddeneilanden.

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Maar het Drents-Friese Wold heeft meer dan alleen bos, ook zandverstuivingen, vennen en  heide, zul je zien tijdens een wandeling door dit fraai natuurgebied! Een goed startpunt om het Drents-Friese Wold te verkennen is het buitencentrum Drents-Friese Wold, hier vind je informatie over de rijkdom en de recreatieve mogelijkheden. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Interesse? Bezoek dan Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha.

Lees ook deze artikelen: Wat te doen op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog

De Elfstedenroute

Het bekendste evenement van Friesland is zonder twijfel de ‘Elfstedentocht’. Elke winter is het dan ook de grote vraag in Friesland of de ‘Elfstedentocht’ kan worden verreden. De laatste Elfstedentocht is gehouden in 1997, de kans dat dit evenement plaatsvindt, is dus vrij klein. Dit heeft vooral te maken met het ijs, dit moet op alle plekken minstens 13 tot 15 centimeter dik zijn om de veiligheid te waarborgen. Zou de ’toch der tochten’ plaats vinden, dan mag je alleen deelnemen als je wordt ingeloot.

Maar zou je toch de ‘Elfstedentocht’ willen maken, dan zijn er in Friesland voldoende alternatieve om deze ’tocht der tochten’ te ondernemen. Het is tevens een prima manier om kennis te maken met Friesland. Tijdens de Elfstedenroute doe je namelijk 11 steden aan: Leeuwarden (start en finish) – Sneek – Harlingen – Stavoren – Workum – Dokkum – Hindeloopen – Sloten – Bolsward – IJlst – Franeker. De schaatsers leggen in totaal zo’n 200 kilometer af. Een hele afstand, die je bijna onmogelijk op een dag kunt afleggen. Zeker als je ook alle 11 steden wil bezoeken. We raden je aan om er enkele dagen voor uit te trekken.

  • Tijdens deze Elfsteden fietstocht doe je de elf steden van de Elfstedentocht aan. De fietstocht duurt 7 dagen en is inclusief: een elektrische fiets, bagagevervoer, ontbijt en verblijf je in 3- of 4-sterren hotels.
  • Wil jezelf je route uitstippelen en je hotels boeken, dan kunnen we Voordeeluitjes aanraden. Voordeeluitjes heeft diverse hotels in Friesland, die je kunt reserveren inclusief een heerlijk ontbijt, daarnaast geeft Voordeeluitjes een laatste prijsgarantie. Boek jezelf de hotels, dan moet je wel zelf zorgen voor je bagage.

Lees ook: Fiets de Elfstedentocht