Wat te doen in Leeuwarden? De hotspots

Beklim de Oldehove en smul van Friese streekproducten

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  Wat te doen in Leeuwarden? De hotspots
 

De Friese hoofdstad Leeuwarden is een bezoek meer dan waard. Hier kun je uren door de historische binnenstad slenteren, want er is ontzettend veel te zien en te doen. Beklim de 183 treden van de Oldehove, één van de scheefste torens van Nederland. Loop eens een museum binnen, zoals het Fries Verzetsmuseum, het Natuurmuseum Fryslân en het Keramiekmuseum en via een rondvaart door de grachten, zien jullie Leeuwarden op een andere manier. Zoek je rust, bezoek dan het stadspark. Ook aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden geen gebrek!

Weekendje Leeuwarden – blijf slapen

Wat te doen in Leeuwarden – beklim de Oldehove

In hartje Leeuwarden, staat de toren van Oldehove. In 1529 startte de bouw van de toren, die 120 meter hoog moest worden, maar zover is het nooit gekomen, want al tijdens de bouw begon de toren te verzakken. Er werdt geprobeerd om de scheve toren recht te metselen, maar helaas zonder resultaat. Maar heden ten dagen maakt dit de Oldehove uniek en is het hiermee een bezienswaardigheid geworden in Leeuwarden. De 183 treden van dit rijksmonument zijn te beklimmen, eenmaal boven krijg je een weids uitzicht over Leeuwarden.

Varen door de grachten van Leeuwarden

Een van de absolute must do tijdens een dagje Leeuwarden is een rondvaart door de grachten. Niet alleen zie je de grachten op een heel andere wijze. De schipper zal ook veel over de stad vertellen. Ontdek het Naauw, de Kelders, de Voorstreek, de Prinsentuin, het Schavernek en de Nieuwstad. Jullie varen misschien ook wel over de finishlijn van de Elfstedentocht! Je kunt kiezen voor een georganiseerde rondvaart, maar je kunt ook zelf een elektrische sloep huren. Voor meer informatie ga je langs bij de VVV Leeuwarden, Sophialaan 4.

Priuw, een Fries streekwinkeltje

Ook op culinair gebied is er veel te proeven in de stad Leeuwarden. In veel restaurants staan streekgerechten op de menukaart, maar gaat je voorkeur uit naar het pure streekproduct, bezoek dan Priuw: een winkel waar heel veel Friese streekproducten verkocht worden. Denk hierbij aan Friese bieren, gedistilleerde dranken, boerenkaas, sappen, koek, mosterd en nog veel meer fijne producten uit de provincie. Leuk als souvenir, zijn de cadeaupakketten, die je naar eigen wens en smaak kunt samenstellen. Adres: Nieuwe Oosterstraat 6, Leeuwarden.

De Friese museums

Enkele jaren geleden heeft het Wilhelminaplein in Leeuwarden een metamorfose ondergaan met onder meer de bouw van het prachtige Fries museum. Niet alleen voor de cultuurliefhebber een absolute aanrader om te bezoeken. De exposities variëren van Friese cultuur tot moderne kunst en worden allemaal op bijzondere en moderne wijze tentoongesteld. Bovendien ligt aan het plein ook het verzetsmuseum met veel persoonlijke, bijzondere verhalen uit de oorlog. Maar ook het Natuurmuseum, het National Museum of Ceramics en het Boomsma Museum zijn aanraders.

Shoppen in Leeuwarden

In Leeuwarden kun je prima winkelen. Je vindt er zo ongeveer elke bekende keten. Lokale speciaalzaken en kleinschalige boetiekjes tref je onder meer in de Kleine Kerkstraat. Deze populaire winkelstraat is meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Het is geen enorm lange winkelstraat, want de Kleine Kerkstraat is ook letterlijk erg klein, maar sfeervol is het er zeker wel. En ben je het winkelen even zat, dan kun je neerstrijken op één van de vele gezellige terrassen.

Lees ook deze artikelen met Friesland in de hoofdrol:

Hotels in Leeuwarden – de 5 állerfijnste hotels
Wat te doen in Friesland? Onze tips!
5 x de fijnste vakantieparken in Friesland


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.