Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Leeuwarden? 10x de leukste tips!

De Friese hoofdstad Leeuwarden is een bezoek meer dan waard. Hier kun je uren door de historische binnenstad slenteren, want er is ontzettend veel te zien en te doen. Beklim de 183 treden van de Oldehove, één van de scheefste torens van Nederland. Loop eens een museum binnen, zoals het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslân en het Keramiekmuseum. Of geniet van de stad vanaf het water tijdens een rondvaart. Op die manier ervaar je Leeuwarden op een andere manier. Ook aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden geen gebrek!

Wat is leuk om te doen in Leeuwarden? De 5 must-sees

Duik diep in de authentieke sfeer van Leeuwarden door tijdens je stedenstrip de volgende 5 absolute hotspots te verkennen.

1. Beklim de scheve Oldehove

In hartje Leeuwarden, staat de toren Oldehove. In 1529 startte de bouw van de toren, die 120 meter hoog moest worden, maar zover is het nooit gekomen, want al tijdens de bouw begon de toren te verzakken. Er werd geprobeerd om de scheve toren recht te metselen, maar helaas zonder resultaat. Maar heden ten dage maakt dit de Oldehove juist uniek en is het een top bezienswaardigheid geworden in Leeuwarden. De 183 treden van dit rijksmonument zijn te beklimmen, eenmaal boven geniet je van een weids uitzicht over Leeuwarden.

2. Leeuwarden is rijk aan boeiende musea

Enkele jaren geleden heeft het Wilhelminaplein in Leeuwarden een metamorfose ondergaan met onder meer de bouw van het prachtige Fries Museum. De exposities in dit moderne gebouw variëren van Friese cultuur tot moderne kunst. Alles wordt op een bijzondere en eigentijdse wijze tentoongesteld. Bovendien ligt aan het plein ook het Verzetsmuseum met veel persoonlijke en indrukwekkende verhalen uit de oorlog. Daarnaast zijn eveneens het Natuurmuseum, het National Museum of Ceramics en het Boomsma Museum aanraders.

3. De Blokhuispoort, ontdek het gevangenisleven in de 16de eeuw

Een van de opmerkelijkste gebouwen van Leeuwarden is de Blokhuispoort. Dit was in de 16de eeuw een gevangenis voor grote boeven. Je kunt hier vandaag de dag een rondleiding volgen langs de historische cellen, de bunker en de directiekamer. Tijdens deze tour hoor je meesterlijke verhalen van een oud-gevangenisbewaarder over het gevangenisleven en de ontsnappingen de hier plaatsvonden. Kortom, je dompelt je onder in een fascinerende wereld vol historie en mysterie. In een ander gedeelte van de Blokhuispoort huizen nu bedrijven, horecagelegenheden en een bibliotheek.  

4. Museumhuis van Eysinga: stap binnen in adellijke sferen

Een van de sfeervolle must-sees van Leeuwarden is zonder twijfel het Museumhuis van Eysinga. Wanneer je binnenstapt in dit statige herenhuis reis je terug naar de 18de eeuw. Alles reflecteert de weelde van de Friese adel in deze tijd. Wandel door de marmeren gang en bewonder de chique stijlkamers met origineel stucwerk, houtsnijwerk en prachtige portretten. De audiotour onthult de verhalen van de bewoners en het personeel. Je kunt hier daadwerkelijk de leefomgeving van de familie Van Eysinga ervaren. Open kasten, speel spelletjes of draag de pruik van de heer des huizes!

5. Priuw, een Fries streekwinkeltje

Ook op culinair gebied is er veel te proeven in de stad Leeuwarden. In veel restaurants staan streekgerechten op de menukaart, maar wil je ook graag streekproducten kopen om thuis van na te kunnen genieten? Bezoek dan Priuw, een winkel waar heel veel Friese streekproducten verkocht worden! Denk hierbij onder andere aan Friese bieren, gedistilleerde dranken, boerenkaas, sappen, koek, mosterd en nog veel meer fijne producten uit de provincie. Leuk als souvenir zijn de cadeaupakketten die je naar eigen wens en smaak mag samenstellen. Adres: Nieuwe Oosterstraat 6, Leeuwarden.

Weekendje Leeuwarden? Check deze aanbieders

5x De leukste activiteiten in Leeuwarden

Naast het bewonderen van historische monumenten en het bezoeken van musea is er in Leeuwarden ook van alles te beleven. Laat je verrassen door onze unieke selectie aan must-do’s, die van je stedentrip Leeuwarden een onvergetelijke ervaring maken.

  • Wil je een stadswandeling maken door Leeuwarden? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal.
  • Ga met de kinderen naar AquaZoo Leeuwarden en bewonder onder meer leguanen, wasberen, otters, pinguïns, piranha’s en krokodillen. Je kunt eveneens voershows bijwonen. Daarnaast is de grootste airtrampoline van Friesland hier ook een groot succes.
  • Het is een aanrader om Leeuwarden te verkennen via een grachtenrondvaart. Vaar door het Naauw, de Kelders, de Voorstreek, de Prinsentuin, het Schavernek en de Nieuwstad, terwijl de schipper verhalen vertelt over de stadsgeschiedenis. Je kunt zelfs over de Elfstedentocht finishlijn varen! Het is ook mogelijk om zelf een elektrische sloep te huren. Ga voor meer informatie over boottochten in Leeuwarden naar de VVV, Sophialaan 4.
  • Houd je van shoppen? Dan is Leeuwarden jouw perfecte match als bestemming voor een stedentrip. Vrijwel alle bekende ketens zijn hier vertegenwoordigd. Zoek je meer authenticiteit? Ga dan naar de Kleine Kerkstraat; deze is letterlijk erg klein, maar groot in sfeer, lokale speciaalzaken en kleinschalige boetiekjes.
  • Na een dagje door Leeuwarden struinen, is er niets zo zalig als ontspannen in de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit is het groene hart van de stad. Relax op een bankje of in de schaduw onder de bomen, terwijl je uitkijkt over het water met in de vakanties veel bootjes van toeristen. Vriest het dat het kraakt, dan is dit een geliefde plek om te schaatsen!

Wil je heerlijk overnachten? Wat dacht je dan van het Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof?? Dit mooi hotel is gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis, waardoor het een bijzondere plek is om te verblijven tijdens je weekendje in Leeuwarden.

Weekendje Leeuwarden? Boek een hotel in Leeuwarden

Wie eenmaal in Leeuwarden is, wil voorlopig nog niet weg! Wil je de Friese hoofdstad ten volle ervaren, dan heb je aan één dag zeker niet voldoende. Blijf daarom slapen in een van de comfortabele hotels in hartje Leeuwarden. Na een heerlijk nachtje en een vers Fries ontbijtje, duik je nog een keer deze prachtstad in. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals VoordeeluitjesFletcher of Booking.com.

Weekendje Leeuwarden? Check deze aanbieders


Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland