Tip! Fiets de Elfstedentocht

It giet oan!

 
 
Home / Artikelen / Tip! Fiets de Elfstedentocht
 

De Elfstedentocht staat bij veel Nederlanders op de bucketlist, maar helaas is de laatste Elfstedentocht verreden in 1997. De kans dat dit evenement plaatsvindt, is dus vrij klein. Maar wil je toch de Elfstedentocht van je bucketlist strepen, spring dan op de fiets en fiets de Elfstedentocht. Over een afstand van zo’n 255 kilometer fiets je door het weidse Friese landschap en doe je alle 11 de Friese elfstedentocht steden aan! Niet alleen geniet je van de gezelligheid in de Friese steden ook het Friese landschap is prachtig en zal je verbazen.

De Elfstedentocht fietsen? Je kunt er voor kiezen om zelf een aantal hotels op de route te bespreken. Maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde elfsteden fietstocht. Zowel Kras alsook Pharos bieden zo’n georganiseerde elfsteden fietsarrangement aan.

  • Tijdens deze elfsteden fietstocht doe je de elf steden van de Elfstedentocht aan. De fietstocht duurt 7 dagen en is inclusief: een elektrische fiets, bagagevervoer, ontbijt en verblijf je in 3- of 4-sterren hotels.
  • Een 7-daagse elfstedenfietstocht langs de schaatsroute boeken. Je start in Leeuwarden en overnacht in diverse hotels inclusief ontbijt en diner.
  • Wil jezelf je hotel boeken, dan kunnen we Voordeeluitjes aanraden. Voordeeluitjes heeft diverse hotels in Friesland, die je kunt reserveren inclusief een heerlijk ontbijt. Boek jezelf de hotels, dan moet je wel zelf zorgen voor je bagage.

De Elfstedentocht fietsen? Er zijn meerdere routes

Als je de Elfstedentocht fietst, kun je in elke willekeurige Elfstedenstad starten. Maar symbolisch gezien is Leeuwarden de mooiste stad om te beginnen. De Elfstedenroute bordjes tonen je de route. Goed om te weten: De groene bordjes zijn voor de route met de klok mee, de blauwe zijn voor de route tegen de klok in. Maar je kunt ook kiezen voor de route die je langs de echte schaatstocht leidt! Deze route begint in Leeuwarden, bij knooppunt 63 en gaat via Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

De Elfstedentocht fietsen? Begin in Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en is vanouds de start- en aankomstplaats van de Elfstedenroute. Een prima startpunt dus, voor de Elfstedentocht op de fiets. Bovendien is het een mooie stad voor een paar daagjes vakantie. Leeuwarden heeft veel bezienswaardigheden, een mooi centrum en kun je er prima winkelen. Ook vind je er een ruim aanbod aan mooie hotels. Wat dacht je bijvoorbeeld van Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof?

Lees ook: Wat te doen in Leeuwarden? De hotspots

Foto: Priuw.nl

Sneek

De tweede Elfstedenstad waar je kunt afstappen is Sneek. Geniet hier van de historische architectuur en maak een rondvaart over de grachten met een sloep. Ga heerlijk lunchen of pik een terrasje om even bij te komen van je elfsteden fietstocht. Ga op zoek naar de leukste winkeltjes van Sneek en ook een bezoekje aan de iconische Waterpoort en het Fries Scheepvaart Museum mag je tijdens je bezoekje aan Sneek niet overslaan.

IJlst en Sloten

IJlst is een klein stadje dat je prima te voet kunt verkennen. Het kleine stadje is rijk aan oude panden en bezoek ook het Museum en Werkplaats Houtstad IJlst. Ooit was dit de grootste schaatsfabrikant van Nederland. Sloten is het kleinste stadje van alle elf de steden, maar absoluut een bezoekje waard. Want de oude stadswallen zijn nog bijna identiek, waardoor je voor heel eventjes terug in de tijd gaat. Wandel langs de grachten en bezoek de vele winkeltjes.

Stavoren

Stavoren is ook niet groot! Maar desondanks heeft Stavoren een rijke geschiedenis, die ervoor heeft gezorgd dat het stadje een gezellig centrum heeft met veel monumentale panden. Bezoek de levendige haven met veel historische zeilschepen, terrasjes en restaurants. Ook het beeld van ‘het vrouwtje van Stavoren’, en de vuurtoren zijn interessante bezienswaardigheden. Ook leuk is een bezoekje aan de grote visfontein.

Hindeloopen en Workum

Hindeloopen is een echt vissersdorpje! Kenmerkend voor Hindeloopen zijn de geplaveide straatjes met houten bruggetjes en karakteristieke geveltjes. Maar ook de klederdracht is prachtig! Wil je alles weten over de geschiedenis van Hindeloopen, bezoek dan het museum Hindeloopen. Ook Workum heeft een beschermd stadsgezicht. Bovendien is het de stad van kunstschilder Jopie Huisman, die er zijn eigen museum heeft.

Bolsward

Bolsward ligt nagenoeg in het midden van de Elfsteden fietstocht en is een mooi stadje om uit te rusten. Wandel of maak een boottocht over de oude grachten en is het ook de thuisbasis van Sonnema-Beerenburg, die ook rondleidingen verzorgen. Pik een terras en wellicht is een bezoekje aan de vleermuis fontein ook een aanrader. Toen Leeuwarden in 2018 culturele Hoofdstad van Europa was, zijn de elf steden van Friesland uitgerust met unieke fonteinen. 

Harlingen

Harlingen ligt aan de Waddenzee en vertrekken hier ook de veerboten naar Terschelling en Vlieland. De stad herbergt heel veel monumenten, wel zo’n 600! Het beste kun je Harlingen al wandelend verkennen. In de haven is het altijd druk, bezoek en beklim de vuurtoren en bij mooi weer is het strand een heerlijk plekje om lekker uit te rusten of om wat af te koelen.

Dokkum

Dokkum is een oude vestingstad met een fraaie historische binnenstad, die bomvol ligt met maar liefst 140 rijksmonumenten en een groot aanbod aan winkels en eetgelegenheden. Nog twee beroemdheden uit Dokkum zijn het Bonifatius bitter en het Wilhelmina pepermuntje. Je mag Dokkum dus niet verlaten zonder deze geproefd te hebben.

De Elfstedentocht fietsen? Franeker is je eindpunt

Franeker is een stad waar je prima een dagje kunt doorbrengen! De bekendste bezienswaardigheid is het Planetarium. Dit Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld, wat gevestigd is in een klein pand uit 1768. Je kunt het Planetarium bezoeken! Bovendien staat de stad bekend als de kaatsstad, want sinds 1853 vindt hier jaarlijks een grote kaatswedstrijd plaats.