Zoek lekker weg inspiratie!

Fiets de Elfstedentocht! Route, hotels + 11 steden

Laatste update op 9 januari 2024 door Jozet

Het meest bekende evenement van Friesland is de ‘Elfstedentocht’. Elke winter rijst de vraag of deze tocht plaatsvindt. Duizenden schaatsers dromen van deze iconische tocht, maar vanwege de strenge ijscondities wordt hij zelden georganiseerd. De laatste werd gehouden in 1997. Bovendien is deelname niet voor iedereen weggelegd. Alleen ‘rijdende leden’ van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden mogen aan de Elfstedentocht deelnemen. Maar als je de ‘Elfstedentocht’ wilt ervaren, biedt Friesland een alternatief: de fietselfstedentocht langs de elf steden.

De officiële elfstedentocht fietsen

De Fiets Elfstedentocht, bekend in het Fries als de Alvestêdetocht, is een fietstocht langs de elf steden van de Friese provincie. Het volgt bijna hetzelfde pad als de beroemde Elfstedentocht op de schaats, maar dan op twee wielen. Talloze fietsliefhebbers omarmen deze uitdaging van 265 kilometer. In tegenstelling tot de schaatstocht, die begint in Leeuwarden, start de Fietselfstedentocht in Bolsward. Van daaruit leidt de route langs Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Bolsward, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en terug naar Bolsward. In elk van de elf steden zijn stempelposten waar deelnemers hun kaart kunnen laten afstempelen. De tocht wordt jaarlijks op tweede Pinksterdag gereden en er is plaats voor maximaal 15.000 fietsers. Inschrijven kan van 1 december tot en met 15 december. Meer informatie vind je op fietselfstedentocht.frl

De elfstedentocht fietsen via het knooppuntennetwerk

Naast de route van de Fietselfstedentocht kun je ook de schaatstocht fietsen via het knooppuntennetwerk. Deze route is het hele jaar door beschikbaar op elke gewenste dag. Het startpunt is in Sneek en kan hier worden bekeken. Als je deze route fietst, is het verstandig om vooraf enkele hotels of een vakantiehuisje langs de route te boeken, zodat je verzekert bent van een hotel dat aansluit op je planning.

De elfstedentocht fietsen? Reserveer een hotel

De elfstedentocht fietsen via een arrangement

Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde elfsteden fietstocht. Zowel Eigenwijzereizen als Fietsrelax bieden zo’n georganiseerde elfsteden fietsarrangement aan.

 • Tijdens deze elfsteden fietstocht van Eigenwijzereizen bezoek je alle elf steden van de Elfstedentocht. De fietstocht duurt 7 dagen en je kunt zelf kiezen of je verblijft op basis van logies en ontbijt of halfpension.
 • Ook bij deze fietstocht van Fietsrelax bezoek je alle 11 steden en begin in Leeuwarden. De fietstocht duurt 7 dagen, waarbij je overnacht in driesterrenhotels inclusief ontbijt en bagagevervoer.
 • Als je jouw eigen route wilt samenstellen, bekijk dan de mogelijkheden bij Voordeeluitjes. Hier kun je diverse hotels in Friesland boeken, inclusief een heerlijk ontbijt. Als je zelf de hotels boekt, moet je wel zelf voor je bagage zorgen.
 • Boek een bungalow op Landal park Elfstedenhart. Dit Landal park heeft een unieke ligging in Witmarsum, tussen de Friese steden Harlingen en Bolsward.

De 11 steden van de iconische elfstedentocht

 • Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is traditioneel zowel het vertrek- als aankomstpunt van de Elfstedentocht. Het is een uitstekende startplaats voor de Elfstedentocht op de fiets en tevens een prachtige stad voor een paar dagen vakantie. Leeuwarden heeft tal van bezienswaardigheden, een fraai centrum en uitstekende winkelmogelijkheden. Daarnaast biedt Leeuwarden een breed scala aan prachtige hotels, zoals het Fletcher Hotel Stadhouderlijk Hof
 • De tweede Elfstedenstad waar je kunt stoppen is Sneek. Geniet hier van de historische architectuur en maak een rondvaart over de grachten. Geniet van een lunch of pak een terrasje om even bij te komen van je Elfstedentocht per fiets. Verken de leukste winkeltjes van Sneek en sla ook een bezoek aan de iconische Waterpoort en het Fries Scheepvaart Museum niet over.
 • IJlst is een klein stadje dat je prima te voet kunt verkennen. Het is rijk aan oude panden. Bezoek ook het Museum en Werkplaats Houtstad IJlst, ooit de grootste schaatsfabrikant van Nederland.
 • Sloten is het kleinste stadje van alle elf steden, maar absoluut een bezoek waard. De oude stadswallen zijn nog bijna identiek, waardoor je voor even terug in de tijd stapt. Wandel langs de grachten en bezoek een winkeltje.
 • Stavoren is niet groot, maar ondanks dat heeft het een rijke geschiedenis die heeft bijgedragen aan een gezellig centrum met tal van monumentale panden. Bezoek de haven met historische zeilschepen, terrasjes en restaurants. Ook de bezienswaardigheden zoals het beeld van ‘het vrouwtje van Stavoren’ en de vuurtoren zijn de moeite waard. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de grote visfontein.
 • Hindeloopen is een echt vissersdorpje! Het staat bekend om zijn geplaveide straatjes met houten bruggetjes en karakteristieke gevels. De prachtige klederdracht is ook een opvallend kenmerk. Wil je meer weten over de geschiedenis van Hindeloopen, bezoek dan het Hindeloop Museum.
 • Workum is een stad met een indrukwekkende gotische kerk en een levendige haven. De stad heeft een lange geschiedenis als handelsstad en is tevens beroemd om zijn aardewerk.
 • Bolsward ligt nagenoeg in het midden van de Elfsteden fietstocht en dus perfect om uit te rusten. Wandel of maak een boottocht over de oude grachten. Het is ook de thuisbasis van Sonnema-Beerenburg, die ook rondleidingen verzorgt. Pak een terrasje en bezoek de vleermuisfontein. Toen Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was, zijn de elf steden van Friesland uitgerust met unieke fonteinen.
 • Harlingen ligt aan de Waddenzee en van hier vertrekken veerboten naar Terschelling en Vlieland. De stad herbergt wel zo’n 600 monumenten! Het beste kun je Harlingen al wandelend verkennen. In de haven is het altijd druk: bezoek en beklim de vuurtoren en bij mooi weer is het strand een heerlijke plek om uit te rusten.
 • Franeker is een stad waar je prima een dagje kunt doorbrengen! De bekendste bezienswaardigheid is het Planetarium. Dit Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld en bevindt zich in een klein pand uit 1768. Bovendien staat de stad bekend als de kaatsstad, want sinds 1853 vindt hier jaarlijks een grote kaatswedstrijd plaats.
 • Dokkum is een vestingstad met een mooie historische binnenstad, vol met maar liefst 140 rijksmonumenten en een ruime keuze aan winkels en eetgelegenheden. Nog twee beroemdheden uit Dokkum zijn het Bonifatiusbitter en het Wilhelminapepermuntje. Je mag Dokkum dus niet verlaten zonder deze geproefd te hebben.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland