Zoek lekker weg inspiratie!

Weekend Leiden, Keukenhof en het strand

Laatste update op 25 juni 2024 door Jozet

Ben je op zoek naar een leuke stad voor een weekendje weg? Wat dacht je van een weekendje Leiden? Deze stad heeft een prachtig historisch centrum met tal van bijzondere bezienswaardigheden. Wandel een van de vele wandelroutes en ontdek de geschiedenis van Leiden en haar beroemdste inwoner, Rembrandt. Naast Leiden zelf is ook de omgeving geweldig. Je verblijft vlakbij de Keukenhof, het strand en de duinen. Heb jij plannen om deze prachtige stad te bezoeken? Lees dan mijn tips voor ‘wat te doen in en rondom Leiden’.

Grachten van Leiden

Wat gaan we doen in en rondom Leiden?

Eerste dag: aankomst bij Van Der Valk Leiden

Als uitvalsbasis hadden we gekozen voor Van der Valk hotel Leiden. Een prima hotel met fijne hotelkamers en een eigen restaurant met terras aan het water. Verder heeft het hotel geen extra voorzieningen, maar voor slechts twee nachtjes is het prima. Wil je meer voorzieningen en ook een zwembad, dan is het Hilton Garden Inn, direct naast Corpus, wellicht een betere keuze. Parkeerplaatsen zijn er meer dan voldoende bij Van der Valk Leiden en zowel de bedden als het diner en ontbijt zijn prima.

Dag 1: Wandeling door Leiden

De eerste dag staat een dagje Leiden op de planning. De eerste stop is de prachtige Hortus, een oase van rust in hartje Leiden. De Hortus heeft een rijke diversiteit aan planten, bomen en bloemen, en je kunt er heerlijk rondwandelen. De majestueuze oude bomen en de rozentuin zijn bijzonder mooi. Opvallend is ook de enorme collectie orchideeën. Maar het mooiste in de Hortus is de Victoria amazonica-waterlelie. Deze vind je in een aparte tropische kas en met een beetje geluk fladderen er ook vlinders rond.

Daarna gaan we richting de VVV (Stationsweg 26, 2312 AV) om de wandelroute ‘De Leidse Loper’ op te halen. Deze wandelroute voert je niet alleen door heel Leiden, maar je leert ook veel over de vele historische monumenten in de stad. Zo kom je langs het geboortehuis van Rembrandt (al is hier niets meer van te zien), wandel je naar de oude Burcht en kun je binnenwandelen bij de young Rembrandt studio voor een gratis korte film over de jonge Rembrandt. Een leuke wandeling waarvoor je zeker twee uur moet uittrekken en die je echt door heel Leiden voert. Wil je meer weten? Lees dan: ‘Wat te doen in Leiden‘.

Laat je tekenen door Rembrandt. In de Lokhorststraat 16 vind je de Latijnse School, dit is de plek waar Rembrandt, les heeft gehad. Het gebouw is niet te bezoeken, maar via een raam kun jij je wel laten schetsen.

De Lokhorststraat in Leiden Hortus Botanicus Leiden

Dag 2: Dagje naar Keukenhof

Ben je dol op bloemen en dan met name op tulpen, dan is in het voorjaar een bezoekje aan Keukenhof een must. Want waar Keukenhof een paar jaar geleden nog een stoffig imago had, heeft Keukenhof dit van zich afgeschud en is het nu een fantastisch dagje uit. Als je tenminste van tulpen houdt. Wil je de drukte wat voor zijn, zorg dan dat je op tijd in Keukenhof bent. Keukenhof opent al om 8 uur en je hebt gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur nodig om alles te bekijken. Overal waar je kijkt en wandelt zijn prachtige en kleurrijke borders met tulpen en andere voorjaarsbloemen. Ook kun je in Keukenhof in een bootje stappen en de tulpenvelden per boot verkennen. Buiten op de parkeerplaats bij Keukenhof kun je overigens ook fietsen huren om ook de tulpenvelden rond Keukenhof te verkennen. Lees ook: Bezoek Keukenhof, het mooiste lentepark ter wereld

Dag 3: Een rit met de stoomtrein en naar het strand

Net buiten Leiden ligt ook het museumstation Katwijk-Leiden. Hier ga je eventjes terug in de tijd, naar de tijd van oude locomotieven. Dit is een binnen- en buitenmuseum met een oppervlakte van ruim 1,5 hectare waar je meer te weten komt over de geschiedenis en het gebruik van smalspoor. Zo is er een dorpsplein nagebouwd, is er een kindercorner en een werkplaats. En je kunt een uitgebreide collectie van historische locomotieven, rijtuigen en wagons bewonderen. Natuurlijk kun je ook een ritje maken met een echte stoomtrein. Je rijdt langs het Valkenburgse Meer, aansluitend kun je overstappen op een dieseltrein voor een bezoek aan het museumdepot, daarna ga je terug naar het station. Meer weten? Bezoek dan de website van Stoomtrein Katwijk-Leiden.

Vanuit het museumstation Katwijk-Leiden ben je ook zo op het strand. Zeker bij lekker weer een aanrader om lekker wat te eten of om een strandwandeling te maken. Tijdens ons weekendje was het prachtig weer, dus het was lekker druk aan het strand.

Nog meer bezienswaardigheden rondom Leiden

Wij hebben gekozen voor deze drie activiteiten, maar rondom Leiden is natuurlijk nog veel meer te beleven. Het ligt aan je voorkeuren. Hieronder geef ik je nog wat tips.

  • Fiets in het voorjaar langs de bollenvelden
  • Bezoek een van bollenboerderijen (The Tulip Barn, Tulip experience Amsterdam en De Tulperij)
  • Bezoek de Tropische vlinderjungle: vlindersaandevliet.nl
  • Bezoek Avifauna, vogels en zoo
  • Bezoek Archeon Museumpark

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland