Zoek lekker weg inspiratie!

De 10 mooiste dorpjes van Nederland

Nederland heeft tal van grote steden, maar Nederland heeft ook veel historische dorpjes. Zeker als je liever niet de drukte van een grote stad op zoekt, zijn deze kleine veelal historische dorpjes super om te bezoeken! Naast een gemoedelijke sfeer en voldoende parkeerplek, heeft elk van de onderstaande dorpjes ook haar eigen unieke charme en must-see! We geven je een voorproefje van wat je in deze dorpjes kunt verwachten. Bovendien zijn het ook 10 dorpjes waar je als Nederlander eigenlijk geweest moet zijn. Oftewel, naar welk dorpje reis jij als eerste af?

Kinderdijk: Een dorp met wereldfaam

Als er één dorp in Nederland is dat tot ver over de landgrenzen bekend is, dan is het wel Kinderdijk. In dit dorp in Zuid-Holland staan namelijk de Kinderdijkse Molens, die het symbool voor Nederland zijn. De molens werden tussen 1738 en 1740 gebouwd. Ondertussen hebben ze een welverdiend plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen. Ontdek een belangrijk stukje geschiedenis van het eeuwenoude Nederlandse watermanagement. Je kunt de molens bezoeken en een vleugje meekrijgen van het leven van een molenaar in vervlogen tijden en zelf een molen in beweging zetten. Het is ook een aanrader om een rondvaart te boeken langs de molens.

Appingedam: Middeleeuwse parel van Groningen

Als je Appingedam binnenkomt, overvalt je direct het gevoel alsof je terugreist in de tijd. Er is veel van de middeleeuwse charme van Appingedam bewaard gebleven. Uniek aan Appingedam zijn de hangende keukens boven het Dampsterdiep. Een van de beste manieren om dit stadje te bewonderen is vanaf het water. Bezoek de haven, bewonder de indrukwekkende Nicolaikerk, het Raadhuis en wandel door de monumentale Solwerderstraat. Leer meer over de lange geschiedenis van het stadje in het Museum Stad Appingedam. De zilvercollectie van het museum getuigt van het feit dat Appingedam een welvarende stad was.

Giethoorn: Ontdek dit dorp vanuit een bootje

Geen zin in een vermoeiende stedentrip en de hele dag slenteren door de stad? Ga dan naar Giethoorn en neem relaxed plaats in een sloep of een fluisterboot. Want in Giethoorn gaat al het vervoer over het water. Ontdek niet alleen de kern van dit dorp, maar vaar ook de omgeving in. Hier ligt namelijk het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Misschien spot je wel otters of een zwarte stern? Meer weten over de geschiedenis van Giethoorn, breng dan een bezoek aan Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus met informatie over turfwinning, gewoonten en gebruiken en persoonlijke verhalen van markante inwoners. Overnachten in Giethoorn? Reserveer dan een vakantiepark in Giethoorn

Vakantie in Nederland? Hier kun je prima terecht

Vestingstad Bourtange: Terug in de tijd

Je vindt Bourtange in Westerwolde in Zuid-Oost Groningen, dicht bij de Duitse grens. Willem van Oranje gaf in 1580 de opdracht tot de bouw van de vesting. De vesting werd in 1851 opgeheven en in de jaren ’60 van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om een reconstructie te maken van de vesting. Die kun je nu bewonderen, met o.a. officiershuizen, soldatenbarakken, kanonnen, toegangspoorten, grachten, wallen, een sprookjesachtig marktplein en nog veel meer. Diverse gebouwen zijn ingericht als museum, waar je meer leert over de geschiedenis en het leven in de vestingstad Bourtange. Lees ook: Wat te doen in Groningen?

Arcen: Bezoek de kasteeltuinen en de bierbrouwerij

Arcen is een veelzijdig dorp in Noord-Limburg. Het hoogtepunt van Arcen zijn de Kasteeltuinen van Arcen die rond een 17de eeuws kasteel liggen, wat overigens ook toegankelijk is. Het is heerlijk toeven in de prachtige tuinen, met een rosarium, water- en beeldentuin, bamboebos, oosterse watertuin en nog veel meer. Een andere belangrijke trekpleister van Arcen is de Hertog Jan Bierbrouwerij, waar je een rondleiding kunt volgen en van de lekkerste bieren kunt proeven. Zin in een lekker ijsje, dan kunnen we ijssalon Clevers aanraden! Daarbij is Arcen prachtig gelegen aan de Maas: een omgeving waar je mooie fietstochten kunt maken. Lees ook: Wat is er te doen in Arcen?

Thorn: Het witte stadje

Thorn is een prachtstadje in Limburg dat de moeite is om te bezoeken. Het stadje kent een lange geschiedenis. Zo werd er rond 990 een klooster voor adellijke dames gesticht en in de 13de eeuw ontving Thorn stadsrechten en werd deels ommuurd. In 1794 voerden de Fransen een belasting in, die gebaseerd was op de grootte van de ramen. De inwoners, die niet veel te besteden hadden, metselden hun ramen dicht. Om dit te verhullen kalkten ze hun huizen wit, vandaar de vele witte huizen in Thorn. Wandel door de kleine straatjes, bewonder de historische boerderijen en breng een bezoek aan de Sint-Michaëlskerk met het Abdijkerk Museum. Lees ook: Wat is te doen in Noord- en Midden-Limburg?

Vakantie in Nederland? Hier kun je prima terecht

Marken: Een voormalig eiland in de Zuiderzee

Ooit was Marken een eiland in de Zuiderzee. Vandaag de dag is het een schiereiland aan het Markermeer en de Gouwzee. Er gaat een bootdienst van Volendam naar Marken. Steeds meer toeristen weten dit uniek plekje in Nederland te vinden. Vrijwel het hele schiereiland heeft een beschermd stadsgezicht. Vanwege de vele monumentale panden lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je vindt hier ook nog steeds authentieke houten huisjes op palen. Gezelligheid en enkele winkeltjes, vind je rondom de kleine haven. Bezoek het Marker Museum, de Oude Klompenmakerij en maak een wandeling naar de vuurtoren ‘Het Paard van Marken’. Lees ook: Wat te doen tijdens een dagje Volendam?

Elburg: Een historisch vissersstadje

In de haven van Elburg liggen nog de botters (oude boten), die herinneren aan de tijden dat Elburg een vissersstadje aan de Zuiderzee was. De Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering hebben ertoe geleid dat het stadje nu aan het Veluwemeer en het Drontermeer ligt. Hierdoor is het stadje een populaire uitvalsbasis voor watersportliefhebbers. Een stadswandeling door het historische centrum is absoluut een aanrader. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Muurhuisje, waar je een blik kunt werpen in het leven van Elburg van 100 jaar geleden. Hier vind je eveneens het Museum van Elburg.

Bronkhorst: Mooi onderhouden stadsboerderijen

Bronkhorst mag zeker niet ontbreken in deze lijst met de mooiste dorpjes van Nederland. Officieel is het een stad, omdat het stadsrechten heeft, maar met maar slechts 200 inwoners is de benaming ‘dorp’ toch meer op zijn plaats. De kerk vormt het middelpunt van het dorp met daaromheen historische huisjes en unieke stadsboerderijen, waarin enkele cafés en restaurants huizen met onder meer lekkere streekproducten. In de zomer is dit ook een prachtige plek om een terrasje te pikken. Verder tref je in een van de stadsboerderijen het kleine museum ‘Dickens in Bronkhorst’. Elk jaar in december heeft Bronkhorst zijn eigen Dickensfestival.

Vakantie in Nederland? Hier kun je prima terecht

Monnickendam: Varen over de Gouwzee

Dit stadje aan de Gouwzee in Noord-Holland is niet zo bekend: onterecht, want het heeft veel charme vanwege de vele monumentale panden. In vroeger tijden voeren vanuit de voormalige Zuiderzee de grote handelsschepen zo Monnickendam binnen. Het was een belangrijk economisch centrum, met veel handel met de Oostzeelanden. Hoewel dit verleden tijd is, zijn er nog steeds redenen te over om Monnickendam te bezoeken. Elke zaterdag wordt er een markt georganiseerd en wandel door de straatjes met talloze monumentale panden. Een rondvaart op een klipper over het Markermeer of de Gouwzee mag ook niet ontbreken tijdens uw bezoek.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland