Zoek lekker weg inspiratie!

Fietsvakantie tips en fijne slaapadresjes

Laatste update op 10 januari 2024 door Jozet

Met z’n tweetjes of met kinderen, een fietsvakantie is er voor iedereen! Zeker als je wil genieten van de natuur en op ontdekking wil door Nederland, is een fietsvakantie ideaal. Je komt op plekjes, waar je met de auto nooit komt en zul je dingen zien, die niet opvallen als je in de auto zit. Door heel Nederland slingeren mooie fietsroutes, die je aan de hand van de vele fietsknooppunten kunt verkennen. Fiets van stad tot stad, langs de bollenvelden of door de duinen. Voldoende afwisseling! Dat maakt een fietsvakantie in Nederland zo bijzonder!

Fietsvakantie in Nederland? Bij deze reisorganisaties zit je goed

Nederland is misschien niet groot, maar het heeft toch meer dan genoeg afwisselende en boeiende streken om doorheen te fietsen. Als je uitdaging en heuvels zoekt, kunnen we het ‘Limburgs Heuvelland’ aanbevelen. Voor weidse vergezichten, frisse zeelucht en duinen moet je op Texel zijn. Vergeet ook Amsterdam niet; deze stad is uitstekend te verkennen per fiets. Wat je voorkeur ook is, er zijn talloze mogelijkheden voor fietsvakanties in Nederland! Van fietsen van het ene hotel naar het andere tot volledig verzorgde fietsarrangementen en fietsen vanuit een knus vakantiehuisje.

 • Eigenwijsreizen biedt een breed scala aan fietsvakanties aan. De reizen variëren van 3 tot 9 dagen en zijn inclusief hotelovernachtingen, ontbijt en bagagetransport. Je hebt de keuze uit zowel gemakkelijke als uitdagende routes.
 • Plan jouw fietsavontuur met FietsRelax, dé specialist in fietsvakanties sinds 1983. Met een uitgebreid aanbod aan fietsreizen, zowel in Nederland als in het buitenland. Inclusief hotelovernachtingen, ontbijt en bagagetransport.
 • Bij SNP boek je de meest prachtige fietsreizen in de natuur. Of je nu kiest voor een fietsavontuur op het zonnige Sardinië of een mountainbiketrekking in de Alpen; SNP zorgt voor een fijne fietsvakantie.

Fietsvakantie in Nederland? Hier zit je goed

Van hotel naar hotel fietsen of een fietsarrangement?

Fietsen van hotel naar hotel is een fijne mix van avontuur en ontspanning. Ga je ook voor gemak? Kies dan voor een fietsarrangement.

Van hotel naar hotel fietsen is een van de populairste fietsvakanties in Nederland. De naam zegt het al, je fietst van hotel tot hotel. Hier kun je dineren, overnachten en de volgende ochtend na het ontbijt, fiets je verder naar het volgende hotel. Onderweg geniet je van al het moois, wat de door jouw uitgekozen fietsstreek te bieden heeft. Als je zelf de hotels boekt, vergeet dan niet dat je je bagage zelf moet meenemen op de fiets. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, vooral niet als je maar een paar dagen gaat. Een hotel kun je boeken bij Voordeeluitjes

Wil je optimaal genieten? Boek dan een georganiseerde ‘hotel-naar-hotel fietsvakantie‘. Alles is voor je geregeld, inclusief bagagevervoer. Na een dagje fietsen hoef je nergens aan te denken. Je kunt uitrusten in je hotelkamer, een verfrissende douche nemen en vervolgens aanschuiven voor een gezellige maaltijd. In de vroege morgen ben je weer fris en uitgerust om na het ontbijt weer op de fiets te springen. Er zijn drie reisorganisaties die complete fietsarrangementen aanbieden: Eigenwijsreizen, FietsRelax en SNP.

Het fietsen in de omgeving van een hotel is ook populair. Je kunt de bezienswaardigheden en natuur op een rustig tempo ervaren. Bovendien is het een fijne manier om van het buitenleven te genieten, terwijl je toch dicht bij het comfort van het hotel blijft. Bovendien bieden veel hotels fietsarrangementen aan, inclusief verhuur en routesuggesties.

 • Voordeeluitjes biedt hotels met 2- tot 4-daagse fietsarrangementen aan, inclusief overnachting, ontbijt en verschillende extra’s per hotel.
 • Ook Fletcher heeft 3- en 4-sterrenhotels met 2- en 3-daagse fietsarrangementen, inclusief overnachting, ontbijt, diner en fietsroutes.

Fietsvakantie Nederland: Fietsen op de Veluwe en op Texel

Op de Veluwe kun je prachtige fietstochten maken via een fietsroutenetwerk van maar liefst 1.600 kilometer lang. Je kunt eenvoudig je eigen route samenstellen of gebruikmaken van de vele uitgestippelde routes, zoals de ‘Veluws Landleven route’ van 45 km en de ‘Koningin Wilhelmina route’. Tijdens de tocht geniet je van unieke natuur en passeer je gezellige dorpjes waar je even kunt ontspannen op een terrasje. Lees ook: Fietsen op de Veluwe

Tijdens een fietstocht over Texel, een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederland, ontdek je diverse dorpjes en geniet je van het fietsen door de duinen. Veel afgelegen plekjes, onbereikbaar met de auto, worden nu toegankelijk. Stop onderweg bij een terrasje of neem een pauze op het strand. Voor de beste fietsroutes kun je een bezoek brengen aan de VVV op Texel. Lees ook: Wat te doen op Texel?

9 Onmisbare tips voor fietsen met kinderen

Op fietsvakantie met kinderen is fantastisch, ongeacht hun leeftijd! Kleintjes kunnen comfortabel in een fietsstoeltje of -kar zitten, terwijl oudere kinderen zelf kunnen fietsen. Tijdens de rit genieten ze van al het moois om hen heen, waardoor ze waarschijnlijk vol vragen zitten! Een fietsvakantie met kinderen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Wel vereist het enige voorbereiding.

 • Fiets geen grote afstanden, tussen de 20 en 33 kilometer per dag, afhankelijk van de leeftijd is meer dan voldoende. Neem pauze op leuke plekjes: bij een riviertje of speeltuintje. Je hoeft niet ver te fietsen, voor een fijne vakantie.
 • Als je op de bonnefooi gaat, zoek dan tijdig een overnachtingsmogelijkheid. Er is niets vervelender voor je kinderen dan om 17.00 uur nog 5 km te moeten fietsen naar de volgende camping of hotel.
 • Neem regelmatig een rustdag. Af en toe een beloning voor geleverde kilometers is nooit verkeerd. Regent het, spring die dag niet op de fiets.
 • Je doet je kinderen een grootplezier met een fietscomputer. Ook mee beslissen over de fietsroutes en voorop fietsen, vinden ze super.
 • Zorg voor goede en veilige fietsstoeltjes waar je kinderen gemakkelijk in kunnen zitten.
 • Een knuffel is een goede afleiding voor kleine kinderen, maar vergeet niet deze vast te maken.
 • Laat fietsende kinderen altijd een fietshelm dragen. Ook veilig voor jezelf!

Fietsvakantie in Nederland? Hier zit je goed

Reisorganisaties met fietsvakanties voor kinderen

Geen zin om zelf je fietsvakantie samen te stellen? Boek dan een georganiseerde fietsvakantie bij de eerder genoemde reisorganisaties. Met jarenlange ervaring bieden ze routes voor verschillende niveaus aan. Bovendien verzorgen ze de routeplanning, regelen ze de overnachtingen en het bagagevervoer voor je.

Als je kinderen naast fietsen ook graag zwemmen en spelen, kunnen we de (fiets) parken van Landal aanraden. Deze speciaal geselecteerde Landal parken bieden een startpunt voor diverse fietsroutes, waardoor je vanuit je accommodatie direct de bossen of duinen in fietst. Na een dagje fietsen is een verfrissende duik in het zwembad ideaal!

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland