Hallo oktober! 5 uit-tips voor oktober

Voor kinderen, griezelliefhebbers, natuur- en cultuurliefhebbers

 
 
Home / Artikelen / Hallo oktober! 5 uit-tips voor oktober
 

Het is herfst! Maar dat betekend niet dat je er niet meer op uit kunt trekken, integendeel oktober is een pracht maand: de natuur kleurt langzaam goudgeel en de afgevallen (herfst) bladeren vormen een warm tapijt, die de bodem van de bossen bedekt. Trek je wandelschoenen aan en snuif de frisse boslucht op en geniet nadien van een kop warme chocomel. Heerlijk! Naast genieten van de natuur, heeft oktober nog veel meer te bieden! We tippen de leukste, niet al te kostbare uit-tips in oktober. Voor kinderen, griezelliefhebbers, natuur- en cultuurliefhebbers.

Dag van de Stilte: 30 oktober 2022

De laatste zondag van oktober is het ‘De dag van de stilte’. Een dag die bedoelt is, om de rust en de stilte op te zoeken en om prikkels te vermijden. Want veel mensen hebben van tijd tot tijd behoefte aan rust en stilte, zeker gezien de hectische tijd waarin we leven. Tijdens ‘De dag van de Stilte’ wordt dit extra onder de aandacht gebracht! Tijdens deze dag worden er door heel Nederland stilte-activiteiten georganiseerd, kan iedereen van jong tot oud, deelnemen aan activiteiten, die vaak gratis zijn. Maar een kleine vrijwillige donatie is altijd welkom. Wat betreft de stilte-activiteiten moet je denken aan stille natuurwandelingen en mindfulness-sessies. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Dagvandestilte.nl

Halloween: 31 oktober 2022

Halloween is een feest dat ook steeds meer en meer in Nederland wordt gevierd. Waar in Amerika kinderen zich verkleden en aanbellen voor wat lekkers, worden er in Nederland griezelfeesten georganiseerd. Uiteraard verkleed! Een nieuwe trend die we in Nederland zien, zijn de attracties- en pretparken die rond Helloween, compleet veranderen in een griezelig en eng oord met echte mummies en zombies, die bezoekers de stuipen op het lijf jagen. Met succes, want Halloween is voor veel pretparken een belangrijke periode. Wil je een pretpark bezoeken tijdens Halloween, dan betaal je uiteraard entree. Maar grote kans dat er bij jou in de omgeving ook leuke en (gratis) Halloween activiteiten plaats vinden.

Lees ook dit artikel: Acht Halloween pretparken! Voor heel veel griezelplezier

Burlende herten spotten

September en oktober zijn bij uitstek de maanden om burlende edelherten te spotten. In september begint bij de edelherten namelijk de bronsttijd en willen ze indruk maken op de vrouwtjes, door te brullen. Want de herten vrouwtjes willen alleen paren met het edelhert dat het meest indrukwekkend kan brullen. Een bijzonder schouwspel dat je via een burlexcursie, van dichtbij mee kunt maken. Op diverse plekken door heel Nederland organiseert zowel Staatsbosbeheer als het Limburgs Landschap burlexcursies. De Veluwe zijn hierbij favoriet, maar ook in Limburg worden er burlexcursies georganiseerd. Hiervoor kun je kijken op de website van Staatsbosbeheer en van het Limburgs Landschap.

Tip! Wil je in de herfstvakantie vertoeven op de Veluwe of in Limburg? Bekijk dan hier de mooiste Landal parken op de Veluwe. Verblijf je liever in Limburg? Bekijk de 6 top vakantieparken in Limburg.

Oktober is Kindermaand in Drenthe, Friesland en Groningen

In Drenthe, Friesland en Groningen kun je de gehele maand, en dus ook in de herfstvakantie, met je kinderen een maand lang gratis genieten van kunst en cultuur. Musea, theaters, muziek- en dansscholen, ateliers en bibliotheken openen in de weekenden gratis hun deuren voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar. Zij organiseren speciale activiteiten. Het programma staat ieder jaar bol van interessante workshops, spannende rondleidingen en mooie voorstellingen. Ook aan kinderen met een beperking wordt gedacht. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Kunstencultuur.nl

Goed om te weten: De oktober kindermaand vindt ook plaats gedurende de weekenden van de herfstvakantie, zodat kinderen uit andere provincies ook mee kunnen genieten.

Nacht van de Nacht: 29 oktober 2022

Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling, organiseren De Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de ‘Nacht van de Nacht’. Tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd, waarbij men de schoonheid van de nacht toont. Uiteraard zoveel mogelijk in het donker! Denk aan natuur wandelingen, het spotten van nachtdieren, sterren spotten en dineren met kaarslicht. Veel activiteiten zijn gratis te bezoeken, maar sommige activiteiten kosten ook geld. Interesse? Wil je meer weten over de verschillende activiteiten, die plaats vinden door heel Nederland? Kijk dan op de website van Nachtvandenacht.nl.