Zoek lekker weg inspiratie!

Weekendje Valkenburg + 3 leuke daguitjes

Laatste update op 24 juni 2024 door Jozet

Valkenburg in Zuid-Limburg is voor veel Nederlanders een geliefde bestemming voor een weekendje weg. Of je nu komt voor de ondergrondse grotten, de kasteelruïne, het glooiende landschap, of de kerstmarkt in december? Een weekendje Valkenburg is voldoende om helemaal uitgerust terug te komen. Valkenburg is niet erg groot, dus tijdens een weekendje kun je veel zien. Maar dat hangt helemaal af van jezelf! Dus als je plannen hebt voor een weekendje Valkenburg, lees dan hieronder mijn tips, met Landal de Cauberg als uitvalsbasis.

Wat te doen tijdens het weekendje Valkenburg?

Landal de Cauberg biedt appartementen en vakantiehuizen aan. Er zijn zelfs Limburgse vakwerkhuisjes beschikbaar om te boeken, waardoor je kunt genieten van een authentieke Limburgse ervaring tijdens je weekend Valkenburg.

Eerste dag: aankomst op Landal de Cauberg

Tijdens ons weekend in Valkenburg verbleven we op Landal de Cauberg. De ligging van Landal de Cauberg is perfect, net buiten het centrum van Valkenburg, op de Cauberg en direct naast Thermea 2000. Ideaal want je kunt lopend naar het centrum van Valkenburg. Het Landal park heeft bijna geen voorzieningen. Als je hier wel naar op zoek bent, dan kunnen we Landal Hoog Vaals aanraden. Maar voor ons weekendje in Valkenburg was Landal de Cauberg perfect! Het Landal park beschikt over appartementen en vakantiebungalows, waarvan diverse in de Limburgse vakwerkstijl. Wil je echt super-de-luxe vakantievieren? Boek dan een van de vakantiebungalows met sauna en/of privé-bubbelbad.

Je kunt ook kiezen voor een hotel in Valkenburg, deze zijn er meer dan voldoende. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes en overweeg ook het 4-sterren Parkhotel Valkenburg.

Dag 1: Wandeling door Valkenburg

Vanaf Landal de Cauberg wandel je dus zo naar het centrum van Valkenburg. Er is geen bewegwijzerde wandelroute door het centrum van Valkenburg, maar dit is eigenlijk niet nodig. Je kunt prima zelf op pad door de romantische straatjes van Valkenburg. Mis zeker het prachtige kasteelachtige station van Valkenburg niet. Het stamt uit 1853, is gebouwd met mergel en is het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland. Wandel ook naar de Wilhelminatoren, gelegen aan de kop van het gezellige stadscentrum.

De toren is te bereiken via een wandelpad of met de kabelbaan; boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over Valkenburg. Verder zijn er enkele boetieks en diverse straten met veel horecagelegenheden en verwarmde terrassen te vinden in het centrum. Valkenburg is niet enorm groot, dus je hebt alle tijd om op je gemak door het centrum te slenteren. Een prachtige plek is ook het gezellige Theodoor Dorrenplein met terrasjes en de Geulpoort.

Kasteelruïne, Valkenburg

Dag 2: Op ontdekking in de grotten van Valkenburg

In de decembermaand zijn de grotten van Valkenburg het toneel van de beroemde kerstmarkten van Valkenburg, maar in de andere maanden kun je afdalen in de grotten en deelnemen aan rondleidingen. Een bijzondere ervaring. Je mag de grotten niet alleen bezoeken, maar alleen via een rondleiding. Het grottensysteem is zo groot dat je snel verdwaald. Er vinden bijna dagelijks rondleidingen plaats en heb je de keuze uit diverse grotten: de Fluweelengrot, de Gemeentegrot en de Roebroekgroeve, net buiten het centrum van Valkenburg. Valkenburg heeft dus verschillende grotten, waarbij elke grot eigen kenmerken heeft. Bekijk dus even wat de grotten te bieden hebben en waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Zo is bijvoorbeeld de Gemeentegrot de enige grot waar je een rondleiding met een treintje kunt volgen.

We kiezen voor de Fluweelengrot, dé grot onder de Kasteelruïne. Het is echt een prachtige grot, maar wel koud (12 graden). Dus een jas of warme trui is niet overbodig. Tijdens de rondleiding krijgen we, op een grappige wijze te horen wat zich er vroeger allemaal heeft afgespeeld in de grotten. Regelmatig wordt er gestopt bij de mooie houtskooltekeningen en bij de oude schuilkapel. Eenmaal boven aangekomen kunnen we de kasteelruïne nog bekijken. De rondleiding duurt zo’n 55 tot 60 minuten en is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Valkenburg en haar omgeving. (adres: Daalhemerweg 27)

Dagje 3: Wandelen rondom Valkenburg

Valkenburg is omgeven door prachtig heuvelland waar je heerlijk kunt wandelen. Het is dan ook niet vreemd dat het aanbod aan wandelroutes erg groot en divers is. Als je wilt weten welke routes er zijn, raad ik je aan om eerst het Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg (Theodoor Dorrenplein 5) te bezoeken. Hier kun je alle informatie krijgen over de mooiste routes en plekjes rondom Valkenburg. Een route die er voor ons uitsprong was de kasteelwandelroute van 8 km, die je langs de mooiste plekjes en kastelen van Valkenburg voert. De route begint bij de Geulpoort en kom je langs kasteel ‘Schaloen’ en kasteel Genhoes en het laatste stukje van de wandeling voert je langs de Geul. De wandelroute is goed bewegwijzerd en gaat over een mix van verharde en onverharde paden, dus goede wandelschoenen zijn een must.

Maar je kunt ook de auto pakken en bijvoorbeeld naar het Drielandenpunt in Vaals rijden en daar een mooie grensoverschrijdende wandeling maken. Ook net buiten Maastricht kun je heerlijk wandelen in de ENCI-groeve. Er zijn zoveel wandelroutes rondom Valkenburg dat je er prima een paar weken vooruit kunt trekken en nog steeds nieuwe paden en vergezichten zou ontdekken.

Nog meer bezienswaardigheden rondom Valkenburg

Wij hebben gekozen voor deze drie activiteiten, maar in Valkenburg en omgeving is natuurlijk nog veel meer te beleven. Het ligt aan je voorkeuren. Hieronder geef ik je nog wat tips.

  • Bezoek Maastricht (11km). Lees ook: Wat te doen in Maastricht? 12x De tofste tips!
  • Bezoek het drielandenpunt en dwalen door het labyrint (31km)
  • Bezoek de ENCI-groeve en de Sint-Pietersberg
  • Bezoek de mooie Limburgse dorpjes Gulpen, Epen en Vaals
  • Er zijn natuurlijk ook volop wandel- en fietsmogelijkheden rondom Valkenburg, bij Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg kun je meer info krijgen over de mooiste routes.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland