Een autorondreis door Nederland? Een leuk idee!

Ook Nederland is zeer geschikt voor een autorondreis

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Nederland ontdekken  /  Een autorondreis door Nederland? Een leuk idee!
 

Bij een autorondreis denken veel mensen direct aan het reizen naar het buitenland. Maar heb je er weleens over nagedacht dat Nederland ook zeer geschikt is voor een autorondreis? Nederland is niet groot, dus hoef je niet veel kilometers te rijden om veel te zien! Hierdoor krijg je alle tijd om een tussenstop te maken en om in alle rust steden, dorpjes of bezienswaardigheden te bezoeken. Ideaal om eens wat meer te zien van ons eigen kleine kikkerlandje. Maar waar rij je naartoe in Nederland en hoe pak je zo’n autorondreis door Nederland aan? Ik geef je wat tips!

Hoe plan je een autorondreis door Nederland?

Voordat jij je rondreis uitstippelt, is het fijn als je weet hoelang je gaat. Ga je 7 of 10 dagen, of misschien wil je wel 14 dagen weg? Hoe langer je gaat reizen, hoe meer slaapadressen je moet zoeken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten welke provincies je wilt bezoeken en wat je gaat bekijken. Om de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken in kaart te brengen, kun je gebruikmaken van ‘Google Maps’. Als je bent ingelogd kun je namelijk alle dingen die jij wilt bezoeken opslaan. Zo worden ze extra zichtbaar door een gele pin. Als je alle bezienswaardigheden in kaart hebt gebracht, wordt ook duidelijk welke route je moet rijden.

Adressen op de route zoeken

Nu je weet welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en hoe de route eruitziet, kun je op zoek naar een slaapadres. Bij de keuze voor een slaapadres is de duur en ook het aantal bezienswaardigheden die je wilt bezoeken in een bepaalde provincie belangrijk. Want zijn er maar weinig hotspots die je wilt bekijken, dan heeft het weinig zin om hier lang te verblijven en is een nachtje in een hotel wellicht al voldoende. Zijn er meerdere hotspots, dan kun je beter kiezen voor een huisje of een vakantiepark, aangezien je een huisje alleen kunt boeken voor een weekend, midweek of week. En tegenwoordig kun je ook vaak terecht in een Airbnb.

Maar hoe zoek je nu een slaapadres? In Google Maps kun je naast opslaan ook via ‘zoeken in de buurt’ zien welke hotels er liggen, die je dan direct kunt reserveren. Zoek je een huisje of een vakantiepark, dan kun je zoeken op Bungalowparkoverzicht.nl. Via ‘zoeken op plaats’ krijg je alle vakantieparken binnen de gekozen aantal kilometers, gerangschikt op afstand.

Goed om te weten: Alle slaapadresjes moeten naadloos op elkaar aansluiten. Door tijdig te boeken voorkom je lang zoeken, máár door juist op het laatste moment iets uit te zoeken heb je veel meer vrijheid. Bedenk dus wat voor jou belangrijker is.

Zelf plannen of een kant-en-klare rondreis?

Je kunt prima een autorondreis door Nederland uitstippelen. Al vergt dit wel extra uitzoekwerk en tijd, aangezien je zelf moet uitzoeken wat je wilt bekijken en welke route hierbij aansluit. Als je kiest voor een kant-en-klare-autorondreis door Nederland, die je bij diverse online reisbureaus kunt boeken, ben je minder tijd kwijt. Als je alle tijd hebt en je begint tijdig is het zelf uitzoeken prima te doen. Bovendien kun je dan ook echt die bezienswaardigheden bezoeken die jij wilt. Zelf uitstippelen kan ook meer voldoening geven; je weet immers wat jij wil bekijken! Kies je toch voor een kant-en-klare-autorondreis, kijk dan eens bij de onderstaande online reisbureaus.

  • Zo kun je via Kras meerdere individuele autorondreizen door Nederland boeken
  • TUI fijne autorondreizen en verblijf is op basis van logies en ontbijt of half- of volpension.

We tippen de streken: Zuid-Limburg, de Veluwe en Friesland

Nederland is dan wel niet zo groot, de kans is wél groot dat je niet direct weet welke provincies je wilt bezoeken. Vandaar deze tips, waarmee we je een voorbeeld geven van een geweldig route door Nederland. Je kunt je autorondreis door Nederland beginnen in Zuid-Limburg. Het landschap is hier bijna on-Nederlands en er zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het Drielandenpunt en Maastricht, of de Mergelgrotten en GaiaZOO. Overnachten kan in een hotel, maar in Zuid-Limburg liggen ook veel kastelen waar je kunt overnachten. Ook leuk is Landal Waufsberg, hier kun je verblijven in een karakteristieke Limburgse villa, die fraai zijn gelegen in het glooiende landschap.

Na Zuid-Limburg kun je doorrijden naar de Veluwe en een paar dagen verblijven in Beekbergen. Leuk als tussenstop is Roermond – hier ligt de grootste designeroutlet van Nederland! Vanuit Beekbergen kun je alle kant op; naar Apeldoorn, Nationaal Park De Hoge Veluwe en Radio Kootwijk. Leuk is ook het stoomdepot van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij – in de zomer kun je zelfs opstappen om een stoomtreinrit te maken. In Beekbergen kun je prima overnachten op Droompark Beekbergen en ook Landal Heideheuvel is een aanrader. Omgeven door bos en ideaal als uitgangspunt voor wandel- en fietstochten op de Veluwe.

Vanuit Beekbergen vervolg jij je reis met als eindbestemming Leeuwarden. Tijdens je trip naar Leeuwarden kom je langs Giethoorn, een dorpje dat ook wel het Hollandse Venetië wordt genoemd. De naam zegt eigenlijk al voldoende, je kunt hier prachtig varen door een labyrint van kanaaltjes. Leeuwarden is dus de eindbestemming en dit is niet voor niets! Leeuwarden heeft namelijk een schitterende historische binnenstad met tal van bezienswaardigheden. Zo kun je de 183 treden van de Oldehove beklimmen, tal van musea bezoeken en een rondvaart maken. Bovendien staat Friesland op nummer drie in de ‘Best in Europe 2018-lijst’ van Lonely Planet. Het is overigens voor de eerste keer dat een Nederlandse streek zo hoog eindigt.

De bovenstaande route is slechts een voorbeeld, er is heel veel mogelijk! Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een autorondreis langs de Hollandse kust. Het startpunt is Cadzand en je eindbestemming Den Helder. Ook leuk, een citytriprondreis.

Check ook altijd je auto!

Tijdens je autorondreis door Nederland breng je heel wat uurtjes door in je auto. Dus check alle vloeistoffen en kijk of er een goed reservewiel in de auto ligt! Bovendien is het ook slim om te kijken naar je autoverzekering; wat dekt je autoverzekering wel of niet? Krijg je pech kom je voor minder onaangename verrassingen te staan omdat je weet waar je aan toe bent. Zo kun je overwegen om je ook te verzekeren tegen pechhulp. Ben je hiervoor verzekerd, dan wordt je auto, indien mogelijk, ter plekke gerepareerd. Is dit niet mogelijk? Dan wordt er nieuw vervoer geregeld. Voor je eigen veiligheid is ook een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een verbanddoos wijs om in je auto te hebben. Gaan er (kleine) kinderen mee, zorg dan voor afleiding in de vorm van speelgoed, een boekje of een film. Want ook al is een uurtje in jouw ogen niet lang, en Nederland niet zo heel groot… kinderen ervaren dit toch anders.


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.