Zoek lekker weg inspiratie!

5x de mooiste stranden van Nederland

Laatste update op 10 januari 2024 door Jozet

Als je denkt dat je naar een ver oord moet afreizen voor een mooi strand, dan heb je het mis! Nederland heeft namelijk ook een aantal prachtige stranden. Wist je trouwens dat Nederland zo’n 250 kilometer aan zandstrand heeft, vaak omgeven door fraaie duingebieden? In welk jaargetijde dan ook, oefent het strand een bijzondere aantrekkingskracht uit op zowel jong als oud. Voel de frisse zeewind door je haren en geniet bij mooi weer een hele dag lang heerlijk ontspannen op een handdoek op het strand. De mooiste stranden van Nederland.

Wandelen op het strand van Vlissingen

Zoutelande, een van de mooiste stranden van Nederland

Het strand van Zoutelande behoort tot de mooiste stranden van Nederland. Bovendien is dit het enige Nederlandse strand op het zuiden. In de zomer trekt de populaire badplaats veel toeristen. Bezoek het strand voor meer rust bij voorkeur op mooie voorjaars- en najaarsdagen. Kenmerkend voor het strand van Zoutelande zijn de karakteristieke strandhuisjes en paalhoofden. Een ander bijzonder kenmerk zijn de hoge duinen.

Tip: maak een wandeling naar de Duintop van Zouteland van 54 meter hoog. In het dorp vind je typische Zeeuwse visrestaurants en aan het strand liggen strandpaviljoens, waaronder De Zeeuwse Riviera. Hier kun je eveneens ligbedden, strandstoelen, windschermen en parasols huren. Parkeren voor een dagje strand kan op Parkeerplaats Wulkpad (betaald) op 200 meter van het strand. Er ligt eveneens een groot parkeerterrein aan de Westkapelseweg bij de Duinovergang De Hoge Hilt.

Het Zuiderstrand in Den Haag is lekker stil

Een perfecte combinatie: na een dagje in Den Haag tot rust komen op het strand. Daarvoor moet je bij ‘Het Zuiderstrand’ zijn, ook wel bekend als het stille strand. Het is een prachtig zandstrand tussen Scheveningen en Kijkduin, vooral geliefd bij inwoners van Den Haag en Scheveningen. Toeristen kom je hier niet vaak tegen. In de winter is het Zuiderstrand verlaten en biedt het een vrij uitzicht van Scheveningen tot Hoek van Holland. Ideaal om uit te waaien – geniet van de frisse zeelucht en de hoge golven. Lees ook: Wat te doen in Den Haag?

Terschelling: Rust en ruimte

Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur, waardoor het Waddeneiland buitengewoon uniek is! Verwacht hier geen grootschalig vermaak; een bezoek aan Terschelling draait om rust en het prachtige, circa 30 kilometer lange strand. Vanwege de rustige sfeer is er altijd een plekje te vinden. Het dorp Midsland herbergt een uitgestrekt zandstrand, terwijl het schone strand bij Formerum ook een aanrader is. In juni komt het eiland tot leven met het Oeral festival, waar tien dagen lang muziek en theater de boventoon voeren, geïnspireerd door het eiland zelf. Wil je meer ontdekken over wat er te doen is op Terschelling? Lees ook: Wat te doen op Terschelling?

Het strand op Texel is oneindig

Het is geen verrassing dat Texel door Lonely Planet is uitgeroepen tot ‘Best in Europe Travel’. Het hele Waddeneiland is een juweeltje! Met een enorme diversiteit aan landschappen, adembenemende uitzichten en schilderachtige dorpjes is Texel een ware schat. De stranden zijn ook hemels. Op talloze locaties kun je prachtige stranden vinden, van heerlijk rustig tot levendig druk. Bij ‘De Koog’, de badplaats van Texel, kun je naast het strand ook genieten bij gezellige strandpaviljoens. Voor wie een rustig strand zoekt, is paal 9 een aanrader. Te midden van een uitgestrekt natuurgebied loop je rechtstreeks het strand op. Lees ook: Wat te doen op Texel?

Bergen aan Zee: Een gemoedelijk familiestrand

Het strand van Bergen aan Zee heeft niet alleen een gemoedelijke sfeer; dankzij de ideale ligging liggen ook diverse kustplaatsen lekker dichtbij, zoals Schoorl en Egmond aan Zee. Het strand is goed toegankelijk met drie strandafgangen, brede duinen en biedt een schitterend weids uitzicht over de Noordzee. In de zomer kun je hier heerlijk luieren en zwemmen, terwijl je in de herfst en winter kunt uitwaaien en vervolgens kunt genieten van een warme kop chocolademelk.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland