Nederlandse Hanzesteden: Terug in de tijd!

Steden met een verhaal

 
 
Home / Artikelen / Nederlandse Hanzesteden: Terug in de tijd!
 

De Nederlandse Hanzesteden zijn steden met een verhaal. Een verhaal dat ver terug in de tijd begint, namelijk al in de 12de tot de 16de eeuw. Het gaat om steden die een samenwerkingsverband waren aangegaan om handel te drijven, hierdoor ontstonden diverse belangrijke handelsroutes in Europa. In Nederland kennen we vele Hanzesteden, waar nu nog steeds vele sporen uit het verleden zijn te vinden. Bezoek ook eens een Hanzestad als bijzonder uitstapje. Zeven Hanzensteden die liggen in Overijssel en Gelderland, aan de rivier de IJsel.

Blijf slapen in een van de Hanzesteden. We tippen de fijnste hotelaanbieders.

Aanrader! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher.nl heeft goede hotels in de Hanzesteden

Kampen

Dit stadje is misschien niet zo bekend, maar het is beslist de moeite waard om te bezoeken. In de middeleeuwen was het dankzij een aanzienlijke vloot koggeschepen een machtige stad en in 1441 werd het een Hanzestad, dankzij de ligging aan de IJssel en aan de voormalige Zuiderzee. Bewonder de oude stadspoorten van Kampen. Andere bezienswaardigheden zijn het 14de eeuwse stadhuis, het Gotisch huis en de Sint-Nicolaaskerk. Verder heeft Kampen een knusse binnenstad met enkele leuke winkeltjes vooral rond de Oudestraat.

Zwolle

In deze prachtstad is veel historie bewaard gebleven. Reis terug in de tijd door overblijfselen uit de Middeleeuwen te bewonderen; de Sassenpoort, de oude stadsmuur, de Sint-Michaëlskerk en de Steenpoort. Een aanrader voor een museumbezoek is het Stedelijk Museum: ook leuk voor kinderen. Leer hier alles over de geschiedenis van Zwolle of laat je kinderen deelnemen aan een van de kinderworkshops die er regelmatig georganiseerd worden. Zwolle is ook een echte winkelstad, vooral rond de Diezerstraat is het heerlijk winkelen!

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Zwolle? De 5 must-visits!

Hasselt

Op circa 10 km boven Zwolle ligt het Hanzestadje Hasselt. Het is een prachtig stadje om te bezoeken met veel gerestaureerde historische panden en een indrukwekkende kerk. Breng een bezoek aan het gotische Oude Stadhuis en bewonder de unieke kalkbranderijen. Vanwege de idyllische grachtjes wordt Hasselt ook wel ‘klein Amsterdam’ genoemd. Maak zeker ook een rondvaart over de grachten. Er loopt trouwens een mooie fietsroute van Zwolle naar Hasselt, waarbij je onderweg wordt overgezet door het leukste kabelpontje van Nederland.

Deventer

Wist je dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is? Deze oude, gezellige Hanzestad is een ideale bestemming voor een stedentrip. De stad ligt 20 km ten oosten van Apeldoorn aan de IJssel. Voor die echte historische sfeer en een vleugje Middeleeuwen zit je hier helemaal goed. Bezoek de Brink met de mooie Waag en bewonder eveneens de Lebuïnuskerk en de Bergkerk. Rondom de Bergkerk vindt je pittoreske steegjes die direct de sfeer van weleer oproepen!

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Deventer? Dit zijn onze tips!

Hattem

Hattem is een klein stadje, dat groot is in charme en vol unieke bezienswaardigheden. Het ligt direct onder Zwolle en is al sinds 1299 een Hanzestad. Waarom naar Hattem? Omdat iedereen een keer het Anton Pieck Museum bezocht moet hebben! Maar er is meer te zien, waaronder het Voerman Museum, het Rijksmonument Daendelshuis, het Stadhuis van Hattem, de Dijkpoort en de Andreaskerk. Het is een aanrader om de mooie omgeving van Hattem per kano of rondvaartboot te bewonderen.

Zutphen

Op zoek naar een stad met historische charme, dan is Zutphen een aanrader. Geniet van de historische panden uit de 14de eeuw, de gezellige terrasjes en struin door de vele winkelstraten. Wat de Hanzestad Zutphen uniek maakt zijn de vele torens, vandaar de bijnaam de ‘torenstad’. Maar ook de vele hofjes typeren Zutphen. Wat u hier zeker niet mag missen, zijn de stadspoorten, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriëtte Polak. Tip: maak een rondvaart met een fluisterboot.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Zutphen? De 6 must-sees!

Doesburg

De historische binnenstad van de Hanzestad Doesburg zal je meteen betoveren. U vindt hier nog een typische middeleeuwse opbouw van het centrum, met karakteristieke historische panden en steegjes. Aangezien Doesburg op de plek ligt waar de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen, kreeg de stad al vroeg een groot strategisch belang. In de stad liggen wel meer dan 150 monumenten, waaronder de 95 meter hoge Martinikerk, de Waag en het Arsenaal. Bezoek ook het Streekmuseum De Roode Toren.